Knokaut jen za špatný pohled. Bezdůvodné útoky na chodnících

Ilustrační foto.

Kopanec do obličeje, do břicha nebo rána pěstí do hlavy. Proč? Prostě proto! Napadení bez zjevného důvodu nebo kvůli naprosté banalitě se v Česku v poslední době objevují nebezpečně často. Jak se takového útoku vyvarovat? Rada je jediná. Nebýt ve špatný čas na špatném místě.

Mladý muž se svou přítelkyní zrovna vstupoval do nákupního centra na pražském Chodově, když je rychlou chůzí dohnal mladík v maskáčové bundě. Ve vteřině vykopl nohu a svou oběť knokautoval. Napadený skončil v bezvědomí a útočník, dvaadvacetiletý několikrát trestaný bezdomovec, v policejní cele. Útok z letošního února totiž natočily z několika úhlů průmyslové kamery, čímž policii dokazování značně ulehčily.

Z videa ale nevyčtete to nejdůležitější: co si vlastně ti dva udělali či řekli. Odpověď překvapí. Nic, vůbec nic. Muži se neznali a před útokem na sebe ani nepromluvili. Útočník měl prostě chuť někoho zmlátit, a tak to udělal. Při policejním výslechu se navíc nechal slyšet, že není vyloučeno, že by něco podobného zopakoval. Za těžké ublížení na zdraví nakonec skončil na deset let ve vězení.

Vrozená agrese

A takto bychom mohli pokračovat. Jen letos média zmínila desítky podobných případů, kdy se útočník dvakrát nerozmýšlel a brutálně napadl člověka, který mu nedal vůbec žádnou záminku. Podle psychiatra Jana Cimického útočníci často nejsou psychicky nemocní, ale mají takzvanou vrozenou agresivitu. "Stačí, že se jim člověk znelíbí nebo se špatně zatváří, a oni v tu chvíli zaútočí, protože je to pro ně momentální impuls, který nedokážou ovládnout," řekl TÝDNU Cimický. "Násilí opravdu nepotřebuje žádný motiv," doplňuje ho policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Sebeobrana proti nečekané ráně zezadu neexistuje. Příručka o tom, jak poznat, koho dráždí úsměv a koho mírné zamračení, také ne. Je to prostě otázka štěstí a náhody, nebýt tam, kde se podobný agresor vyskytuje. Když si vytáhnete černého Petra, dostanete "nakládačku" jako mladík ve stanici metra Jiřího z Poděbrad letos v srpnu. Stačilo, aby na chvilku stočil zrak na svéráznou rodinku s kočárkem čekající na vlak hned vedle něho, a agresivní otec okamžitě reagoval obligátní větou: "Co čumíš?" Když mladík odvětil, proč by nečuměl, muž ho uhodil pěstmi do obličeje. "Dvojice v zápalu boje málem spadla do kolejiště metra," doplňuje informace o další bezdůvodné rvačce pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Zmlácený se v tomto případě naštěstí dokázal zvednout ze země a odjet metrem pryč. Agresora podezřelého z trestného činu výtržnictví dopadla policie za tři dny. "Při výslechu uvedl, že ho celý incident mrzí a pravděpodobně měl na jeho chování vliv alkohol, který předtím vypil," dodal Daněk. Útočník tak potvrdil slova všech oslovených psychologů. Každý
případ bezdůvodné agrese je trochu jiný, ale jedno je pojí. Jakmile je agresor opilý nebo pod vlivem drog, šance, že zaútočí, je násobně vyšší.

Holčičí "nakládačka"

Dalším společným jmenovatelem útoků bez zjevného důvodu bývá věk pachatele. Zpravidla jde o mladé lidi okolo dvaceti let, kteří mají přemíru energie a touhu jí využít k agresivnímu výbuchu. Mezi útočníky dominují muži, ale i ženy umějí překvapit. Opět nemusíme pátrat v příliš vzdálené historii - letos v dubnu šokovaly celou Prahu brutální útoky dvou náctiletých dívek, které napadaly náhodně vytipované vrstevnice. Nicnetušící slečny srazily na zem, kde je zasypaly kopanci do břicha i hlavy. Místem útoku bylo zase obchodní centrum Chodov na pražském Jižním Městě. Dívky s trvalým bydlištěm ve středních Čechách byly záhy vypátrány a předány středočeským kriminalistům. Jelikož jim v době činu nebylo ani patnáct let, vše skončí zřejmě jen předvoláním rodičů a diskusí na téma chování jejich dcer.

I když podobných případů zřejmě přibývá, ze statistik se to vyčíst nedá. Neexistuje speciální kolonka "bezdůvodné napadení", a případy se tak ztrácejí v záplavě jiných trestných činů. Na začátku textu zmiňovaný útočník z obchodního centra tak například spáchal přečin ublížení na zdraví, kterých se ročně stane kolem pěti tisíc. Nikdo navíc celorepublikově neeviduje přestupky proti občanskému soužití. Tedy případy, kdy je napadený sice zraněn, ale ne natolik, aby musel vyhledat lékařskou pomoc. Tyto přestupky evidují jen jednotlivé samosprávy a z čísel byste ve výsledku stejně nic nevyčetli, protože tento přestupek nespácháte jen tím, že někoho bezdůvodně zbijete, ale stačí, abyste pili alkohol na místě, kde vám to městská vyhláška zakazuje. V zahraničí se pro podobná zjištění dělají takzvané viktimizační výzkumy. "Jsou to výzkumy zaměřené na zjištění skryté kriminality. Aby se ukázala reálnější míra kriminality ve společnosti," řekl TÝDNU antropolog Petr Kupka. V Česku se ovšem nic takového neděje.

Důvod střetu? Banalita

Jako obyčejný přestupek tak skončí i případ Jakuba K. z Berouna. Toho prý bezdůvodně zmlátili dva muži, když se vracel z oslavy narozenin své manželky. Svou fotografii s obličejem plným náplastí a modřin vyvěsil na facebook, kde prosil o pomoc při pátrání po pachatelích.

"Z auta vyskočili dva mladíci. Mohlo jim být mezi osmnácti a pětadvaceti. Bez jakéhokoli varování mě zezadu napadli," řekl TÝDNU Jakub a tvrdil, že útok byl bezdůvodný.
Když policisté útočníky dopadli, ti se vytasili s jinou verzí. Napadení prý předcházel konflikt, kdy mladík na projíždějící osádku neslušně gestikuloval. Protože Jakub neměl vážná zranění, šetří se vše jako přestupek proti občanskému soužitím, a útočníkům tak hrozí pouze pokuta do dvaceti tisíc korun. I kdyby byla výpověď agresorů pravdivá, byla jejich reakce na vztyčený prostředníček naprosto neadekvátní.

Podobná banalita spustila i známý a mnohem brutálnější útok v Praze. Letos v dubnu u obchodního centra Quadrio napadla sedmičlenná skupina cizinců pětatřicetiletého číšníka Miroslava V., který skončil vážně zraněný v nemocnici. Přitom se jen zastal kolegy, jenž opilé cizince požádal, aby na restaurační zahrádce nepili alkohol, který si tam přinesli.

Zážitkové mlátičky

Nejhorší ze všech typů bezdůvodné agresivity je pravděpodobně takzvané zážitkové násilí, které je skutečným fenoménem dnešní doby. Je totiž pevně spjato s moderními technologiemi. "Neslouží k tomu, aby pachatel získal například nějaký lup. Pohnutkou je zpestřit si den. Setkáváme se třeba s tím, že mladí napadnou bezdomovce, natočí si to na mobil a potom se klipem chlubí na internetu," popsala trend Ludmila Čírtková. Ukázkový případ se stal letos v červenci ve slovenských Levicích. Čtveřice agresorů si vyhlédla oběť před tamní posilovnou a na bezmocného Adama se vrhla s nebývalou krutostí. "Dostal jsem několik úderů do hlavy a pak mě ještě zkopali," popsal napadený krušné chvilky serveru TVnoviny.sk. Vedle mnoha podlitin a pohmožděnin mu útočníci zlomili lícní kost a poškodili oko, na které už možná nikdy neuvidí. Celý útok si navíc pečlivě natočili na mobil a ihned vyvěsili na sociální sítě, kde za něj ještě sklidili pochvalné komentáře.

Další zbabělci na internetu zveřejňují videa, na kterých trýzní bezbranná zvířata. V březnu se takto zviditelnil čtyřiadvacetiletý muž z Prachatic, který se nechal natočit, jak škrtí svého psa a kope do něho. Jelikož je ale Česko národem pejskařů, reakce diváků rozhodně pochvalné nebyly. Video se navíc obratem dostalo k policii, a trýzniteli tak za týrání zvířete hrozí dva roky vězení.

Kapitán a ti druzí

Mlácením lidí bez zjevného důvodu se baví i některé dětské gangy. "Brutalita se posunuje ke stále nižším věkovým skupinám. Svůj volný čas naplňují tím, že někoho napadají. Místo rozbíjení zastávek teď napadají lidi," říká k tomu Cimický. Letos v létě se například hojně referovalo o řádění brněnského Vaňkovka gangu, pojmenovaného po tamním obchodním centru. Jeho členové si v krátkém časovém sledu připsali několik napadení jiných dětí, přičemž nejzávažnější byl útok na čtrnáctiletého chlapce na sídlišti Bohunice. Mladík, kterého skupinka agresorů kopala do hlavy, musel na ošetření do nemocnice. Když se poté ozval vůdce gangu zvaný Kapitán se slovy, že podobné bitky jsou mezi "děckama" v Brně úplně běžné a že jeho gang má vždy navrch, byla gangsterka na světě. Ovšem ne na dlouho, jakmile se do věci vložila policie a média, z drsných gangsterů zbyl pouze stín. Ostatně i reportéři TÝDNE naháněli Kapitána marně. Hrdý vůdce gangu zbavený anonymity byl rázem zalezlý v podpalubí.

Co ale odborníky zaujalo, jsou místa, kde se nynější dětské partičky formují. Čím dál častěji bývají totiž jejich základnou obchodní centra. V Brně Vaňkovka, v Praze například Atrium Flora. "Jedna skupina se tu dokonce identifikuje zavázaným šátkem pod kolenem. Mezi jednotlivými partami čas od času dochází jak ke slovním, tak i fyzickým střetům. Výjimečné nejsou ani krádeže přímo v obchodním centru," popisuje Viktorie Paloušová z občanského sdružení Beztíže, která dění okolo obchodních center zkoumá.

Záchranáři v ohrožení

Zcela specifickou kategorií jsou útoky na záchranáře. A navíc jsou stále brutálnější. Poslední případ není starý ani dva týdny. Záchranáři vyjeli do pražského Radotína pomoci muži, který po otravě alkoholem upadl do bezvědomí. Když přijeli, muž se náhle probral, popadl nůž s třiceticentimetrovou čepelí, kterým okolo sebe začal šermovat. Záchranáři tedy raději ustoupili a přivolali policisty. Ani v jejich přítomnosti však muž nůž nepustil z ruky a policisty vyzýval, ať ho zastřelí. Situace následně vygradovala tak, že dotyčný vyskočil z okna na přilehlý přístřešek, ze kterého slezl až po desítkách minut přemlouvání.

Útočit na své zachránce ale může člověk i zcela střízlivý. "Agresivitu může způsobit například hypoglykémie, cévní mozková příhoda, nádor," vyjmenoval Jaroslav Pekara z pražské záchranné služby. Ročně je vážnějších ataků na pražské záchranáře do dvaceti. "Ty útoky záchranáři kolikrát ani nehlásí. Pacienti či jejich příbuzní se často bojí, a proto zaútočí. Pak ale přijdou a omluví se," říká zkušený zdravotník. Pro všechny případy s sebou pražští záchranáři vozí pepřový sprej a procházejí kursy sebeobrany. Nově se také zdokonalují v tom, jak s lidmi v šoku mluvit, co zdůraznit, a co naopak zamlčet. Zkrátka všechno pro to, aby se zcela zbytečným výbuchům agrese vyhnuli. Jenže ani vycvičený člověk s některými věcmi nic nenadělá. Jak už bylo uvedeno - stačí být ve špatný čas na špatném místě, a najednou... bác.

Foto: pixabay.com/PublicDomainPictures

Autor: Lenka Rauerová, Josef Kolina





Čtěte dále

V Krkonoších napadlo deset centimetrů sněhu, na Sněžce minus čtyři stupně

V Krkonoších napadlo deset centimetrů sněhu, na Sněžce minus čtyři stupně

Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek napadlo deset centimetrů sněhu. Na Sněžce byly ráno minus čtyři stupně Celsia. V nižších...

Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji

Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji

Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze....

Expremiér Babiš oznámil rozchod s manželkou Monikou po třicetiletém vztahu

Expremiér Babiš oznámil rozchod s manželkou Monikou po třicetiletém vztahu

Bývalý premiér Andrej Babiš na svém instagramu oznámil rozchod s manželkou Monikou po zhruba 30 letech vztahu a sedmi letech...

V evropských volbách v ČR se může utkat 30 uskupení, o devět méně než minule

V evropských volbách v ČR se může utkat 30 uskupení, o devět méně než minule

Všech 30 řádně přihlášených uskupení bylo letos v ČR připuštěno k červnovým volbách do Evropského parlamentu. Ministerstvo vnitra...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi