Česko opět ve smogu. Někde překračuje limity až sedminásobně

Ilustrační foto.

Smogová situace pokračuje na mnoha místech České republiky. Znečištění ovzduší se dále zvyšuje. V Přerově kvůli velkému množství prachu v ovzduší začala od úterý opět jezdit MHD zdarma. Meteorologové doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.

Znečištění ovzduší v Olomouckém kraji se dál zvyšuje. Na čtyřech z šesti měřicích stanic průměrná denní koncentrace prachu stále více než trojnásobně překračuje povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový, přičemž hodnoty za posledních 24 hodin vzrostly o několik desítek mikrogramů. Nejhorší situace je v Olomouci, Přerově a Prostějově. V Přerově byla v noci na dnešek zaznamenána hodinová koncentrace 249 mikrogramů prachu, vyplývá z aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Smogová situace platí v Olomouckém kraji od pátku. V úterý večer meteorologové kvůli smogu vyhlásili v regionu signál regulace, při němž musejí podniky s prašnými provozy omezit výrobu.

V Olomouci se průměrná denní koncentrace zvýšila ze 154 mikrogramů, které přístroje zaznamenaly v úterý ráno, na 173 mikrogramů naměřených v 5.00. Podobné výsledky jsou i v Přerově a Prostějově. V Přerově se tento ukazatel zvýšil z úterních 131 mikrogramů na dnešních 172 mikrogramů a v Prostějově ze 151 mikrogramů na téměř 174 mikrogramů.

O něco lepší je situace v Bělotíně na Přerovsku, kde se průměrná denní koncentrace zvýšila z úterních 107 mikrogramů na 136 mikrogramů. Nejlepší ovzduší je tradičně na Jesenicku. Tamní stanice ráno hlásila průměrnou denní koncentraci 20 mikrogramů prachu na metr krychlový.

V Přerově kvůli velkému množství prachu v ovzduší začala od úterý opět jezdit MHD zdarma. Radnice o tom informovala své obyvatele prostřednictvím textových zpráv. Město podle smlouvy doplatí za každý den jízdy zdarma dopravci 10 tisíc korun

Plzeňský kraj

Meteorologové vyhlásili v Plzeňském kraji smogovou situaci. Nevyloučili současně možnost, že by v brzké době mohl začít platit i signál regulace, při kterém by některé průmyslové podniky měly omezit provoz.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji stále trvají zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach PM 10, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl dnes ráno na většině měřicích stanic více než trojnásobně překročen. Například ve Věřňovicích na Karvinsku byla mezní hranice překonána dokonce více než pětinásobně, když tam bylo naměřeno 257 mikrogramů na metr krychlový.

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku včetně Třinecka stále platí smogová situace, během níž musejí některé podniky například omezit výrobu nebo dodržovat další regulační opatření. Ve zbytku kraje je smogová situace. Také podle aktuálních hodinových koncentrací byla ráno na řadě míst regionu kvalita ovzduší stále hodnocena jako velmi špatná.

"Rozptylové podmínky budou nepříznivé až mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou i nadále pohybovat většinou výrazněji nad hodnotou stanoveného imisního limitu," uvedli meteorologové.
Při zhoršených rozptylových podmínkách by lidé neměli venku podnikat aktivity spojené se zvýšenou fyzickou zátěží. Doporučení platí hlavně pro lidi s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. Meteorologové rovněž doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.

Královéhradecký kraj

V Hradci Králové hodnoty polétavého prachu (PM10) ráno téměř dvojnásobně překračovaly povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Smogová situace v kraji trvá od pondělí.

Na měřicí stanici v Hradci Králové u Brněnské třídy ráno dosáhly čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu 83 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové koncentrace překračovaly 80 mikrogramů na metr krychlový. Měřicí stanice v pětatřicetitisícovém Trutnově hlásila čtyřiadvacetihodinovou koncentraci 67 mikrogramů na metr krychlový.

Zlínský kraj

Limit pro denní koncentrace polétavého prachu je ve Zlínském kraji stále překročen zhruba trojnásobně. Ve Zlínském kraji trvá smogová situace, která byla vyhlášena v pátek. Letos se tak stalo již popáté, což je pro region netypické. Od pondělního večera navíc platí regulace, při které musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Ve Zlínském kraji však kromě tepláren velký průmyslový znečišťovatel ovzduší není.

Ke středeční 6. hodině ranní dosahovala denní koncentrace polétavého prachu ve Zlíně 174,5 mikrogramu na metr krychlový, v Uherském Hradišti 165,3 a v Otrokovicích 163,2 mikrogramu na metr krychlový. O něco lepší je situace ve Valašském Meziříčí, kde ke stejnému času naměřili 137,8 mikrogramu, a v Těšnovicích u Kroměříže s hodnotou 121,8 mikrogramu na metr krychlový.

Jižní Morava

Na celé jižní Moravě trvá smogová situace, ale ovzduší se zlepšilo. Meteorologové situaci vyhlásili v pondělí dopoledne nejdřív jen pro Brno, v odpoledních hodinách ji rozšířili na celý kraj. V Brně uvažovali o městské hromadné dopravě zdarma, po úterním jednání s meteorology se ale vedení města rozhodlo, že bezplatnost nezavede.

Aktuálně se hodnoty koncentrace polétavého prachu v ovzduší na většině stanic pohybují pod hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový, což je oproti předchozím dnům zlepšení. "Je to výrazně lepší, ale uvidíme, může to být jen přechodné," řekl Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. 

Nejvyšších hodnot dosahuje stanice u Dětské nemocnice v Brně, ráno to bylo 120 mikrogramů na metr krychlový. Hranici 100 mikrogramů překračuje ještě stanice v Tuřanech (107) nebo v Hodoníně (101).

Situace je důsledkem především dálkového transportu znečištění, které už o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a postupně se přesouvá stále jižněji. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) by zavedení městské hromadné dopravy nepřineslo kýžený efekt, protože znečištění ovzduší není primárně z aut.

Středočeský kraj

Nejhorší situace je v Kladně-Švermově, kde byl povolený limit pro koncentraci prachu překročen více než sedminásobně. Meteorologové stav ovzduší v Kladně hodnotí nejhorším stupněm, tedy jako velmi špatný. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Alespoň na polovině meteorologických stanic ve Středočeském kraji překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán pokles, což jsou podmínky pro vyhlášení smogové situace. Navíc podle ČHMÚ může být v blízké době vyhlášena takzvaná regulace, při níž musejí některé podniky kvůli znečištění ovzduší omezit výrobu.

Nejhorší situace je na měřicí stanici Kladno-Švermov, kde průměrné hodinové množství polétavého dosahovalo dopoledne až 377 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Velmi špatná je situace také v Berouně, kde stanice hlásila koncentraci 183 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: ČTK , Ruml Miloš

Autor: ČTK





Čtěte dále

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi