Pokus o vraždu: "Musel by být Spiderman," hájí otec syna

Obviněný Lukáš Nečesaný.

Právě před rokem otřásl malým městem Hořice v Podkrkonoší případ pokusu o vraždu kadeřnice. Policie záhy označila za pachatele Lukáše Nečesaného a veřejnost se uklidnila. Během soudního přelíčení, po němž byl Nečesaný odsouzen k 16 letům žaláře, však vznikly pochybnosti. Jeho rodina se tedy rozhodla bojovat. Otec obžalovaného MUDr. Luděk Nečesaný poskytl rozhovor on-line deníku TÝDEN.CZ. Odvolací Vrchní soud v Praze začne případ projednávat v polovině března.

Jaký byl první popud, že jste se rozhodl jít do boje s justicí?

Od samého začátku je ta kauza velmi zvláštní. Náš syn se hodil jako pachatel, protože zřejmě ten pravý pachatel nemá být vyšetřován nebo hledán. Proto jsme začali od prvopočátku při policejním vyšetřování, které bylo velmi nestandardní a ignorovalo jakékoli ostatní vyšetřovací linie, na toto upozorňovat. Psali jsme několik stížností, které byly ignorovány. Psali jsme stížnosti na postup dozorující státní zástupkyně, které byly rovněž shozeny do koše a nezodpovězeny. Až došel případ do léta 2013, kdy jsme požádali v rámci okresního soudu o propuštění našeho syna na kauci kvůli neexistujícím důkazům. To nám bylo přislíbeno, složili jsme kauci. Místo aby náš syn šel domů, státní zástupkyně napsala urychlenou obžalobu, v níž požadovala ponechání syna ve vazbě. Spis předali soudci na krajském soudu na stůl a náš syn zůstal ve vazbě s tím, že bude případ řešen. Tento postup je z pohledu našich právníků naprosto nestandardní. Nic podobného prý za dvacet až třicet let své kariéry neviděli.

Na svých stránkách uvádíte: "Jsme blízko nalezení opravdového pachatele a určení přesné role syna poškozené, který ji takzvaně našel za velmi podivných okolností a který hraje v případu dost zásadní roli." Mohl byste to upřesnit?

Náš syn, jednadvacetiletý kluk, který má za dva měsíce maturovat, ten den odcházel ze soukromé hodiny angličtiny a šel se nechat ostříhat do kadeřnictví. Nikdy neměl žádné problémy s policií, nikdy nebyl vyšetřován, tak proč by šel do dětského kadeřnictví loupit? Pominu, že nebylo nalezeno vůbec nic proti němu, od nějaké zbraně, motivu a tak dále. Je naprosto scestné, aby to takový kluk udělal. Je to dětské kadeřnictví, které má prý měsíčně tržbu třicet tisíc korun, v ten den tam mělo být deset tisíc korun, což neodpovídá denní tržbě ani náhodou. Navíc paní byla v kadeřnictví zamčena, proto našemu synovi byla vyměřena sazba, která souvisí se zvlášť závažným zločinem loupežné vraždy s tím, že pokud by paní nenašel její syn, umřela by.

Je zvláštní, že pro paní kadeřnici každý den jezdil v 16.55 její manžel. Den předtím se jim rozbilo auto, takže za normálních okolností by tam bylo auto, které by ji odvezlo. Věděla o tom pouze její rodina. Její syn, který odešel ve čtvrt na sedm hrát šipky do restaurace, přitom jednou tvrdí, že ten den měl průjem, jindy zase, že si potřeboval odskočit, protože nechtěl chodit na záchody do restaurace. Proto šel úplně na druhou stranu města na záchod k mamince, tam snad ani žádnou potřebu nevykonal. Našel tam svoji maminku a zavolal záchranku. Dotyčný, velmi problémový jedinec, nezaměstnaný s mnoha finančními problémy, byl policií ignorován při vyšetřování. Žádali jsme přes naše advokáty o jeho prošetření, ať už finanční, zdravotní nebo výpisu jeho telefonu. Chtěli jsme, aby osoba byla brána v potaz jako potenciální pachatel, což je v těchto případech standardní postup, že první linie vede do rodiny, zvlášť když poškozenou našel.

To mohla být souhra okolností. Jsou tam nějaké další nesrovnalosti?

Video s rekognicí nám soudce ukázal až poslední den soudního státní. Celou dobu nám video bylo odpíráno, takže jsme na něj nemohli reagovat v závěrečné řeči. Další zvláštností celého případu je, že my jsme vlastně sami našeho syna poslali, aby podal svědectví na policii. V sobotu 23. února 2013 (týden po vraždě) vyšetřující kriminalisté jeli se všemi věcmi našeho syna, které jsme jim odevzdali a oni je dali nezapečetěné do auta, z Liberce. Po cestě se zastavili sami na místě činu a šli odebírat bez techniků další důkazy, včetně pachových stop. Tyto důkazy byly odebrány a vyhodnoceny v rozporu s metodikou Policejního prezidia. Není od toho žádný videozáznam ani žádné fotografie. Na místě činu se nenašly žádné daktyloskopické stopy a naopak tam byly nalezeny stopy v krvi, které nebyly identifikovány jako stopy našeho syna nebo stopy syna poškozené. Za nehty poškozené, protože tam probíhal obrovský zápas, byl nalezen biologický materiál neznámé osoby (nebyl našeho syna ani syna poškozené). Všechny tyto věci soudce absolutně nebere v potaz.



Dále časový snímek našeho syna, který je realizován v příchodu a odchodu do kadeřnictví a který naprosto sedí a je potvrzený několika svědky, potvrzuje svědkyně z protějšího okna, která říká, že v době svého telefonátu (16.59 - 17.00 podle výpisu mobilního operátora) vidí vcházet do kadeřnictví muže, přichází shora kolem celého náměstí. V té době má můj syn už fyzické alibi od mých rodičů, v 17.10 měl zapnutý počítač doma a probíhala z něj komunikace. My jsme z toho procesu po celou dobu měli dobrý pocit, všechno ve spise bylo uvedeno naprosto v náš prospěch, až v ten poslední den jako by se soudce zbláznil, nebo byl namotivován něčím a přednesl naprosto nesmyslný rozsudek.

Váš syn byl odsouzen především na základě pachových stop. Jak si to vysvětlujete?

Policie v kadeřnictví odebrala pachové stopy třikrát. Ty třetí byly pozitivní (předchozí jsou negativní), ty, o nichž jsem se zmínil, že byly zajištěny nestandardně. Místa, z nichž je policisté na místě činu brali, se neustále měnila. Sama o sobě použitelnost tohoto důkazu je nemožná, úplně směšná.

Představte si, že to kadeřnictví, celé ty místnosti jsou zalité krví, jak se ta paní s tím útočníkem prala. Náš syn na sobě nemá ani kapičku krve, paní má ulámaných osm nehtů z deseti a na konci této místnosti vzadu se náš syn měl něčeho dotknout, z čehož vznikla pachová stopa, ale v krvi trasologie vyloučila jeho přítomnost. Musel by být Spiderman, který by tam lezl po stropě, protože jinak by se tam dostat nemohl. Navíc všichni viděli pachatele bez brýlí a vysokého 160-170 cm, náš syn má 190 cm, cvičí, takže je dost udělaný a má 5 a 5,5 dioptrie na každém oku, bez brýlí nevidí na více než pět metrů.

Lukáš měl v minulosti problémy s drogami. Myslíte, že to byla přitěžující okolnost?

Určitě, na tom je to celé postavené. Náš syn nepopíral, že v minulosti pohuloval na různých mejdanech trávu. Z toxikologického vyšetření bylo prokázáno, že trávu kouřil naposledy nějaké tři týdny zpátky. Před zhruba dvěma roky zkoušel šňupat pervitin, ale z toxikologického vyšetření se prokázalo, že požil pervitin před více než rokem. Nyní je ve vězení zhruba rok. Ale nikdy nebyl vyšetřován policií, že by kradl nebo měl podobné problémy. Drogy pouze zkoušel, nevím, jestli to k mládeži patří, nebo ne, ale z vyšetření je patrné, že nebyl pod vlivem drog. Snad každý chápe, že chodit krást do dětského kadeřnictví, to musí být vylízaný jedinec nebo je pod vlivem drog.

Proč myslíte, že se tak snažili poškodit právě vašeho syna?

Náš syn byl ve špatnou dobu na špatném místě. Bavíme se o rozmezí pěti minut, kdy se na místě činu střídal s pachatelem. Vzhledem k tomu, že to místo činu je, ať už účelově, nebo neúčelově, bez důkazů. Nevím, jestli policisté neumějí zajišťovat důkazy, nebo jsou schopni je zajistit. Ze stop zajištěných na místě činu není možné nikoho usvědčit.

A druhý den zavolá kluk, že na místě činu před pátou byl a chce svědčit, tak toho policie využije. Navíc to je kluk, který byl v minulosti typickým příslušníkem zlaté mládeže, kdy mu tatínek dá jeden den auto, on ho rozbije, tak mu další den koupí další. Takový zhruba Lukáš je, občas zahulí trávu a střídá holky jako ponožky. Na druhé straně on je totální lajdák, školu nedodělává, píše si omluvenky a oni se mu snaží vnutit, že osnoval geniální plán, kdy šel na hodinu angličtiny, řekl učiteli, že se chce nechat ostříhat, mezitím jde do toho kadeřnictví, kde ubije kadeřnici, sundá si brýle, oběhne náměstí. V tomhle duchu prostě kluk, který dostává kapesné pět až deset tisíc korun měsíčně, jde do dětského kadeřnictví loupit. Trefí se první den, že tam není auto jejího manžela, a je odsouzen jen na základě pachových stop, který byly odebrány nestandardně.

Jak plánujete postupovat do budoucna?

Příští týden začíná jednání na Vrchním soudu v Praze, přičemž už v na Krajském soudu v Hradci Králové bylo prokázáno, že to náš syn být nemohl. Připravujeme posudky z lékařství, Policejní akademie nám vypracovává posudky, takže doufáme, že vrchní soud rozhodnutí krajského soudu zruší. Zřejmě by se ten případ dořešoval v Hradci Králové, tak jak je standardní cesta, že případ dořeší krajský soud. Při té příležitosti rovněž podáváme žádost o propuštění syna z vazby pro naprostý nedostatek důkazů, takže doufáme, že v této žádosti nám bude vyhověno. Prostě ta pohádka, kterou vytvořil soudce v Hradci, skončí, protože je to vážně zlý sen, aby někdo tímto způsobem ovlivňoval životy nevinných lidí. Pokud to neskončí, tak budeme postupovat velice razantně při postupu proti protizákonnosti. Protože z videa, které je uvedeno na našich stránkách, je patrné, že tam nebyl jen policista, ale i dozorující státní zástupce, dozorující soudkyně, kteří potvrzují, že takové postupy jsou normální a dělají se běžně. Zatím ale řešíme propuštění našeho syna.

Vyjádření protistrany

Mladší syn poškozené kadeřnice odmítá k případu jakkoli mluvit. "Nezlobte se, ale vzhledem k tomu, že je celá věc stále v procesu, tak se k tomu nechci vyjadřovat. Až bude proces ukončen, tak bych vám mohl poskytnout rozhovor, ale předtím nechci," uvedl sny poškozené. Na otázku, jestli nechce nějak reagovat na vyjádření pana Nečesaného, uvedl: "Já jsem mladší syn, pan Nečesaný obvinil staršího syna. Ale je to jenom jeho osobní názor, který nemá ničím podložený. Je to celé jeho osobní spekulace, hodně absurdní. Nemám zapotřebí se k tomu vyjádřit." Kontakt na svoji matku rovněž odmítl uvést.  

Z rozsudku, který má redakce k dispozici vyplývá, že obžalovaný Lukáš Nečesaný nebyl shledán vinným na základě fotorekognice, jak tvrdí jeho otec, ale že v jeho neprospěch hovořila svědectví lidí, pohybujících se v době přepadení v okolí kadeřnictví, především samotné poškozené. Hlavním důkazem byly pachové stopy zajištěné na kabelce poškozené kadeřnice. Lukáš Nečesaný byl podle rozsudku vzat do vazby na základě podezření, že ovlivňoval výpovědi rodinných příslušníků, které se skutečně lišily v době prvního šetření a v procesu hlavního líčení u soudu. Během šetření se zjistilo, že obžalovaný, i přes svoji oční vadu vidí i bez brýlí, dokonce je schopen bez nich i řídit automobil. Navíc se prokázalo, že obžalovaný pravděpodobně požil pervitin jeden až tři měsíce před spácháním oné trestné činnosti, nikoli před rokem a více, jak uvádí jeho otec.

Foto: lukasnecesany.cz

Autor: - bja -





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi