Hvězdné minuty pro filantropy. Palác obsadila dárcovská elita

Marek Šálek.

Umělci, vědci, manažeři, ti všichni mají šanci získat mnohá ocenění za svoji práci, dílo, život... Tuzemští filantropové mají jedinou opravdu prestižní soutěž. Jmenuje se Via Bona a její výroční ceremoniál proběhl minulý týden. Abychom nezabírali zbytečné kilobajty a čas nezáživnými oficialitami, pojďme se podívat rovnou na vítěze. Zaslouží si to. Všichni.

Srdcařem roku se stal třiatřicetiletý Ondřej Horecký, který pracuje jako asistent hendikepovaných ve Velké Británii. Když se poprvé ocitl v Tanzanii, bylo mu pětadvacet let, do východní Afriky odjel jako dobrovolník velké mezinárodní organizace. "Nejsem žádný turista, třeba lézt na Kilimandžáro by mě vůbec nenapadlo," říká na dokreslení. Zážitkem, který mladíkem z jihomoravských Šumic nejvíce otřásl, bylo množství sirotků - dětí, kterým jeden nebo oba rodiče zemřeli na AIDS: "Najdete je doslova v každé vesnici, přičemž nějaké humanitární pomoci se dočká jen zlomek z nich." S agenturou, která jeho první africký pobyt organizovala, se rozešel: "Šlo jim hlavně o peníze. O nás se moc nestarali a děti v sirotčinci z mého poplatku neviděly ani korunu."

Ondřej Horecký získal Cenu za osobní zaujetí - Srdcař roku. V pětadvaceti letech poprvé navštívil Tanzanii a už mu nebylo pomoci: založil sdružení Bez mámy a s hrstkou dobrovolníků se stará o sirotky ve vesnici Mahango - vede je k samostatnosti, motivuje ke vzdělání, dělá jim kamaráda. Na snímku s Jitkou Hudečkovou, učitelkou základní školy v Uherském Brodě, jejíž žáky se Ondřej snaží inspirovat k pomoci africkým vrstevníkům.V mladém muži uzrálo rozhodnutí věnovat se pomoci africkým dětem naplno. Po návratu do Evropy založil sdružení Bez mámy, které od té doby působí v kraji Mbeya a čítá hrstku nadšenců-dobrovolníků. "Létáme tam za vlastní peníze, obvykle na jednoměsíční pobyt. Nemáme firemní kancelář, auta ani počítače, zaměstnáváme jen jednoho Tanzánce a jednu Češku na půl úvazku." A jak je možné africkým sirotkům pomáhat? "Hlavně se je snažíme vést k samostatnosti: aby se po základní škole vyučili alespoň nějakému řemeslu a postavili se na vlastní nohy."

Ondřeje Horeckého nominovala na Cenu Via Bona učitelka Jitka Hudečková ze základní školy v Uherském Brodě. "Kdysi jsem Ondru učila, takže když mě oslovil s nabídkou, která by našim žákům umožnila pomáhat konkrétní africké škole, neváhala jsem." Jihomoravští školáci si sami zvolí způsob, jakým získají peníze i jak je utratí - například za školní lavice, vymalování učebny nebo fotbalové branky. Dosud vybrali při koncertních a dalších beneficích celkem osmatřicet tisíc korun. "Když se Ondra vrátí z Afriky, pokaždé za námi přijde, promítá a vypráví," říká učitelka. Co malé Čechy na životě afrických vrstevníků nejvíc zaujme? "Když se dozvědí, že tam nemají mobily ani počítače. To pak africké dětí opravdu litují a inspiruje je to k pomoci."

Skromná lékárnice-dobrovolnice

Via Bona oceňuje filantropy v sedmi kategoriích, o vítězi jedné z nich rozhoduje novinářská komise složená ze zástupců tuzemských redakcí. Cílem je zviditelnit mediálně atraktivní příběh individuálního dárcovství. "Nerada hovořím o sobě a o tom, co dělám. Pomáhám anonymně, nikomu se tím nesvěřuju a v žádném případě se nechci zviditelňovat!" vzkázala ovšem v reakci na svůj triumf lékárnice Jana Bečvářová, kterou žurnalisté vybrali v konkurenci dalších třinácti nominací.

Do soutěže ji vyslalo Středisko náhradní rodinné péče, které usiluje o zlepšení životních podmínek pro děti, jež vyrůstají mimo vlastní rodinu nebo se ocitly v jiné obzvlášť tíživé situaci. "Paní Bečvářová se na nás před třemi roky obrátila s nabídkou finančního daru a postupně začala sama pomáhat: doprovází děti na kluby náhradních rodičů, zpracovává odborné texty pro náš web, přednáší na odborných seminářích a získává pro dobrovolnictví své kolegyně," přibližuje ředitelka Věduna Bubleová.

Vítězka se slavnostního večera nezúčastnila, momentálně pobývá v zahraničí, odkud poslala následující mail: "Pomáhat lidem a být empatická považuji za samozřejmost. Měla jsem šťastné dětství, pak jsem třicet let pracovala v nemocniční lékárně. Díky kolegyni, která adoptovala dvě děti, jsem se začala intenzivně zajímat o náhradní rodinnou péči, což považuji za veledůležité téma. Pomáhám i jiným organizacím, naštěstí mám v tomto směru velkou podporu v manželovi."

Broumovští poškoláci

Studenti Gymnázia Broumov získali Cenu za školní dobročinnost. Málokde žije více romských dětí než v severovýchodním výběžku Čech. Učitelé zdejší základky a gymnázia dostali neotřelý nápad: co kdyby starší studenti pomáhali mladším dětem, a to nejen s učením? Dvacet gymnazistů dochází jednou týdně za prvňáky a společně zjišťují, Zbrusu novou kategorii, a to školní dobročinnost, vnesl do jubilejního, patnáctého ročníku Ceny Via Bona její generální partner - rodinná nadace Renáty a Petra Kellnerových. A hned napoprvé se sešly čtyři desítky nominací. Pro velkolepou poctu si do pražského Kaiserštejnského paláce nakonec přijel takřka kompletní maturitní ročník broumovského gymnázia a jeho pedagogický doprovod. Vítězství zajistila studentům ze severovýchodního výběžku Čech jejich mimoškolní péče o předškoláky a prvňáky ze "sociálně vyloučených lokalit", což jsou v tomto případě především Romové.

"Připadá mi, že si s nimi doma nikdo nepovídá," shrnuje svůj poznatek osmnáctiletý Ondřej. Jeho spolužačka Zuzana dodává: "Udržet je u učení je většinou nad naše síly, takže se to snažíme vymyslet jinak. Hodně si hrajeme, čteme, posloucháme. Z toho jsou úplně nadšené." Spolupráce mezi gymnáziem a základkou navázala na předchozí projekt s názvem "Předsudky jsou out" a letos v ní budou pokračovat další třídy. Přínos je oboustranný: studenti mají možnost vyzkoušet si svoje pedagogické schopnosti, jejich svěřenci si rozšiřují slovní zásobu a vůbec pohled na svět.

A výsledky? "Co se týče učiva, snažíme si zachovat pedagogický optimismus," říká střízlivě učitelka Šárka Rambousková, která na gymnáziu vede společenskovědní seminář a stála u zrodu celého počinu. Za důležitější považuje něco jiného: "Často to je poprvé, kdy se o ty děti někdo zajímá, kdy o sobě mohou někomu vyprávět, svěřovat se. Je to vidět třeba i z toho, že jsou schopni se do školy odpoledne dobrovolně vrátit. Každopádně v nich zůstává úplně nový zážitek a jeden prvňák dokonce navrhl, že raději propadne, aby za ním jistá slečna z tercie mohla dál docházet."

Firemní mecenáši

Cenu Via Bona získávají kromě individuálních dárců rovněž právnické subjekty. Letos má korporátní klání tyto vítěze:

 

Adastra / Cena za otevírání nových cest

Konzultační společnost Adastra se pustila do tématu, kterému se firemní dárci spíše vyhýbají: umírání. Stála u zrodu kampaně Nebojme se zbytečně, jejímž prostřednictvím chce sdružení Cesta domů šířit povědomí o možnosti "dobrého konce".

MIBCON / Cena pro malou a střední firmu

Poradenská společnost MIBCON dlouhodobě podporuje Nadační fond Klíček, který pomáhá vážně a nevyléčitelně nemocným dětem a jejich blízkým. Nejde jen o peníze, zaměstnanci pomáhají i jinak, jeden z nich věnoval fondu svůj automobil.

KMPG / Cena pro velkou firmu za strategické dárcovství

Auditorská společnost KPMG od roku 2004 významně pomáhá ekologickému sdružení Tereza. Kromě finančních darů jde o právní, finanční a marketingové poradenství či překladatelské služby, zaměstnanci se zapojují do dobrovolnických dnů.

OKD / Cena pro velkou firmu za podporu konkrétního projektu

Těžební společnost OKD prostřednictvím své nadace usiluje o pracovní integraci hendikepovaných lidí. Devítimilionovou podporu získaly více než tři desítky chráněných dílen, vznikl rovněž internetový portál.

Seriál Marka Šálka vychází každou středu.

Foto: Marek Šálek

Autor: Marek Šálek





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi