Nejvíce kandidátů na senátora je z hnutí ANO a ČSSD

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD (na snímku z 2. května 2014) má šanci obhájit křeslo v Senátu.

První kolo senátních voleb zřejmě opět vyhraje ČSSD. Po sečtení hlasů ze tří čtvrtin okrsků její kandidáti postupovali do finálového duelu v osmnácti obvodech. Právě tolik senátorů potřebuje, aby obhájila svou současnou těsnou většinu v horní komoře. Zástupci ANO byli na postupových místech v deseti obvodech, KDU-ČSL má ve hře osm adeptů, ODS sedm, TOP 09 čtyři a Strana zelených dva.

Ve čtyřech obvodech byli mezi finalisty kandidáti STAN, Strany práv občanů a Starostů pro Liberecký kraj a Strany soukromníků. KSČM hrozí, že se žádný z jejích kandidátů mezi finalisty nedostane, a že tak přijde o jediný senátorský mandát, který obhajovala. Vyplývá to z průběžných výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz.

Vládní koalice zatím nemá jisté, že si většinu v Senátu udrží. Kandidáti ČSSD, KDU-ČSL a ANO se spolu střetnou zřejmě jen v jedenácti obvodech. K většině by strany potřebovaly získat čtrnáct senátorů.

Účast v senátních volbách v porovnání s předchozími průběžnými výsledky klesla na aktuálních 38,6 procenta.

Neúspěch kandidátů KSČM do Senátu Filipa zklamal

Vojtěch Filip (na snímku z října 2013).Průběžné výsledky ukazují, že se komunistům nezdaří obhajoba jednoho senátního křesla.
"Určitě nejde o prohru, jde o reálný stav současného rozložení politických sil v zemi," uvedl k výsledkům Filip. 

V Senátu za KSČM obhajovala křeslo Marta Bayerová ve Znojmě. Do druhého kola ale podle všeho nepostoupí. "Je to pro mě zklamání a budeme to muset vyhodnotit, protože v tomto ohledu jsme před dvěma lety ten mandát obhájili. Tady se to nedaří a mrzí mě to, protože naši senátoři byli schopni plnit volební program," poznamenal k tomu Filip v ČT.

Okamura vnímá výsledek Úsvitu jako úspěch 

Ziskem zastupitelů splnilo hnutí Úsvit svůj cíl, s nímž šlo do nynějších komunálních a senátních voleb. Během sčítání volebních výsledků to řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Skutečnost, že žádný ze senátorských kandidátů Úsvitu nejspíš nepostoupí do druhého kola, Okamura za neúspěch nepovažuje.

Antonín Prachař.Přerov: Prachař a Seitlová 

Za Přerov bude v Senátu příštích šest let buď bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ), nebo ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). 

Rychnov nad Kněžnou: Miroslav Antl a Luboš Řehák

Za Rychnov nad Kněžnou usedne v obměněném Senátu buď současný předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD), nebo starosta vesnice Val Luboš Řehák (za KDU-ČSL). O funkci senátora se v rychnovském volebním obvodě ucházelo celkem sedm kandidátů. Žádný z nich nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení, a tak se za týden uskuteční druhé kolo voleb.

Žďár nad Sázavou: Dagmar Zvěřinová a František Bradáč

Ve volebním obvodu Žďár nad Sázavou se o místo v horní komoře parlamentu utkají dosavadní senátorka Dagmar Zvěřinová (ČSSD) a zastupitel kraje Vysočina František Bradáč (KDU-ČSL). Do druhého kola voleb nepostoupil mimo jiné Petr Novák (nezávislý), trenér trojnásobné olympijské šampionky v rychlobruslení Martiny Sáblíkové.

Louny: Marcel Chládek a Zdeňka Hamousová


Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) bude mít šanci obhájit senátorský mandát. Ve finále voleb do horní komory parlamentu se za týden utká se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou (za ANO). 

Adolf Klepš.Trutnov: Jiří Hlavatý a Adolf Klepš

Senátorem za Trutnov bude buď majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO), nebo náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš (za TOP 09). Současný senátor, lékař Pavel Trpák (ČSSD), svůj post neobhájil. 



Olomoucko: Jan Zahradníček a Alena Šromová

Ve druhém kole senátních voleb na Olomoucku se střetnou starosta obce Medlov Jan Zahradníček (za ANO) a lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Současný senátor a uničovský zastupitel Karel Korytář (ČSSD) tentokrát voliče nepřesvědčil.

Cheb: Miroslav Nenutil a Jiří Dufka

Za volební obvod Cheb usedne do obměněné horní komory Parlamentu buď současný senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), nebo soukromý zemědělec Jiří Dufka (ANO). 

Radek Sušil.Karviná: Radek Sušil nebo Martin Gebauer

Senátorem za Karvinou buď zůstane lékař Radek Sušil z ČSSD, nebo ho nahradí kandidát za ANO, lékař Martin Gebauer. Žádný ze sedmi kandidátů, kteří v prvním kole voleb usilovali o přízeň voličů, nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení.

Hradec Králové: Jaroslav Malý nebo Oldřich Vlasák

Senátorem za Hradec Králové se stane buď nestraník Jaroslav Malý kandidující za ČSSD, nebo Oldřich Vlasák z ODS. Dosavadní senátor Vladimír Dryml, který byl zvolen za ČSSD a nyní kandidoval za stranu Domov, vypadl už v prvním kole.

Strakonice: Martin Gregora nebo Karel Kratochvíle

Senátorem za Strakonice bude buď lékař Martin Gregora (TOP 09), nebo ředitel píseckého hřebčince Karel Kratochvíle (ČSSD). Současný senátor Miroslav Krejča, který minule kandidoval za ČSSD a nyní za Republiku, svůj mandát neobhájil.

Jiří Dientsbier.Kladno: Jiří Dienstbier nebo Michaela Vojtová

Křeslo v horní komoře Parlamentu bude příští týden ve druhém kole senátních voleb obhajovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve volebním obvodu Kladno mu bude soupeřkou ekonomka Michaela Vojtová (za TOP 09). Dienstbier a Vojtová za sebou po prvním kole voleb, které v sobotu skončilo, zanechali osm dalších kandidátů.

Znojemsko: Pavel Štohl a Jiří Němec

O křeslo senátora za Znojemsko se za týden ve druhém kole voleb utkají prorektor soukromé vysoké školy Pavel Štohl (za ČSSD) a krajský radní Jiří Němec (KDU-ČSL). Dosavadní senátorka Marta Bayerová z KSČM vypadla už v prvním kole voleb.

Ostrava-město: Peter Koliba nebo Petr Mihálik

Senátorem za volební obvod Ostrava-město se stane buď nestranický lékař Peter Koliba, který kandiduje za ANO, nebo místostarosta Ostravy-Poruby Petr Mihálik (ČSSD). Mezi těmi, kteří vypadli už v prvním kole, je i dosavadní senátor Petr Guziana, který byl minule zvolen za ČSSD a nyní kandidoval za Stranu práv občanů.

Ivo Jahelka.Pelhřimov: Milan Štech nebo Ivo Jahelka

V Pelhřimově se o senátorovi rozhodne až ve druhém kole, utkají se šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a zpívající advokát Ivo Jahelka z TOP 09

Kolín: Emílie Třísková nebo Milan Rak

Současný senátor Pavel Lebeda (za Republiku), který se před šesti lety do horní komory Parlamentu dostal jako kandidát ČSSD, svůj post v Kolíně neobhájil. Do druhého kola zde postoupili ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb Poděbrady Emilie Třísková (ČSSD) a lékař Milan Rak (za ODS), který v tomto středočeském městě provozuje soukromou chirurgickou ambulanci.

Česká Lípa: Jiří Vosecký nebo Karel Kapoun

Do finálového souboje o senátorské křeslo v České Lípě postoupili starosta Okrouhlé Jiří Vosecký ze sdružení Starostové pro Liberecký kraj a dosavadní senátor Karel Kapoun z ČSSD. 

Uherské Hradiště: Ivo Valenta nebo Pavel Botek

Senátorem za Uherské Hradiště se stane buď zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta (za Stranu soukromníků ČR), nebo lidovecký místostarosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek. Dosavadní senátorka Hana Doupovcová (ČSSD) v prvním kole vypadla.

Vyškov: Ivo Bárek nebo Roman Celý

Křeslo senátora za obvod Vyškov bude obhajovat místostarosta Vyškova Ivo Bárek (ČSSD), soupeřem mu bude náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL). O senátorský post usilovalo v prvním kole voleb na Vyškovsku pět uchazečů. Žádný z nich nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, a tak se za týden uskuteční druhé kolo voleb, ze kterého vzejde nový senátor.


Zlín: Alena Gajdůšková nebo František Čuba


Alena Gajdůšková.Alena Gajdůšková (ČSSD) má šanci, že bude pokračovat jako senátorka i ve třetím funkčním období. Současná první místopředsedkyně horní komory Parlamentu ve Zlíně postoupila do druhého kola voleb společně s Františkem Čubou (SPO), někdejším dlouholetým šéfem JZD Slušovice. 



Plzeň: Lumír Aschenbrenner nebo Václav Šimánek

Členem Senátu za Plzeň se stane buď starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, nebo lékař a náměstek hejtmana Václav Šimánek z ČSSD. Dosavadní senátor Jiří Bis (ČSSD) už nekandidoval. Aschenbrenner je členem ODS, kandidoval na koaliční kandidátce ODS a monarchistické strany Koruna Česká.

Brno-město: Zdeněk Papoušek nebo Karel Doležal

Senátor Miloš Janeček (za Republiku) ve volebním obvodu Brno-město neobhájí svůj mandát, který před šesti lety získal jako člen ČSSD. Do rozhodujícího druhého kola voleb postoupili středoškolský profesor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) a ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal (ČSSD).

Děčín: Jaroslav Sykáček nebo Zbyněk Linhart

Dosavadní senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD) má šanci, že za volební obvod Děčín nepřijde o místo v horní komoře Parlamentu. Podle propočtu z průběžných výsledků voleb postoupil do druhého kola voleb společně se starostou Krásné Lípy Zbyňkem Linhartem (za STAN). 

Frýdek-Místek: Jiří Carbol nebo Jiří Hájek

Bývalý poslanec a současný starosta Dobré Jiří Carbol (KDU-ČSL) a ředitel cestovní kanceláře Jiří Hájek (ČSSD) si ve vyrovnaném boji udrželi šanci na uvolněný senátorský post ve Frýdku-Místku. Hájka, který nakonec skončil v prvním kole voleb na druhém místě, dělilo od třetího v pořadí Stanislava Fridricha (za ANO) jen 137 hlasů. Za týden se rozhodne, kdo v tomto obvodu nahradí současnou senátorku Evu Richtrovou (ČSSD), která mandát neobhajovala.

Příbram: Vladimír Danda nebo Jiří Burian

Senátor za Příbram Josef Řihák (ČSSD) mandát v horní komoře Parlamentu neobhájí. Do druhého kola voleb postoupí nestraník Vladimír Danda kandidující za ANO a Jiří Burian z ODS. Nynější člen Senátu a bývalý středočeský hejtman Řihák skončí těsně třetí.

Foto: Jakub Stadler, ČTK , Šimánek Vít, Martin Bouda, David Taneček, Volfík René, Peška Stanislav, Glück Dalibor

Autor: ČTK





Čtěte dále

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Prezident Petr Pavel dnes jako dosud první hlava státu navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Informoval o tom...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi