Nový občanský zákoník vystrašil soudce. Zvažují "plán B"

Zažité postupy budou muset soudci podle nového občanského zákoníku nahradit novými postupy (ilustrační foto).

Kvůli novému občanskému zákoníku, jenž bude účinný od ledna, nebudou soudci mnohdy moci používat ustálenou judikaturu, na kterou byli po léta zvyklí. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník uvedl, že v některých případech bude možné za přihlédnutí k novým podmínkám využít předválečné judikáty. Sjednocení právního výkladu na celorepublikové úrovni však podle něj nastane až za několik let - podobně jako tomu bylo u restitucí.

Nový občanský zákoník (NOZ) obsahuje řadu nových právních institutů a ty současné upravuje odlišně. "Výklad zákoníku bude vznikat nejprve u jednotlivých soudců zejména okresních soudů. Na základě odvolání bude tento výklad podroben přezkumu zpravidla soudci krajských soudů. Ani zde však nelze očekávat nějaké sjednocování judikatury," popsal Lichovník.

Sjednocení na celostátní úrovni může přinést až rozhodování Nejvyššího soudu, který však posuzuje až dovolání proti rozhodnutím odvolacích soudů. Ke sjednocení výkladu je přitom třeba vycházet z více rozhodnutí odvolacích soudů. Proto se Lichovník domnívá, že proces potrvá několik let.

"Nabízí se srovnání s rozhodováním o restitucích. Soudy rozhodovaly na počátku devadesátých let. Původně ne zcela jasná právní úprava se s přibývajícími novelami komplikovala a teprve na sklonku devadesátých let bylo možno hovořit o ustálené judikatuře v restitučních věcech," připomněl.

Lichovník připustil, že někteří jeho kolegové uvažují v souvislosti s novou úpravou soukromého práva o odchodu na odpočinek. "Někdo zůstane jen u úvah, ale předpokládám, že řada kolegů skutečně s aktivní činností soudce skončí. Přesná čísla zatím nikdo nezná, ale počty soudců v důchodovém věku se u některých soudů pohybují i v desítkách procent," upozornil.

Dodal, že pokud by se většina soudců v důchodovém věku skutečně rozhodla z justice odejít, znamenalo by to natolik výrazné oslabení soudů, že by jej nebylo možné rychle napravit.

Výběr změn, které přinese nový občanský zákoník

    Obecná část

    - Ruší možnost zbavit člověka svéprávnosti (dle současné terminologie způsobilosti k právním úkonům). Nově bude možné svéprávnost pouze omezit, a to vždy nejvýše na tři roky.
    - Umožní získat plnou svéprávnost i nezletilé osobě, které je alespoň 16 let, pokud je schopna se sama živit a obstarávat si své záležitosti. I šestnáctiletý tak bude moci podnikat.

 

    Dědické právo

    - Rozšíří okruh osob dědících takzvaně ze zákona. Nově do něj budou zařazeni praprarodiče nebo sestřenice a bratranci zůstavitele.
    - Zkrátí práva nepominutelných dědiců na zákonný dědický podíl. Nezletilý potomek bude muset získat nejméně 3/4 svého zákonného podílu (dosud mu nebylo možné podíl krátit), zletilý pak nejméně 1/4 (dosud nejméně 1/2).
    - Umožní zůstaviteli určit náhradníka, který získá dědictví, pokud původní dědic z nějakého důvodu dědictví nenabude (například zemře dřív než zůstavitel). Další možností bude odkázat majetek někomu s tím, že ho později převede na ustanoveného dědice.
    - Zruší stav, kdy dědic hradí zůstavitelovy dluhy pouze do výše dědictví. Povinnosti hradit závazky i nad rozsah získaného dědictví se však bude možné za určitých okolností zbavit.
    - Zůstavitel bude moci v závěti uvést podmínku nebo příkaz, bez jehož splnění dědic dědictví nezíská.

 

    Rodinné právo

    - Umožní popřít otcovství do šesti let od narození dítěte (dosud to byly tři roky).
    - Umožní osvojení zletilé osoby.
    - Osvojitel bude muset osvojence informovat o tom, že byl osvojen, a to nejpozději do zahájení školní docházky.
    - Ten z manželů, který je vlastníkem nemovitosti, se bude muset zdržet všeho, co by mohlo ohrozit rodinnou domácnost. Bez písemného souhlasu druhého z manželů nesmí nemovitost například prodat či zastavit. Zájem rodiny a dětí tedy bude mít přednost před právem na majetek.
    - Rozvedený manžel už nebude moci expartnera s dětmi vystěhovat z bytu či domu, pokud jim nezajistí odpovídající náhradní bydlení.
    - Zavede institut rodinného závodu. Členové rodiny, jejíž člen bude takový závod vlastnit, budou moci spolurozhodovat o zásadních otázkách firmy a podílet se na zisku i tehdy, pokud oni sami nebudou formálními vlastníky.

 

    Smluvní právo

    - NOZ sjednotí způsob uzavírání kupní smlouvy. Dosud je možné ji uzavřít buď podle obchodního, nebo občanského zákoníku. Oba způsoby se od sebe liší, což v praxi přináší problémy.
    - Zákoník obsahuje mnohem méně případů, kdy musí právní jednání splňovat přesné formální požadavky.
    - NOZ stanoví, že v případě pochybností je právní jednání třeba pokládat spíše za platné než neplatné.
    - Při bezdůvodném neuzavření smlouvy bude možné v určitých případech žádat náhradu škody. Nárok vznikne za předpokladu, že jednání stran dospělo do takové fáze, kdy se uzavření smlouvy jevilo jako vysoce pravděpodobné, nebo pokud strana o smlouvě jednala, aniž by měla skutečný zájem ji uzavřít.
    - Pokud smlouva připravená předem jednou ze smluvních stran bude obsahovat ujednání čitelné jen se zvláštními obtížemi, nebo které bude pro osobu průměrného rozumu nesrozumitelné, bude takové ujednání platné pouze za předpokladu, že slabší smluvní straně nezpůsobí újmu, nebo pokud druhá strana prokáže, že význam doložky slabšímu partnerovi dostatečně vysvětlila.
    - Kdo se ve smlouvě zaváže k plnění, které bude v hrubém nepoměru k tomu, co poskytla protistrana, bude se moci za určitých okolností domáhat zrušení smlouvy a navrácení všeho do původního stavu.
    - Nově bude upravena možnost zvyšování nájmu. Pokud se strany na zvyšování nájemného nedomluví ve smlouvě (nebo ho v ní naopak nevyloučí) bude možné nájemné jednostranně změnit až do tržní výše, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než 20 procent.
    - Nájemce bude mít možnost pronajmout část bytu jiné osobě bez souhlasu pronajímatele, ovšem s podmínkou, že v bytě sám trvale bydlí a že tuto změnu majiteli nahlásí.
    - Nájemce bude moci chovat zvíře v pronajatém bytě i bez souhlasu majitele.

 

    Vlastnictví a další věcná práva

    - Zvíře už nebude považováno v právním slova smyslu za věc.
    - Nově už nebude možné, aby vlastník stavby nebyl zároveň vlastníkem pozemku, na kterém stavba stojí. V již existujících případech, kdy je vlastník pozemku a stavby odlišný, dojde ke sloučení vlastnictví postupně, a to díky zavedení vzájemného předkupního práva majitelů těchto nemovitostí.
    - Majitel pozemku bude moci povolit jiné osobě, aby si na jeho pozemku vybudovala stavbu. Takzvané právo stavby bude možné zřídit maximálně na 99 let.
    - Rozšíří možnosti nabytí vlastnictví i od neoprávněného majitele. Například při koupi kradené věci v dražbě bude její kupec, pokud jednal v dobré víře, lépe chráněn před povinností takovou věc vrátit pravému majiteli. (To nebude platit při nákupu v autobazaru či zastavárně.)

 

    Náhrada újmy

    - Při určování náhrady za ublížení na zdraví či usmrcení se již nebude vycházet z tabulek, ale bude záležet na úvaze soudce.
    - Náhradu nemajetkové újmy budou moci kromě poškozeného požadovat například i jeho příbuzní.
    - NOZ bude vstřícnější k poškozenému při určování výše majetkové škody. Dle současných pravidel odpovídá náhrada za zničenou věc ceně opravy, obvykle snížená o část odpovídající stáří nahrazované věci. Podle NOZ bude nutné vzít do úvahy i náklady, které musel poškozený vynaložit na obnovení nebo nahrazení funkce poškozené věci.
    - Pokud někdo poškodí věc ze svévole nebo škodolibosti, bude mít poškozený nárok na vyšší odškodnění, než je tržní hodnota dané věci (takzvanou cenu zvláštní obliby).
    - Zavádí institut újmy za narušení dovolené. Pokud cestovní kancelář například nedopraví klienty do požadovaného letoviska, budou po ní zákazníci moci požadovat nejenom vrácení ceny zájezdu, ale i náhradu nemajetkové újmy za narušení dovolené. 

 

Foto: Shutterstock

Autor: ČTK





Čtěte dále

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní ze dvou kvalifikačních soutěží o olympijské hry třetí místo a výrazně se přiblížil...

Festival Pražské jaro dnes poprvé představí rodinný den s názvem SpringTEEN

Festival Pražské jaro dnes poprvé představí rodinný den s názvem SpringTEEN

V areálu Anežského kláštera v Praze se dnes uskuteční první rodinný den v historii Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro...

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů. Je to více než loni, kdy jich na trasu vyšlo 21.760. Ani deštivé počasí akci...

Kvůli nehodě kamionu byl několik hodin uzavřen dálniční obchvat u Olomouce

Kvůli nehodě kamionu byl několik hodin uzavřen dálniční obchvat u Olomouce

Dálniční obchvat Olomouce dnes na několik hodin uzavřela ve směru na Mohelnici nehoda kamionu. Při noční havárii na dálnici D35...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi