Petice proti Johnovi nic nevyřeší, míní policejní prezident

Policejní prezident Petr Lessy míní, že petice jeho podřízených nebude mít úspěch.

Policisté a hasiči jsou kvůli úsporným opatřením o tisíce korun chudší. Jejich odbory pokukují po tažení lékařů, kteří donutili vládu naopak k přidání. Policisté proto rozjeli petici za odvolání svého - podle nich nekompetentního - ministra vnitra Radka Johna. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho však tato akce nemá šanci na úspěch.

Může úspěch lékařů při vyjednávání o zvýšení platů motivovat policisty a hasiče k podobným hromadným výpovědím? Jak v současné době vypadá vaše vyjednávání s odbory?
Zrovna na pondělí mám domluvenou schůzku se všemi třemi odborovými svazy, které u policie působí. Chci se s nimi domluvit na pravidelném formátu setkávání, chci mít pro kroky, které dělám, zpětnou odezvu. Jednou z cest, jak zjišťovat dopady změn, je samozřejmě i jednání s nimi.

V současné chvíli jsou však někteří z odborářů velmi radikální a o výpovědích otevřeně mluví. Navíc v policejním sboru teď koluje petice, která žádá i hlavu ministra vnitra Radka Johna. Jak se zachováte?
Nejsem informovaný o průběhu petice ani se o to vcelku nezajímám. Vzhledem k tomu, že je v této zemi garantované ústavní právo připojit se k podobné akci, tak mi to ani nepřísluší. Nebudu si zjišťovat, kdo ji podepisuje. Zcela transparentně však říkám, že si nedovedu představit, že v současné době a za nastavených rozpočtů může petice něco vyřešit.

Nebojíte se demotivace a ztráty těch lidí? Že vám ti nejlepší prostě odejdou?
Ta situace se v průběhu let měnila a lidé samozřejmě už odcházeli. Nyní nám zejména chybí ta střední generace policistů. Policejní sbor se nám výrazně omladil. Jsem příznivcem komunikace. Je důležité, aby si všichni uvědomili, že tato situace je přechodná. Jeden rok jsme takto schopni přežít. Další už ale ne. Letos jsme zastavili většinu investic. Neprobíhá obměna technologií a podobně. To je udržitelné tak maximálně do konce roku. Proto to říkám i ministrovi vnitra, který je v tomto vstřícný, a slibuje nám v dalších letech dokonce i posilování rozpočtu. Musíme mít příští rok rozpočet, který nám umožní stát na pevných nohou. Budeme potřebovat zhruba o jednu miliardu více peněz na provozní výdaje.

Ministr vnitra Radek John.Vás by však ta petice zajímat měla. Co budete dělat, když hromadnou výpověď podají najednou tisíce lidí? Nebo jste si jistý, že se k této akci neodhodlají?
Nerad bych hrotil situaci mezi jednotlivými profesními skupinami. Vážím si jak lékařů, tak samozřejmě i policistů. Každé povolání ale má svá specifika. Jde například o nutnost vzdělanosti v jednotlivých oborech. U policie vzhledem k šíři služeb, které poskytuje, je rozpětí kvality vzdělání mnohem širší. Nejde o tak úzce specializovanou profesní skupinu, jakou jsou doktoři.

O to ale nakonec jít nemusí. Doktorům také tvrdili, že peníze nejsou, a nakonec se našly dvě miliardy. Nenajde se podobná rezerva i pro vás?
Peníze pro doktory nejdou z rozpočtu, ale jsou z účtů zdravotních pojišťoven. My jsme zcela a jasně odkázaní na rozpočtové možnosti státu. Také proto říkám, že stát má takovou policii, jakou si v ten daný okamžik může dovolit.

To zní poněkud děsivě...
Do funkce jsem nastoupil letos 24. ledna a mým prvotním zájmem bylo setkání s krajskými řediteli. Ihned jsme začali řešit rozpočet policie pro letošní rok. Ten už je nám daný a my musíme vybalancovat jednotlivé položky, aby nedošlo k dramatickému propadu především v provozních nákladech. Jde o to, aby policie nepřestala kvůli penězům plnit svou funkci. Já jsem ředitelům garantoval převod šesti set milionů korun, které dostáváme z nenaplněných tabulkových stavů. Tyhle peníze mají sloužit k tomu, aby útvary mohly fungovat.

Mluvíte o tom, že policie bude moct tenhle rok fungovat jen díky tomu, že na její provoz využijete peníze z nenaplněných tabulkových míst. Tyhle prostředky však byly v minulosti rozdělované především na platy policistů, kteří museli dělat práci za více lidí.
Tak to v minulosti opravdu bylo. Tím se však roztočila spirála, která - jak se ukázalo - není do budoucna ufinancovatelná. Proto budu hodnotit krajské policejní ředitele podle toho, jak si dovedou nastavit tu službu v jednotlivých teritoriích, kolik tam bude provoz policie stát, jak budou policisté zařazeni.

Tomu nerozumím.
Základní stavební kámen policie je obvodní oddělení. Dneska tam máme rozpětí šesti tarifních tříd, šesti služebních hodností. Ze strany prezidia je regulován jen počet těch vedoucích, kteří využívají vyšší tarifní platovou třídu. Jestli tam bude více hlídkových policistů, více těch, kteří zpracovávají agendu a podobně, to závisí na krajských ředitelích a na tom, jak efektivně je tahle služba nastavená. Chceme, aby policie byla v jednotlivých částech státu stejně drahá. To se nedá docílit jinak než nastavením počtu lidí, kteří se jednotlivým úkonům budou věnovat. Buď na daném teritoriu bude pracovat méně dražších lidí (ve vyšších tarifních třídách), nebo více levnějších policistů.

 

Policisté ze zákona stávkovat nesmějí, demonstrovat ano. Vloni již dvakrát vyrazili kvůli snižování platů do ulic.Neznamená to ve volném překladu, že v obvodech budou buď levní méně zkušení policisté, nebo že ti dražší budou muset zastat až příliš velké penzum práce?
Ono to není o zkušenosti. Jde o zařazení a o to, kolik let v té funkci strávil. Hlídkový policista nedělá trestní řízení. Jejich počet by samozřejmě měl odpovídat bezpečnostní situaci v daném místě. Abyste rozuměl, jde nám o to, aby policista, který je zařazený služebně na stejném místě, měl stejnou zatíženost práce a dostával stejnou základní mzdu. Otázku kvality jejich práce by měl vyřešit systém odměn, který by měl být další nedílnou součástí platu. Na tyto odměny za dobře vykonanou práci jsem pro letošek vyčlenil 212 milionů korun. Nic nebrání ředitelům už v tento okamžik schopné policisty motivovat právě těmito penězi. Nemělo by to být plošné.

Jak vás poslouchám, tak z krajských ředitelů se stanou ekonomičtí manažeři. Neupozaďujete příliš tu samotnou policejní práci? Budou mít pak tito vedoucí činitelé dost času věnovat se samotné bezpečnosti?
Já vás chápu, ale ekonomika má úzkou souvislost s výkonem služby a krajští manažeři musejí být ekonomy. Na základě nového zákona o policii je navíc každé krajské ředitelství samostatnou organizační a účetní složkou, která si spravuje svůj rozpočet.

Nebylo tohle rozdělení chybné?
V současné době si nechávám zpracovat podklady. Já osobně jsem přesvědčený o tom, že pro policii by bylo výhodnější, kdyby byl pouze jeden rozpočet a jedna organizační složka. Myslím si, že tento model se příliš neosvědčil.

POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU S POLICEJNÍM ŘEDITELEM PETREM LESSYM ČTĚTE NA ON-LINE DENÍKU TÝDEN.CZ V PONDĚLÍ DOPOLEDNE.

Foto: ČTK , Robert Sedmík

Autor: Josef Hympl





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi