Zlí úředníci, kteří berou děti? Norský Barnevernet i pomáhá

Eva Michaláková.

Norský sociální úřad Barnevernet se v poslední době stal terčem kritik v souvislosti s případy odebírání dětí cizincům a jejich rychlým umísťováním do pěstounské péče. K těmto případům patří i kauza Češky Evy Michalákové, jejíž odvolání proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce projednával tento týden norský soud. Jiní Češi žijící v Norsku naopak oceňují, že jim úřad pomohl, když se ocitli v těžké životní situaci.

Karolina Lippertová se v roce 2002 provdala za Nora Kjella-Toreho a o tři roky později se manželům narodil syn Theodor. Když měl Theodor nastoupit do první třídy, diagnostikovali lékaři jeho otci vzácnou formu demence. Nemoc zcela změnila jeho osobnost a Kjell-Tore musel být umístěn do ústavu. Karolina zůstala se synem sama.

Kolegyně v práci jí navrhla, aby se zkusila obrátit na úřady a požádat, zda by nezajistily pomoc při péči o syna. "Když jsem se dozvěděla, že bych o to musela zažádat přes Barnevernet, tak jsem to chtěla vzdát. Naštěstí jsem se nechala přesvědčit a požádala o schůzku," vzpomíná Lippertová. "Nemůžu si vynachválit citlivý, opatrný a úžasný přístup všech úředníků, se kterými jsem se tam setkala," dodala.

Barnevernet Lippertové nabídl, že zajistí a zaplatí pro Theodora "společníka" na zhruba 30 hodin měsíčně a také rodinu, se kterou by Theodor mohl jet jednou za čas na víkend. "Byla to rodina kolegy mého manžela, kteří Theodora brali na chatu na hory, na víkend u moře," popisuje Lippertová. Společníkem pro Theodora se stal dvaadvacetiletý syn kamarádky Lippertové. "Chodili spolu do kina, plavat, hrát fotbal - zkrátka takové ty věci, na které je přece jenom chlap lepší než máma. A já měla možnost pracovat i večer nebo si dokonce občas někam vyrazit s kamarádkami. Tak to fungovalo zhruba dva roky, než se naše situace uklidnila," říká Češka.

Časté hádky vedly k počurávání

Blanka Ö. se do Norska přestěhovala se svým synem z prvního manželství v roce 2005. Přišla za norským přítelem, který se později stal jejím manželem a otcem v pátek sedmileté dcery. " V roce 2011 se naše manželství začalo rozpadat a hádky, mimo jiné kvůli manželově nevěře, byly na denním pořádku. Na to samozřejmě reagovaly děti. Mateřská škola naší dcery nás kontaktovala, že posílají zprávu na Barnevernet," uvedla Blanka. "Důvodem byla změna dceřina chování. Častěji se počurávala, častěji plakala a byla celkově rozrušená," vysvětlila.

Podobně jako řada středoevropských a východoevropských rodičů, kteří mají problémy s norským sociálním ústavem, i Blanka byla nařčena, že své děti bije. "V té době jsme s bývalým manželem válčili a láska se změnila v nenávist. On proti mně použil, že jsem dceru plácla, tudíž jsem násilnický rodič. Pocházím přece z východní Evropy, kde běžně bijeme děti," popsala Češka žijící v jihonorském Stavangeru.

"Barnevernet si nás pozval na schůzku, vypracovali plán na zlepšení situace v rodině, nabídli nám párovou terapii. Mne poslali na kurz zvládání vzteku, kde po první schůzce konstatovali, že žádný takový kurz nepotřebuji. Dále nám nabídli Kruh důvěry, kurz převzatý ze Spojených států, jak zvládat těžké situace s dětmi, jak s nimi lépe komunikovat. Manželství to sice nezachránilo, ale mně osobně to pomohlo v těžkých chvílích, kdy jsem se po separaci ocitla sama s dětmi v cizí zemi," dodala Blanka.

Po dvou separacích následoval v roce 2013 rozvod a úplná odluka nastala v roce 2014. "Tento turbulentní a destruktivní vztah měl velice negativní dopad na naše děti. Ze začátku byl Barnevernet velký bubák, později místo, kam jsem mohla přijít pro radu, podporu a konzultovat svoji životní situaci," říká Češka, která se u pracovnic úřadu prý setkala vždy s milým a vstřícným chováním.

Dají na systém

Se sociální službou Barnevernet má zkušenosti i politolog Lukáš, který žije v Norsku. Na jeho rodinu někdo napsal anonymně udání; podle Lukáše mohl být důvodem fakt, že se rodina mediálně zajímá o práva dětí a žen v evropském kontextu. "Barnevernet sice na toto udání reagoval, ale na prvním a také jediném sezení nás informoval, že již z formy dopisu a špatné gramatiky je patrné, že udání nenapsal Nor, že jde o zjevný pokus útočit na rodiče a že úřad bude případ vyšetřovat i s ohledem na ochranu rodičů před šikanou," uvedl Lukáš, který si s ohledem na rodinu nepřál uvést příjmení.

Barnevernet si rovněž vyžádal svolení rodičů, že se může na situaci dětí zeptat ve školce a ve zdravotním středisku. "Po komunikaci se školkou nám Barnevernet telefonicky oznámil, že udání bylo falešné, že už sepisují zprávu a mají věc za uzavřenou," prohlásil Lukáš. "Máme tedy doma zprávu od sociální služby Barnevernet, že je naše rodina šikanována ze zahraničí nebo od cizinců v Norsku za zájem o práva dětí a žen," dodal.

Podle něj nemají v Norsku podobná nepravdivá udání, často prý sepisovaná Poláky či Čechy, velkou šanci na úspěch, protože norské vzdělávací a zdravotní úřady mají o situaci dětí velký přehled. "Do norských školek chodí drtivá většina dětí. Od jednoho do dvou let 80,1 procenta dětí a od tří do pěti let 96,6 procenta dětí. Školka monitoruje situaci dětí permanentně. Následně to přebírá škola," zdůvodnil Lukáš.

V dubnu se ve více než 60 městech světa konaly demonstrace, jejichž účastníci obviňovali Barnevernet z "únosů" dětí. Upozorňovali také na to, že se často tyto případy týkají rodin, kde nejméně jeden rodič je cizinec. Šéf norského úřadu pro děti, mládež a rodinné záležitosti Anders Henriksen uvedl, že v roce 2014 bylo do náhradní péče převzato 1664 dětí, z nichž 424 mělo matku narozenou v cizině. Podle kritiků se pracovníci úřadu také více zaměřují na rodiny s nízkými příjmy či na ty, kde má některý z členů zdravotní handicap. To byl i případ Michalákových, kde otec, podezřelý ze zneužívání svých synů, je sluchově postižený.

S úřady žádné problémy

Slovenka Priska Holodová Edlinger, která žije v Norsku šest a půl roku a vychovává s manželem dvouletého syna, naopak říká, že jako neslyšící rodina žádné problémy s úřady nemají. "Jako neslyšící rodina nemáme problém vychovávat v Norsku zdravé slyšící dítě. Neslyšící rodič důvodem k odebrání dítěte není. Nikdo se nás na nic nevyptával, nikdo nás neřešil, naopak je snaha vše přizpůsobit našim potřebám. Syn je zvyklý z domova používat znakový jazyk a učitelky ve školce, kam chodí, se kvůli němu snaží také základy znakového jazyka naučit," řekla Holodová Edlinger.

Architektka Jitka Holanová přišla do Norska s dvěma dětmi jako matka samoživitelka. Norské úřady k ní prý byly od začátku vstřícné. "Když jsem v Norsku našla první práci, ve školce nebylo místo. Paní na úřadu si sedla k telefonu a po půl hodině mi vytelefonovala místo ve školce vzdálené osm kilometrů. Když zjistili výši mého platu, zajistili i vrácení školkovného," uvedla.

Sociální úřad Barnevernet její případ neřešil. "Můj jediný kontakt se systémem byl, když si mě zavolali do školy, aby se zeptali, proč je syn smutný a odmítá s nimi komunikovat. Vysvětlila jsem jim, že postrádá svého otce, který zůstal v ČR. Víceméně stejnou odpověď dostali i od něj. Zorganizovali proto několik schůzek se školní zdravotní sestrou, kde si syn popovídal o tom, jak je těžké přijít do cizí země," vylíčila své zkušenosti Holanová.

S diskriminací cizinců se česká architektka v Norsku nesetkala. "Po několika letech jsem získala práci v oboru za úplně stejných podmínek jako Norové. Neexistuje tu diskriminace kvůli původu. Kromě kvalifikace je rozhodující jazyk," dodala.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní by se měli v pondělí zabývat možnou úpravou bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve...

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi