Na jihu Čech stav nebezpečí, na Jesenicku další mrtvý

Nejdříve Slezsko, teď jižní Čechy.Na Jesenicku našli hasiči mrtvého muže, informoval mluvčí jesenické policie Jiří Černěnko. V noci se prohnala bouře přes Prachaticko a Strakonicko a část Českokrumlovska a Českobudějovicka. Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Hejtman Jiří Zimola navíc vyhlásí stav nebezpečí. "Bude platit od dnešních deseti hodin dopoledne do příští neděle," informovala mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Záchranáři ještě v sobotu večer objevili tělo čtrnácté oběti velké vody. Muži se stala osudnou přívalová vlna, které se v noci z pátku na sobotu prohnala obcemi na Jesenicku. Tělo sedmatřicetiletého muže našla hlídka ve půl desáté večer nedaleko Bergova v potoce Mlýnský náhon.

Pásek - nejnovější informace.

"Pravděpodobně zachraňoval vlastní majetek a smetla ho při tom přívalová vlna. Událost se stala beze svědků, tělo bylo nalezeno asi kilometr od místa, kde se muž zřejmě pokoušel své věci zachránit," uvedl Černěnko. Další povodňová vlna do oblasti nedorazila.

Obec Buková na Jesenicku velká voda včera odřízla od světa.V sobotu dopoledne našli hasiči tělo svého kolegy. Velitele dobrovolníků také smetla blesková povodeň. Neštěstí se stalo v obci Vlčice na Jesenicku poté, co Jesenicko zasáhla bouře a silné přívalové deště. Na severní a střední Moravě kvůli velké vodě zahynulo už 13 lidí, v jižních Čechách se utopil vodák při riskantním sjezdu Vltavy. 

ČTĚTE TAKÉ: Intenzivní déšť hrozí na jihu Čech, varuje meteorolog
                        Potvrzeno: velitel hasičů zahynul. Pomáhal na Jesenicku

Stav nebezpečí v Jihočeském kraji bude platit pro obce z rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany.

"O vyhlášení stavu nebezpečí bude okamžitě informována vláda, sousední kraje a samozřejmě ty obce s rozšířenou působností, kterých se to týká," uvedl Zimola. Pomoci se zdoláváním povodně v Jihočeském kraji je připravena také armáda. K dispozici je 450 lidí a 40 kusů ženijní techniky.

on-line_nocni_povoden

Řeka Otava by měla kulminovat zhruba ve 14 hodin na úrovni deseti až dvacetileté vody. Horní úseky dosáhly maxima kolem čtvrté až páté hodiny ráno. "Nyní to bude postupovat dále po toku. Očekává se výrazný vzestup na Blanici a Otavě," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Vyhlášený stav nebezpečí znamená, že lidé v oblasti jsou povinni vypomoci svou prací a poskytnout veškeré věcné prostředky k odstranění povodňových škod. V rámci opatření lze bezodkladně upravovat terén či odstraňovat stavby znamenající ohrožení.

online_povodne_den_druhy

Obyvatelé také musejí hlásit přechodné změny pobytu, aby se předešlo jejich možnému pohřešování. Ve stavu nebezpečí budou také přednostně zásobována dětská, zdravotnická a sociální zařízení, a také zasahující jednotky složek integrovaného záchranného systému.

Hasiči evidují 379 evakuovaných, ale může jich být víc. "Zachraňovali jsme například dva lidi z utopeného auta, osmdesát lidí ve Volyni, čtyřicet v Horním Poříčí a sto čtyřicet z letního tábora ve Střelských Hošticích," upřesnil operační důstojník jihočeských hasičů Michal Halada. Vysvětlil, že hasiči nejprve vyjeli na čerpání vody, během chvíle ale dostala přednost záchrana lidských životů.

fotogalerie_zacal_uklid

Hasiči také evakuovali obyvatele ve Strunkovicích nad Blanicí, Husinci, České Lhotě u Dívčic, Jaronicích u Dubného, Těšovicích, Čkyni, Bavorově. Ve Vitějovicích byl evakuován dětský tábor, kde bylo 40 až 50 osob. Nařízena také byla evakuace kempů podél řeky Otavy. Neprůjezdná je silnice na Netolice, povodně zasáhly i železniční trať.

fotogalerie_jesenik_voda

U Vodňan zasahoval policejní vrtulník. Zachraňoval čtyři obyvatele, ke kterým nebylo možné se jinak dostat. "Na železnici je uzavřená trať Volyně - Strakonice a Vodňany - Prachatice. České dráhy nasadily v úsecích náhradní autobusovou dopravu," uvedla Koželuhová.

Vypli proud

Bez proudu kvůli povodni zůstaly stovky domácností. Energetici před zatopením vypnuli trafostanice ve Čkyni a Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku, řekl mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

"Pokud se bude hladina řeky zvedat dál, vypneme také trafostanice v Netolicích a Vodňanech. Pak už by se to dotklo tisíců domácností," uvedl Vácha. Vysvětlil, že preventivní vypnutí stanic před zaplavením urychlí poté jejich zprovoznění.

Lokální srážky také znovu rozvodnily jihočeské toky na třetí povodňové stupně. Ohrožení platí na Malši v Roudném, na Zlatém potoce v Hracholuskách, na Volyňce v Neměticích a na Blanici nad i pod Husineckou přehradou. V noci přetékalo horem 134 metrů krychlových za sekundu. "Normální je odtok kolem 20 a v roce 2002 teklo vrchem 220 metrů krychlových za sekundu," přiblížil Halada.

Kvůli noční bouři v šest hodin ráno zasedla krajská protipovodňová komise. "Podle informací složek integrovaného záchranného systému je zatím nejhorší situace na rozhraní Strakonicka a Prachaticka. Největší starosti dělá Husinecká přehrada, ze které aktuálně odtéká 120 metrů krychlových vody," uvedla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Doplnila, že meteorologové jsou v optimistických předpovědích opatrní a podle nich se situace může opakovat. I dnes odpoledne a večer se mohou tvořit bouřky, při kterých může v nejhorším případě opět spadnout 20 až 40 milimetrů srážek.

Na Klatovsku také evakuují, situace se lepší

Energetici pro jistotu vypli proud.Intenzivní deště prudce zvedly hladinu řek také na Klatovsku a Sušicku. Hasiči měli v noci už desítky výjezdů. V Janovicích nad Úhlavou a Klatovech museli už několik lidí evakuovat, řekl operační důstojník plzeňských hasičů. Situace se podle hasičů zklidňuje. Voda v Úslavě ale stále na některých místech stoupá, uvedl dále.

V Janovicích nad Úslavou, které byly zasaženy nejvíce, hasiči čekají, až voda opadne, aby mohli odčerpávat vodu ze zatopených sklepů. Kvůli vodě bylo v noci evakuováno několik lidí z Janovic i Klatov. "Evakuovali jsme také celý kemp ve Velkých Hydčicích. Šlo o 56 lidí," doplnil operační důstojník. Po ránu ještě hasiči převezli do bezpečí stádo ovcí v Bezděkově.

"Řeka klesá pomalu, teď už je to jenom na počasí. Postižených domů není mnoho, většinou jde o sklepy, ale odhad zatím nemáme. Z obecního majetku se zdá, že nic vážněji poškozeno nebylo," řekl ráno starosta Janovic Michal Linhart.

I když silné deště nad Klatovskem už ustaly, hladiny a průtoky některých menších toků ještě ráno stále rostly. Po osmé hodině ranní se ale nárůst zastavil a na menších tocích hladina už začala klesat.

Podle údajů Povodí Vltavy například v Tajanově na Klatovsku se průtok vody od tří do šesti hodin ráno více než zdvojnásobil. I když se nárůst už zastavil, stále zde platí třetí stupeň povodňové aktivity. V Sušici už Otava klesla na první povodňový stupeň, voda klesá i v Kolinci na Ostružné.

"Díval jsem se na radarové údaje meteorologů a vypadá to už docela slušně. Snad už další voda nepřijde," dodal důstojník hasičů.

Foto: Jan Schejbal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi