Rath měl při zatýkání revolver, krabici s penězi nechtěl vydat

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath je odvážen ze sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v pražské Dlážděné ulici do pankrácké věznice poté, co ho soudce okresního soudu v Ústí nad Labem poslal do vazby.

Poslanec a nyní už exhejtman Středočeského kraje David Rath měl při pondělním zatýkání v Rudné u Prahy u sebe revolver a teleskopický obušek. Krabici, v níž si nesl sedm milionů korun, nejprve odmítal policii vydat. Informaci přinesla MF Dnes.

Ratha podle informací deníku zadržela policie v Rudné ve chvíli, kdy odcházel z domu exposlance Petra Kotta a ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Oba jsou také mezi zadrženými.

Policisté Ratha podle MF Dnes vyzvali, ať jim odevzdá veškeré osobní věci, doklady, mobilní telefon a krabici od vína, kterou třímal v ruce.

Rath jim předal vše, co u sebe měl, včetně pětiranného revolveru a teleskopického obušku. Jen krabici, v níž, jak se později ukázalo, bylo sedm milionů korun, vydat odmítal. "Tu vám nedám," řekl poslanec policistům. Ti jej proto znovu důrazně vyzvali, ať jim krabici dá, nebo budou muset použít donucovací prostředky. Jeden z nich Ratha chytil za rameno, poté poslanec krabici s penězi konečně vydal. Rath tvrdí, že na návštěvě dostal krabici s vínem a "k mému úžasu byly uvnitř místo lahví peníze".

Advokát podal stížnost

Ratha poslal soud ve středu do vazby, čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku, v případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení. Podle soudce hrozilo, že by Rath mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Ve středu večer ho policisté převezli z Prahy do litoměřické vazební věznice. Rathův advokát Adam Černý podal proti obvinění i vazbě stížnost.

Rath během  středy rezignoval na funkci středočeského hejtmana i krajského zastupitele a vystoupil z ČSSD. Poslaneckého mandátu se nevzdal, vedení středočeské ČSSD ho však vyzvalo k tomu, aby to udělal.

Ke složení mandátu poslance vyzvala nepřímo Ratha i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS); doporučila ČSSD, aby k tomu Ratha přiměla. "Pokud by se Rath chtěl účastnit jednání sněmovny nebo jejího mandátového a imunitního výboru, vznikaly by s tím potíže," řekla Němcová. Například v jednacím sále by musela být vězeňská služba.

Anketa:

Poškodí v očích voličů zatčení Davida Ratha sociální demokracii?

Přípustnost Rathova stíhání musí ještě potvrdit sněmovna, bude se tím zabývat na schůzi, která začne 5. června. Sociálnědemokratičtí poslanci již dříve uvedli, že budou hlasovat pro Rathovo vydání, hodlá to učinit například i premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Klaus chválí policii

"Je dobře, že policie v případu Davida Ratha nekompromisně konala, jeho kauza ale velmi poškozuje českou politiku a důvěru občanů v ní i obraz země v zahraničí," komentoval kauzu prezident Václav Klaus.

"Pokud je všechno tak, jak se z médií dozvídám, tak pak je velmi dobře, že naše policie tak rezolutně a nekompromisně koná, jak nám to předvedla," uvedl Klaus. "Určitě bychom si jako občané této země nic lepšího nemohli přát," řekl Klaus. Prezident dále dodal, že každá taková kauza nesmírně poškozuje českou politiku a důvěru v politický systém. "Mám strach, že to samozřejmě bude zaznamenáno nejen u nás doma, ale i v našem okolí. V každém případě je to pro nás velké neštěstí," prohlásil.

Premiér Petr Nečas.Nečas: Jsem šokovaný 

Rathova kauza je podle premiéra Petra Nečase (ODS) šokující i kvůli tomu, co ČSSD a Rath sám o korupci donedávna hlásali například v Poslanecké sněmovně. Premiér věří, že policie "závažný případ" dovede do konce a kauza se ukáže jako osobní selhání jednotlivce, které "nehodí špínu" na celou politickou scénu. "Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici. Myslím, že již ze způsobu vyjadřování je zjevné, že někteří z nás nejsou Rathové a i v těchto věcech nejsme jako on," prohlásil předseda vlády a ODS. 

Rath: Žádný úplatek, čekal jsem víno

Rath odmítá, že by v pondělí večer převzal úplatek. V krabici, kterou nesl v momentě zadržení policií, mělo být podle něj víno. "To je jeho způsob obhajoby," poznamenala k tomu ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Rath celou kauzu považuje za "dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika".  

Poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, kterou policisté rovněž v souvislosti s kauzou zadrželi.Policisté kromě Ratha zadrželi dalších sedm lidí - čtyři muže a tři ženy. Jde mimo jiné o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance ODS Petra Kotta. Stíhán je údajně také šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, jehož společnost vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.

V případu jde právě o opravu buštěhradského zámku. Podle policie se Rath podílel na nadhodnocení stamilionové zakázky na rekonstrukci zámku, která měla být financována z evropských peněz, a za to si plánoval s dalšími lidmi rozdělit 24 milionů korun, napsal server Aktuálně.cz. Částka sedm milionů korun, s níž policisté poslance v pondělí večer zadrželi, byla údajně podílem pro něho.

Kotta a Pancovou policie podle serveru označuje za klíčové postavy, které plán vymyslely. Rath jim prý pouze pomohl zakázku ve prospěch spřízněné firmy ovlivnit. Údajně je podezřelý, že pro kraj zajistil projektanta, který zakázku nadhodnotil o 50 milionů proti vyčíslení prvního projektanta. Policie poslance také podezírá, že s pomocí dalšího člověka zařídil, aby cena vítězné firmy Konstruktivy Branko byla nejnižší.

Advokát: Je to zmatené

Podle Rathova advokáta Černého se však obvinění Ratha týká opravy zámku jen okrajově. "Je to takové zmatené, protože oni tam napsali v podstatě úplně všechno možné, aby to nějak odůvodnili. Popravdě řečeno já také sám úplně nevím, čeho všeho se to týká," uvedl. Zatím prý neměl možnost nahlédnout do spisu. "V podstatě nevím, na základě čeho oni obvinění sdělili," dodal advokát.  

Při domovní prohlídce v Rathově vile v Hostivici u Prahy detektivové našli podle některých médií tajnou skrýš v podlaze, mělo v ní být okolo 30 milionů korun.

Kromě milionů nalezených v Rathově vile v Hostivici policisté zabavili v souvislosti s kauzou údajně také střelné zbraně a náboje. Z vily patřící Pancové v Rudné u Prahy si policie odnášela podle Lidových novin i několik tajemných papírových pytlů, ve kterých byly důkazy související s korupční kauzou. Na jednom z pytlů je zřetelný nápis "stopa č. 23 náboje", druhý z pytlů má podlouhlý tvar a nese nápis "samopal vz. 58". Policie však odmítá zveřejňovat jakékoli informace.

V čele hejtmanství by Ratha měla podle šéfů středočeské sociální demokracie nahradit jeho dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková. Má být místo Ratha i jedničkou na kandidátce pro podzimní krajské volby.

Jeden z domů, který vlastní David Rath, řadový dům v Hostivici.

 

On-line

Praha

  • 06:15
    Týden.cz 
    Dobré ráno, vítáme vás u on-line reportáže, v níž bude on-line deník TÝDEN.CZ mapovat vývoj událostí v korupční aféře středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha.
  • 07:40
    Policie 
    Ve středu dopoledne má soudce okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodnout o tom, zda pošle Ratha obviněného z přijetí úplatku do vazby. Takový návrh v úterý večer podala ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
  • 07:41
    Policie 
    Kriminalisté dopadli Ratha v pondělí večer těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Při domovní prohlídce v Rathově vile v Hostivici u Prahy detektivové našli podle některých médií tajnou skrýš v podlaze, mělo v ní být okolo 30 milionů korun. Možná právě proto si policisté přinesli v úterý vpodvečer do domu i počítačku bankovek.
  • 07:41
    ČSSD 
    Případem se dnes bude zabývat předsednictvo středočeské ČSSD. Rath podle své mluvčí Berill Maschekové hodlá rezignovat na všechny funkce, aby nepoškodil ČSSD před volbami.
  • 07:42
    Bohuslav Sobotka 
    Šéf ČSSD Sobotka má dnes také z titulu své funkce předsedy mandátového a imunitního výboru sněmovny převzít dokumenty související s Rathovým vydáním soudu. Mandátový výbor jeho případ projedná a vydá doporučení sněmovně, zda má stíhání připustit. Sobotka již v úterý uvedl, že sociálnědemokratičtí poslanci budou hlasovat pro Rathovo stíhání. Pro hodlá v dolní komoře hlasovat i premiér a předseda ODS Petr Nečas.
  • 07:55
    David Rath 
    Rath byl obviněn z přijetí úplatku. Poslanec ČSSD však odmítá, že by v pondělí večer převzal úplatek. V krabici, kterou nesl v momentě zadržení policií, mělo být podle něj víno. Celou kauzu považuje za "dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika". Přesto hodlá na své funkce rezignovat, uvedl v prohlášení: "… Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizardní historka zni neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v teto chvíli pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí."
  • 08:25
    Policie 
    Rath byl zatčen proto, že podle policie ovlivnil zakázku na rekonstrukci zámku v Buštěhradě u Kladna, píše server Aktuálně.cz. Kromě sedmi milionů, s nimiž byl poslanec zadržen v pondělí, se policie opírá o desítky hodin odposlechů. Mezi nimi jsou i monitorované rozhovory ze schůzek, kterých se David Rath přímo účastnil. Vyplývá to z textu obvinění, o němž server získal podrobné informace.
  • 08:27
    David Rath 
    Rath byl podle Aktuálně.cz zatím obviněn v souvislosti s podezřením, že za úplatek ovlivnil zakázku na opravu zámku v Buštěhradu na Kladensku. Kraj vybral vítěznou firmu na rekonstrukci za bezmála 215 milionů letos v březnu, většinu peněz chtěl region zaplatit z evropských dotací. Do výběrového řízení se přihlásily čtyři firmy, jejichž nabídky byly takřka shodné: od 214,7 do 217,3 milionu. Nejméně nabídla vítězná firma Konstruktiva Branko z Prahy, jejíž ředitel je nyní rovněž mezi zatčenými.
  • 09:32
     
    Obviněné Kateřinu Pancovou (šéfka kladenské nemocnice) a Petra Kotta (exposlance ODS a Rathova blízkého spolupracovníka) zastupuje advokát Tomáš Sokol. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ řekl, že rozvažuje podání stížnosti pro sdělení obvinění. „Tento krok vždycky rozvažuji. Prostor pro podání stížnosti je vždy velmi úzký. Argumenty typu, že jsem to neudělal, jsou vždycky odmítány s tím, že to bude prověřeno v další fázi prověřování,“ řekl Sokol.
  • 09:33
    Policie 
    Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodne o umístění Davida Ratha do vazby v Praze. Je to organizačně jednodušší než ho převážet na sever Čech. ČTK to řekl mluvčí ústeckého soudu Jan Tichý. Středočeského hejtmana a poslance Ratha policie obvinila ze vzetí úplatku.
  • 09:35
    Policie 
    Návrh na umístění do vazby se očekává i v případě dalších sedmi obviněných v kauze, která se týká poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Rathovi hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. Kriminalisté ho zadrželi v pondělí večer těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun.
  • 10:39
    ČSSD 
    Středočeský kraj po zatčení hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nikdo neřídí. Hejtmana, kterého policisté obvinili z přijetí úplatku, naposledy zastupoval jeho náměstek Miloš Petera (ČSSD). To ale bylo na dobu omezenou. „Nyní je na krajském úřadu bezvládí, protože hejtman nikoho nepověřil svým zastupováním,“ řekl ve středu Petera. Stejně vidí situaci i radní Karel Molnár, který má na starosti legislativu. Svého zástupce by si měl podle něj vybrat sám hejtman, s nímž ale po zatčení nikdo z rady není v kontaktu. Ze stejného důvodu nemá ani kdo svolat jednání krajské rady. "Je to situace, která je jaksi anomální. Určitě k tomu dá legislativní odbor nějakou právní analýzu," uvedl Molnár.
  • 10:40
    Policie 
    Protikorupční policie v noci na středu prohledala kancelář ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která figuruje v kauze hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha obviněného z přijetí úplatku. O policejním zásahu řekl agentuře ČTK ekonomicko-obchodní náměstek nemocnice Jaroslav Pokorný, ale podrobnější informace neměl k dispozici. Prohlídka kanceláře ředitelky Pancové začala v úterý po 20.00 a skončila ve středu kolem 1.30. Policisté podle něj kancelář v budově ředitelství nemocnice nepřetržitě hlídali od pondělních nočních hodin.
  • 10:44
     
    Někteří zaměstnanci kladenské nemocnice se obávají například personálních změn, které mohou kvůli aféře nastat. Podle ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného však kauza nemá žádný vliv na chod nemocnice. "To je problém, který je někde jinde a ne v nemocnici," zdůraznil Pokorný.
  • 11:17
    Týden.cz 
    Sázková kancelář Fortuna vypsala kurzy na to, kolik se ve vile Davida Ratha v Hostivici u Prahy najde ještě milionů. Policisté zadrželi hejtmana se sedmi miliony, při domovní prohlídce našli ve skrýši pod podlahou údajně dalších 30 milionů. Kdo vsadí na to, že se u Ratha doma najde víc než 50 milionů, vyhraje zhruba čtyřnásobek svého vkladu. Na možnost, že se ve vile najde méně než 38 milionů vypsala Fortuna kurz 1,2:1.
  • 11:33
    ČSSD 
    Středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který byl obviněn z přijetí úplatku, by mohl v čele kandidátky pro krajské volby nahradit jeho náměstek Marcel Chládek. Senátor a stínový ministr školství ČSSD potvrdil tuto možnost, případné přijetí ale podmínil získáním širší podpory. O situaci má odpoledne jednat středočeská ČSSD. Chládek na dotaz agentury ČTK řekl, že v souvislosti s Rathovým obviněním zatím nebyl policií požádán o poskytnutí výpovědi ani jinak osloven.
  • 12:08
    ČSSD 
    Sociální demokraty čeká debata o již sestavené kandidátce do podzimních krajských voleb, jejímž je Rath lídrem. V čele kandidátky by ho mohl nahradit jeho náměstek Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství ČSSD. Ve sněmovně by Ratha jako poslance mohl nahradit bývalý člen dolní komory Petr Sunkovský.
  • 12:15
    Bohuslav Sobotka 
    Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. „Sněmovna by podle něj měla Ratha vydat, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud,“ řekl Sobotka. Mandátový a imunitní výbor chce k případu svolat na úterý.
  • 12:18
    Bohuslav Sobotka 
    "Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit. Nelze mu samozřejmě upřít právo na obhajobu jako kterémukoliv jinému občanovi, ale měl by se hájit mimo politiku," řekl Sobotka. V Rathově zájmu podle něj je, aby o jeho vině, či nevině rozhodl soud, sněmovna by do věci neměla vstupovat,“ míní. "Dnes jsem obálku osobně rozpečetil. Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin," řekl Sobotka.
  • 12:30
    Policie 
    Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem poslal poslance ČSSD Davida Ratha obviněného z přijetí úplatku do vazby. vyhověl tak návrhu, který v úterý večer podala ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
  • 12:42
    ČSSD 
    Z kandidátky středočeské ČSSD by podle krajského náměstka pro dopravu Robina Povšíka měli být kromě hejtmana Davida Ratha vyškrtnuti i lidé, kteří na něho byli úzce napojeni. Vedle ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, jež podle všeho čelí obvinění spolu s hejtmanem, by to měli být ještě Rathův asistent a někdejší mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů nebo Barbora Snopková Haberová z hejtmanova kabinetu. O Povšíkovi je známo, že se v krajské radě v minulosti dostal do střetu s hejtmanem.
  • 12:43
    David Rath 
    Davida Ratha na facebooku podporují jeho sousedé z Hostivice. "Vydrž, sousede, a zatím se nevzdávej mandátu ani poslanecké imunity. Dotáhni to do konce - když Ty, tak ať se své imunity vzdají všichni....Věřím Ti, sousede, víc, než si myslíš. Nevěřila jsem, že někdy něco takového udělám, ale lehce bojuju za Tebe. Svatej jsi nikdy nebyl, ale to taky nikdo nechce. Hodně lidí Tě má rádo, ne ČSSD, ale Tebe," napsala mu na profil sousedka Eva Kulhánková.
  • 13:17
    ČSSD 
    Bezvládí ve vedení hejtmanství Středočeského kraje lze podle Rathova náměstka pro dopravu Robina Povšíka vyřešit jednoduše. "Buď David Rath z vězení někoho pověří, nebo se třetina zastupitelstva usnese na svolání zastupitelstva," uvedl Povšík. Na něm by zastupitelé hejtmana odvolali a zvolili nového. "Pro nás je klíčové se zachovat maximálně rychle a musíme v co nejkratší zákonné době svolat zastupitelstvo a zvolit nového hejtmana."
  • 13:47
     
    Evropská komise byla informována o zatčení poslance českého parlamentu a středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku. Zpravodaji ČTK to řekl mluvčí Evropské komise, která prý bude případ bedlivě sledovat a bude také od českých úřadů chtít další informace.
  • 13:59
    David Rath 
    Policisté hejtmana Ratha odvezli z budovy v Dlážděné ulici v Praze, kde se o vazbě rozhodovalo. S největší pravděpodobností již soudce uvalil vazbu také na exposlance ODS Petra Kotta, který byl v pondělí zadržen spolu s Rathem. I jeho již eskorta odvezla.
  • 14:43
    Václav Klaus 
    „Pokud je to pravda, je dobře, že policie konala tak nekompromisně a rezolutně, jak předvedla,“ komentoval prezident Václav Klaus korupční kauzu středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha. „Každá podobná kauza tohoto typu však nesmírně poškozuje Českou republiku,“ uvedl prezident Klaus.
  • 15:10
    Václav Klaus 
    Prezident Klaus se vyjádřil i k Rathovým slovním výpadům, které proti němu politik v minulosti měl. "Je dostatečně známo, že pan poslanec Rath patřil k těm lidem, kteří se o mě celá léta dost nevybíravě otírali, jestli to mohu takto nazvat. Ale já si v této chvíli cokoli podobného odpustím."
  • 15:11
    Sněmovna 
    Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na tiskové konferenci vyjádřila zásadní údiv nad tím, že si šéf mandátního a imunitního výboru (a Rathův spolustraník) Bohuslav Sobotka odvezl celý spis k Rathově kauze do centrály ČSSD v Lidovém domě.
  • 15:25
    David Rath 
    David Rath ve středu odpoledne rezignoval na mandát krajského zastupitele, tím pádem i na post hejtmana Středočeského kraje. Policie ho kvůli tomu přivezla do budovy krajského úřadu v Praze. Pak zase poslance obviněného z přijetí úplatku odvezla.
  • 15:28
    Petr Nečas 
    Korupční kauza Davida Ratha je podle premiéra Petra Nečase (ODS) šokující i proto, co ČSSD a Rath sám o korupci donedávna hlásali například v Poslanecké sněmovně. Premiér věří, že policie "závažný případ" dovede do konce a kauza se ukáže jako osobní selhání jednotlivce, které "nehodí špínu" na celou politickou scénu. "Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici. Myslím, že již ze způsobu vyjadřování je zjevné, že někteří z nás nejsou Rathové a i v těchto věcech nejsme jako on," prohlásil předseda vlády a ODS.
  • 15:30
    Petr Nečas 
    "Je to zpráva, která je šokující, to nebudu zastírat," reagoval předseda vlády Petr Nečas (ODS) na Rathovu aféru. Nemá prý důvody pochybovat o tom, že orgány činné v trestním řízení věc dovedou do konce. Podle Nečase nezbývá než doufat, že tato věc "nehodí špínu" na celou českou politickou scénu a ukáže se jako osobní selhání konkrétního jedince, jak to deklaruje i vedení ČSSD.
  • 15:41
    Sněmovna 

    Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyzvala Ratha i ke složení poslaneckého mandátu. Pokud by se Rath mandátu vzdal, ve sněmovně by ho nahradil další v pořadí na kandidátce, bývalý poslanec Petr Sunkovský.

  • 16:29
     
    Podle předsedy VV a někdejšího ministra vnitra Radka Johna v kauze Davida Ratha nešlo o selhání jednotlivce, ale spíše o organizovanou skupinu. "Informace, které se objevují o její organizovanosti a propracovanosti, nás utvrzují v přesvědčení, že tato cizopasná skupina nemohla být při parazitování na veřejných prostředcích osamocena a dlouhodobě existovat bez přinejmenším tolerance vlivných," řekl John. Je podle něj nutné sledovat, v jakém zájmu skupina kolem hejtmana Ratha konala.
  • 17:05
    David Rath 
    David Rath vystoupil z ČSSD. Oznámil to náměstek středočeského hejtmana Robin Povšík. Během středy už Rath složil mandát zastupitele kraje a skončil i ve funkci středočeského hejtmana. Zda složí i poslanecký mandát, Povšík nechtěl odhadovat.
  • 17:14
    Policie 
    Celková částka určená na úplatky za zmanipulovanou rekonstrukci zámku v Buštěhradě, kvůli níž je David Rath vazebně stíhán, dosáhla podle policie 24 milionů korun, napsal server Aktuálně.cz s odkazem na informace z policejního spisu k Rathově aféře.
  • 17:14
    David Rath 
    David Rath pověřil výkonem pravomocí hejtmana Středočeského kraje svou náměstkyni Zuzanu Moravčíkovou. Napsal to v dopisu, který zveřejnila agentura ČTK. „Tímto Vás pověřuji, abyste do doby, než dojde k volbě nového hejtmana Středočeského kraje nebo než pověří Zastupitelstvo Středočeského kraje výkonem pravomocí hejtmana některého z členů Rady Středočeského kraje, zastupovala Středočeský kraj navenek a svolávala a řídila jednání Rady Středočeského kraje. Dále se vzdávám ke dni 16.5.2012 od 15.00 funkce hejtmana Středočeského kraje a odstupuji z funkce člena Zastupitelstva Středočeského kraje. Přeji Vám klidné měsíce do krajských voleb, které vyberou nové členy Zastupitelstva Středočeského kraje,“ napsal Rath.
  • 17:35
    David Rath 
    David Rath v minulosti skoupil v Hostivici u Prahy, kde žije, hned několik lukrativních pozemků a nemovitostí - i když je většinou spoluvlastní s manželkou Evou a bratrem Michalem, píše server Blesk.cz. Jeden dům koupil pro svou milenku Renatu Horkou, která pracuje jako manažerka ve farmaceutické firmě Zentiva. Vedle Hostivic Rath drží majetek i v Praze, patří mu panelákový byt na Praze 6-Petřinách. Vedle něj je také spoluvlastníkem vil v Roudnici nad Labem a Zbuzanech, statku v Dřevčičích a bytu na kolonádě v Mariánských Lázních.
  • 18:24
    ČSSD 
    V čele hejtmanství by vazebně stíhaného Ratha měla podle šéfů středočeské sociální demokracie nahradit jeho dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková. Počítá se i s tím, že bude i jedničkou na kandidátce pro podzimní krajské volby. Pověřená hejtmanka d řekla, že nechá prověřit čerpání a uzavírání smluv z regionálního operačního programu. Přednostně se chce zaměřit na plán rekonstrukce buštěhradského zámku. Podle neoficiálních informací jsou totiž předmětem zájmu detektivů v Rathově případu kromě tendrů ve středočeských nemocnicích také údajné podvody s eurodotacemi při rekonstrukci buštěhradského zámku. "Buštěhrad, to bude první záležitost, kterou musíme prověřit," uvedla Moravčíková.
  • 19:16
    Policie 
    V korupční kauze Davida Ratha jde o opravu buštěhradského zámku, uvádí to podle informací ČTK policejní žádost sněmovně, aby připustila Rathovo stíhání. Částka sedm milionů korun, s níž policisté poslance v pondělí večer zadrželi, byl údajně podíl pro něho. O žádné jiné zakázce se policisté v žádosti prý nezmiňují.
  • 19:39
    David Rath 
    Podle informací ČTK skončí David Rath ve vazební věznici v Litoměřicích. "Nebudeme to blíže komentovat," řekl mluvčí věznice Jaroslav Kindl, zároveň ale dementoval spekulace, že Rath už ve věznici pobývá.
  • 21:11
    David Rath 
    Večer byl David Rath převezen do litoměřické vazební věznice. Dorazil v policejní octavii. Že přijede Rath, to už místní vězni věděli odpoledne a také o tom s novináři skrze mříže vtipkovali.
  • 21:12
    David Rath 
    Advokát stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Adam Černý podal stížnost proti obvinění i proti uvalení vazby. Rath je viněn z přijetí sedmimilionového úplatku. Soud jej dnes poslal do vazby kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct.
  • 21:36
    Policie 
    V případu jde právě o opravu buštěhradského zámku. Podle policie se Rath podílel na nadhodnocení stamilionové zakázky na rekonstrukci zámku, která měla být financována z evropských peněz, a za to si plánoval s dalšími lidmi rozdělit 24 milionů korun, napsal server Aktuálně.cz. Částka sedm milionů korun, s níž policisté poslance v pondělí večer zadrželi, byl údajně podíl pro něho. Kotta a Pancovou policie podle serveru označuje za klíčové postavy, které plán vymyslely. Rath jim prý pouze pomohl zakázku ve prospěch spřízněné firmy ovlivnit. Údajně je podezřelý, že pro kraj zajistil projektanta, který zakázku nadhodnotil o 50 milionů proti vyčíslení prvního projektanta. Policie poslance také podezírá, že s pomocí dalšího člověka zařídil, aby cena vítězné firmy Konstruktivy Branko byla nejnižší, uvedl server.
  • 21:42
    ODS 
    Rathův předchůdce ve funkci a nynější ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v Českém rozhlasu Radiožurnálu řekl, že o financování opravy buštěhradského zámku museli být podrobně informováni i Rathovi náměstci.
  • 21:51
     
    Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová nevyloučila, že by v případu Davida Ratha mohl být použit zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který platí od letošního roku. Tento zákon podle advokátní kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal umožňuje stíhat firmy právě za trestné činy, pro které jsou obvinění stíháni. Právnické osobě pak lze uložit kromě peněžitého trestu zákaz činnosti nebo zákaz přijímání dotací a subvencí.
  • 22:13
    Týden.cz 
    Vážení čtenáři, v tuto chvíli on-line reportáž končí. Kauzu Davida Ratha bude on-line deník TÝDEN.CZ sledovat samozřejmě i ve čtvrtek.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: Lucie Pařízková, ČTK

Autor: - red -





Čtěte dále

Policisté pátrají po autě se 3 lidmi, které v Lipové spadlo do rozbouřené řeky

V obci Lipová-lázně na Jesenicku dnes odpoledne spadlo auto do rozbouřené řeky. Uvnitř vozidla po pádu do řeky zůstali zřejmě tři...

Hasiči v kvůli povodním evakuovali na Jesenicku 120 lidí

Hasiči v kvůli povodním evakuovali na Jesenicku 120 lidí

Hasiči z povodněmi ohrožených oblastí na Jesenicku evakuovali do bezpečí 120 osob a z nepřístupných míst v okolí řeky Bělé...

Pražským hasičům z výjezdového vozidla ukradli zásahové oblečení a obuv

Pražským hasičům z výjezdového vozidla ukradli zásahové oblečení a obuv

Pražským hasičům neznámý pachatel vykradl výjezdové vozidlo a odnesl z něj zásahové oblečení a obuv. Hasiči, které v hlavním...

Severovýchod Brna se připravuje na očekávaný vzestup Svitavy

Severovýchod Brna se připravuje na očekávaný vzestup Svitavy

Severovýchod Brna se připravuje na očekávaný vzestup Svitavy, kterou nad městem nebrzdí žádná přehrada. K řece přicházejí...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi