Ohlédnutí za rokem 2018: přehled těch nejbizarnějších zpráv

Ilustrační foto.

V průběhu roku 2018 vás redakce on-line deníku TÝDEN.CZ informovala o tom nejdůležitějším, co se u nás doma i ve světě dělo. Mimoto jsme však také narazili na řadu různých zpráv, které svým obsahem opravdu překvapily, udivily, pobavily nebo naopak pobouřily či nepříjemně šokovaly. Vybrali jsme ty nejbizarnější z celého roku.

Nejvtipnější: "záhadné" zmizení půl tuny marihuany či nakupující papoušek

Žena ukázala při kontrole řidičák postavy ze Simpsonových

Policista v anglickém Buckinghamshire se nestačil divit, když během rutinní kontroly na silnici zastavil projíždějící auto. Řidička vozidla mu totiž ukázala hodně netradiční falešný řidičský průkaz odkazující na slavnou animovanou postavu Homera Simpsona.

Zmizelo půl tuny marihuany. Můžou za to myši, tvrdí policisté

V policejním skladě v argentinském městě Pilar, zhruba 60 kilometrů od Buenos Aires, se ztratilo 540 kilogramů marihuany. Policejní důstojníci, kteří měli sklad na starosti, se hájí tím, že marihuanu sežraly myši. To ale podle odborníků není možné.

"Houstone, máme problém." Astronaut zapomněl doma paměťovou kartu

Jeden z astronautů NASA zjistil během středeční "procházky vesmírem", že v jeho kameře GoPro chybí paměťová karta, kterou zapomněl doma na Zemi. Úsměvnou chybu dokresluje vzájemný rozhovor astronauta s velicím střediskem v Houstonu.

"Šnečí muž" si dal závod s vlakem. Vyhrál

V Maďarsku vzbudil poprask muž oblečený do kostýmu šneka. Ten chtěl ukázat, jak pomalu vlaky v zemi jezdí. Na trati Mátészalka-Debrecín si u jednoho úseku počkal, dokud vlak nedojede na jeho úroveň a podél kolejí ho pak lehce předběhl.

Usnul v zavazadlovém prostoru, vzbudili ho až v Chicagu

Odbavovač zavazadel usnul v podnapilém stavu v nákladovém prostoru letadla a nevědomky odletěl z Kansas City až do Chicaga. Muži se nic nestalo, jelikož v nákladových prostorech je udržován normální tlak a kabina je vytápěná. Trestu však neunikl - aerolinie American Airlines ho suspendovaly.

Vychytralý papoušek: on-line si objednává potraviny

Jistá chovatelka papouška šedého má doma jedince, který si dokáže sám přes Amazon objednat nejen různé druhy ovoce a zeleniny nebo zmrzlinu. Papoušek jménem Rocco využívá hlasového zařízení Alexa, přes které lze udělat on-line objednávku.

Ilustrační foto.

Nejpodivnější: přebalování dětí jen s dovolením či krádež sněhu

Bizarní nařízení: žákům nesmí délka nehtu přesáhnout 1,5 cm

Na anglické střední škole Rawlett School ve Staffordshire zavedli nové bizarní pravidlo: délka nehtů u žáků nesmí být delší než 1,5 cm. Rodiče se bouří, že takové nařízení je směšné a především že není možné si ho vynutit.

Pocta drogové legendě? Turista si šňupl kokain na hrobu Escobara

Britský turista si svůj výlet v Kolumbii ve městě Itagüí zpříjemnil dost neetickým kouskem. Společně s kamarády navštívil hrob nechvalně proslulého drogového barona Pabla Escobara. Na tom by ještě nebylo nic divného, kdyby ovšem dotyčný muž nevytáhl dávku kokainu, kterou si šňupl přímo na jeho hrobě.

Dítě musíte požádat, abyste ho mohli přebalit, tvrdí expertka

Odbornice na sexualitu Deanne Carsonová vzbudila velkou vlnu debaty poté, co poskytla rozhovor televizní stanici ABC. V jejím vysílání řekla, že rodiče by se měli svého dítěte nejdříve zeptat, jestli ho mohou přebalit.

Věřila, že je upírka. Přítele měla za vlkodlaka, tak ho pobodala

Mladá Ruska se vžila do své oblíbené postavy z televizního seriálu Upíří deníky a věřila, že jako upírka musí pobodat svého přítele, kterého považovala za vlkodlaka. Soud ji poslal do vězení na dva půl roku.

Izrael nám krade sníh, viní Írán souseda

Izrael nám krade mraky se sněhem. Tohle neobvyklé obvinění zaznělo minulý týden na zemědělské konferenci v Teheránu z úst íránského brigádního generála, který stojí v čele organizace pro civilní obranu.

Tuleň s úhořem v čumáku aneb Nový fenomén, který vědci nechápou

Ohrožený druh tuleň havajský čelí nové neobvyklé hrozbě, která mate i samotné vědce. V posledních dvou letech se několikrát objevili tuleni, kterým trčel z nosu úhoř. Ten jim může způsobit problémy během lovu potravy nebo rozšířit v těle infekci.

Nejvíce šokující: chlípník na ambasádě, udušení v rakvi

Novozélandský důstojník špehoval na ambasádě lidi na toaletách

Jeden ze služebně nejstarších námořních důstojníků Nového Zélandu je obviněn z toho, že na společných toaletách na ambasádě ve Washingtonu nainstaloval skrytou malou fotokameru, aby mohl sledovat ostatní členy ambasády během jejich intimní činnosti.

Udusila se v rakvi během bizarního náboženského obřadu

V Jižní Koreji se minulý čtvrtek během pseudonáboženského obřadu udusila v dřevěné rakvi žena, která v ní měla přes noc zůstat, aby se očistila od zlých duchů a měla v životě více štěstí. No, neměla...

Dvacetiletý mladík znásilnil stoletou ženu. "Byl jsem opilý"

Ve vesnici v Západním Bengálsku na východě Indie zatkla policie dvacetiletého mladíka, který znásilnil stoletou ženu přímo v její ložnici. Muž se hájí tím, že byl opilý a nevěděl, co dělá.

Ilustrační foto.

Příběhy lidí s inovativními, kreativními nápady

Na pláži si postavil hrad z písku, žije v něm už přes dvacet let

Už přes dvě dekády je jeho domovem hrad z písku. Brazilec Marcio Mizael Matolias nehodlá platit drahý nájem za bydlení, a jak sám říká, na pláži vede dobrý, spokojený život.

Řezník se zabouchl v mrazáku, život mu zachránila tlačenka

Tradiční britský masový pokrm "black pudding" neboli krvavá tlačenka zachránila řezníkovi v anglickém městečku život. Když se za ním zabouchly dveře od mrazáku, byla tlačenka díky své velikosti a váze ideálním předmětem k vysvobození.

Nechtěl platit za zavazadlo, oblečení si schoval pod kabát

Letecká společnost Ryanair nedávno změnila podmínky ohledně příručních zavazadel. To se však nezamlouvalo jednomu zákazníkovi, a tak vymyslel důmyslný plán, jak nová pravidla obejít. Posloužil mu k tomu obyčejný starý kabát.

Restaurace používá marihuanu jako sedativum pro humry

Restaurace v americkém státe Maine praktikuje humánnější přístup k zabíjení humrů. Předtím než mořského živočicha hodí do vroucí vody, uklidní ho marihuanou, jež slouží jako sedativum. Reaguje tak na častější vědecké důkazy o tom, že humři cítí bolest, když jsou  vařeni zaživa.

Motivace pro cyklisty? Pivo nebo lístky do kina zdarma

Italské město Bologna se snaží své obyvatele motivovat k takzvanému "zelenému cestování". Lidem, kteří zvolí místo jízdy autem cestování pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou, nabízí odměny v podobě piva, zmrzliny či lístků do kina zdarma.

Dobrodruzi: Sám doma na Bali či "šílený" kaskadér Cruise

Šílenost? Kvůli Instagramu se koupala se žraloky, jeden ji kousl

Modelka z Kalifornie Katarina Zarutskieová se postarala na Exuma Island na Bahamách o pozdvižení. Dobrovolně se šla kvůli pořízení zajímavých fotek na sociální síť Instagram koupat s malými žraloky. Nakonec na to doplatila, neboť jeden ze žraloků ji kousl do zápěstí. Dívce začali lidé okamžitě vyčítat její hloupost, ta se však proti kritice ohradila.

Sám doma na Bali: chlapec ukradl kreditku a odletěl na dovolenou

Teprve dvanáctiletý chlapec ze Sydney se rozhodl vzepřít své rodině, která zamítla jeho přání odletět na dovolenou na Bali. Vynalézavý žák ukradl svým rodičům kreditní kartu, obelstil babičku, která mu dala jeho cestovní pas, a na Bali odletěl sám.

Mission Impossible 6: Cruise skočil kvůli scéně stokrát z letadla

Během natáčení nového, už šestého dílu špionážní akční série Mission Impossible - Fallout si hlavní herec Tom Cruise zlomil kotník. Známý je svými kaskadérskými kousky, které dělá výhradně sám, a nyní fanouškům společně s režisérem Christopherem McQuarriem odhalil další senzační detaily kolem natáčení. Týkaly se náročné scény, kdy Cruise skáče z letadla.

Důchodce dobrodruh: postavil si barel a chce přeplout Atlantik

Několik měsíců stavěl speciální plovoucí kapsli v podobě velkého oranžového barelu, aby s ní přeplul celý Atlantik. Jednasedmdesátiletý Francouz Jean-Jacques Savin vyrazil ve středu z pobřeží nejzápadnějšího ostrova Kanárských ostrovů - El Hierro. Věří, že koncem března dopluje ke Karibiku, jenž je jeho cílovou stanicí.

Ilustrační foto.

Netradiční tresty: pro nevěsty i děti

Kněz pobouřil Itálii. Navrhuje daň pro nevěsty za velký výstřih

Nevěsty by měly platit zvláštní příplatek za to, že mají svatební šaty s hlubokým výstřihem. S tímto návrhem přišel italský kněz Cristiano Bobbo. Podle něj je na místě, aby ženy platily takzvanou "daň za neslušnost".

Čtyřletý chlapec se projížděl na skútru, dostal pokutu

Čtyřletý chlapec se v Benátkách na náměstí Svatého Marka projížděl na dětském elektrickém skútru. Od města však za to dostal pokutu, což někteří obyvatelé, ale i politici kritizují.

Nelegálně zabíjel jeleny, kromě vězení se musí dívat na pohádku

Muž, který nelegálně ulovil stovky jelenů, byl v americkém státě Missouri odsouzen k jednomu roku ve vězení. Soudce mu navíc ještě udělil jeden speciální "trest": v rámci nápravy se musí každý měsíc podívat na slavnou Disneyho pohádku Bambi.

Nejzajímavější výzkumy: zapomínání narozenin, Bondův alkoholismus

Je to v genech. Lidé s brýlemi jsou opravdu inteligentnější

Obecné tvrzení, že lidé s brýlemi bývají obvykle inteligentnější, nyní potvrdila nová studie publikovaná v časopise Nature Communications. Vědci z univerzity ve skotském Edinburghu došli také k závěru, že lidé s vyšší kognitivní schopností mají geny, které jsou prospěšnější pro náš kardiovaskulární systém.

Autismus je extrémní verzí mužského mozku, tvrdí vědci

Muži a ženy opravdu přemýšlejí jinak. Vědci z univerzity v Cambridgi analyzovali osobnosti u více než půl milionu lidí a došli k závěru, že zatímco muži nejsou moc dobří ve vyjadřování a vnímání pocitů, tak ženy naopak projevují o lidi a jejich emoce mnohem větší zájem.

Každý třetí zapomene na narozeniny svého partnera, někdy i čtyřikrát

Každý třetí člověk zapomene na narozeniny svého partnera. U mužů je navíc pravděpodobnost tohoto "hříchu" dvojnásobně vyšší než u žen. Vyplývá to ze společného průzkumu dvou společností OnePoll a Evite, které zkoumaly zvyky ohledně slavení narozenin u dvou tisíc Američanů.

Děti reagují lépe na matčin hlas než na zvuk tradičního alarmu

Matčin hlas je efektivnější v probouzení dětí než klasický zvuk vysokofrekvenčního alarmu, který upozorňuje na kouř v domě. Zjistil to tým vědců z celostátní dětské nemocnice v Ohiu. Své závěry publikoval v odborném časopise Pediatrics.

Máte rádi gin s tonikem? Pak dost možná inklinujete k sadismu

Lidé, kteří dávají přednost hořkým chutím před kyselými, sladkými a slanými a rádi si dopřávají gin s tonikem, černou kávu nebo hořkou čokoládu, mají větší sklon k psychopatickému chování. Tvrdí to alespoň výzkum Innsbrucké univerzity.

James Bond je těžký alkoholik, měl by vyhledat odbornou pomoc

James Bond je těžký alkoholik a MI6 by mu měla obstarat odbornou pomoc. Tak zní stanovisko akademické studie z University of Otago na Novém Zélandu. Zdravotní výzkumníci podrobili analýze všech dosavadních 24 filmů s agentem 007 a došli k jasnému závěru: Bond trpí chronickou poruchou užívání alkoholu.

Foto: pixabay.com/SIPA, ČTK/LEHTIKUVA/MARJA AIRIO, pixabay.com/Klimkin

Autor: -aka-





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi