Na Bohumín míří stoletá voda, Karviná je opět odříznutá

Rozbouřený živel trápí obyvatele Česka na mnoha místech Moravy.Povodně nečekaně prudce zasáhly Česko. Třinec hlásí první oběť, Bohumín čeká příchod stoleté vody. Karviná je opět odříznuta. Desítky lidí z dalších oblastí byly evakuovány, některé železniční tratě jsou neprůjezdné a hladiny řek stále stoupají. Na severu Moravy navíc na řadě míst nefunguje elektřina.

Například Valašské Meziříčí evakuuje lidi ze zatopené části Juřinka. Ohroženo je 20 domků se stovkou lidí. Už v noci evakuovali ve městě několik desítek lidí. Hasiči museli kvůli ohrožení velkou vodou evakuovat v Karviné 40 rodinných domků v částech Darkov, Sovinec a Doly. Ohrožuje je řeka Olše.

Na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou platí od rána stav ohrožení. Hladina řeky stoupá i v Přerově, kde platí druhý stupeň značící pohotovost. "Voda zatím stále stoupá a přesáhla třetí stupeň povodňové aktivity (Teplice nad Bečvou). Po 7. hodině přesáhla pětimetrovou výšku," oznámil tiskový mluvčí městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

Přehrady jsou plné

Na dvou menších moravskoslezských přehradách, Olešné na Frýdecko-Místecku a Těrlicku na Karvinsku, překročila hladina vody bezpečnostní přelivy hrází. "Množství vody, která odtéká z naplněných přehrad, tak už nelze regulovat," řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Ostatní velké přehrady v kraji mají ještě rezervy do výšky jednoho až tří metrů. Podle meteorologů hladina dolního toku řeky Olše přesáhla úroveň stoleté vody.

Vlivem silného deště přesáhla hladina vody v Olešné a Těrlicku úroveň bezpečnostního přelivu, přestože Povodí Odry zvýšilo odtoky vody a v předstihu ji z nádrží i částečně vypustilo. "V současné době jsou obě přehrady zaplněné a voda se z nich vypouští nejen spodními výpustěmi, ale přetéká vrchním žlabem na hrázi," řekl mluvčí. Naplněné přehrady ztrácejí svou regulační funkci a množství vody, které do nich přiteče, tak rovněž odteče.

K vodě se přidává i silný vítr

Energetici v noci vyhlásili kalamitní stav na Bruntálsku a Vsetínsku. Kvůli silnému větru a hustému dešti je především v Moravskoslezském kraji bez elektrické energie přes deset tisíc domácností. Počasí způsobilo poruchy na vysokém a nízkém napětí také na Novojičínsku, Opavsku i Ostravsku.

Hasiči pomáhají s evakuací lidí v postižených oblastech.

Na pěti tratích se nejezdí

Na pěti železničních tratích na Moravě vlaky nejezdí. Na dalších dvou je omezen. "Na některých tratích České dráhy nasadily náhradní autobusovou dopravu," uvedla mluvčí společnosti Radka Pistoriusová. Podle ní se zatím počítá se zprovozněním tratí nejpozději v poledne. Některé vlaky nabírají zpoždění v desítkách minut.

Mimo provoz je úsek Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm, který zřejmě bude uzavřen do 10 hodin. Regionální vlaky jsou nahrazeny autobusovou dopravou.

Autobusy jezdí místo vlaků i v úsecích Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice a Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem na trati z Valašského Meziříčí do Ostravy. Se zprovozněním se zatím počítá v poledne.

K TÉMATU: Záplavy mají první oběť. Desítky lidí byly evakuovány

Na trati z Opavy do Ostravy jsou výluky kvůli popadaným stromům, dopoledne by mohly být odstraněny. Omezen je provoz také mezi Bystřicí a Třincem a v úseku Hustopeče nad Bečvou - Hranice na Moravě.

17. května 2010, potok v Krhové u Valašského Meziříčí

Rozvodněné řeky trápí Vsetínsko

Rozvodněné toky ve Zlínském kraji už zaplavily desítky domů. Na některých místech nefunguje elektřina a jsou zatopené silnice. V Rožnově pod Radhoštěm vyhlásily čtyři školy ředitelské volno. Radnice v Rožnově i nedaleké Valašské Meziříčí požádaly hejtmana o vyhlášení stavu nebezpečí. "Dnes brzy ráno se záplavy, jež už o víkendu zasáhly Rožnovsko a Valašskomeziříčsko, rozšířily i do oblastí kolem Vsetínské Bečvy," řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Rozvodněná řeka začala trápit obyvatele od Velkých Karlovic, přes Halenkov až po Vsetín. Na dvou místech v kraji platí třetí povodňový stupeň, hladiny na některých místech dál stoupají.

PSALI JSME: Hrozí povodeň? Nový superpočítač zlepší varování
                      Meteorologové varují: Moravě hrozí od soboty povodně

Hasiči za dva dny záplav dosud zaznamenali kolem 60 výjezdů a zhruba trojnásobný počet zásahů. V postižených lokalitách pracovali nepřetržitě prakticky celou noc. "Velmi často šlo o pomoc při čerpání vody ze zaplavených domů, rozvoz ochranných prostředků proti vodě nebo uvolňování koryt řek, potoků a kanalizací. Hasiči vyjížděli také k záchraně velkých i malých domácích zvířat," uvedl Mitáček.

Rožnovská Bečva se rozlévá z břehů

 

Podle mluvčí valašskomeziříčské radnice Venduly Šmídové se Rožnovská Bečva již vylévá ze svých břehů. "Zaplavila spodní část Hrachovce, lokalitu Kouty, ulici Vrbenskou a z části Vodní, podjezd do Poličné a část v místní části Juřinka. Silnice I/57 směrem z Valašského Meziříčí na Vsetín je zatopena, osobní auta zatím projíždějí s velkou opatrností. Výpadovka na Rožnov pod Radhoštěm je již také pod vodou, osobní automobily neprojedou," popsala Šmídová.

Starousedlík Miroslav Segar u zaplavených domů v Ostravě - Koblově.

Silnice Rožnov pod Radhoštěm - Valašské Meziříčí je uzavřená, neprůjezdné jsou i některé menší cesty. V Rožnově způsobují výrazné komplikace při odčerpávání vody výpadky elektřiny, bez proudu jsou Horní Paseky, Dolní Paseky, ulice Kulturní, Horská, Polanského, Tkalcovská, Sladské a mnohé další. "Nefungují ani semafory na obou rožnovských světelných křižovatkách," přiblížil mluvčí městského úřadu Tomáš Gross.

Třetí stupeň povodňové aktivity byl brzy ráno vyhlášen i na Vsetínské Bečvě. Nadále platí také na Bystřičce na Vsetínsku. Druhého povodňového stupně dosáhla řeka Morava v Kroměříži a ve Spytihněvi na Zlínsku. Podle Mitáčka zde však vzhledem k vybudovaným protipovodňovým opatřením bezprostřední nebezpečí záplav nehrozí.

Provoz kolem Karviné je nadále komplikovaný

Cetsa do karviné je opět neprůjezdná. Tentokrát kvůli zaplavené silnici. Město je tak znovu téměř odříznuté od světa, nedá se z něho vyjet autem ani jinými směry. Stále platí uzavírka z Karviné ve směru na Český Těšín a Bohumín. Do města se dá dostat jedině složitě objížďkou přes Polsko a po železnici.

"Ostravská cesta je opět neprůjezdná, tentokrát voda zalila oblast silnice u Lipin," sdělila mluvčí Šárka Swiderová.

Na místě zkoumají stav další statici. Řeka Olše je asi deset centimetrů pod lavicí mostu. Z Těšína se dá do Karviné dojet pouze oklikou pouze přes Polsko a obec Kaczyce. Zatím funguje spojení do Karviné po železnici.

Foto: ČTK, Ivan Motýl

Autor: ČTK





Čtěte dále

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Francouzská aliance připravuje 30. ročník festivalu Bonjour Brno, který do města pravidelně přináší kulturu i atmosféru země...

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Na 100 automobilových a motocyklových veteránů mohli dnes dopoledne obdivovat lidé v Přerově. Po 11:00 vyrazili jejich majitelé z...

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi