Hlavní aktéři metanolové kauzy dostali u soudu doživotí

Tomáš Křepela dostal doživotí.

Krajský soud ve Zlíně uložil údajným míchačům směsi kontaminované metanolem Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. Mnohaleté tresty dostalo za obecné ohrožení, nebo přípravu a účast na ohrožení i dalších osm obžalovaných mužů v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, kteří podle státního zástupce jedovatý alkohol distribuovali. Zemřelo kvůli němu pět desítek lidí. Rozsudek není pravomocný.

"Jedná se o věc, která měla pro celou Českou republiku fatální následky. Tolik úmrtí v rámci jedné trestné činnosti jsem nezaznamenal a myslím, že v historii justice takové hrozné následky zaznamenány nebyly," uvedl předseda senátu Radomír Koudela. Obžalované podle něj usvědčuje řada přímých i nepřímých důkazů. "Tresty s ohledem na hrůzné následky nelze považovat za obzvláště přísné či dokonce drakonické," doplnil Koudela. Dodal, že vysoké tresty mají mimo jiné odradit budoucí pachatele podobné trestné činnosti.

Všichni odsouzení podle soudu museli vědět, že pokoutní přípravou alkoholických nápojů a následně jejich prodejem mohou způsobit mnoha lidem vážné poškození zdraví nebo i smrt. Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení. Podle obžaloby se stejného činu dopustil i další distributor Martin Jirout z Trutnovska, jehož za podíl na metanolové kauze senát potrestal 16 lety za mřížemi.

Jiří Vacula (uprostřed).Zbylých šest prodejců kontaminovaného alkoholu souzených ve Zlíně dostalo tresty od osmi do 21 let. Byli přitom obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, pět z nich se sazbou maximálně 12 let, šestému hrozilo až osm let. Soud jim ale kvalifikaci zpřísnil na obecné ohrožení. Nejvyšší trest z této skupiny postihl jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Přerovska, který má strávit ve vězení 21 let. Podnikatel Libor Vanderka z Kroměřížska dostal jen o půl roku nižší trest. Soud vzal v úvahu fakt, že otrávený alkohol distribuovali i po vypuknutí metanolové aféry.

Tři Zlíňany, dělníka Aleše Svobodu, podnikatele Alexandera Jordána a Martina Cekotu, soud potrestal pobytem za mřížemi v délce 12 až 13,5 roku. Robert Sedlařík, jednatel firmy Verdana, která byla distributorem Likérky Drak, dostal za přípravu obecného ohrožení souhrnný trest i za dříve souzený daňový únik v celkové výši osm let. Koláčka, Jirouta a Vanderku, kteří byli stíháni na svobodě, vzal soud hned po vynesení rozsudku do vazby, kde už byli Fian, Křepela a Vacula. Sedlařík je ve výkonu trestu za zmíněný daňový únik.

Křepela i Fian vinu opět popřeli. Oba se stejně jako zbylí obžalovaní vyjma Vaculy, Svobody a Sedlaříka, kteří se nevyjádřili, proti rozsudku odvolali. Státní zástupce Roman Kafka si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Pro Fiana s Křepelou žádal doživotí, pro Vaculu 20 a Jirouta 16 let. Ostatním ale navrhl za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty jen od 5,5 do 8,5 roku.

Vacula od začátku skutek doznává a s policií spolupracuje. Tvrdil, že byl zákeřně podveden Fianem a Křepelou, kteří mu dodali otrávený líh. U soudu neštěstí litoval a omluvil se poškozeným. Totéž učinili i Jirout a Svoboda, kteří obchody s nezdaněným alkoholem přiznali. Jordán a Cekota vinu odmítli, Sedlařík, jehož vinou díky zásahu policie a celníků v jeho skladu nikdo metanol nevypil, prý jednal v dobré víře. Koláček se poškozeným omluvil, byť prý neví, jak se "to" mohlo stát, Vanderka zase "nevěděl, co k tomu říct".

Rudolf Fian.Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 tisíc litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku dělníkovi Vaculovi, jenž směs dál distribuoval.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první člověk. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Státní zástupce ji podal na 31 lidí. Sedm dalších z takzvané ostravské větve by mělo být souzeno také ve Zlíně, zbylé případy dostaly okresní soudy po celé ČR.

Doživotí je nepřísnější trest, který české právo zná, soudy jej udělují prakticky jen za mimořádně brutální nebo vícenásobné vraždy. Podle statistiky Vězeňské služby si loni odpykávalo v ČR doživotní trest 46 odsouzených.

Výběr hlavních událostí v metanolové kauze:

Přelom srpna a září 2012 - Žalobce uvádí, že Tomáš Křepela a Rudolf Fian dodali asi 10 tisíc litrů směsi s metanolem (oficiálně nakoupeným k výrobě náplně do ostřikovačů) Jiřímu Vaculovi. Ten z části vyrobil rum a vodku, zbytek prodal překupníkům.
3. září 2012 - Objevila se první oběť jedovatého alkoholu, v Havířově zemřel po jeho požití dvaašedesátiletý muž. V nemocnici později zemřela i jeho partnerka.
12. září 2012 - Do tohoto dne zabil metylalkohol již 18 lidí, většinou na severní Moravě. Vláda na úmrtí reagovala zákazem prodeje více než 30procentního alkoholu ve stáncích.
14. září 2012 - Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR, o týden později přibyl i zákaz exportu.
20. září 2012 - Policie v Opavě zajistila tisíce litrů tekutiny, kterou tvořil z poloviny metanol a z druhé etanol.
- Otevřela se cesta k uvolnění zákazu prodeje tvrdého alkoholu, když ministerstvo financí vydalo vyhlášku o nových kolcích pro lihoviny.
24. září 2012 - Policisté zveřejnili první výsledky pátrání a oznámili, že obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení kvůli namíchání otrávené směsi.
28. září 2012 - Do českých obchodů se vrátil tvrdý alkohol, nejprve ten vyrobený do konce roku 2011. Novější lihoviny mohly do prodeje po splnění administrativních požadavků. Zmírnění zákazu se týkalo i vývozu.
30. září 2012 - Státní zástupce Roman Kafka řekl, že dva obvinění muži byli jediným zdrojem jedovaté směsi.
16. srpna 2013 - V prvním veřejném procesu v metanolové kauze poslal ostravský krajský soud nepravomocně na osm let do vězení dva muže, kteří dali do oběhu 80 litrů alkoholu. Zavinili tak smrt jednoho člověka a čtyřem způsobili závažné zdravotní problémy. Už předtím odešli od soudů s nižšími tresty drobnější obchodníci s jedovatým alkoholem.
17. září 2013 - Prezident podepsal zákon o povinném značení lihu, který zavedl nová pravidla pro prodej lihovin. Mimo jiné výrazně zmenšil povolené balení alkoholu a od 17. dubna 2014 zavedl prodej lihovin jakožto koncesovanou živnost.
31. října 2013 - Ministerstvo zdravotnictví odvolalo poslední omezení související s metanolovou kauzou.
22. listopadu 2013 - Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy, ve které čelí obvinění 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení.
10. ledna 2014 - Zlínský státní zástupce Kafka podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy.
28. února 2014 - V nemocnici v Novém Městě na Moravě zemřel muž ze Žďárska (58), zatím poslední ze 48 obětí jedovatého alkoholu.
3. března 2014 - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat hlavní větev metanolové kauzy. Státní zástupce obžaloval 31 lidí, hlavní líčení se však týkalo jen deseti z nich.

Foto: ČTK , Němec Zdeněk

Autor: ČTK





Čtěte dále

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní by se měli v pondělí zabývat možnou úpravou bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve...

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi