OSN: Utlačujete uprchlíky, Zeman je xenofob. Ovčáček: Kampaň se stupňuje

Nově otevřené uprchlické zařízení v Drahonicích na Lounsku.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků, kteří do země dorazili od letošního srpna. Zajd Raad Husajn dal zároveň najevo znepokojení nad "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" prezidenta Miloše Zemana. Uvádí se to v prohlášení Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR), vydaným pod titulkem: "Zajd naléhá na Českou republiku, aby ukončila zadržování migrantů a uprchlíků".

Anketa:

Pomohli byste uprchlíkům, ať už finančně, nebo materiálně?

Činitel OSN svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.

Zajd Raad Husajn řekl, že je znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. To, že jsou v nich navíc drženy také děti, podle něj nemá žádné ospravedlnění.

"Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické: zdá se, že jde o nedílnou součást politiky české vlády zaměřené na to, aby odradila přistěhovalce a uprchlíky od vstupu do země nebo aby tam zůstávali," uvedl jordánský diplomat v komuniké.

"Mnoho z těchto lidí jsou uprchlíci, kteří hrozně trpěli ve svých zemích původu, stejně jako i při své cestě do České republiky," dodal vysoký komisař. "Mezinárodní právo je zcela jasné v tom, že zadržování imigrantů musí být výhradně jen krajním opatřením. A pokud jde o děti, Výbor OSN pro práva dítěte zdůraznil, že zadržování dětí, a to pouze na základě jejich statusu migrantů, nebo jejich rodičů je porušení (práva), nikdy není v jejich nejlepším zájmu a je neospravedlnitelné," dodal činitel.

Podle něho by měly české úřady přijmout alternativní řešení v souladu s dodržováním lidských práv, mezinárodními závazky České republiky i s doporučeními její ombudsmanky Anny Šabatové.

Zajd Raad Husajn v souvislosti se "zadržovací politikou" ČR velmi stručně vyjádřil znepokojení nejen nad Zemanovými veřejnými výroky, ale i nad veřejnou peticí proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus.

Hrad už na kritiku zareagoval: prezident Zeman je přesvědčen o tom, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli jejímu postoji k migrační krizi. Je podle něj zcela nemístné Česko tvrdě kritizovat za porušování práv uprchlíků. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman na svých slovech o islámu trvá. Také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si myslí, že Praha práva běženců dodržuje, přičemž spolupráci s OSN označil za tristní.

"Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova, svoboda názorů. Taková prohlášení jdou proti tomuto duchu. Slovní útok na prezidenta republiky není první, a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize," řekl Ovčáček. "Prezident republiky dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu. Na svých názorech setrvá a nehodlá je pod tlakem ze zahraničí měnit. Česká republika dodržuje lidská práva, dodržuje zákony. Kaceřovat takovým způsobem suverénní zemi je proto zcela nemístné," poznamenal hradní mluvčí.

Chovanec řekl, že Česko mělo v minulosti problémy při kontaktech s komisaři OSN, spolupráce prý byla tristní. Pokud chce někdo Česko kritizovat, může podle Chovance přijet sem a vést debatu. Detaily zprávy OSN ministr vnitra nezná, je ale přesvědčený, že Česká republika práva uprchlíků dodržuje, a naopak je zlepšuje. "Jsem zvědav, z čeho nás viní. Pokud budeme mít pocit, že jsme káráni neoprávněně, budeme se bránit," doplnil Chovanec.

Kritiku vysokého komisaře odmítl také předseda KSČM Vojtěch Filip, je podle něj neoprávněná. "Nevím o tom, že by tady byl a přesvědčil se na místě o čemkoliv. V tomto ohledu to považuji za nelegitimní výrok takového člověka," řekl Filip. Ačkoliv OSN respektuje, ne vždy souhlasí se závěry jejích představitelů. "Její zaměstnanci někdy nedělají úplně čest instituci, kterou představují," míní šéf komunistů.

 Výroky Miloše Zemana k uprchlíkům:

"První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč." (2. srpna 2015 pro Blesk.cz)

 

"Přijel jsem navštívit vás. Setkávám se s občany České republiky a se zahraničními hosty pouze tehdy, když si je sám pozvu, což není tento případ." (Zeman 24. září 2015 na setkání s lidmi v obci Vyšní Lhoty, kde byl nedávno otevřen uprchlický tábor; do tábora se Zeman nevypravil.)
"Pokud pomoc alokujete do Evropy, tak jsou to vyhozené peníze... Je potřeba pomáhat buď v jejich zemích, nebo v sousedních zemích, kam se uchýlili." (Zeman o uprchlících 24. září 2015 po návštěvě Moravskoslezského kraje)


"Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku." (Zeman při debatě se zaměstnanci Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku 16. října 2015)

 Výroky Miloše Zemana k islámu:

"Nevěřím, že jsou umírnění muslimové a radikální muslimové. Stejně jako nevěřím, že jsou jen umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté." (na mezinárodní konferenci Evropa sjednocená a svobodná; Mladá fronta Dnes, 28. června 2011)


"Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žije v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog." (na mezinárodní konferenci Evropa sjednocená a svobodná; Mladá fronta Dnes, 28. června 2011)


"I když lze souhlasit se zákazem, aby ženy řídily auto, ve všech ostatních případech islámská anticivilizace činí z žen nesvéprávnou, diskriminovanou menšinu a znemožňuje jejich svobodný rozvoj." (v prohlášení pro média, vysvětlujícím jeho slova z června 2011; ČTK, 7. července 2011)


"Muslima lze definovat jako vyznavače Koránu, podobně jako nacista je vyznavačem rasové nadřazenosti a antisemitismu nebo komunista vyznavačem třídního boje a diktatury proletariátu." (v prohlášení pro média, vysvětlujícím jeho slova z června 2011; ČTK, 7. července 2011)


"Netvrdím, že všichni muslimové jsou teroristé, tvrdím, že všichni teroristé jsou muslimové." (rozhovor pro Reflex, 4. srpna 2011)
"Umírněný muslim je contradictio in adjecto, tedy protimluv, stejně jako contradictio in adjecto je umírněný nacista." (rozhovor pro Reflex, 4. srpna 2011)


"To přece není náboženství lásky, a už vůbec ne tolerance, ale náboženství nenávisti." (rozhovor pro Reflex, 4. srpna 2011)


"Myslím si, že lze koexistovat s buddhismem, hinduismem, šintoismem, konfucianismem, ale nelze koexistovat s islámem. Ten má ve svých posvátných textech zakotveno, že má ovládnout svět, že si má podrobit nevěřící." (rozhovor pro Reflex, 4. srpna 2011)


"Já řekl, že islám je náboženstvím nenávisti. A za tím si stojím, protože tento můj výrok nevyplynul z žádného předsudku, ale ze studia islámských textů." (rozhovor pro Haló noviny, 10. ledna 2013)


"Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento, řekněme, rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají." (při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května 2014; Lidové noviny, 7. června 2014)


"Snažím se říkat věci na rovinu a snažím se říkat to, co pokládám za pravdu, a snažím se také svoje názory zdůvodňovat argumenty. Ty argumenty, to nejsou jenom krutosti Islámského státu, to je například i nepřizpůsobivost většiny islámských komunit v západní Evropě, kde se vytvářejí ghetta, odloučené lokality a některé části západoevropských měst jsou tzv. no go neboli místa, kam se neodváží ani policie." (rozhovor pro parlamentnilisty.cz, 17. října 2015)

 

Foto: ČTK , Zavoral Libor

Autor: Reuters, ČTK





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi