Odborníci: Návrh třírychlostní mateřské má ještě mouchy

Ministr Nečas v úterý diskutoval s rodiči o novém návrhu rodičovské dovolené.Mezi třemi různě dlouhými lhůtami mateřské dovolené by si mohli začít rodiče volit už od 1. 1. 2008, pokud se podaří v srpnu prosadit vládní reformy. Rodiče změnu vítají. Odborníci však varují před nedořešenými otázkami péče o děti.

O razatní změně v rodičovské dovolené v úterý diskutovali zástupci resortu ministerstva práce a sociálních věcí s představiteli rodičovských sdružení, mateřského centra a psychology. Matka, která nastoupí mateřskou dovolenou, by si mohla do šesti měsíců po porodu dítěte zvolit, zda chce zůstat doma a pečovat o potomka do dvou let, nebo zda si ji prodlouží do tří či čtyř let věku potomka.

Podle "rychlosti" domácí péče má být vyplácen rodičovský příspěvek: za rodičovskou péči do dvou let věku má být vyplácen rodičovský příspěvek ve výši 11 400 Kč měsíčně, do tří let věku 7 600 Kč a do čtvrtého roku 3800 Kč. Čerpání příspěvku se vždy vztahuje k nejmladšímu dítěti v rodině a oba rodiče by se stejně jako doposud mohli na mateřské dovolené vystřídat. „Chceme změnou systému vyjít vstříc požadavkům moderní rodiny. Dát rodině možnost svobodného rozhodnutí a zároveň liberalizovat péči o děti,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ministr si také od reformy slibuje, že by mohla pomoci udržet současný trend vyšší porodnosti. "Nejrychlejší varianta by mohla například motivovat ke opakovanému těhotenství," vysvětlil.

Rodiče vnímají možnost volby pozitivně. „Rozhodně to motivuje rodiče k větší odpovědnosti, jak se rozhodnou o potomka starat. Je to přínos i pro ty, kteří se chtějí vrátit do zaměstnání dříve,“ řekla Martina Pojarová, ředitelka rodinného a kulturního centra Nová Trojka, která zastupovala v diskusi názor matek. „Měla by však být zajištěny dostatečné sociální služby i osvěta pro rodiče, aby věděli, do čeho jdou,“ uvedla Pojarová.

Obavy mají rodiče ze snižujících se kapacit předškolských zařízení. V Česku byla totiž od poloviny devadesátých let kvůli nízké porodnosti zrušena řada školek a jeslí. Ty zbylé nyní začínají mít vážné kapacitní potíže v souvislosti se současným babyboomem. „Vidím tady nutnou potřebu zajištění služeb i pro tří až šestileté děti. Síť školek již nestačí,“ řekla Sylvia Ettlerová z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Nečas: Nové jesle a školky nejsou řešení

Řešit situaci zprovozněním nových zařízení však ministr Nečas nehodlá. Chce totiž prosadit alternativní druhy péče - například uzákonit vzájemnou rodičovskou výpomoc. Pomoci by měla i síť mateřských center nebo různých rodičovských sdružení. Ministerstvo uvažuje také o podpoře zřizování "miniškolek" ve firmách nebo na univerzitách. Odborní pracovníci by se tam dočasně starali o děti zaměstnanců nebo studentů. „Rozhodně nechceme, aby došlo k nějaké další extenzi veřejných výdajů. Chceme péči o dítě opřít o soukromý sektor, který beztak již funguje. Podobně jako ve Francii, Švýcarsku a Rakousku liberalizovat péči o děti úpravou živnostenského zákona,“ vysvětlil svůj plán.

Rozhodnutí matek, jakou "rychlost" mateřské zvolit, má být podle návrhu ministerstva z administrativních důvodů nevratné. Někteří odborníci se však obávají, že rodiče nejsou na novinku, která by měla platit již od 1. ledna, dostatečně připraveni a rozhodnutí jim bude činit potíže. Péče o dvouleté děti by měla být dořešena dříve, než vejde reforma sociálního systému v platnost. „Jsem zatím na vážkách, zda je to skutečně dobré řešení. Rodiče se budou muset rozhodnout ve chvíli, kdy bude dítěti půl roku a není jasné, jak se bude dítě adaptovat na okolí, jak bude odolné,“ upozornila dětská psycholožka Ilona Špaňhelová. „V tomto směru by byla vhodná lepší osvěta a možnost konzultace s odborníky,“ uvedla psycholožka.

Podle ministra Nečase by mohly tento problém vyřešit rodinné poradny. „V době, kdy se u nás rozpadá 67 maželství ze sta, chci usilovat o to, aby byla revitalizována síť rodinných poraden. Pokud by si rodiče nevěděli rady, mohly by poradny pomoci, jak se správně rozhodnout,“ vysvětlil.

Refoma nemyslí na dvojčata

V rámci diskuse také zaznělo, že nový systém čerpání rodičovských příspěvků také nemyslí na rodiny s dvojčaty a vícerčaty. Na to upozornila předsedkyně Klubu dvojčat a vícerčat Klára Rulíková.

Částka je totiž poskytována jako náhrada za ušlý zisk, neodvíjí se tedy od počtu dětí, ale od času, který matka či otec stráví mimo zaměstnání. Rodič dostane stejný příspěvek, ať se stará o jedno dítě nebo trojčata. "Jsme si vědomi toho, že rodiče vícerčat jsou znevýhodněni, a jsme připraveni tuto věc analyzovat," reagoval Nečas. O možných variantách by mohlo ministerstvo podle něj jednat příští rok, do nynější reformy však úpravu pro vícerčata nezahrnul.

Rodiny vícerčat dostávají větší příspěvky při porodu. Matka dvojčat obdrží 53 120 korun, trojčat 79 680 a čtyřčat 106 240 korun. S více dětmi narozenými najednou má matka nárok na mateřkou dovolenou v délce 37 týdnů - o devět týdnů více než při narození jednoho dítěte.

Porody vícerčat jsou v Česku čím dál častější. Za posledních 15 let se poměr narozených dvojčat k ostatním dětem změnil z dřívějších 1:100 na 1:50. Hlavní zásluhu na tom mají umělá oplodnění. Jako další problém pak Rulíková vnímá, že se péče o vícerčata nezapočítává do důchodu. Klub dvojčat a vícerčat usiluje o prosazení koeficientu 1,5, jímž by se příspěvek pro rodiče vícerčat násobil. O navýšení příspěvku by pak mohli projevit zájem i lidé, kteří se starají o dvě děti, které se narodily krátce po sobě.

Ministr Nečas dále zvažuje, že firmy a instituce by mohly mít v budoucnu nižší odvody, pokud umožní rodičům dětí do 12 let pracovat na částečný úvazek. Klesnout by jim mohly o tři či čtyři procentní body.

Nový systém mateřských dovolených by podle Nečase mohl ušetřit 4 miliardy korun do roku 2008 a 8 miliard korun státního rozpočtu do roku 2010 oproti stávajícímu systému. „V tuto chvíli návrh prošel prvním čtením a očekávám, že by měl ve druhé polovině srpna projít i druhým a třetím čtením,“ dodal. Že by návrh neprošel, si ministr nepřipouští.

Rychlejší čerpání - (do 24 měsíců věku dítěte) ženě náleží po porodu peněžitá pomoc v mateřství za cca 5 měsíců (22 týdnů) + celková výše čerpání rodičovského příspěvku 216 600 Kč (za 19 měsíců ve výši 11 400 Kč)

Klasické čerpání - (do 36 měsíců věku dítěte) ženě náleží po porodu peněžitá pomoc v mateřství za cca 5 měsíců (22 týdnů) + celková výše čerpání rodičovského příspěvku 235 600 Kč (za 31 měsíců ve výši 7 600 Kč)

Pomalejší čerpání - (v základní výměře do 18 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře do 48 měsíců věku dítěte) ženě náleží po porodu peněžitá pomoc v mateřství za cca 5 měsíců (22 týdnů) + celková výše čerpání rodičovského příspěvku 212 800 Kč (za 13 měsíců ve výši 7 600 Kč a 30 měsíců ve výši 3 800 Kč)

 

zdroj: www.mpsv.cz

 

Foto: archiv

Autor: Eva Hamáčková





Čtěte dále

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku. Policisté budovu kontrolují, zda...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi