Obchod kvete dál. Na požár už tržnice zapomněla

Brána do tržnice Sapa.Prázdný autobus číslo 331 se v půl deváté ráno přikodrcá k pražskému Kačerovu. Do hloučku čekajících Vietnamců jako když střelí. Bleskově obsadí všechny sedačky. Důchodkyně o dvou holích, která pomalu zdolávala schůdky, se bezradně rozhlíží po místu k sezení. Nikdo jí místo neuvolní, nikdo ze sedících nezvedne hlavu.

"Ani sednout mě nepustí," rozčiluje se seniorka. "Co smradu tady kvůli nim bylo. Ale my už tady nic nezmůžeme, nám už tady nic nepatří." Její plačtivý hlas přetrhne startování motoru. Dveře autobusu se s funěním zavřou a stroj se pomalu rozjíždí k tržnici Sapa, kde před dvěma týdny zuřil největší požár za posledních pětadvacet let.

Na zastávce Sídliště Písnice všichni Vietnamci vystoupí a zamíří do prosklené přízemní budovy nesoucí velká modrá písmena SAPA. Obří tržnici, vietnamským jídelnám, obchodům s exotickým ovocem a mořskými plody, ale také kasinům či zábavním podnikům s karaoke a vůbec tomu všemu se říká "Malá Hanoj".

ČTĚTE TAKÉ: Vietnamcům z vyhořelé tržnice pomůže sbírka

Na první pohled nejsou po požáru ani památky. Po pravé straně roste před očima nová budova, stejně pilně pracují i dělníci v restauraci Dong Dó. Po rozbitých cestách lemovaných odpadky jezdí Vietnamci v obřích autech, na kolech nebo mopedech. Mezi nimi se staveništěm proplétají nakupující se zbožím v černých pytlích.

Do tržnice Sapa, která oficiálně funguje jako velkoobchod, vedou dva vchody. Ke vstupu do "velkoobchodní části" dříve opravňovala pouze Makro kartička či živnostenský list, který se ukazoval na vrátnici. Dnes vrátný pouští mávnutím ruky. V této části se zboží až na výjimky neprodává po kusech. "Kusovky" se kupují v druhé, "maloobchodní části". Do té vede velká brána s nápisem TTM Sapa.

Stavíme, slavíme

Místní vietnamská restaurace.

"Když se podívám kolem, vidím jen zmar," stěžuje si pětašedesátiletý Lubomír Němec, pravidelný zákazník. Tvrdí, že ho k nakupování v Sapě nutí malý důchod. "Za těch patnáct let, co tady jsou, neinvestovali ani korunu do trávníku, fasády nebo nové elektroinstalace. Je s podivem, že tu nehoří častěji." Němec pozoruje zdejší dění se zájmem. "Tady v té budově vedle vrátnice sedí pár desítek Číňanů, kteří sem z Číny tahají celé kontejnery zboží. Právě jim shořel ten sklad plný oblečení. V dokladech deklarují džíny za deset korun, takže zaplatí nepatrné clo. Padělek se z těchhle džínů stane až na našem území našitím těch správných cedulek. Sem se pak sjíždějí trhovci z celé republiky."

ČTĚTE TAKÉ: Asijskou tržnici zbouráme, rozhodl statik 

Zákazníky Malé Hanoje jsou z poloviny Vietnamci, z poloviny Češi. Otevřeno je sedm dní v týdnu 364 dní v roce od osmi ráno do osmi večer. Tržnice se zavírá jen na jedno odpoledne v únoru, kdy obchodníci slaví asijský Nový rok. "Tenhle den je snad ze všeho nejhorší. Všude je řev, zařezávají se kohouti a druhý den jsou v tržnici kaluže krve," popisuje Adéla Doubková, která žije na dohled od tržnice.

Zdejší vietnamská komunita ji ani netrápí, ani netěší: "Jsou stoprocentně paralelní společností, já do jejich života nezasahuji, oni do mého také ne. Pochopitelně si všímám toho, jak tady žijí a obchodují. Zdravotně pojištěn je tu a tam někdo a ostatním půjčuje kartu, lékaři je nerozeznají. Navíc má každý Vietnamec s trvalým pobytem nárok na příspěvky. Svoje příjmy buď podhodnocuje nebo uvádí jako nulové."

ČTĚTE TAKÉ: Požár pražské tržnice: byla to past na hasiče

Trhovce zajímá jen byznys. Jediná slova, která pro nás mají, jsou "přání?", "sleva", nebo "moc pěkný". Na nepříjemné otázky odpovídají: "Nechci, česky neumím."

Nudle za čtyřicet a omlácení kapříci

Vietnamští obchodníci.Do "maloobchodní části" vás zavede honosná, žlutá brána se dvěma kamennými lvy. Po pravé straně stojí v řadě sedm na vlas stejných kamenných obchůdků s exotickými pochutinami, živými mušlemi, kraby a rybami. Se skladováním potravin si vietnamští provozovatelé nelámou hlavu. Zboží nabízejí ve špinavých obchůdcích i v přepravkách vyložených na betonových pláccích před krámkem.

ČTĚTE TAKÉ: Po požáru. Stoupající pára a nešťastní obchodníci

Předvánoční poptávka si vyžádala kapry, kteří leží s otlučenými ploutvemi na boku v nízké přepravce s vodou, do které vhání vzduch hadice. Ve vedlejší přepravce je naložená nasekaná bílá hmota připomínající tofu. Typicky česká zelenina se mísí s ovocem prapodivného tvaru, vše zalité českému nosu neznámou vůní.

Sapa hýří všemi barvami i vůněmi. Glutamát hojně přidávaný do asijských pokrmů láká hladovce do místních bister, rychlých občerstvení a restaurací. Jídlo nandávají holýma rukama, maso opalují plynovými bombami metr od stojanů s plyšovými hračkami. "Bála bych se tady cokoliv sníst, nemůžu si být jistá původem ani kvalitou potravin, natož hygienickými předpisy," kroutí hlavou pětatřicetiletá úřednice Karolína. Vietnamský obchodník myjící jídelní hůlky hadicí na betonovém plácku před restaurací její slova jen potvrzuje.

ČTĚTE TAKÉ: Požár tržnice trochu jinak: čaj za deset a zavřený servis

"Všem lidem, kteří tady nakupují, musí být jasné, že původ zboží je přinejmenším nejasný. K nákupům se nevydávají žádné doklady, ale tyhle miliardové daňové úniky zřejmě nikoho nezajímají. Nebo zajímají, ale zase nevědí, co s tím dělat," uvažuje Karolína. V Sapě pravidelně nakupuje oblečení pro své tři děti. Ačkoliv prý příliš dlouho nevydrží, poměr kvality ku ceně je pro ni stále příznivý.

"Proč píšete zrovna o Sapě? Takhle to vypadá ve všech vietnamských tržnicích podél západních hranic," rozhazuje rukama.

Vietnam town

Některým obchodníkům shořelo ve skladu veškeré zboží.

V Česku žije přes padesát pět tisíc Vietnamců s trvalým nebo dlouhodobým pobytem. Po Slovácích a Ukrajincích tvoří třetí nejpočetnější skupinu cizinců v České republice. Celých třiadvacet tisíc Vietnamců je zapsáno jako živnostníci.

"O nemovitosti v blízkosti tržnice Sapa, především v Písnici a Libuši, je ze strany Vietnamců mimořádný zájem," říká Jan Zachystal z Eidos reality. "Standardem každého jednání o koupi je smlouvání o ceně z jejich strany," dodává. Podle cedulek se jmény na zvoncích libušských domů se z vietnamské menšiny stala polovina.

Petra Sedláková bydlí U staré sokolovny přes padesát let. Posledních patnáct let je prý žití na Libuši k pláči. "Jsem bezradná, protože nemám prostředky se odsud odstěhovat. Autobusy jsou plné těchto bezohledných lidí, silnice jsou plné vietnamských řidičů, kteří si neví rady s českým značením. Jak může člověk, který česky umí jen pár vět, udělat autoškolu?"

Její soused David Horáček o sobě hned prozrazuje, že je latentní rasista. "Nemám je moc rád, ale pořád je to menší zlo než Romové. Vietnamci si zatím drží svoje nekalý obchůdky a potyčky v tržnici. Až se ten hnus dostane ven, pak teprve budeme mít problém."

ČTĚTE TAKÉ: V tržnici zemřel muž. Útočník ho bodnul do prsou

Prodavačka Jana Matulková z místních potravin se vietnamské konkurence nebojí: "Nabízím kvalitní zboží a odlivu zákazníků jsem si nevšimla, naopak. Mám tu čisto a potraviny jsou čerstvé."

Co z nich máme? Nevíme

Každá městská část dostává přes finanční úřad část peněz, které tamní obchodníci odvedou na daních. Praha-Libuš by měla teoreticky z tržnice, která na jejím území sídlí, bohatnout. Úřednice z městské části svorně kroutí hlavou: "Finanční úřad nám posílá peníze jako balíček, nevíme, jak velká část je od vietnamských obchodníků, ani nemůžeme posoudit, zdali odpovídá jejich obratu."

ČTĚTE TAKÉ: Magistrát si posvítí na libušskou tržnici

Místní starosta Petr Mráz si už dlouho láme hlavu, jak zatočit s nepořádkem v Sapě. Po požáru, který podle něj značně ohrozil obyvatele širokého okolí, mu došla trpělivost: "V areálu vypukl požár během několika posledních let již potřetí. Příčiny byly vždy velmi podobné, zcela fatální nedodržování bezpečnostních předpisů zejména protipožární ochrany."

Nelíbí se mu, že kontroly hasičů jsou předem ohlášené, a obchodníci tak mají možnost se na ně připravit. Žádá proto hasiče o přepadové a namátkové kontroly. "Obáváme, že v případě dalšího požáru může dojít velmi snadno k ohrožení okolních objektů, které by vedlo až k evakuaci obyvatel," zoufá si Mráz.

Foto: Lucie Pařízková

Autor: Adéla Mansfeld





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi