Ministryně Kuchtová odchází. Úřad chce Šojdrová

Dana KuchtováMinistryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) v úterý oznámila, že odstoupí z funkce. Uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání evropských fondů už nemá prostor situaci ve svém resortu řešit.

K TÉMATU: Náměstek Soukup ministryni z úřadu doprovodí

Oficiální demisi podá ministryně asi za týden. „Rozhodla jsem se dneska po té dlouhé debatě ve straně," uvedla na mimořádné tiskové konferenci Kuchtová. „Nechci dál zvyšovat politické napětí," dodala. Její krok přišel pouhý den poté, co v pondělí premiér Mirek Topolánek (ODS) naznačil, že se nepodaří program Výzkum a vývoj pro inovace na čerpání peněz z evropských fondů připravit tak, aby mohl být schválen v nejbližší době.

„V poslední době se tlak vystupňoval mediálně i politicky," komentovala důvody svého odchodu z funkce ministryně. Přiznala ale, že za ním nestál přímo premiér. Nátlak cítila ze strany vlády a profesních organizací, „anebo jiných koaličních stran," vyjádřila se Kuchtová.

"Jsem rád, že se tak rozhodli. Já jsem ale na ně nijak nenaléhal," reagoval na odstoupení Kuchtové premiér Mirek Topolánek. Připustil ovšem, že pokud by Kuchtová nedodržela stanovené termíny, o její rezignaci by se zasadil. Topolánek chtěl případ „poměrně rychle řešit se Stranou zelených" již v pondělí. Připomínal ale, že podle koaliční smlouvy o obsazení jednotlivých resortů rozhodují šéfové stran, jejichž zástupci ministerstva řídí.

ČTĚTE Kuchtová opět s problémy, premiér jí dal ultimátum

Kuchtová ocenila podporu, které se jí dostalo ze strany vedení i poslaneckého klubu. Názory, že by za ministryní a místopředsedkyní strany nestál, odmítl i lídr zelených Martin Bursík.

Zatím není jasné, kdo Kuchtovou nahradí, podle Bursíka potřebuje jeho strana na výběr nového člena koaliční vlády určitý čas. „Co nosím v hlavě, považuji za vysoce privátní záležitost, do které novináře nepouštím," řekl v odpověď na dotaz po konkrétním jménu nástupce Kuchtové. Post ministra školství si však zelení podle svého předsedy ponechají. Informaci potvrdil i Topolánek, nástupce Kuchtové podle něj vyberou zelení. Naznačil ale, že je ve hře ještě další varianta, a to výměna postu na ministerstvu školství za úřad ministra kultury.

 Ministerské kariéry Dany Kuchtové

 

Leden: Dana Kuchtová se stává novou ministryní školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Konec března: Premiér Mirek Topolánek na zasedání výkonné rady ODS označuje Kuchtovou a Jiřího Čunka za hlavní viníky destabilizace vlády, zápis z jednání uniká do médií.

Červen: Kuchtová bilancuje půl rok ve funkci, za svůj největší úspěch označuje školské reformy, odklad státních maturit a zlepšení komunikace úřadu s odbory, kraji a asociacemi.

 

Začátek července: Z ministerstva odchází první náměstek Kuchtové Marek Mora, který měl na starosti evropské fondy, posléze ho následuje i jeho kolega pro výzkum a vysoké školství Pavel Komárek. Ostré kritice médií čelí další náměstek Jaromír Soukup, který má na starosti veřejné zakázky, komunikaci úřadu a později i evropské fondy.

 

26. července: Z čela přípravného výboru mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 je odvolán Roman Kumpošt, nahrazuje ho Kateřina Neumannová. Kumpoštovým odchodem začíná dosud neukončený spor o organizaci šampionátu.

 

6. září: Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová píše Kuchtové dopis, v němž ji informuje, že se bude zasazovat za její odvolání. Vede ji k tomu plán na zapojení CzechInvestu do rozhodování o části peněz ze vzdělávacích fondů.

 

14. září: Premiér zasílá Kuchtové „ostrý dopis" s ultimátem požadující odpovědi na otázky ohledně operačního programu, který má české vědě přinést peníze z EU. Kuchtová poprvé přiznává, že se materiály možná nepodaří dokončit do poloviny října a program se tak o jeden až dva měsíce zpozdí.

 

17. září: Podle premiéra vznikly problémy s čerpáním evropských fondů už za vlády ČSSD, Kuchtová může zůstat ve funkci za předpokladu personálních změn v jejím týmu.

 

21. září: Ministerstvo zasílá na přání Evropské komise do Bruselu materiál o spolupráci ministerstva školství, reaguje tak na připomínky rady vlády a Evropské komise.

 

24. září: Premiér chce situaci urychleně řešit, předseda zelených Martin Bursík problém předkládá předsednictvu strany.

25. září: Dana Kuchtová ohlašuje svůj odchod z funkce.

„Já si uvědomuji, že koalice je křehká, a samozřejmě ji tento zásah ohrozit může," dodal s tím, že případné změny bude řešit s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem po jeho návratu ze zahraniční cesty.

Zelení na tiskové konferenci také deklarovali svou ochotu zůstat součástí vládní koalice s občanskými demokraty a lidovci i po odchodu Kuchtové. K tomu by mělo oficiálně dojít asi za týden, kdy ministryně podá demisi do rukou předsedy vlády, který ji následně předá prezidentu republiky Václavu Klausovi. Přesné datum nicméně na setkání nezaznělo. „Od termínů jste tu vy, novináři, ne my," podotkl Bursík.

Kuchtovou podle jejích slov zklamalo, že jí koaliční partneři nevytvořili podmínky, za nichž by mohla řešit problémy s přípravou projektů programu Výzkum a vývoj pro inovace. I přesto slíbila, že svému nástupci s problematikou evropských dotací, která ji samotnou stála místo, alespoň zpočátku pomůže. „Může počítat s přátelským přijetím," prohlásila ministryně, která po celou dobu tiskové konference působila vyrovnaným dojmem. „Pro nás není politika bitvou, pro nás je politika snahou se domluvit. Někdy to bolí," poznamenala ve chvíli momentálního pohnutí.

Kuchtová tlakům na své odvolání dlouho odolávala. Například ještě 18. září v on-line rozhovoru se čtenáři serveru TÝDEN.CZ odhodlaně tvrdila: Rezignovat nehodlám. 

Začíná boj o ministerstvo?

V koalici se tak možná rozehrává boj o resort školství. Nasvědčují tomu i slova premiéra Topolánka, podle něhož by zeleným mohlo napříště místo školství připadnout ministerstvo kultury. Větší vliv své strany na školství, pod jehož patronací se rozdělují velké částky z evropských fondů, by rád viděl i občanskodemokratický poslanec a předseda sněmovního Klubu pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu Walter Bartoš. „Budu se angažovat v tom, aby si ODS podržela svůj vliv na ministerstvu i dohled nad některými oblastmi," řekl pro TÝDEN.CZ.

O post nové ministryně školství již vyjádřila zájem lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, jedna z největších kritiček dosavadní hlavy resortu Dany Kuchtové. „Pakliže by ta nabídka přišla, tak bych ji neodmítla," potvrdila, „závisí to ale na jednání koaličních partnerů." Šojdrová popírá, že by o možnosti výměny ministerstev věděla předem. „O takových jednáních nejsem informována," vyjádřila se.

Právě Šojdrová je nicméně svolavatelkou koordinační schůzky rady vlády, rektorů a ministerstva průmyslu a obchodu s premiérem, která by se měla uskutečnit zítra. Předmětem jednání by mělo být čerpání peněz na vědu vývoj a výzkum z evropských fondů. „Kdyby se začalo zítra, dá se to dohnat," domnívá se Šojdrová.

Předseda KDU-ČSL nicméně tuto otázku zatím nepovažuje za aktuální. „Pan premiér se zřejmě chtěl vrátit k situaci z prosince, kdy zelení nemohli najít vhodného kandidáta pro školství a požádali nás, abychom si s nimi ta ministerstva vyměnili," řekl s tím, že lidovecké předsednictvo se tehdy postavilo proti. „Zatím to ale není na pořadu dne, je na to ještě minimálně týden čas," dodal.

Případná cesta Šojdrové k funkci se ale může zkomplikovat i jinak. „Budeme trvat na tom, aby nám ministerstvo zůstalo," prohlásil po ohlášení rezignace své stranické kolegyně předseda zelených Martin Bursík. Místopředseda strany Ondřej Liška v úterý odpoledne připustil, že již mají vytipovaný okruh kandidátů. "Jsme známi tím, že nelpíme na stranické příslušnosti, můžeme prosazovat i někoho mimo stranu, komu budou blízké naše cíle," řekl, o konkrétních jménech však odmítl spekulovat.

Foto: ČTK

Autor: Dina Podzimková





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi