Noví zachránci Židů z Prahy

Příběh zachránců Židů z Prahy.

Američané objevují svého Nicholase Wintona. Podobně jako on odjeli manželé Sharpovi na začátku druhé světové války do Československa zachraňovat lidi pronásledované nacisty. V Bílém domě měl nyní premiéru dokument o jejich životě.

Martha a Waitstill Sharpovi. Během své mise pomohli 125 lidem opustit Československo a později Francii. Dalším tisícům běženců zařídili cestu z portugalského Lisabonu do Spojených států. V roce 2006 je izraelský památník Jad vašem vyznamenal in memoriam titulem Spravedlivý mezi národy, jímž oceňuje lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem. Přesto se většina z nás o jejich hrdinství dozvídá až dnes.

Osmnáctá volba

Na začátku roku 1939 zazvonil telefon v domě Marthy a Waitstilla Sharpových. Na druhém konci byl Everett Baker, prezident Americké unitářské asociace. Sharpovy pozval k sobě domů. Nabídl jim misi, která neměla v historii unitářů obdoby. Měli se vydat do Československa, které pár měsíců předtím na základě mnichovské dohody odevzdalo své pohraničí nacistickému Německu. Unitáři hledali někoho, kdo by pomáhal Židům a politicky nepohodlným lidem a zajistil jim cestu pryč z dosahu moci nacistů. Důležitou podmínkou bylo, aby se dobrovolníky stali manželé s dětmi, které by zanechali v USA. To pomáhalo zvýšit šanci, že se dvojice dostane bez problémů až do Československa. "Kolik lidí jste tímto způsobem oslovili?" ptal se Sharp na schůzce. "Sedmnáct," zněla odpověď. "Rozumím vám správně, že jsme vaše osmnáctá volba?" tázal se dále Sharp. "Ano, ostatní odmítli. Báli se o svou kariéru, nechtěli opustit děti a vydat se do nebezpečí."

Rodinu unitářského duchovního Sharpa čekalo těžké rozhodování, zda se rozloučit s poklidným životem v Massachusetts. Obzvláště jeho žena Martha těžce nesla skutečnost, že by měla opustit své dvě malé děti. Nakonec ale následovala manžela. Už 4. února 1939 odplouvali Sharpovi z přístavu v New Yorku.

Veřejnosti ve Spojených státech a bývalém Československu zůstával jejich osud dlouho neznámý. Zřejmě to změní nový dokumentární film Vzdor proti nacistům: válka Sharpových (Defying the Nazis: The Sharps' War). Premiéru měl ve druhé polovině září v Bílém domě a v americkém Muzeu holocaustu. Už v prvních dnech po uvedení vyvolal ohlas v předních amerických médiích, včetně deníků Washington Post a Boston Globe či magazínu Time.

Hlas Toma Hankse

Zájem o film podpořila jména tvůrců. Dokument režíroval oceňovaný dokumentarista Ken Burns. Postavě Waitstilla Sharpa propůjčila svůj hlas hollywoodská superstar Tom Hanks. Film by však nevznikl bez Artemise Joukowského, vnuka Sharpových. O příběh svých předků se zajímal od roku 1976, tedy od svých 14 let, kdy ve škole dostal úkol vyzpovídat někoho, kdo v životě prokázal odvahu. Matka ho poslala za babičkou, která za války "dělala bezvadné věci".

Martha a Waitstill Sharpovi.

"Sharpovi představují to lepší z Ameriky," nechal se po premiéře v Bílém domě slyšet náměstek ministra zahraničí USA Antony J. Blinken. Poznamenal, že film přišel v době, kdy svět potřebuje uskutečnit mnohem více na pomoc uprchlíkům ze Sýrie a dalších míst.
Příběh Sharpových má pro současné Spojené státy zvláštní význam. Pochází z doby, kdy se Spojené státy uzavřely do sebe. Sílilo izolacionistické a antisemitské hnutí America First, které prosazovalo politiku vyjednávání s Adolfem Hitlerem. Na toto hnutí se dnes při svých vystoupeních odvolává prezidentský kandidát republikánů Donald Trump.

Nebyli jediní

Historik Martin Šmok, poradce USC Shoah Foundation pro vzdělávací programy, si také všiml paralely se současností. Připomíná ale, že Sharpovi nebyli jediní. "Do záchranných programů se tehdy zapojily stovky dobrovolníků," řekl časopisu TÝDEN Šmok, který se podílel na mapování válečných a poválečných osudů Židů v někdejším Československu. Tehdejší situaci přirovnal k uprchlické vlně v Evropě, kdy se také řada dobrovolníků snaží běžencům pomáhat. Připomněl, že židovské uprchlíky tenkrát také značná část veřejnosti nenáviděla.
Podle Šmoka existovaly v předválečném Československu různé skupiny, které spolu při pomoci Židům komunikovaly, vyměňovaly si informace. Fungovaly rovněž různé záchranné programy. Šmok připomněl i někdejšího československého konzula v Marseilli Vladimíra Vochoče, který na přelomu 30. a 40. let vydával pasy židovským uprchlíkům, díky nimž se mohli dostat do bezpečí. Také Vochoč nedávno dostal in memoriam ocenění Spravedlivý mezi národy.

Sharpovi byli do Československa vysláni na základě velmi dobrých vztahů mezi českými a americkými unitáři. Američané se po mnichovském diktátu dotazovali Norberta Fabiána Čapka, zakladatele Náboženské společnosti českých unitářů, zda by mohli nějak pomoci. "Od Čapka se dověděli, že materiální pomoc zatím není nutná, ale jsou potřeba lidé, kteří by dokázali dostat ohrožené osoby za hranice Československa," popisovala události staré 77 let Kristýna Ledererová Kolajová, předsedkyně českých unitářů.

Po cestě do Prahy měli Sharpovi několik zastávek v západní Evropě. Budovali síť kontaktů, s jejichž pomocí by mohli uprchlíky z Československa dostat do bezpečí. V Praze manželský pár registroval uprchlíky, snažil se ambasády upozornit na jednotlivé případy, sháněl jim zaměstnání v cizině, zařizoval propuštění z vězení a organizoval cesty do Londýna, Paříže či Ženevy. Při jedné příležitosti provázela Martha Sharpová do Anglie skupinu 35 běženců tvořenou novináři, politiky a dvěma dětmi, jejichž rodiče spáchali sebevraždu. Jindy zorganizovala odjezd skupiny dětí do Británie.

Unikli o den

V noci ze 14. na 15. března 1939, těsně před okupací zbytku republiky nacistickými vojsky, Sharpovi spálili všechny záznamy, které si vedli. Dostali se do nebezpečí především poté, co v červnu 1939 gestapo zavřelo jejich pražskou kancelář. Waitstill opustil okupovaná území na začátku srpna, jeho žena ho následovala za týden. Později se dověděla, že zatčení německou tajnou policií unikla o jediný den. Pár se setkal v Paříži a na konci srpna už vstupoval na americké břehy.

Do Evropy se oba vypravili ještě jednou v roce 1940, kdy Německo napadlo Francii. Hitler byl ale rychlejší a do Paříže dorazil dříve než Sharpovi. Manželé nejprve operovali z území, které ovládal takzvaný vichistický režim kolaborující s nacisty. V Marseilli pomáhali běžencům opustit Evropu. Později ve své činnosti pokračovali z kanceláře, kterou zřídili v portugalském Lisabonu. Mezi jinými zařídili azyl slavnému německému spisovateli židovského původu Lionu Feuchtwangerovi. Waitstill Sharp se s Feuchtwangerem a jeho ženou plavil do Spojených států. Cestu se podařilo uskutečnit jen díky tomu, že se Martha Sharpová vzdala svého lodního lístku a odložila svůj návrat do USA.

Válečné zážitky však měly na soukromý život Sharpových neblahý dopad. Mise v Evropě údajně narušila jejich vztah s dětmi a také manželství se několik let po válce rozpadlo.

S příběhem se v budoucnu podrobněji seznámí i čeští čtenáři. Náboženská společnost českých unitářů již připravuje český překlad knihy vnuka Sharpových Artemise Joukowského, která má stejný název jako film.

Foto: Profimedia , Youtube

Autor: Tomáš Menschik, Pavel Cechl, Pavel Baroch





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi