Moudří milicionáři a hutníci aneb Pohřby Havlových předchůdců

Pohřeb prezidenta Edvarda Beneše.

To jsou paradoxy, pane Vaněk! Klaus mluví nad rakví Havlovi a Zápotocký Benešovi. A Husák opěvuje mrtvého Svobodu za jeho boj s kontrarevolucí.

Až na státní pohřeb T. G. Masaryka by všechny dosavadní funusy československých prezidentů mohly posloužit jako docela dobré náměty pro absurdní dramata. Stačí zalistovat v dobových novinách.

"Oblinou skla je vidět prezidentova tvář, tak známá a laskavá, kterou miloval lid této země. Smrt na ní vyhladila starostlivé vrásky: vypadá, jako by na chvíli usnul po své práci." Tak vylíčilo Rudé právo posmrtnou podobu prezidenta Klementa Gottwalda (1896-1953), když strana svého "malého českého Stalina" vystavila ve Španělském sále Pražského hradu.

Pohřeb "Hospodáře", jenž vyhnal buržousty z Hradu

Pohřeb Klementa Gottwalda.Pohřeb se konal 19. března 1953 a vypukl přesně ve 13 hodin. U sirén zkamenělo nejméně milion smutečních hostí v ulicích Prahy a symbolická rozloučení začala ve stejný okamžik i ve všech větších městech. "V tu chvíli myslí na soudruha Gottwalda miliony pracujících v celé republice. Tovární sirény zvučí na znamení smutku, houkají lokomotivy - a lidská srdce buší zrychleným tempem: Klement Gottwald, Gottwald, Gottwald - Hospodář, otec soudruh."

Nad Gottwaldovou rakví promluvil předseda vlády Antonín Zápotocký a posléze jeho náměstek Viliam Široký, jenž byl zároveň předsedou slovenských komunistů a jeden člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ). Široký například vylíčil, jak Gottwald vyhnal z Pražského hradu buržousty: "Novým duchem ožil Pražský hrad za soudruha Gottwalda. Jeho prostory již nesloužily prázdné buržoasní kratochvíli ani protilidovým a protinárodním čachrům a intrikám. Na Hrad přicházeli k soudruhu Gottwaldovi dělníci rolníci, pracující inteligence, aby mu oznamovali svoje zkušenosti a čerpali od něho moudré rady."

Když byl "Hospodář" a "otec soudruh" vynesen ze Španělského sálu a uložen na lafetu taženou třemi páry černých koní, do čela průvodu se postavili pionýři. Tedy "vnučky a vnuci soudruha Gottwalda", jak poznamenala reportáž v Rudém právu. Těsně za rakví kráčela manželka zesnulého Marta Gottwaldová, její dcera Marta a zeť Alexej Čepička, ministr Národní obrany. Hned za nimi pochodovali Antonín Zápotocký a Nikolaj Alexandrovič Bulganin, prominent sovětského režimu, o kterém se právě uvažovalo jako o nástupci zesnulého diktátora Stalina.

Zvolna se zavírá rudá opona…

Pohřeb Klementa Gottwalda.Průvod prošel přes Prašný most, Letenskou pláň, Švermův most (dnes Štefánikův - pozn. red.), náměstí Republiky a Václavské náměstí. Na Národním muzeu visela obrovská Gottwaldova fotografie s nápisem: "Kupředu, československá úderná brigádo, pod praporem Lenina a Stalina Gottwaldovou cestou!"

To už bylo tři čtvrtě na pět, končila čtvrtá hodina pohřebních ceremonií a průvod vyrazil na Vítkov k Národnímu památníku, v němž proběhla poslední ze série smutečních projevů. Tady také mělo být Gottwaldovo tělo nabalzamováno a vystaveno. Napřed ale rakev symbolicky zmizela z očí pohřebních hostů: "Do prvních zvuků Internacionály zaznívají salvy děl. Zvolna se zavírá rudá opona, za níž mizí katafalk s rakví…"

Nikdy nezadupeme setbu Antonína Zápotockého

Pohřeb Antonína Zápotockého v dobovém tisku: Rudé právo z archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.Gottwaldův nástupce Antonín Zápotocký (1884-1957) velkého "Hospodáře" o mnoho let nepřežil a jeho pohřeb začal 18. listopadu 1957 v pravé poledne ve Španělském sále Pražského hradu.

Nad rakví opět promluvil Viliam Široký, zkušený rétor už z Gottwaldova pohřbu. Funus však nebyl zdaleka tak velkolepý. "Náhlý tvůj odchod zasáhl každého z nás hluboko do srdce. Čím větší je však žal nad tvým úmrtím, tím neotřesitelnější je naše víra ve vítězství naší svaté věci," pronesl nad mrtvým Široký. "Pod vedením své rodné komunistické strany dovršíme velké dílo - dílo socialismu a komunismu," zapřísahal se.

I Zápotockého rakev byla uložena na lafetu a pohřební průvod prošel zhruba stejnou trasu jako s Gottwaldovými ostatky. Rudé právo pečlivě vylíčilo, kdo kráčel těsně u lafety. Byla to sestava jako z nějakého velkolepého živého obrazu na téma socialismus: "Z každé strany stáli tři příslušníci naší armády, dva milicionáři, dva horníci v uniformách, příslušníci ministerstva vnitra, hutník v pracovním oděvu a žena v bílé blůzce s červeným šátkem na hlavě."

Když smuteční průvod vstoupil do srdce Prahy, národ si měl uvědomit, co vše z bojů dělnické třídy tady spatřil Antonín Zápotocký: "Bitvu o Lidový dům, viděl prokřehlá hladová děcka, blahobytné pány ze Živnobanky…"

Na Václavské náměstí průvod dorazil přesně v 15 hodin a 40 minut a podle Rudého práva tady na svého prezidenta čekaly "statisíce lidí". Tady končila oficiální část obřadu a tělo bylo odvezeno do strašnického krematoria. Národ ovšem napřed stačil přísahat: "Nikdy nezadupeme setbu, kterou on zasil. To slibujeme."

Smrt Novotného Husák ignoroval

Třetí komunistický prezident Antonín Novotný (1904-1975) byl pohřben až v době, kdy už sedm let nevykonával prezidentskou funkci, z níž musel odstoupit v březnu 1968. Odepsán reformními komunisty, mimo jiné Gustávem Husákem, jenž to však zrovna v roce 1975 dotáhl též na prezidenta.

Novotný byl pohřben 1. února 1975 bez státních poct a Rudé právo věnovalo obřadu jen těchto pár řádků, které doslovně přepisujeme: "V sobotu 1. února v 15 hodin se konalo ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích poslední rozloučení se soudruhem Antonínem Novotným, zakládajícím členem strany, bývalým prvním tajemníkem ÚV KSČ a prezidentem republiky. Pohřbu se zúčastnila delegace vedená členem ÚV KSČ soudruhem Emilem Mertlem, představitelé městského výboru KSČ v Praze a obvodního výboru strany v Praze 5. Se zesnulým se rozloučil soudruh Emil Mertl." 

Lafetu s rakví táhl transportér

Pohřeb Ludvíka Svobody.Zato pohřeb čtvrtého komunistického prezidenta Ludvíka Svobody (1895-1979) byl opět velkolepý. "Startovalo" se na Pražském hradě 26. září 1979 ve 13 hodin. Svoboda se dočkal všech státních poct a nad jeho tělem promluvil Gustáv Husák, jenž z bývalého symbolu pražského jara učinil bojovníka proti kontrarevoluci: "Ve složité krizové situaci, kdy byl socialismus v naší vlasti vážně ohrožen nástupem oportunistických a kontrarevolučních sil, se znovu projevila jeho životní zkušenost, moudrost a státnická rozvaha."

Lafetu s rakví poprvé netáhli koně, nýbrž obrněný transportér. "Lidé neskrývají dojetí. Postarší milicionář setřel slzu z oka," popisovalo Rudé právo nálady v ulicích. Úloha Lidových milicí pak byla zdůrazňována vícekrát: "Vidíme muže z jednotek Lidových milicí, kteří nezapomenou na podporu generála Svobody v památných dnech Února a na jeho státnickou moudrost v letech 1968 a 1969."

Průvod měl zatím nejdelší trasu. Vedl na Letnou, Strossmayerovo náměstí, Hlávkův most, Těšnov a do Koněvovy ulice, Želivského ulicí a Vinohradskou třídou až ke strašnickému krematoriu, před kterým zazněly čestné salvy: "Do Internacionály, která hřmí odhodláním pevně nést štafetu, kterou nám Ludvík Svoboda předal, zaznívají utvrzující čestné salvy vojenské jednotky (...) Už nikdy neuvidíme ten milý vějířek vrásek kolem jeho otcovských očí, neuslyšíme jeho vlídný i starostlivý hlas."

Od Husáka zpět k Benešovi a Háchovi

Pohřeb prezidenta Edvarda Beneše.Pátý komunistický prezident Gustáv Husák měl v listopadu 1991 pouze soukromý rodinný pohřeb. Přesto se na něm objevilo několik politiků včetně předsedy tehdejší slovenské vlády Jána Čarnogurského, jenž svoji účast později vysvětil takto: "Bol som mu na pohrebe, pretože Husák bol formálne mojím predchodcom vo funkcii predsedu vlády, teda ako predseda Zboru povereníkov Slovenska. Ďalšia vec je, že sedel vyše deväť rokov vo väzení za propagáciu slovenského, síce buržoázneho, ale nacionalizmu. To znamená, že chcel pozdvihnúť postavenie Slovenska a za to sa, síce v rámci komunistickej mašinérie, dostal do väzenia."

Nádech absurdity však měly i pohřby nekomunistických prezidentů. Rozloučení s Edvardem Benešem (1884-1948) se konalo 8. září 1948 a bylo plně v režii mladé komunistické diktatury. Nad rakví promluvil předseda vlády a zasloužilý komunista Antonín Zápotocký, jenž mimo jiné řekl: "Jeho jméno, památka i činy vešly do dějin. Budeme se starat o to, aby tato památka zůstala vždy světlou a krásnou, jako byla jeho práce. Věříme, že se nezdaří záludné úmysly těch, kteří by památku velkého mrtvého chtěli pro své reakční cíle zneužívat."

Druhý nekomunistický prezident Emil Hácha (1872-1945), jenž byl hlavou II. republiky a protektorátu, musel být pohřben tajně jen za účasti rodiny. Stalo se 30. června 1945 na pražském vinohradském hřbitově. Prezidentovo jméno se na náhrobku mohlo objevit až po roce 1989.

Foto: archiv

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili jednu ženu a čtyři muže ve věku od 23 do 36 let z trestného činu nedovolené výroby a jiného...

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi