Po půlce druhého volebního dne hlasovala víc než třetina voličů

Už více než třetina voličů odevzdala svoje hlasy.

Víc než třetina voličů odevzdala po zhruba polovině druhého volebního dne hlasy v komunálních volbách v Česku, v senátních je účast nižší. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic. Účast je tak zatím slabší než při posledních komunálních volbách. Víc lidí přichází volit v menších obcích než ve městech, kde se voleb účastní často méně než třetina voličů. Na několika místech v Ústeckém kraji policie prověřuje informace o nakupování hlasů, kupčení s hlasy se údajně objevilo i v Moravskoslezském kraji.

V Praze zatím svůj hlas odevzdala zhruba čtvrtina voličů, třeba v Praze 1, 6 a 7 byla účast ke 30 procentům. V Klánovicích se dokonce přiblížila polovině, výsledek referenda o napojení místních ulic na Horní Počernice tak zřejmě bude platný. V dalších referendech v městských částech je zatím účast nižší než v komunálních volbách. Na údajné překážky v přístupu k referendu upozornili jeho organizátoři v Praze 8, radnice kritiku odmítla.

Ilustrační foto.Na Vysočině se zatím výrazně liší zájem voličů ve větších městech a v malých obcích. Například v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě udávají volební komisaři k 10. hodině účast mezi 25 až 35 procenty, na vesnicích je zájem podstatně větší. V Nové Bukové na Pelhřimovsku hlasovalo zatím v obecních volbách téměř 80 procent voličů. V místní části Bystřice nad Pernštejnem v Karasíně, kde lidé volí do obecního zastupitelstva, do Senátu a zároveň hlasují v referendu o možné výstavbě závodu na výrobu jaderného paliva, je účast kolem 70 procent. "Stejný zájem je i o referendum, do Senátu hlasuje lidí o něco méně," řekla zapisovatelka komise Leona Fousková.

Volební účast v Ústeckém kraji se výrazně liší podle lokalit. Například ve volební místnosti 1005, která patří pod centrální obvod Ústí nad Labem, odevzdala svůj hlas asi třetina voličů. "Lidé chodí podobně jako včera. Ze zkušeností z minulých let víme, že jich spousta ještě dorazí po obědě na poslední chvíli," řekl jedna z členek komise. Naproti tomu v Krásném Březně nebo Neštěmicích je na některých místech účast sotva poloviční. Volby v kraji poznamenaly údajné pokusy o kupčení s hlasy. Policie prověřuje informace o nakupování hlasů v Lovosicích, Litvínově, Bílině a v Chomutově. Od jedné z volebních místností v Krupce na Teplicku někdo ukradl státní vlajku, uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.

Volební účast v Ostravě se tři hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala kolem 26 procent, řekl Radek Drong z magistrátu. Vyšší zájem o volby je například ve Frýdku-Místku, kde je podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové účast odhadována na 33 procent. Málo voličů naopak chodí v Karviné, kde se účast pohybuje podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové mírně nad 20 procenty. V Opavě je účast okolo 25 procent, řekla mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná.Volební místnost.

V Českém Těšíně a v Ostravě se podle Nadačního fondu proti korupci objevilo kupčení s volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se prý kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín. V Ostravě jsou podle zjištění pro kupčení s hlasy zneužíváni Romové. Případy se zabývá policie.

Komunálních voleb na jižní Moravě se k dnešní 10. hodině zúčastnilo 41,7 procenta ze zhruba 970 tisíc voličů. Ve srovnání s minulými komunálními volbami je účast o něco menší, řekla Eva Sychrová z krajského úřadu. Minulých komunálních voleb v Jihomoravském kraji se účastnila asi polovina voličů. Sychrová nepředpokládá, že by toto číslo bylo překonáno. V regionu lidé vybírají také nové senátory, a to v Brně, Znojmě a Vyškově. Účast v senátních volbách je zhruba o sedm procent nižší než v komunálních.

Volební účast v Jihočeském kraji se pohybuje v průměru mezi 30 až 40 procenty. V některých okrscích však přišla k urnám jen hrstka voličů. To platí například pro jeden z obvodů v Českých Budějovicích, kde svůj hlas zatím odevzdalo jen šest procent voličů.

Volební lístky.V Plzeňském kraji se volební účast pohybuje mezi 50 a 60 procenty, větší je v menších obcích, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Například ve Stříbře, kde lidé volí i senátora za Chebsko a část Tachovska, přišlo ve třetím okrsku k obecním volbám zatím 36 procent voličů, 32 procent hlasovalo v senátních volbách, řekl člen volební komise Miroslav Kukan.

V Plzni je podle Romana Matouška z magistrátu průměrná účast zatím 27,5 procenta. Naopak sedmdesátiprocentní účast hlásí Horská Kvilda na Šumavě. "Ještě víme o dalších lidech, kteří chtějí přijít, celkovou účast odhadujeme na 78 procent," řekl člen komise Daniel Kaifer.

Nízkou účast mají dosud větší města Karlovarského kraje. V Karlových Varech přišlo volit někde 14 procent, ve velkých okrscích až 34 procent voličů. V průměru se tak účast zatím pohybuje kolem 23 procent. Nad 21procentní účastí byli i v Sokolově, okolo 20 procent udávají okrsky v Chebu. V malých obcích je účast většinou vyšší, někde už nadpoloviční. Například v Pomezí nad Ohří přišlo už 60 procent voličů.

Ve stotisícovém Hradci Králové se volební účast k 11 hodině pohybovala od necelých 30 procent do 35 procent. "Nižší je účast v okrscích v centru města, vyšší na sídlišti Moravské Předměstí," uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. V Pardubicích tři hodiny před koncem voleb odvolilo zhruba 30 procent voličů. "Celkovou účast předpokládáme kolem 45 procent," řekla Pavlína Stuchlíková z komise ve škole Bratranců Veverkových. Na Gymnáziu Mozartova vhodilo volební lístky do uren 33 procent voličů.Voliči vhazují své hlasy do urny.

Ve středních Čechách se průměrná volební účast pohybovala kolem 30 procent. Například v Mělníku a Kutné Hoře zaznamenali shodně 29 procent voličů, v Kolíně odevzdalo svůj hlas v komunálních volbách 30 procent a do Senátu volilo o dvě procenta lidé méně. V Berouně podle výsledků k 10. hodině odvolilo jen 23 procent, ale v okolních obcích 41 procent voličů. "Při komunálních volbách je v okolních obcích vždy větší účast," řekl Kamil Choc z berounské radnice. Vyšší účast, 32 procent, je v Benešově a Nymburce, v Mladé Boleslavi přišlo volit 33 procent lidí. Naopak v největším středočeském městě Kladně zatím odvolila jen čtvrtina voličů.

V Olomouckém kraji se volební účast v jednotlivých městech a obcích výrazně liší. Mezi obce s nejvyšší účastí zatím patří Bělkovice-Lašťany, kde přišlo odevzdat svůj hlas zhruba 40 procent voličů, řekla Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu. V olomouckém volebním okrsku č. 41 dnes do 10 hodin odevzdala svůj hlas pětina voličů, řekl předseda volební komise Zdeněk Machalíček.

V Libereckém kraji měla dnes dvě hodiny po otevření volebních místností odvoleno třetina voličů. "Volby zatím probíhají v klidu, žádné problémy hlášeny nemáme," řekl Zdeněk Valášek z krajského úřadu. Jsou ale i okrsky, kde je zatím účast poloviční. Třeba v Dubici v České Lípě volilo zatím v komunálních volbách jen něco přes 15 procent voličů, do Senátu jen 12 procent, řekla zapisovatelka Kristýna Brožová. Účast je zatím nižší než před čtyřmi lety, kdy přišlo k urnám v kraji 47 procent voličů.

V komunálních volbách v Kroměříži, ve Vsetíně a Zlíně, kde lidé vybírají i senátora, k dnešním 10.30 hlasovalo mírně přes 30 procent voličů. Podle Tomáše Langa z magistrátu jich při komunálních volbách v roce 2010 v tuto dobu přišlo asi o pět procent více. Senátora volí i v Uherském Hradišti. Podle mluvčího radnice Jana Pášmy je účast asi 34 procent.
Podle výsledků okresních měst se zdá, že by volební účast ve Zlínském kraji nemusela dosáhnout 52 procent z komunálních voleb v roce 2010. "Někteří lidé v komisích říkají, že očekávali účast vyšší. Je to ale těžce subjektivní," řekla Radka Štalmachová z krajského úřadu.

Foto: ČTK , Šimánek Vít, Glück Dalibor, Zavoral Libor, Peřina Luděk, Sznapka Petr

Autor: ČTK





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi