Na Ústecku se prý kupčilo s hlasy pro ODS

Na snímku je volební místnost okrsku číslo 2016 v Mojžíři.

Volební komise v ústecké čtvrti Mojžíř zaznamenala pokus o ovlivnění voleb nakupováním hlasů sociálně slabých občanů ve prospěch ODS za 200 korun.  Ústecká ODS se podle předsedy Radima Holečka od údajného kupčení distancuje. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové policisté na místě žádné porušení zákona nezjistili.

"Hned po čtrnácté hodině přišla velká skupina voličů, kteří se dožadovali volebních lístků. Neměli jakékoli povědomí o volbách, pouze se dotazovali, kde mají zaškrtnout třináctku," uvedla předsedkyně volební komise Romana Vrbíčková. Vrbíčková s tím, že po otevření volební místnosti přišly takových voličů zhruba tři desítky.

Předseda ústecké ODS Radim Holeček v incidentu vidí pokus zdiskreditovat Občanskou demokratickou stranu.Na volební listině pro městský obvod Neštěmice, kam Mojžíř spadá, však číslo 13 žádné politické uskupení nemá, protože jich tam kandiduje 12. Ve volbách do městského zastupitelstva Ústí nad Labem připadla třináctka ODS.

Voliči se netajili tím, že jim za hlas pro číslo 13 bylo slíbeno 200 korun, což potvrdila i jedna volička, která však prý nabídku odmítla. Ani prý nevěděla, koho by za úplatek měla volit.

"Jeden muž se této částky dožadoval přímo ve volební místnosti," řekl zapisovatel volební komise Michal Vrbíček. Proto komise upozornila policii. Ta se dostavila a sjednala v místnosti pořádek, protože mezi tím vznikly mezi některými voliči potyčky.

"Nevím konkrétně, co se v Mojžíři odehrálo. Pokud by se ale případně prokázalo, že byl kdokoli z ODS účasten kupčení s hlasy, pak pro něj v ODS není místo. Od takového jednání se důrazně distancuji," řekl předseda ústecké ODS Holeček. Za případem vidí spíše pokus o diskreditaci ODS.

Voliči podle zástupců volební komise nebyli na svém právu zkráceni a odvolili. "Podle zákona jsme jim vydali volební lístky a úřední obálky. Dostali od nás informaci, že se volí do zastupitelstva města Ústí nad Labem a městského obvodu Neštěmice a že musí jít za plentu, kde označí stranu nebo kandidáty podle svého uvážení," řekla Vrbíčková.

Situaci v Mojžíři monitorovali i zástupci organizace Oživení. "Podle našich zjištění k pokusu o kupčení s hlasy došlo, ale ve prospěch které strany to mělo být, nikdo z voličů neuvedl," řekla Andrea Kohoutková.

Občané odvolili.Podezření na kupčení s hlasy prošetřuje policie v Lovosicích, Bílině a Litvínově. Podle Bartošové prověřovala údajné kupčení v teplických Proseticích. Na nákup hlasů upozornilo na facebooku kandidující hnutí Volba pro Teplice. "Ověřili jsme situaci na místě. Nebylo zjištěno žádné kupčení s hlasy ani jiný pokus o manipulaci voleb," doplnila Bartošová.

Podle aktivistů se hlasy kupují i v Chomutově. "Na sídlišti Písečná před diskotékou Roxy je ohlášena romská zábava. Akce probíhá tak, že lidé, jichž dorazily desítky, dostávají nejdříve občerstvení, pak předvyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka nakládá do aut a odváží. Od několika lidí na místě jsme dostali informaci, že akce je pod záštitou místní KSČM," řekla Tereza Dvořáková z iniciativy Nechceme žít v Palermu. Cena za hlas je prý 200 nebo 400 korun, ale vyplněný lístek nikdo z aktivistů neviděl. Chystají se přesto podat trestní oznámení.

Zástupci KSČM nařčení odmítají. "Je to naprostý nesmysl," řekl předseda chomutovských komunistů a radní Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. Strana žádnou akci pro Romy nepořádá ani se na ní nepodílí, uvedl.

Kupčit se mělo i v Moravskoslezském kraji

V Českém Těšíně na Karvinsku a v Ostravě podle poznatků Nadačního fondu proti korupci někdo kupuje volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín, řekl Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. V Ostravě jsou pro kupčení s hlasy zneužíváni Romové. Případy se zabývá policie, stejně jako v několika městech Ústeckého kraje.

"Podání prověřujeme a detaily vzhledem ke stavu řízení zveřejňovat v tuto chvíli nelze," řekla moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Pro podezření na kupčení s voličskými hlasy se před čtyřmi lety musely volby v Českém Těšíně opakovat a zabýval se jimi soud. V Ostravě se podle informací problém týká čtvrtí Vítkovice a Slezská Ostrava.

Volební místnost v Ostravě-Vítkovicích."Máme jednoznačné poznatky jak v Českém Těšíně, tak v Ostravě. Já jsem konkrétně v Českém Těšíně, mám informace, že se platí 500 korun za jeden hlas. Máme konkrétní svědectví i důkazy," řekl Konieczny. Jedno ze svědectví podle něj mluví o kupování hlasů pro SOS pro Český Těšín, jeho představitele se zatím nepodařilo kontaktovat. Indicie ale svědčí o tom, že stran je více, dodal Konieczny.

Konieczny řekl, že už před čtyřmi lety vznikl seznam lidí, kteří byli v Českém Těšíně ochotni hlas prodat. "Tyto lidi nyní nákupčí přímo kontaktovali. Věděli, že jsou ochotni a že budou mlčet. Měli jejich telefonní čísla nebo adresy. Odchytávají ale i lidi na ulici," řekl Konieczny. Nákupčí prý rovněž vyhrožovali například nájemníkům bytů zvýšením nájmů, nebo naopak slibovali odpuštění dluhů.

Konieczny řekl, že je přesvědčen, že se daří zachytit jen malou část. Nakupování hlasů podle něj musí být masivní. "Alfou a omegou je přesvědčit ty osoby, aby svědčily," řekl Konieczny.

Kupování hlasů v části Slezské Ostravy potvrdili někteří místní Romové. "Znám dost lidí odsud, kteří dostali 200 korun. Za peníze dneska půjde každý," uvedla jedna z žen, která tvrdí, že podle jejích známých se v centrálním obvodu za hlasování platilo dokonce 500 korun.

Jan Malar.Podle Romů se takto sbíraly hlasy pro Romskou demokratickou stranu, v jejímž čele je provozovatel ubytoven Vladimír Leško. Ostravští Romové už před volbami tvrdili, že jim chybí hlasovací lístky a nové se snažili získat například v Moravské Ostravě a Přívozu, kde na úřednících požadovali 3000 lístků. Jakékoliv nakupování hlasů ale odmítali. Stejně se vyjádřil i moravskoslezský předseda Romské demokratické strany Jan Malar, který se do místa, kde se s hlasy mělo obchodovat, přijel podívat. "Romská demokratická strana nemá peníze na to, aby platila za hlasy," uvedl Malár. Tvrdí, že Romy uplácí politická konkurence.

Zuzana Skvarčková, předsedkyně volební komise v místě, kde k uplácení mělo docházet, řekla, že se několik Romů přímo členů komise ptalo, kde dostanou vyplacené peníze. Komisi také bylo podezřelé, že hlasování se domáhali bezdomovci či slovenští Romové, kteří neměli právo volit. "Máme několik oznámení z Ostravy v souvislosti s volbami, které prověřujeme. Zatím protiprávní jednání kvalifikováné jako trestný čin nemáme," řekla  policejní mluvčí Holčáková.

Foto: ČTK , Zavoral Libor, Štěrba Martin, Sznapka Petr

Autor: ČTK





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi