Kruh se uzavírá: 25 svérázných obrazů svobody

Prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Havel. Poznáte rozdíl?

Vůně kapitalismu. Bezbariérová divokost devadesátých let. Loučení s bratry Slováky. Nekonečné politické skandály. Sportovní úspěchy, kulturně-komerční kulty. A u moci pořád titíž lidé. Klaus, Zeman, Kalousek. TÝDEN pro vás shrnul čtvrtstoletí svobodného Československa a Česka. Rok po roce.

1990. "Naše země nevzkvétá," oznamuje občanům v novoročním projevu prezident Václav Havel. Ruší se Národní fronta. Zaniká Státní bezpečnost. KSČ je nyní KSČM a Gottwaldov Zlínem. Svobodné volby vyhrává

Shromáždění studentů podporujících Václava Havla.Občanské fórum. Československo poprvé v historii navštěvuje papež (Jan Pavel II.) a také dalajlama. Nadšená Praha vidí koncert Rolling Stones.

1991. Výrobní linky v NDR opouští poslední trabant, československé území zase poslední sovětský voják. Vzniká ODS, jejím předsedou je zvolen Václav Klaus. V Praze řádí gang orlických vrahů. Československo má první hypermarkety - firma Ahold staví obchody Mana, dnes Albert. Dlouhovlasý teenager Jaromír Jágr okouzluje NHL, získává Stanley Cup.

1992. Začíná první kolo kuponové privatizace. Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem uzavírají v Bratislavě dohodu o zániku federace. Prezident Havel na protest proti tomuto činu abdikuje (následuje fraška volení jeho nástupce, nakonec nikdo zvolen není). Na lanovce Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso se srážejí dvě kabinky, umírají čtyři studenti. Lucie Bílá proráží s hitem Láska je láska. Tři sestry zpívají, že Průša je úchyl.

1993. Prezidentem samostatné České republiky je zvolen Václav Havel. V médiích se poprvé objevuje jméno náměstka ministra obrany Miroslava Kalouska, a to v souvislosti s kontroverzním nákupem padáků pro armádu. V Temelíně se dostavuje elektrárna, dva tisíce místních obyvatel proti tomu protestují. Sportka představuje novum - tzv. jackpot. V Americe má premiéru Jurský park, nadlouho se stává ekonomicky nejúspěšnějším filmem všech dob. Václav Havel byl v roce 1993 zvolen prezidentem.

1994. Probíhá druhá vlna kuponové privatizace. Viktor Kožený se stěhuje na Bahamy. Filmem Obecná škola začíná vysílání televize Nova, hned první den je na programu i erotický magazín Penthouse. Policie zadržuje obávaného masového vraha Ivana Roubala. V Praze je založena Galerie Rudolfinum. Kolumbijského fotbalistu Andrése Escobara zabíjí zhrzený sázkař - kvůli tomu, že na mistrovství světa v USA dal vlastní gól.

1995. Policie zatýká Karla "Karlose" Kopáče, kšeftaře se samopaly a hlavního organizátora orlických vražd. Kutná Hora je zařazena na seznam památek UNESCO. Proti pravicovému premiérovi Václavu Klausovi protestuje na Staroměstském náměstí sto tisíc odborářů. Celé Česko si zpívá Hrobaře od skupiny Premier. Tereza Pergnerová je na vrcholu kariéry v Esu.

1996. Slavný rok českého sportu, fotbalisté vezou z ME v Anglii senzační stříbrné medaile, hokejisté z vídeňského MS dokonce zlaté. ODS vyráží do parlamentních voleb s heslem "Dokázali jsme, že to dokážeme", Klaus sice vyhraje, ale hodně hlasů mu bere ČSSD v čele s Milošem Zemanem.

Na stadionu Bohemians vystupuje Tina Turnerová. Pokračuje komercializace internetu, už má 55 milionů uživatelů po celém světě.

1997. Václav Havel se žení s herečkou Dagmar Veškrnovou. Jan Svěrák získává Oscara za film Kolja. Odsouzeni jsou orličtí vrazi, nejnižším trestem je deset let, nejvyšším doživotí. Moravu ochromují ničivé povodně. 

Jan Svěrák získává Oscara za film Kolja.V Londýně potichu vychází první díl ze série Harry Potter. V pařížském tunelu umírá při autonehodě britská princezna Diana. USA hýbe skandál prezidenta Clintona a stážistky Moniky Lewinské. Českem zase neprůhledné "švýcarské" financování ODS, kvůli kterému padá vláda Václava Klause.

1998. Josef Tošovský se stává historicky prvním úřednickým premiérem. Následné volby vyhrává ČSSD, Miloš Zeman uzavírá opoziční smlouvu s Václavem Klausem, a začíná tak krásné přátelství. Václav Havel je znovu zvolen prezidentem. Čeští hokejisté senzačně vyhrávají na olympiádě v Naganu. K doživotnímu trestu je v Plzni odsouzen nájemný vrah Jiří Kajínek.

1999. Česká republika vstupuje do NATO. Tuzemsko pohlcuje mobilní horečka, ikonickým symbolem bezdrátového telefonování se stává nezničitelné pádlo Nokia 5110. Do kin přicházejí Pelíšky. Svět řeší problém Y2K a bojí se zhroucení celého globálního počítačového systému.

2000. Poslední rok druhého milénia. Svět pořád existuje. Noviny píší o kauze Olovo, která údajně vznikla v hlavách poradců Miloše Zemana a měla zdiskreditovat Petru Buzkovou. Je připojen první blok Temelína. Ve Zlíně vzniká Univerzita Tomáše Bati. Dne 29. října, krátce po šesté večer, utíká Jiří Kajínek z věznice Mírov. Vědci objevují umami - tzv. pátou lidskou chuť.

2001. Čeští hokejisté vyhrávají MS v Německu a uzavírají tím památný "zlatý hattrick" tří triumfů za sebou. Předsedou ČSSD se stává Vladimír Špidla. Miloš Zeman opouští politiku. Divný člověk v kožichu, Leoš Mareš, vydává "rapový" bestseller Tři slova a začíná svou fenomenální jízdu českým showbyznysem. New York zažívá teroristický útok na Světové obchodní centrum. Svět se radikálně mění. New York zažívá teroristický útok na Světové obchodní centrum.

2002. Praha čelí jedné z nejhorších povodní v historii, velká voda málem smete i Karlův most. Volby vyhrává Špidlova ČSSD, koalici skládá s KDU-ČSL a US-DEU. Jediným českým zlatým medailistou na zimních OH v Salt Lake City je Aleš Valenta.

2003. Česko má svého prvního dinosaura, vědci našli jeho ostatky na Kutnohorsku. Miloš Zeman se vrací do české politiky, aby z ní zase rychle utekl jako poražený v prezidentské volbě. Prezidentem je zvolen Václav Klaus. Miroslav Kalousek se stává předsedou KDU-ČSL. Do kin přichází Kameňák, nový projekt Zdeňka Trošky, návštěvnost se blíží půlmilionu lidí.

2004. Česká republika vstupuje do Evropské unie. Propuká "kauza Kořistka" - ODS se prý pokusila uplatit koaličního poslance Kořistku, aby hlasem o nedůvěře položil vládu. V ČSSD končí Vladimír Špidla, nahrazuje ho politická superstar Stanislav Gross. Čeští fotbalisté vypadávají v semifinále mistrovství Evropy s urputně defenzivním Řeckem, pozdějším vítězem turnaje. V lize propuká velká "ivánkovská" korupční aféra. Mark Zuckerberg zakládá Facebook.

2005. Hvězda Stanislava Grosse rychle padá kvůli nevysvětlenému financování bytu, do čela strany i země nastupuje Jiří Paroubek. Na jeho pokyn policie tvrdě zasahuje na CzechTeku. Začínají jezdit vlaky Pendolino. Radovan Krejčíř utíká policii při domovní prohlídce své vily. Visací zámek vydává hit Známka punku.

2006. Unikátní pat v České politice - levice i pravice získávají v parlamentu po 100 křeslech, premiér Mirek Topolánek sestavuje vládu až napodruhé. Taťána Kuchařová je první českou vítězkou Miss World. Fotbalisté poprvé v samostatné historii hrají na mistrovství světa, v Německu ale nenaplňují očekávání. V Iráku je popraven Saddám Husajn.

2007. Steve Jobs představuje světu iPhone. V červnu je v Tisové zaznamenán první tuzemský případ ptačí chřipky. Někdejší první žena v čele muslimského státu, Pákistánka Bénazír Bhuttová, je v Rávalpindí zabita sebevražedným teroristou. Česko vstupuje do schengenského prostoru.

Václav Klaus se stává prezidentem.2008. Václav Klaus je opět zvolen prezidentem. Americké hypotéky spouštějí domino celosvětové ekonomické krize. ČSSD suverénně vyhrává krajské volby. Česko podepisuje s USA smlouvu o instalaci radaru protiraketové obrany. Markéta Irglová dostává Oscara za nejlepší filmovou píseň. Krachuje Island.

2009. Miroslav Kalousek končí v KDU-ČSL a zakládá TOP 09, kam přivádí Karla Schwarzenberga, kterého ukradl zeleným. Česko předsedá EU. Křehká a kontroverzní vláda Mirka Topolánka končí, úřednickým premiérem je Jan Fischer. Prezident Klaus jako poslední vysoký představitel v Evropě podepisuje Lisabonskou smlouvu. Ve Vítkově je po útoku neonacistů ošklivě popálena dvouletá Romka Natálka.

2010. Konec buldozeru, Jiří Paroubek sice vyhrává předčasné volby, ale přesto rezignuje, protože se čekal daleko lepší výsledek. Ukrajinské prezidentské volby vyhrává Viktor Janukovyč. Ve Vancouveru září Martina Sáblíková: dvě zlata, jeden bronz.

2011. Američané po desetiletém honu zabíjejí Usámu bin Ládina. Jiřímu Kajínkovi je znovu zamítnuta žádost na obnovení procesu. Jaromír Jágr se po třech letech v Rusku vrací do NHL. Václav Klaus krade v Chile pero. Ve věku 75 let umírá Václav Havel. Usáma bin Ládin.

2012. Česko prožívá nejhorší období v novodobé historii - kvůli metanolové aféře je vyhlášena prohibice tvrdého alkoholu. Pražské letiště v Ruzyni se přejmenovává na Letiště Václava Havla. David Rath nachází v krabici od vína sedm milionů korun, bohužel pro něho u toho asistuje zásahovka. Vladimír Putin zavírá do vězení členky skupiny Pussy Riot. Na letní olympiádě v Londýně získávají Češi deset medailí. Na Václava Klause je spáchán atentát airsoftovou pistolí. Miloš Zeman oznamuje prezidentskou kandidaturu.

2013. Václav Klaus vyhlašuje částečnou amnestii, čímž pěkně uzavírá své druhé prezidentské období. Novým prezidentem se stává Miloš Zeman, v nevídaně vyostřeném souboji venkova a měst poráží Karla Schwarzenberga. Je spuštěna kauza Nagyová, její cíl splněn: Petr Nečas rezignuje, vláda padá. Nastupují úředníci Jiřího Rusnoka (a Miloše Zemana). Volby vyhrává ČSSD.

2014. Novým premiérem je jmenován prudce charismatický Bohuslav Sobotka. Rusko anektuje Krym. Válečná situace na Ukrajině graduje. Na kolejích v Uhříněvsi páchá sebevraždu Iveta Bartošová. Miloš Zeman při cestě do Číny odmítne tibetské nároky na autonomii, dá soudruhům Krtečka a řekne: "Máme se od vás co učit." Kruh se uzavírá.

Foto: Montáž J. Vokálek (TÝDEN.CZ) , ČTK , ČTK/AP , Khol Pavel, Sokol Jan

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku. Policisté budovu kontrolují, zda...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi