Sněžení a popadané stromy: cestáři stále bojují s počasím

Sníh v pražských ulicích způsobil problémy hlavně autobusům městské hromadné dopravy, a to zejména v okrajových částech metropole. Technická správa komunikací má v ulicích veškerou techniku.

Těžký mokrý sníh způsobil během noci a nad ránem komplikace na řadě silnic a železničních tratí v Česku. Se spadlými stromy se aktuálně musejí vypořádávat zejména středočeští silničáři. Problémy řeší i energetici. V okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ museli kvůli velkému množství poruch na vedení vyhlásit kalamitní stav. Bez elektřiny tam jsou tisíce domácností.

Popadané stromy a polámané větve v noci zkomplikovaly provoz například na 30. kilometru dálnice D1 u Vráže. Do pravých jízdních pruhů tam v obou směrech popadaly sněhem přetížené stromy. Podobnou situaci silničáři řešili například i na 17. kilometru dálnice D10 z Prahy do Turnova nebo na silnici číslo 3 u Mirošovic.

Aktuální snímek ze zasněžených ulic Prahy.Už od pondělního odpoledne je kvůli sněhu uzavřena pro kamionovou dopravu hlavní silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hranici do Polska. Těžká nákladní vozidla nemohou ani na silnici mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku.

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz například mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji. Kvůli překážkám na trati je nadále přerušen provoz mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší nebo mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji.

Praha

Hlavní pražské komunikace jsou v úterý ráno sjízdné bez omezení. Silnice jsou po chemickém ošetření mokré. Vedlejší komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. Technická správa komunikací má v ulicích od pondělního odpoledne veškerou techniku. V okrajových částech způsobil sníh problémy autobusům městské hromadné dopravy. Popadané stromy zaměstnaly i hasiče.

Strom v úterý ráno překážel na vozovce v úseku Zadní Kopanina - Maškův mlýn. Z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů je uzavřená ulice Staroklánovická. Linka 261 je proto rozdělena na dvě větve, jezdí v úseku Černý Most - Hulická a Nádraží Klánovice-sever - Klánovice. Problémy má dopravce i v úseku Lahovská - Otěšínská, kde linka nejezdí přes zastávky Otěšínská, Solná a Plánická.

Sníh v ulicích odklízí od pondělního odpoledne veškerá technika TSK. "70 sypačů na I. pořadí a 51 mechanismů na ostatním pořadí. Vyjely v pondělí v 16.15," řekla mluvčí technické správy Barbora Lišková. O úklid chodníků se stará téměř 900 lidí.

Podle předpovědi meteorologů bude v Čechách během úterý od západu ubývat srážek a oblačnost se začne protrhávat.

Středočeský kraj

Dopravu ve středních Čechách komplikují zbytky sněhu, místy je na silnicích ledovka. Problémy způsobují také stromy, které neunesly tíhu sněhu a spadly na vozovku. V úterý dopoledne například jeden zkomplikoval jízdu po dálnici D4 u Jíloviště ve směru na Příbram. Zcela neprůjezdná je kvůli počasí trasa přes Břežanské údolí, která vede paralelně s Pražským okruhem a je řidiči hodně využívaná.

Problémy mají hlavně kamiony, které uvízly v kopcích. Energetici vyhlásili v okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ ráno kalamitní stav. Bez proudu jsou tisíce domácností.

Motoristé by měli být opatrní. Stromy přetížené sněhem hrozí stále pádem na silnice. 

Plzeňský kraj

Po dalším sněžení leží na silnicích v Plzeňském kraji mnohde rozbředlá vrstva sněhu, na vozovkách vyšších tříd se v nejvyšších partiích kraje drží uježděný sníh. Řada silnic je ale už holých a mokrých. Silničáři jsou v terénu a stahují sněhovou břečku a sypou silnice solí nebo drtí, řidiči ale musejí po celém kraji věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Na několika místech také popadaly na silnice stromy vyvrácené tíhou napadaného sněhu, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

Vyvrácené stromy jsou aktuálně například na jižním Plzeňsku v lese nedaleko Soběkur nebo u Zálesí. Hasiči v kraji od pondělí likvidovali desítky popadaných stromů po celém kraji, zejména ale na Klatovsku, uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. V úterý nezaznamenali energetici žádné problémy, v úterý kolem poledne se objevila porucha v nejvyšších partiích Šumavy, od Sušice k Rejštejnu či Srní, řekla regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová. "Na nápravě pracujeme," uvedla.

Ujetá vrstva sněhu je podle Slapničky na silnicích, které se udržují jen drtí, v nejvyšších polohách Šumavy, Brd a Českého lesa. "Srážky ustávají, kde je mokro, a to je skoro všude, může se později dělat náledí," řekl. Zatím je podle něj teplo, pokud nebude mráz velký, nemělo by se náledí tvořit na posolených silnicích. "Pokud nebude silně pršet a sůl to nespláchne. Určitě ale musí řidiči věnovat jízdě větší pozornost," dodal Slapnička.

Ústecký kraj

Sníh komplikuje dopravu také v Ústeckém kraji. S obtíženi jsou sjízdné některé silnice na Děčínsku. Několik silnic nižších tříd především na Mostecku je uzavřených.

K mimořádné opatrnosti nabádají silničáři na dálnici D8. Úsek od Ústí nad Labem po státní hranice s Německem byl v pondělí večer kvůli přívalům sněhu uzavřen. Na D8 leží zbytky sněhu. Obdobné je to i na rychlostní silnici R 63, která na D8 na Ústecku navazuje. Problémy jsou i na silnici I/8, která je jednou z objízdných tras nedokončeného úseku D8 před České středohoří. Silničáři doporučují řidičům kamionů, aby využili jinou trasu. "Toto doporučení je i na informačních tabulích na dálnici D8, jinak hrozí znovu ucpání a zneprůjezdnění této komunikace," sdělila policie.

Potíže mají řidiči také na R6, kde místy hrozí ledovka. V okolí Varnsdorfu a Rumburku na Děčínsku se tvoří sněhové jazyky, i tady silnice namrzají. Kvůli přívalům sněhu je uzavřeno několik místních komunikací na pomezí Teplicka a Mostecka v okolí přehrady Fláje. Dopravu na silnici I/30 v Ústí nad Labem komplikuje nehoda kamionu a osobního vozu. Havárie se obešla bez zranění, jeden jízdní pruh velmi frekventované silnice je neprůjezdný, tvoří se kolony.

Karlovarský kraj

Silnice v Karlovarském kraji jsou po nočním sněžení mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Od večera napadly asi dva centimetry sněhu a teploty klesly pod bod mrazu. Zbytky sněhu tak mohou hlavně na silnicích nižších tříd namrzat. Řidiči by tak měli být opatrní.

Ačkoli meteorologové předpovídali až 20 centimetrů nového sněhu, sněžení v Karlovarském kraji bylo podstatně slabší a skončilo už v noci. Silničáři tak měli čas silnice na změnu počasí připravit a nový sníh ze silnic odstranit.

Zatímco hlavní tahy, včetně silnice I/25 přes Boží Dar do Německa, jsou holé a mokré, nebezpečné mohou být spíše vedlejší silnice ve vyšších polohách, kde zůstávají zbytky sněhu.

Pardubický kraj

Na některých silnicích v Pardubickém kraji zůstávají ležet zbytky sněhu. Většinou je po solení rozbředlý, výjimečně uježděný. Informuje o tom Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Motoristé by měli být opatrní zvláště v Železných horách, kde leží místy i slabá vrstva uježděného sněhu. Na menších silnicích v oblasti Třemošnice je sníh rozbředlý stejně jako v okolí Hlinska, Ústí nad Orlicí, Skutče a Žamberka. Uježděný sníh pokrývá i silnici I/11 v oblasti Suchého vrchu na Orlickoústecku.

Kvůli srážce nákladního a osobního auta je omezena doprava na státní silnici I/37 u Nasavrk. Policie řídí provoz kyvadlově.

Jihočeský kraj

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Varování platí pro komunikace bez rozdílu tříd. Nikde ale nejsou hlášeny nehody.

"Na většině jihočeského kraje napadlo větší množství sněhu, místy se mohlo jednat i o sněhovou bouři," uvedl Zich. Nejvíce nasněžilo ve vyšších polohách Šumavy okolo 20 centimetrů, ale také na Strakonicku a Blatensku. "Nepříjemná byla situace na silnicích u Blatné, kde napadlo okolo 15 centimetrů. Jednalo se ale pouze o lokální záležitost," uvedl dispečer dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich s tím, že v noci řešili problém s popadanými stromy na silnici III.třídy v Myšticích na Strakonicku. "Silnice je ale nyní průjezdná bez problémů," dodal.

Královehradecký kraj

Na silnicích V Krkonoších a na Trutnovsku a Náchodsku leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách Orlických hor si řidiči musejí dát pozor na silný nárazový vítr. Ostatní silnice v hradeckém kraji byly v úterý ráno většinou mokré.

Olomoucký kraj

Sněhové přeháňky zasáhly po Jesenicku během úterního dopoledne i zbývající část Olomouckého kraje. Na mnoha místech jde však spíše o déšť se sněhem. Silnice jsou podle správců cest sjízdné, možné komplikace s nákladní dopravou hlásí pouze dispečeři na Jesenicku. S posypovými vozy však vyrazili například také správci cest na Olomoucku.

V sousedním Šumpersku naopak větší problémy s dopravou nemají. Zvýšenou pozornost by měli řidiči věnovat jízdě ve vyšších oblastech, především na Červenohorském sedle. "U nás je to v pohodě, v horských oblastech, jako je sedlo, drobně sněží. Všechno je sjízdné, na sedle leží zbytky kaše po chemickém posypu," uvedl dispečer šumperských silničářů.

Moravskoslezský kraj

Slezsko a většinu Moravy čeká během úterního dne vydatné sněžení. Aktuální varování Českého hydrometeorologického ústavu se týká Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. V Beskydech může napadnout kolem 30 nového sněhu. Naopak v Čechách už bude sněžit jen slabě. Od úterního večera do středečního rána hrozí v celé republice tvorba náledí.

Foto: ČTK , Doležal Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti v Ruzyni zadrželi minulý týden muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu. Do Prahy...

Ministr zemědělství Výborný bude dnes jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám způsobených jarními mrazy

Ministr zemědělství Výborný bude dnes jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám způsobených jarními mrazy

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes v Praze jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám...

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka, který se 2. května dožívá 100 let, se v dětství spolu s bratrem dostal v rámci transportů organizovaných...

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi