Do ČT vtrhla vojenské policie, odnesla si dokumenty

Do České televize vtrhli ozbrojení zakuklenci Vojenské policie.

Do sídla České televize v Praze vtrhla v pátek večer asi desetičlenná skupina ozbrojených příslušníků Vojenské policie. ČT se s vojáky pře o vydání složky pocházející z Vojenského zpravodajství, kterou měl jeden z redaktorů a která se vztahuje ke kauze bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Televize to považuje za skandální a chce se obrátit na premiéra Petra Nečase.

Vojenská policie pátrala po spisu pocházejícím z Vojenského zpravodajství, který měl redaktor Karel Rožánek. Odnesli si pytle se zabavenými dokumenty a technikou. Podle šéfredaktora zpravodajství ČT Karla Nováka však hledanou složku zřejmě nenašli.

"My ani nevíme, jestli to tam bylo, nebo ne," řekl Novák po skončení zásahu. Prohlídka kanceláře podle něho byla korektní. "Nicméně demonstrace síly, kterou předvedli na chodbách ČT, kdy tu stáli ozbrojenci v kuklách se samopaly, je v dnešní době naprosto nepřijatelná, dodal.

ČT ukázala ve vysílání, jak vojáci v kuklách přeskočili turnikety a uzavřeli chodbu, kde se nachází kancelář redaktora Karla Rožánka. Na místě byli i příslušníci Policie ČR. Zhruba po půlhodině vojáci chodbu uvolnili a kancelář prohledali.

Vojenští policisté zabavili počítače tří lidí, jejich zápisky, kazety, vizitky, telefonní čísla. Právě v tom Novák spatřuje největší nebezpečí. Všichni tři totiž podle něho pracovali na kauzách, které se dotýkají bezpečnostních složek i ministerstva obrany.

"Obrátíme se na nejvyšší činitele v této zemi," prohlásil vedoucí domácí redakce ČT Robert Malecký. Na svém webu televize oznámila, že se kvůli zásahu obrátí přímo na premiéra Petra Nečase.

Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka se policisté snažili "zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace". Soudní příkaz vydal Obvodní soud pro Prahu 6.

Redaktor zpravodajství České televize Petr Vašek přítomným novinářům řekl, že do patra budovy vběhlo asi pět zakuklených policistů se samopaly. Zpočátku se prý chovali arogantně, situace se zklidnila až po příchodu Policie ČR, která zasahující vojáky legitimovala.

Do České televize vtrhli ozbrojení zakuklenci Vojenské policie.

Vedoucí kanceláře náčelníka Vojenské policie Michaela Cvanová řekla, že všechny kroky Vojenské policie byly v souladu se zákonem. Policisté podle ní byli ozbrojeni kvůli tomu, že budovu ČT hlídá soukromá bezpečnostní služba. Připustila však, že zásah možná nebyl přiměřený.

"Zásahem mohlo dojít k pochybení. Demonstraci síly si nemůžeme dovolit, kvůli jednomu papíru to bylo zbytečné," řekla Cvanová v pořadu ČT Události, komentáře.

Mluvčí Čermák v průběhu zásahu rozhodně popřel, že by Vojenská policie obsazovala Českou televizi. "Neobsazujeme Českou televizi, rozhodně ne. Nicméně pokoušíme se zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace," zopakoval.

"Probíhá trestní řízení, do kterého nechci ani nemohu zasahovat. Vycházím z toho, že Vojenská policie koná v souladu se zákonem a na základě soudního příkazu," sdělil formou SMS zprávy ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Mluvčí ministerstva Jan Pejšek pak sdělil, že Vondra zásah ani nenařídil, ani do trestního řízení nemůže zasahovat. Způsob jeho provedení však nechá prověřit.

Akci Vojenské policie tvrdě odsoudil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něho jde o bezprecedentní útok na demokracii v českých mediích a o snahu média zastrašit. Premiéra Petra Nečase vyzval, aby v případě, že se ze strany Vojenské policie prokáže jakékoliv porušení zákona, vyvodil okamžitou politickou odpovědnost a Vondru odvolal

Do prohledávané místnosti přišel za vojenskými policisty také generální ředitel ČT Jiří Janeček. "Je to naprosto šílený protiprávní postup, který vůbec nerespektuje právo na ochranu zdroje," řekl pak novinářům. Televize se podle něho bude bránit právní cestou. Odeslal už dopisy státnímu zastupitelství, velitelství Vojenské policie, ministrovi vnitra a dalším. Zdůraznil však, že respektuje rozhodnutí soudu. Vojenská policie podle něho při hledání dokumentů v kanceláři prozkoumala "každý lísteček".

Na místo se přišel podívat i exministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který se dostavil z pověření předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD). "Pakliže mají soudní příkaz, právo na prohlídku mají, ale forma je velmi překvapující," řekl Jandák.

"To, co se stalo je záležitostí, kterou je třeba velmi důsledně prošetřit," řekl ministr dopravy Vít Bárta (VV). Poslanec a člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) přirovnal přítomnost ozbrojenců na chodbách ČT k vojenskému převratu.

Reportér: Papír jsem vyhodil

Stanovisko České televize:

 Česká televize nemá informaci o tom, že by se v kanceláři Karla Rožánka nacházela listina důležitá pro trestní řízení, a to ani v souvislosti s odvysílanou reportáží, či dokonce její originál. V této kanceláři však mohou být další důvěrné listiny týkající se nezávislého televizního zpravodajství, ochrany zdrojů apod. Také z těchto důvodů odmítá, aby si kdokoliv do takové kanceláře mohl přijít a svévolně ji prohledávat.

Tři příslušníci Vojenské policie ve čtvrtek na Kavčích horách v budově zpravodajství veřejnoprávní televize požadovali složku vytvořenou ve Vojenském zpravodajství v roce 2007. Spis, který vedl k odchodu bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, či jeho kopii měl k dispozici redaktor Karel Rožánek, který o případu v televizi informoval.

Rožánek v rozhovoru pro server iHNed.cz, pořízený několik hodin před večerním policejním zásahem, uvedl, že v době, kdy materiál získal, tedy počátkem letošního roku, věděl, že je odtajněný. Nyní prý už dokument nemá. "Pravděpodobně jsem ho vyhodil se starými papíry. Já to odvysílal a tím ten dokument už pro mě neměl žádnou cenu, abych ho dál schovával," dodal novinář.

Kauza exředitele Krejčíka

K odchodu Miroslava Krejčíka z čela zpravodajství před čtyřmi lety údajně vedl diskreditační materiál na náměstky tehdejší ministryně Vlasty Parkanové. Získávání údajů údajně řídil přímo Krejčík, který to však popírá a kvůli dokumentu podal v lednu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Odchod Krejčíka z čela vojenského zpravodajství před týdnem řešil i sněmovní branný a bezpečnostní výbor. Poté, co si poslanci Krejčíka vyslechli, vyzvali místopředsedkyni sněmovny a exministryni Parkanovou, aby odstoupila z veřejných funkcí. Parkanová však rezignovat nehodlá. Podle ní Krejčík zneužíval své působení v čele zpravodajství.
Na jednání výboru Krejčík naznačil, že zmíněný materiál je falzifikát, který vytvořil jeho tehdejší zástupce generál Pavel Adam. "Právě tento materiál se mi podařilo získat. Je to důvěrný spis o tom, co se dělo na ministerstvu obrany a jaké tam byly vztahy. Zda je to falzifikát, či ne, nedokáži říct," řekl ve čtvrtek novinář Rožánek.

Vojenská policie v sidle České televize.

Foto: ČTK , Profimedia , ČT24

Autor: ČTK





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi