Losovačka v Úvalech: podvod, nebo administrativní chyba?

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí podalo trestní oznámení kvůli podezřelé losovačce v Úvalech u Prahy. Jde o miliony korun z evropských dotací. Podle úvalského starosty je však obvinění zbytečné. Tvrdí, že nešlo o žádný podvod, ale jen o chybu v zápisu protokolu.

Vypadá to na jednoznačný případ další podvodné losovačky, kterou před pár lety jako první proslavily Karlovy Vary. V Úvalech u Prahy vybírali firmy, které měly s výrazným přispěním evropských peněz zrekonstruovat a dostavět tamní vodovodní síť. V soutěži radnice použila také losovací zařízení, jenže podle úředních dokladů se stalo něco neuvěřitelného: řada čísel z prvního, tedy zkušebního kola se naprosto shodovala s čísly vylosovanými v ostrém provozu.

Poprvé na to v dubnu upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který tři měsíce po svém jmenování svolal tiskovou konferenci, aby veřejnost upozornil na miliardový šlendrián při přidělování veřejných zakázek z evropského Operačního programu životní prostředí, a to právě pomocí takzvaných losovaček, které byly netransparentní. Podle Brabce přitom jeho předchůdci v čele resortu neudělali nic, aby "tomuto pochybnému výběru dodavatelů zabránili".

V případě Úval u Prahy dokonce Brabcův úřad podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestných činů dotačního podvodu, poškozování finančních zájmů Evropského společenství a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražbě.

Když se TÝDEN.CZ ke kauze Úvaly po půl roce vrátil, aby popsal, jak vyšetřování pokračuje a kdo je za zmanipulovanou losovačku stíhán, zjistil, že místo promyšleného podvodu jde nejspíš jen o administrativní pochybení jedné notářky, která do protokolu zapsala špatná čísla. A žádná škoda patrně ani nevznikla.

Dvě (ne)stejná čísla

Ministerstvo životního prostředí si v letošním prvním čtvrtletí prověřilo celkem 88 projektů za více než pět miliard korun, které jsou financovány z evropských peněz a u nichž se v rámci užšího výběrového řízení použilo losovací zařízení. Posléze Brabec na tiskové konferenci oznámil, že 14 akcí v hodnotě přes jednu miliardu bylo netransparentních.

"Tyto projekty budou muset vrátit část dotace (tzv. korekce). Padlo i jedno trestní oznámení," píše se v ministerské tiskové zprávě z letošního dubna. Trestní oznámení se týká právě Úval s dotací bezmála 68 milionů korun. "Pravděpodobnost dvou naprosto Výsledek losování je podezřelý, starosta tvrdí, že šlo jen o písařkou chybu (ilustrační foto).stejných výsledků losování ve zkušebním a ´ostrém´ kole je natolik nízká, že je to ze strany našeho ministerstva vnímáno jako podezření na manipulaci s losovacím zařízením a tedy i výsledkem veřejné zakázky," vysvětlila ministerská mluvčí Petra Roubíčková.

Jenže ve skutečnosti to nejspíš bylo jinak, jak to on-line deníku TÝDEN.CZ popsal tehdejší úvalský místostarosta a současný starosta Petr Borecký. Specializovaná firma skutečně napřed provedla zkušební los, v němž vyšla určitá řada čísel. Posléze následoval ostrý los, ve kterém vypadla úplně jiná sada, která se s tou první neshodovala. Jenže pak se stala ona osudná chyba. Notářka při přepisování zkopírovala omylem stejný odstavec, takže se ve dvou kolonkách - zkušebního i ostrého losu - objevila totožná čísla. Firmy si ovšem zakázku za desítky milionů korun rozdělily podle skutečně vylosovaných čísel z ostrého provozu. Chyba, k níž se později notářka i přihlásila, zůstala pouze na papíře.

Potvrdil to i starosta Borecký, který si po ministerském trestním oznámení všechno znovu ověřil. "Nenašel jsem žádnou indicii, že by v reálu bylo cokoli špatně. Byla to pouze písařská chyba," řekl serveru TÝDEN.CZ starosta. To, že se fakticky nic nestalo, dokládá podle něho i fakt, že u losování byli i zástupci stavebních firem a nikdo z nich se neodvolal.

Chybí pět milionů

Na základě ministerského oznámení se kauzou Úvaly začaly zabývat finanční úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a samozřejmě policie. Šetření zatím podle starosty Boreckého uzavřel jen antimonopolní úřad - žádné porušení neshledal. Rovněž finanční úřad už provedl svou kontrolu a podle starosty také nic nenašel, byť oficiální dokument zatím nemá. A ani policie prověřování úvalské losovačky zatím neuzavřela. "Podali jsme vysvětlení a teď čekáme. Nikdo ale nebyl z ničeho obviněn," řekl Borecký.

Úvalům hrozí, že budou muset dotace vrátit (ilustrační foto).Starosta je přesvědčen o tom, že ministr Brabec očernil Úvaly naprosto zbytečně. "Je evidentní, že vypustil určitou informaci, kterou neměl ověřenou," tvrdí Petr Borecký, podle něhož kauza jeho město poškozuje. "Nevrhá to na nás dobré světlo," poznamenal. Ministerstvo životního prostředí se však brání, že v případě Úval nemohlo postupovat jinak. "Není skutečně normální, aby vyšla stejná čísla. Museli jsme to oznámit, podezření z manipulace jsme museli vzít v úvahu. Je na policii, aby prověřila, jak to ve skutečnosti bylo," řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Ministerské podezření má však i konkrétní dopady. Státní fond životního prostředí na základě podaného trestního oznámení pozastavil úvalské radnici vyplacení zbývajících pěti milionů korun. A stále trvá hrozba, že Úvaly budou muset vrátit i zbytek dotace, tedy zhruba 63 milionů korun.

První statisícová pokuta

Ministr Brabec na své dubnové tiskové konferenci vyzval policii, aby prošetřila i další projekty, které podle jeho úřady nejsou transparentní. "Apelujeme na orgány činné v trestním řízení, aby dále prošetřily všechny zmíněné projekty. K tomu jsme jim zaslali potřebné podklady a jsme připraveni s policií intenzivně spolupracovat," prohlásil Brabec. Policie jeho výzvu vyslyšela a kromě Úval skutečně prošetřuje i zbývajících 13 projektů. Ministerstvo zároveň požaduje navrácení části dotací ve výši 10 nebo 25 procent, respektive pozastavilo vyplácení peněz. "Devíti projektům již byla vyplacena téměř celá dotace a bylo nezbytné předat podnět k vymáhání korekce finančnímu úřadu," sdělila mluvčí Roubíčková.

Ministerstvo životního prostředí je přesvědčeno, že postupuje správně, což podle něho dokládá i případ Dobrovolného svazku obcí Jaroměřsko. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mu udělilo pokutu 400 tisíc korun za netransparentní postup při losování zájemců o stavbu čistírny odpadních vod před třemi lety a ministerstvo požaduje navrácení 10 procent z udělené dotace, což je zhruba 11 milionů.

Ve sporu jde o to, že jedna z firem požadovala přečíslit seznam uchazečů, ale svaz obcí to neudělal, přestože to je podle antimonopolního úřadu jeden z mála způsobů, jak zájemci mohou sami kontrolovat transparentnost losování. Podle starosty Jaroměře Jaroslava Klepsy firma později svůj požadavek na přečíslení stáhla. Dobrovolný svaz obcí Jaroměřska se proti pokutě odvolal. Losovačku zároveň prověřuje finanční úřad.

Evropské miliardy bez využití

ČR neumí efektivně využít evropské dotace (ilustrační foto).Česko má k dispozici miliardy eur z evropských zdrojů na zlepšování svého životního prostředí, ale nedokáže je dostatečně využít. Z více než pěti miliard eur utratilo zatím jen necelou polovinu. "V rámci financování ochrany životního prostředí ze zdrojů EU byl v roce 2013 dotačně nejsilnějším Operační program životní prostředí, avšak ke konci roku 2013 bylo vyčerpáno pouze 43 procent celkové původní částky," uvádí se v aktuální Zprávě o stavu životního prostředí, kterou na podzim projednala vláda.

Česko může tyto peníze použít až do konce roku 2015, v některých případech ještě o rok déle. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nedlouho po svém nástupu do funkce slíbil, že se díky "akceleračním opatřením" podaří do konce roku 2015 snížit předpokládanou ztrátu z 22 miliard na pět miliard korun.

Foto: Shutterstock , ČTK , Bouda Martin,

Autor: Pavel Baroch





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi