ODS: S Rusnokem bojujeme, své náměstky mu ale ponecháme

První náměstek Daniel Volák při jmenování Marie Benešové novou ministryní spravedlnosti.

Náměstci z řad občanských demokratů na ministerstvech povětšinou zůstávají. Strana je z postů zatím odvolávat nebude. Počká až na výsledek hlasování o důvěře Rusnokovy vlády. 

Už v pátek se místopředseda ODS Pavel Blažek nechal slyšet, že by bylo lepší, aby jeho spolustraníci na náměstkovských postech nesetrvávali. "Není možné, aby ODS rétoricky bojovala proti této vládě, a současně zanechávala svoje náměstky na politických funkcích," řekl Blažek Radiožurnálu.

Úřadující šéf strany Martin Kuba si na úterý zmíněné úředníky pozval. Odcházet ale nebudou. "Informovali jsme vedení, jak to vypadá na rezortech. Ze strany vedení jsme byli ujištěni, že trvá stojedničková podpora v parlamentu pro obnovu původní koaliční vlády," řekl po jednání s Kubou a s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou pro ČTK náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. "Zabývali se například tím, jak se dá, nebo nedá s novými ministry spolupracovat," doplnil také Veinlich.

Až po důvěře

Striktní nařízení z vedení strany tedy nepadlo. Případný odchod z rezortů by podle Veinlicha stál spíše na individuálním rozhodnutí. S výzvami k odchodům tak ODS teď vyčkává. "Uvidí se, jaký bude mít tato vláda mandát, jestli bude vládnout s důvěrou, nebo bez důvěry," uvedl stranický mluvčí.

O důvěře mají poslanci rozhodnout až 8. srpna. Občanští demokraté ovšem předpokládají, že Jiří Rusnok pro svůj kabinet důvěru nezíská. Pokud by ale důvěru dostal, není podle šéfa strany Martina Kuby přijatelné, aby náměstci na úřadech zůstali.

Hrdé odcházení

Odliv náměstků zaznamenává i TOP 09, a to i přesto, že strana oficiálně o jejich stažení nerozhodla. Podle některých zdrojů on-line deníku TÝDEN.CZ se o to ale zasazuje místopředseda partaje Miroslav Kalousek. A nejde jen o křesla náměstků. Nabídku ředitelovat odboru na ministerstvu dostala od svého nástupce Františka Koníčka také bývalá ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Na místo ale nenastoupí. Také bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek rezort opustil se slovy, že by pokračováním ve funkci konal proti svému přesvědčení.

Nabídku ředitelovat odboru na ministerstvu práce dostala od svého nástupce Františka Koníčka bývalá Ludmila Müllerová. Na místo ale nenastoupí.Také mezi občanskými demokraty se ale našli tací, kteří se rozhodli s Rusnokovou vládou nespolupracovat. Krátce po příchodu své nové šéfky Marie Benešové svůj odchod z ministerstva spravedlnosti oznámili náměstek Radomír Daňhel a bývalá šéfka kabinetu ministra Blažka Pavla Havlínová. "Úřednická vláda má být až krajním řešením, proto nemohu být její součástí, a to i s ohledem na fakt, že kabinet sestavovaný premiérem Rusnokem nemá podporu ani poslaneckého klubu ODS, ani vedení strany, které jsem členem," napsal ve svém tiskovém prohlášení Daňhel. Popíráním ústavních zvyklostí parlamentní demokracie odůvodnila svůj konec také Havlínová. 

Paradoxně naopak Marie Benešová si spolupráci s týmem po Pavlu Blažkovi (ODS) nedávno pochvalovala. A jejím prvním náměstkem je teď po Daňhelovi jiný člen ODS Daniel Volák.

Náměstkovská škatulata

Ministerstvo financí:
Ministr Jan Fischer po svém nástupu odvolal Zdenka Zajíčka (ODS), novým náměstkem pro hospodaření s majetkem státu a informatiku jmenoval Lubomíra Tomana. Odvolal také Tomáše Zídka, kterého nahradila Fischerova poradkyně z kampaně Eva Anderová. Z řad občanských demokratů zůstává první náměstek ministra Ladislav Minčič.

Ministerstvo zahraničních věcí:
Zdá se, že po nástupu ministra Jana Kohouta v rezortu padají hlavy. Po několika dnech skončila náměstkyně Veronika Kuchyňová-Šmigolová, nahradil ji diplomat Karel Borůvka. V náměstkovském postu zůstávají zatím dva bývalí poslanci za ODS diplomat Jiří Schneider a Tomáš Dub.

Ministerstvo obrany:
Jediný rezort, který si nemusí zvykat na nového šéfa, změny neplánuje. Naopak stále hledá svého ekonomického náměstka. Pickovým náměstkem tak dál zůstává i Libor Karásek s modrou stranickou knížkou.

Ministerstvo spravedlnosti:
Sbohem dal svému postu Radomír Daňhel (ODS). Prvním náměstkem se tak stal jeho stranický kolega Daniel Volák. Do funkce po Daňhelovi se vrací nestraník Pavel Kasík, rozhodla v úterý ministryně. Opustit ministerstvo by měl naopak podle některých zdrojů legislativní náměstek František Korbel. Na ministerstvo spravedlnosti se naopak vrací bývalý ministr a šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Ministerstvo práce a sociálních věcí:
Na ministerstvu práce se dějí škatulata. Ministr František Koníček odvolal z funkce pět manažerů úřadu, mezi nimi i náměstka pro informační technologie Petra Krůčka (TOP 09) či ředitele Fondu dalšího vzdělávání Jana Vitulu, též z TOP 09. Podle ministra prý nejde o politickou příslušnost, ale schopnosti. Krůčkovu agendu by měl převzít dosavadní náměstek pro řízení úřadu Zdeněk Kadlec. Prvním náměstkem bude Petr Šimerka. Sekci trhu práce zatím dál řídí Roman Chlopčík (ODS), sociální a rodinnou politiku bývalý senátor za ODS Pavel Čáslava.

Ministerstvo kultury:
Po nástupu ministra Jiřího Balvína byl odvolán první náměstek Aleny Hanákové Martin Sankot, který údajně za ministryni v lecčem rozhodoval. Na jeho pozici nastoupil Jiří Richter, který už v rezortu na postu náměstka kdysi působil od dob ministrování Pavla Dostála (ČSSD), dokud ho v roce 2010 neodvolal Jiří Besser (TOP 09).

Ministerstvo zdravotnictví:
Problém dále setrvávat na svém postu v rámci Rusnokovy vlády má prý bývalý Hegrův první náměstek Marek Ženíšek (TOP 09). Na vlastní žádost tak rezort opouští. Ostatní "Hegrovi muži" pod novým šéfem Martinem Holcátem zůstávají. A to i ti se stranickou knížkou: Ferdinand Polák (ODS) a Martin Plíšek (TOP 09). Ministerstvo pak neopouští ani zbylí dva náměstci Petr Nosek a hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Ministerstvo pro místní rozvoj:
Ve svých křeslech nechal zatím nový ministr František Lukl sedět všechny dosavadní náměstky. Zůstává i zástupce občanských demokratů Miroslav Kalous.

Ministerstvo životního prostředí:
Vzhledem k tomu, že ministerstvo nyní řídí jeden z členů minulého týmu Tomáš Podivínský, ke změnám se uchylovat prý nehodlá. Tým jeho náměstků tvoří však samí straníci. Občanští demokraté Martin Frélich, Libor Ježek a Vojtěch Munzar zatím zůstávají, stejně tak i člen TOP 09 Tomáš Tesař.

Ministerstvo průmyslu a obchodu:
Personální změny se ani po nástupu Jiřího Ciencialy do čela ministerstva nejspíš neplánují. I zde zůstávají náměstci z ODS Jiří Jirka a Tomáš Hajdůšek.

Ministerstvo vnitra:
Spolu s exministrem Janem Kubicem úřad opustili i dva jeho náměstci: Jaroslav Hruška, kterého si bývalý šéf rezortu přivedl, a Pavel Kolář, který měl na starosti eGovernment a veřejnou správu.

Ministerstvo školství:
Ještě před nástupem nového šéfa Jiřího Štyse se rozhodl odejít náměstek Jiří Nantl. Naopak straničtí náměstci za občanské demokraty Eva Bartoňová a Michal Zaorálek na svých postech zůstávají.

Ministerstvo zemědělství:
Nový ministr Miroslav Toman se hned po svém nástupu do funkce pustil do značných personálních změn, a to hlavně na úřednických postech. Z šesti náměstků pak vyměnil dva: Radka Brauna střídá Martin Žižka a Jiřího Macha, kterého dříve dosadily Věci veřejné, Stanislav Kozák. Ostatní zůstávají a mezi nimi i dva občanští demokraté Vilém Žák a Miroslav Hladík.

Ministerstvo dopravy:
Náměstky se zatím nerozhodl prostřídat ani ministr dopravy Zdeněk Žák. A zůstávají tak i občansko-demokratičtí náměstci Jaroslav Deml a Jiří Žák.

Foto: ČTK

Autor: - kls -





Čtěte dále

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Prezident Petr Pavel dnes jako dosud první hlava státu navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Informoval o tom...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi