Lidovci se radují z triumfu. ČSSD ztratila dokonce osm křesel

Přestřihnutí pečeti na urně s volebními lístky po ukončení voleb.

KDU-ČSL vyhrála letošní senátní volby. Kandidáti s její podporou uspěli v devíti z 27 obvodů. Lidovci tak navázali na svůj úspěch v rámci někdejší čtyřkoalice. Po třech mandátech získaly ANO, hnutí Starostů a ODS. ČSSD vyhrála jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz. Výsledky najdete ZDE.

Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo jen 15,38 procenta voličů.

Nejsilnější senátní frakcí bez ohledu na porážku zůstane ČSSD. I když obhájila jen dva z deseti mandátů, v jednaosmdesátičlenné horní komoře bude mít 25 senátorů. Druhým nejsilnějším klubem se stane frakce KDU-ČSL a nezávislí. Obhajovala tři mandáty z 11 a bude mít nejméně 15 senátorů. K nim by mohly přibýt ještě hlasy Ladislava Kose a Petra Orla, které podporovala společně se Stranou zelených. Ti by ale také mohli pomoci zeleným k vlastnímu pětičlennému klubu.

Minimálně desítku senátorů by měl mít klub Starostů spolu s TOP 09, z jehož dosavadních šesti členů mandát úspěšně obhajoval jen jeho předseda Jan Horník. Až o pět členů přijde senátorský klub ODS, který by měl mít nejméně devět senátorů. Jednu z těchto dvou frakcí by ale mohl posílit šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra, který kandidoval s podporou ODS a TOP 09. Ve starostovském klubu by mohl zakotvit také tvůrce večerníčků Václav Chaloupek (Občané patrioti) s ohledem na podporu STAN.

ANO mělo ve hře 14 finalistů, ale na zvolení dosáhli jen tři. Nově by tak jeho klub měl mít v horní komoře osm členů společně se znovuzvolenou Alenou Dernerovou (za Severočechy.cz). Zánik naopak hrozí klubu Strany práv občanů a komunistů, který by měl mít přes opětovné zvolení exkomunisty Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) pouze čtyři členy. Jeho existenci by mohl zachránit Jiří Ciencala, někdejší ministr průmyslu ve vládě Jiřího Rusnoka a poradce prezidenta Miloše Zemana, který se prosadil na Frýdeckomístecku za hnutí Občané spolu-nezávislí.

V Senátu naopak končí jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo někdejší jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Mandát nezískali ani ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), žokej Josef Váňa (za ANO), hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD), exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo filozof Václav Bělohradský (za ČSSD a SZ).

Prosadili se naopak místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu KDU-ČSL, místopředseda ODS Miloš Vystrčil a předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar.

On-line

  • 08:00
     

    V Česku začal druhý den letošního finále senátních voleb. Volební místnosti se otevřely v 08.00. Na rozhodování o obměně třetiny členů horní komory zbývá šest hodin. Výsledky hlasování by měly být známy před setměním.

  • 09:00
     

    Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole.

  • 10:00
     

    První volební kolo vyhrálo hnutí ANO, které mělo finalisty ve 14 obvodech. ČSSD měla své nominanty v devíti obvodech stejně jako KDU-ČSL. Občanští demokraté se do finále dostali v pěti obvodech. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 tři, KSČM jednoho. Mandát mělo šanci obhájit 14 senátorů včetně místopředsedů horní komory Zdeňka Škromacha a Miluše Horské.

  • 13:11
     

    Volební účast je malá. Tento fakt plně doplňuje tato momentka z jedné volební místnosti.

  • 14:00
     

    "Kostky jsou vrženy!" Právě nyní skončilo druhé kolo voleb do Senátu ČR. Vzhledem k malé účasti se dá předpokládat, že vhozené hlasy budou sečteny velmi brzy.  

  • 14:04
     

    I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 18. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na první i druhé kolo voleb na Nejvyšší správní soud.

  • 14:06
     

    V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do poloviny listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 19. října.

  • 14:55
     

    Přibližně polovina okrsků je sečtena. Průběžné výsledky můžete vidět ZDE.

  • 15:00
     

    Senátní volby znají první vítěze!

  • 15:08
     

    Za senátní obvod Frýdek-Místek se zřejmě stane senátorem vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala (OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ). V druhém kole voleb porazil poslankyní KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Dosavadní senátor Petr Gawlas (ČSSD) do druhého kola nepostoupil.

  • 15:10
     

    Senátorem za Novojičínsko se stane po končícím Zdeňkovi Bestovi (ČSSD) vedoucí záchranné stanice zvířat v Bartošovicích Petr Orel, kterého nominovaly Strana zelených a KDU-ČSL. Porazil novojičínského starostu Jaroslava Dvořáka (ČSSD). Dosavadní senátor Besta svůj mandát už neobhajoval.

  • 15:16
     

    Novým senátorem za Mělnicko bude starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN). V druhém kole voleb porazil nynější senátorku Veroniku Vrecionovou (ODS).

  • 15:17
     

    Post senátora za Českokrumlovsko obhájil Tomáš Jirsa (ODS). Ve volebním souboji porazil a lékaře Jindřicha Floriána (ČSSD).

  • 15:19
     

    Senátorka Alena Dernerová obhájila navzdory sporům v hnutí Severočeši.cz mandát na Mostecku. Porazila bývalého hokejistu a někdejšího poslance Jiřího Šlégra (ČSSD). Rozhádaní Severočeši.cz už dříve avizovali, že pokud Dernerová zvítězí, napadnou výsledky voleb u soudu.

  • 15:21
     

    Do Senátu zamíří Jiří Růžička (za TOP 09), ředitel Gymnázia Jana Keplera. Ve volebním obvodu Praha 6 zvítězil nad filozofem Václavem Bělohradským (za ČSSD). Současný senátor Petr Bratský (ODS) nekandidoval.

  • 15:23
     

    Novým senátorem za Jičínsko se stane místostarosta Dymokur, zemědělec a lesník Tomáš Czernin (TOP 09+STAN). Ve volebním finále porazil starostu Jičína Jana Malého (ANO).

  • 15:25
     

    Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) neobhájil svůj mandát v Senátu. Senátorkou za Hodonín tak bude starostka Ratíškovic Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

  • 15:27
     

    Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) neuspěl v senátních volbách na Táborsku. Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (za ANO). Mládek před volbami uvedl, že pokud nezvítězí, dá k dispozici svou vládní funkci.

  • 15:30
     

    Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu ji porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos.

  • 15:32
     

    Novým senátorem za Liberecko bude chrastavský starosta Michael Canov (STAN). Ve druhém kole voleb porazil majitele pivovaru Marka Vávru (ANO).

  • 15:33
     

    Novou senátorkou za Blanensko bude místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazila lékaře Jana Machače (ODS).

  • 15:35
     

    Post senátora znovu obhájil Jiří Oberfalzer z ODS. Ve volebním obvodu Beroun porazil podnikatele Bohumila Stibala kandidujícího za ANO. Oberfalzer je členem horní komory Parlamentu nepřetržitě od roku 2004.

  • 15:37
     

    Volební obvod Plzeň - město bude v Senátu zastupovat autor večerníčků Václav Chaloupek (OPAT). V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu porazil senátorku Dagmar Terelmešovou (ČSSD).

  • 15:38
     

    Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (za ANO) senátorem za Karlovarsko nebude. Ve druhém kole voleb ho porazil současný senátor a dlouholetý starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

  • 15:40
     

    Senátorem za Ústecko bude opět Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). V druhém kole senátních voleb post obhájil před univerzitním profesorem Františkem Holešovským (ANO).

  • 15:42
     

    Senátorem za volební obvod 58 Brno-město bude nově ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek (ANO). Ve druhém kole senátních voleb porazil bývalého jihomoravského hejtmana a dosavadního senátora Stanislava Juránka (KDU-ČSL).

  • 15:44
     

    Končícího senátora Antonína Maštalíře (ČSSD) za ostravský obvod 70 vystřídá v horní parlamentní komoře ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Kandidoval jako nezávislý kandidát. V druhém kole porazil bývalou senátorku Lianu Janáčkovou (Nezávislí).

  • 15:45
     

    Senátorkou za Prahu 10 bude opoziční zastupitelka Renata Chmelová (za KDU-ČSL), která se ziskem 57,45 procenta hlasů porazila lékaře Jiřího Holubáře (za TOP 09).

  • 15:47
     

    Vítězem druhého kola senátních voleb na Pardubicku se stala Miluše Horská (KDU-ČSL). Senátorský post obhájila před starostou prvního pardubického obvodu Jaroslavem Menšíkem (ANO).

  • 15:49
     

    Sociálního demokrata Miloše Malého vystřídá v Senátu za Kroměřížsko ředitelka domova pro seniory a zastupitelka Bystřice pod Hostýnem Šárka Jelínková (KDU-ČSL). V druhém kole senátních voleb zvítězila nad předsedou kroměřížské agrární komory Janem Haškem (za ANO).

  • 15:51
     

    Nynější vládní koalici zůstane v Senátu ústavní většina, která při plném počtu 81 senátorů činí 49 hlasů. Do klubů ČSSD, ANO a KDU-ČSL přibude v letošních senátních volbách potřebných 14 senátorů včetně místopředsedkyně horní komory a členky lidoveckého klubu Miluše Horské (za hnutí Nestraníci).

  • 15:52
     

    Za Bruntálsko vystřídá v Senátu bývalého hejtmana a ministra zemědělství Jaroslava Palase ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (ANO). V druhém kole zvítězil nad podnikatelem Ladislavem Sekaninou (KSČM).

  • 15:59
     

    Ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík (za ČSSD) obhájil v druhém kole senátních voleb svůj senátorský post za volební obvod 55 Brno-město. Zvítězil nad brněnským radním Pavlem Staňkem (ANO).

  • 16:10
     

    Senátorem za Olomoucko se stal primář novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumír Kantor (za KDU-ČSL). V druhém kole voleb zvítězil nad poslancem ANO a rovněž lékařem Milanem Brázdilem.

  • 16:15
     

    Senátorem za Kutnohorsko bude podle propočtů opět čáslavský starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Ve druhém kole voleb post obhájil před bývalým dlouholetým starostou Kutné Hory Ivo Šancem (STAN). Strnad zvítězil i v prvním kole voleb se ziskem 29,64 procenta hlasů.

  • 16:17
     

    Senátorem na Jihlavsku bude dalších šest let občanský demokrat Miloš Vystrčil (ODS). Ve druhém kole voleb se ziskem 53,38 procenta hlasů porazil historika Michala Stehlíka (KDU-ČSL).

  • 16:19
     

    Výsledek voleb je důvodem pro otevřenou diskusi na půdě ČSSD, jak zlepšit práci, uvedl šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka po prohře strany ve druhém kole senátních voleb. Jako předseda vlády nechce, aby Jan Mládek (ČSSD) po prohře ve volbách opustil post ministra průmyslu a obchodu. "Postoupil do druhého kola. Je to téma, které otevřel sám," uvedl Sobotka.

    ČSSD podle premiéra mrzí "mimořádně nízká volební účast". "Přestává fungovat, že lidé přišli i k druhému kolu. Teď doma podle všeho zůstali ti, jejichž kandidát v prvním kole neuspěl," uvedl.

  • 16:19
     

    Senátorské křeslo na Orlickoústecku obhájil Petr Šilar (KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazil se ziskem 63,92 procenta hlasů advokáta Jana Lipavského (ANO). Volební účast byla 14,96 procenta. Při posledních volbách před šesti roky přišlo rozhodnout mnohem víc voličů, a to 25,56 procenta voličů.

  • 16:23
     

    KDU-ČSL vyhrála senátní volby. Kandidáti s její podporou podle propočtů uspěli v devíti z 27 obvodů. Lidovci tak navázali na svůj úspěch v rámci někdejší čtyřkoalice. Po třech mandátech získaly ANO, hnutí Starostů a ODS. ČSSD vyhrála jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz.

    Výsledek hlasování do jisté míry ovlivnila rekordně nízká účast - hlasovat přišlo podle údajů na volebním webu po sečtení hlasů z téměř všech okrsků jen 15,4 procenta voličů.

  • 16:25
     

    Helenu Válkovou v senátním obvodu Praha 11 porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos, získal necelých 56 procent hlasů.

    Válková: "Senátoři mají být dovední v oblasti práva, pokud nejsou, a máme tam hodně senátorů, kteří nejsou právníci, tak musí mít tým poradců a tam nikdy nevyloučíte, že vám někdo napovídá špatně, třeba je zlobbovaný. Zatímco já si pozměňovací návrhy a legislativy píšu sama," řekla novinářům ve štábu ANO.

  • 16:31
     

    Zdeněk Škromach (59) patří od půlky 90. let minulého století k nejviditelnějším postavám české sociální demokracie. Politik, který často nešel daleko pro ostřejší slova, zasedal řadu let ve Sněmovně, čtyři roky působil jako ministr práce a sociálních věcí a posledních šest let zastupoval v horní komoře Hodonínsko. A před dvěma lety dal Škromach najevo také prezidentské ambice. Poté, co senátorský mandát neobhájil, se ale nad jeho další kariérou vznáší otazník.

    Škromach: "Budu mít dost času na to, abych se rozhlédl po kopcích kolem. Člověk musí vždycky sestoupit dolů do údolí, aby mohl vystoupit na další kopce," řekl nedávno o svém osudu po případné prohře ve volbách sám Škromach, aniž by dal najevo, co konkrétně plánuje.

  • 16:39
     

    Letos byla nejnižší účast v historii 2. kola senátních voleb.
    Srovnání volební účasti v druhém kole senátních voleb od roku 1996 (pouze řádné volby) od nejvyšší po nejnižší:

    Rok Účast (v procentech)
    2002 32,55
    1996 30,60
    2008 29,85
    2010 24,64
    2000 21,56
    2006 20,73
    1998 20,36
    2012 18,61
    2004 18,41
    2014 16,69
    2016 15,38

  • 16:44
     

    Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík považuje průběžné výsledky voleb do Senátu za velký úspěch strany.

    Gazdík: "Celkem tak může mít náš senátní klub STAN 11 členů, což je dvouciferný úžasný výsledek."

  • 16:47
     

    Za vítězstvím KDU-ČSL v letošních senátních volbách je hlavně úspěch samotných kandidátů, míní předseda strany Pavel Bělobrádek.

    Bělohbrádek: "Značka KDU-ČSL má určitou hodnotu, ať už ideovou, či věcnou," řekl Bělobrádek. Dobrou strategií podle něj bylo spojit se s dalšími politickými subjekty.

  • 16:51
     

    Letošní senátní finále provázela dosud nejnižší volební účast. K hlasovacím schránkám přišlo vybírat člena horní komory 15,38 procenta voličů. V posledním senátním finále řádných voleb před dvěma lety byla účast zhruba o 1,3 procentního bodu vyšší.

    Nejméně voličů přišlo letos rozhodnout o svém zástupci v horní parlamentní komoře v mosteckém obvodu, a to 10,73 procenta. Naopak nejvyšší účast byla v Praze 6, v níž hlasovalo 23,23 procenta lidí oprávněných volit.

  • 16:53
     

    Výsledek voleb je důvodem pro otevřenou diskusi na půdě ČSSD, jak zlepšit fungování, uvedl šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka po prohře strany ve druhém kole senátních voleb.

    Sobotka: "Čeká nás velmi otevřená diskuse o tom, jak zlepšit naši práci pro občany, jak lépe prodat, to co sociální demokracie převážně ve vládě pro lidi dělá."

  • 16:55
     

    Hnutí ANO se musí ještě hodně učit a hledat vhodnější osobnosti pro volby do Senátu. Předseda vládního hnutí Andrej Babiš tak reagoval na výsledek letošních voleb, v nichž získali senátorské křeslo tři kandidáti ANO. Osobně prý čekal zisk pěti mandátů. Výsledek nepovažuje za úspěch.

    "V senátních volbách jsme tradičně málo úspěšní," řekl Babiš novinářům. "Boj o Senát je fakt těžký, musíme se ještě hodně učit a hledat osobnosti, které lidi znají tam, kde žijí," uvedl na twitteru.

  • 16:59
     

    Dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je připraven znovu se o funkci ucházet, pokud ho jeho stranický klub vyzve. Přes prohru ČSSD ve volbách do třetiny křesel v dolní komoře, které dnes uzavřelo druhé kolo, zůstává její frakce nejsilnější.
    Štěch:"Pokud náš klub, který bude nejsilnějším, mne bude nominovat, jsem připraven tu kandidaturu převzít a ucházet se o důvěru senátorek a senátorů. Záleží ale na plénu Senátu, zda by takový návrh podpořil."

  • 17:01
     

    Senátorka za Pardubicko Miluše Horská (za KDU-ČSL) přikládá výsledek voleb příklonu voličů ke kandidátům malých stran a lokálně známým osobnostem. Podle ní velké politické subjekty hodně slibují, hodně teoreticky konají, ale praxe tomu neodpovídá. Lidé důvěřují více těm, které osobně znají, řekla.

    Horská: "Když se podíváme na vítězství v senátních volbách, jsou to lidovci, malá komunální politika, starostové, nezávislí. Voliči volí podle toho, jak zhodnotí práci jednotlivých kandidátů,"

  • 17:03
     

    Senátoři za hnutí Starostové a nezávislí spolu s partnerskými senátory vytvoří klub s dvojciferným počtem členů a budou požadovat místopředsednické křeslo ve vedení horní komory Parlamentu. Po zveřejnění výsledků druhého kola senátních voleb to uvedl předseda hnutí Petr Gazdík.

    "Určitě bychom rádi promluvili do složení vedení Senátu. Ten počet nás k tomu opravňuje. My teď nebudeme předem říkat, kdo by byl nominován, ten senátní klub se musí napřed sejít," řekl Gazdík.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Sznapka Petr, Taneček David

Autor: ČTK





Čtěte dále

NSS definitivně potvrdil pokutu 150.000 Kč od ÚOHS pro Prahu 8

NSS definitivně potvrdil pokutu 150.000 Kč od ÚOHS pro Prahu 8

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 150.000 korun, kterou v roce 2020 vyměřil městské části Praha 8 Úřad pro...

Spadlé trakční vedení dnes zkomplikovalo provoz vlaků v Praze

Spadlé trakční vedení dnes zkomplikovalo provoz vlaků v Praze

Železniční provoz v Praze dnes před polednem zkomplikovala porucha trakčního vedení na Vyšehradě. Zhruba hodinu kvůli tomu nejely...

Prezident Pavel s manželkou Evou zakončí první kolo návštěv po krajích na Pardubicku

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou příští týden v úterý a ve středu navštíví Pardubický kraj. Jde o poslední ze 14 krajů, do...

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium. ČTK to dnes řekl ředitel organizace...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi