Většina silnic v Česku je po problémech sjízdná

V Krkonoších je na silnicích ujetý sníh (ilustrační foto).

Silnice v České republice jsou vesměs sjízdné. Na jihu Čech, Frýdecko-Místecku, Vysočině, v Pardubickém kraji jsou místy zledovatělé. V Krkonoších a v Olomouckém kraji mohou řidiči narazit na ujetý sníh. Ve Zlínském kraji se tvoří sněhové jazyky a silnice ve Středočeském kraji a na Teplicku a Ústecku jsou sjízdné bez omezení.

Všechny silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku zimní služby cestářů průjezdné. Na hlavních tazích jsou vozovky suché, na vedlejších leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči by si měli dát pozor na mrznoucí mlhu, po ránu zejména na Táborsku.

V meteorologických stanicích naměřili po ránu minus sedm až minus 14 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo na šumavském Churáňově a nejvíce mrzlo v Kocelovicích na Strakonicku. Je zataženo až skoro jasno, beze srážek. V kraji leží osm až 30 centimetrů sněhu.

Podle předpovědi meteorologů bude na jihu Čech přes den skoro jasno, místy mrznoucí mlhy a nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty minus osm až minus pět stupňů Celsia.  Místy setrvají mrznoucí mlhy. V noci na pondělí klesne teplota v horských údolích až k minus 20 stupňům, ve druhé polovině noci se postupně začne oteplovat. V pondělí přes den bude až plus jeden stupeň. K večeru začne sněžit nebo budou padat mrznoucí srážky.

Dálnice ve Středočeském kraji jsou sjízdné bez omezení 

Většina silnic ve Středočeském kraji zůstává sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Na komunikacích nižších tříd většinou leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na rychlostních silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, komunikace první třídy jsou mokré po chemickém ošetření. Dálnice v kraji jsou sjízdné bez omezení. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Pozor by měli dávat řidiči na silnicích nižších tříd na Mělnicku a Benešovsku, kde na některých místech leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Vrstva ujetého sněhu krytá posypovým materiálem leží na okresních komunikacích Kladenska, Berounska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Prahy-východ a Prahy-západ.

Naopak bez omezení jsou sjízdné středočeské dálnice. Povrch vozovek je většinou holý a vlhký. Řidiči by měli bez problémů projet po brněnské D1, plzeňské D5 i teplické D8. Výjimkou je úsek od 49. kilometru hradecké D11, který je sjízdný pouze se zvýšenou opatrností.

Na některých silnicích ve Zlínském kraji se tvoří sněhové jazyky

Na Zlínsku se tvoří sněhové jazyky (ilustrační foto).Na zbytky rozbředlého sněhu či ujetou sněhovou vrstvu mohou narazit motoristé na mnohých silnicích ve Zlínském kraji. Na některých vozovkách se navíc místy tvoří sněhové jazyky. Silničáři proto doporučují řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. V kraji je nadále uzavřen zavátý úsek mezi Prusinovicemi na Kroměřížsku a Dřevohosticemi na Přerovsku. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na ujetý sníh si motoristé musejí dávat pozor na silnicích nižších tříd, které silničáři udržují inertním posypem. Nejvíce, pět až 12 centimetrů, je sněhu v horských oblastech Valašska. V tomto regionu se podle silničářů stejně jako na Uherskohradišťsku na vozovkách místy tvoří sněhové jazyky.

Teplota se ráno ve Zlínském kraji pohybovala od minus 19 do devíti stupňů pod nulou.

V Krkonoších leží na silnicích ujetý sníh, řidiči musí jet opatrně

Na silnicích v Krkonoších leží na silnicích ujetá vrstva sněhu o síle až pěti centimetrů. Řidiči musejí jet velmi opatrně. Informovali o tom silničáři v kraji. Teploty se v regionu ráno většinou pohybovaly od minus sedmi do minus 13 stupňů Celsia a nikde nesněžilo.

Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno holé. Pouze na Trutnovsku na nich ještě ležely zbytky rozbředlého sněhu. Na řadě silnic nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem nebo zbytky rozbředlého sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla suchá a sjízdná se zvýšenou opatrností.

Na silnicích v Olomouckém kraji místy leží tající či ujetý sníh

Na silnicích v Olomouckém kraji leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. V některých oblastech regionu může dopravu komplikovat mlha. Správci silnic proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Na rozbředlý sníh řidiči narazí v Olomouckém kraji na silnicích prvních tříd a regionálních vozovkách v níže položených oblastech. Ujetá sněhová vrstva leží na Jesenicku, Šumpersku a Prostějovsku na silnicích, které silničáři udržují inertně. Teploty se ráno v Olomouckém kraji pohybovaly od minus 16 do sedmi stupňů pod nulou.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné, někde zledovatělé

Na Vysočině jsou silnice vesměs sjízdné (ilustrační foto).Silnice na Vysočině jsou podle dispečinku správy a údržby silnic sjízdné. Zejména na Třebíčsku a Žďársku musí řidiči počítat s výskytem mlhy. Se zvýšenou opatrností musí jet na silnicích druhé a třetí třídy, kde leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Povrch dálnice D1 je holý a vlhký.

Teplota vzduchu se ráno pohybuje mezi minus deseti až minus 14 stupni Celsia. Na jihovýchodě je mlhavo, na západě jasno. Přes den bude podle předpovědi meteorologů polojasno, místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od západu přibývání oblačnosti, večer ojediněle slabé sněžení nebo i mrznoucí mrholení. Nejvyšší odpolední teploty minus šest až minus dva stupně Celsia.

V polohách nad 600 metrů se budou při zesíleném větru místy tvořit sněhové jazyky.

Na řadě silnic v Pardubickém kraji leží zledovatělý sníh 

Na řadě silnic nižších tříd v Pardubickém kraji leží ujetá zledovatělá vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy jsou většinou bez sněhu. Výjimkou je silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch, na níž leží zledovatělý sníh. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Se zledovatělým sněhem nebo se zbytky rozbředlého sněhu se mohou řidiči na silnicích nižších tříd setkat například na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. Ráno se teploty v kraji nejčastěji pohybovaly mezi minus 15 a minus sedmi stupni Celsia. Bylo ponejvíce jasno, srážky zaznamenány nebyly.

Vedlejší silnice na Frýdecko-Místecku jsou místy zledovatělé

Na Frýdecko-Místecku zůstávají některé silnice zledovatělé, řidiči by měli jet opatrně hlavně na vedlejších komunikacích a v horských oblastech. Na Bruntálsku a Novojičínsku leží na silnicích druhé a třetí třídy místy ujetá vrstva sněhu. Na místních komunikacích by s ní měli řidiči počítat i na Karvinsku, informuje krajská správa silnic.

Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, na většině z nich je ale nutná zvýšená opatrnost. Na hlavních tazích převažují holé, suché a vymrzlé vozovky; jen v Beskydech na nich leží místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V kraji převažuje jasné počasí se slabým větrem nebo bezvětřím. Jen na Bruntálsku je zataženo a fouká. Průměrné teploty se k osmé hodině ranní pohybovaly v nížinách kolem 12 stupňů Celsia.

V první polovině noci však bylo výrazně chladněji. V Oticích na Opavsku padl teplotní rekord z roku 1980 - meteorologové tam naměřili minus 22,4 stupně Celsia. Ve Světlé Hoře na Bruntálsku byla v noci teplota minus 21,4 stupně, ráno už vystoupala na minus 5,5 stupně Celsia.

Na Teplicku a Ústecku nasněžily 2 cm, silnice jsou ale sjízdné

Na Teplicku nasněžilo (ilustrační foto).Silnice na severu Čech jsou většinou bez problémů sjízdné. Silničáři v Ústeckém kraji mají dopoledne přesto opět napilno. "Na Teplicku a Ústecku během noci spadly asi dva centimetry sněhu, a tak museli poslat do terénu opět techniku," řekl krajský dispečer.

Na rozdíl od začátku týdne ale vážnější problémy nehrozí, jen ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. V Libereckém kraji je z hlediska sjízdnosti naprostý klid.

"Veškerá technika, kterou v oblasti máme, je v terénu. Snažíme se dosolovat, ale vše je sjízdné. Jen na horách se mohly vyskytovat jazyky," popsal stav dispečer. Sjízdné by podle něj měly být i silnice třetích tříd, které byly během kalamity na začátku týdne až poslední na řadě. Zejména v Krušných horách přesto zůstávají neprohrnuté některé místní komunikace.

Mráz dopravu na železnici nebrzdí, vlaky jezdí bez problémů

Mrazivé počasí, které celou sobotu brzdilo provoz na železnici, dnes výrazné problémy ve vlakové dopravě nepůsobí. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla řekl, že od rána nemuseli na tratích řešit žádnou mimořádnou situaci. Potíže už nedělá ani zamrzání výhybek, které v sobotu dopoledne úplně paralyzovalo trať mezi Prahou a Plzní. Jen některé vlaky jsou zpožděné.

"Nelze vyloučit jednotlivé potíže, ráno ale nikde žádné plošné komplikace nebyly," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle webu drah jede většina vlaků včas. S větším zdržením se ráno setkají jen cestující rychlíku z Prahy do Železné Rudy, který má skoro půlhodinové zpoždění. Více než hodinové zpoždění nabral i mezinárodní vlak EC z Vídně do Prahy. Drobná zpoždění mají i některé osobní vlaky.

Vlna mrazů přišla do Česka v noci z pátku na sobotu. Potíže v železniční dopravě byly v sobotu ráno a dopoledne prakticky po celé zemi. Největší však hlásili železničáři z tratě mezi Prahou a Plzní, konkrétně v úseku Praha - Beroun. Provoz zbrzdila stržená trolej v Radotíně, kde navíc stejně jako v Dobřichovicích zamrzaly výhybky. První ranní vlak do Norimberku odjel z Prahy se zpožděním 268 minut. Zpoždění pak nabíraly vlaky po celý den.

Kolem poledne železničáři závady na všech tratích opravili, situace se začala stabilizovat. Podařilo se znovu zprůjezdnit i trať z Jindřichovic do Nového Města pod Smrkem na Liberecku, kde byla kvůli středeční sněhové kalamitě výluka.

Ovzduší se na severu Čech zlepšuje, regulace bude asi odvolána 

Rozptylové podmínky na severu Čech se zlepšily a smogový stav regulace bude během dopoledne možná odvolán. Ráno to řekl meteorolog Radek Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, podle nějž se situace zlepšila hlavně ve východní části kraje, zatímco na Chomutovsku a Mostecku jsou limity pořád ještě výrazně překročeny.

Nejvyšší hodnoty vykazuje měřicí stanice v Mostě, kde se klouzavý denní limit polétavého prachu PM10 pohybuje okolo hodnoty 220 mikrogramů na metr krychlový. To znamená víc než čtyřnásobné překročení povolené hodnoty. Stav regulace se vyhlašuje při překročení koncentrace 150 mikrogramů, aktuální hodnoty se ale již tomuto číslu přibližují. V Ústeckém kraji platí stav od pátku a znamená výrobní omezení pro největší znečišťovatele, kterými jsou v případě prachu hlavně teplárny a elektrárny. Vyhlášen byl poprvé za poslední dva roky.

"Změnily se rozptylové podmínky a teď zvažujeme, že regulaci buď odvoláme, nebo ji ještě chvíli necháme," řekl ráno Tomšů. Zatímco v pátek byla situace velmi špatná v celé podkrušnohorské oblasti i za Českým středohořím, prach se postupně omezil jen na Mostecko a Chomutovsko, kde sídlí valná většina znečišťovatelů. Naměřené hodnoty jsou navíc ve srovnání s pátkem a sobotou poloviční nebo i mnohem menší. Inverzní poklička se od soboty postupně zvedá.

Koncentrace prachu překročila v sobotu limit pro vyhlášení regulace i v České Lípě v Libereckém kraji, vyhlášena tam ale nebyla. Brzy totiž začala koncentrace prachu opět klesat.

Sever Moravy stále trápí smog, limit překročen už šestinásobně

Sever Moravy trápí smog (ilustrační foto).Ostravsko, Karvinsko a Třinecko nadále trápí smog. Ve Věřňovicích na Karvinsku průměrné denní koncentrace polétavého prachu (PM10) ráno překročily denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový už šestinásobně. Signál regulace platí pro Ostravsko a Karvinsko od pátečního večera, v noci na sobotu ho meteorologové rozšířili pro Třinecko.

Znečišťovatelé ovzduší v regionu tak musejí dodržovat své regulační řády. Během dne by se měla imisní situace v kraji pozvolna zlepšovat. Řekl to ostravský meteorolog Zbyněk Návrat.

K 6. hodině ranní bylo nejhorší ovzduší ve Věřňovicích, kde měřicí stanice zaznamenaly průměrnou denní koncentraci PM10 311 mikrogramů na metr krychlový. Pětinásobně byl denní limit překročen v Opavě, kde průměrná denní koncentrace prašného aerosolu dosáhla 251 mikrogramů. Nad 150 mikrogramy, tedy nad trojnásobkem denního limitu, se k 6.00 stále držely Český Těšín, Havířov, Karviná, Orlová, Třinec i Frýdek-Místek.

Oproti sobotě se k ránu zlepšila emisní situace v Ostravě; na čtyřech z pěti měřicích stanic klesly průměrné denní koncentrace PM10 pod 100 mikrogramů na metr krychlový. Více než dvojnásobek denního limitu je pouze v ostravských Bartovicích, a to 141 mikrogramů.
"Aktuální hodinové koncentrace PM10 klesají, pokles průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu bude pomalejší," řekl meteorolog. Podle něho se ale mají rozptylové podmínky v kraji během neděle zlepšovat. Přesto meteorologové očekávají, že se průměrné denní koncentrace PM10 dnes místy udrží ještě nad 150 mikrogramy na metr krychlový. Signál regulace tak pravděpodobně nebude odvolán do konce víkendu.

Právě v oblastech, kde množství polétavého prachu překročilo už trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže.

Upozornění na smog ve Středočeském kraji platí dál 

Rozptylové podmínky ve Středočeském kraji se sice zlepšily, ale stav upozornění na výskyt smogu a možnost vyhlášení regulace zatím zůstává v platnosti i nadále. Meteorolog Miloš Dvořák z pražské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu řekl, že situace se během dne bude nadále zlepšovat. Meteorologové však předpokládají, že ovzduší se opět zhorší v pondělí.

Podle meteorologů stav ovzduší se bude díky větru s největší pravděpodobností nadále zlepšovat. V pondělí ovšem bude podle předpokladů proměnlivé počasí a situace se na území Středočeského kraje opět zhorší. "Vliv bude mít i zvýšení silničního provozu," řekl Dvořák.

Kvůli proměnlivému vývoji počasí nejspíš meteorologové stav upozornění před smogovou situací v kraji zatím neodvolají. "U polétavého prachu jsou nyní hodnoty velmi nízké. Většinou jsou pod 40 mikrogramy na metr krychlový," doplnil Dvořák.

Při signálu upozornění, jenž v kraji platí, meteorologové osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučují, aby se zdrželi při venkovním pobytu zvýšené fyzické zátěže, při které by se mohli zadýchat. Lidé by rovněž podle meteorologů měli využívat automobily jen v nutných případech.

Pro případné vyhlášení signálu regulace by musela průměrná denní koncentrace polétavého prachu překročit hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. Pokud by tato situace nastala, znečišťovatelé v kraji by museli začít řídit provoz podle stanovených regulačních řádů, které zahrnují různá ekologická opatření.

Meteorologové upozornili na smog v Pardubickém kraji

Meteorologové upozornili na výskyt smogu v Pardubickém kraji a možnost vyhlášení signálu regulace. Důvodem zvýšené koncentrace polétavého prachu je nynější inverzní počasí.

Podle Tomáše Popelky z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové by koncentrace polétavého prachu měly postupně klesat. "Limity byly překročeny mírně. Do pondělního rána by mohlo být vše v pořádku," řekl meteorolog.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Sportovci v třiadvacetitisícové Chrudimi mohou ode dneška využívat zrekonstruovanou sportovní halu, která je největším a hlavním...

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s Karlem Heřmánkem. Se zesnulým hercem se může veřejnost přijít rozloučit do 17:00....

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl téměř celou střechu a hasiči...

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Přes 700 památek se od dneška do 15. září zpřístupní díky Dnům evropského dědictví. Otevřou se památky, které jsou často běžně...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi