Kauza Čunek ovládla směnovnu

ilustrační foto: Jiří ČunekOpozice i předseda vlády se ve čtvrtek vyjadřovali ke korupční aféře místopředsedy vlády a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. ČSSD svolala tiskovou konferenci, na které kvůli této kauze zkritizovala vládu i Senát a Čunka vyzvala k odstoupení. Mirek Topolánek v interpelacích požádal, aby Jiří Čunek dostal čas se očistit, a označil případ za zpolitizovaný.

Jiří Čunek při interpelacích ve sněmovně řekl, že ve středu při schůzi Senátu nepožádal o své vydání k trestnímu stíhání, protože se prý nechtěl opakovat. Podotkl, že o vydání požádal při jednání senátního mandátového a imunitního výboru.

"Před výborem jsem zcela jasně řekl, že chci, aby mě zbavili imunity," uvedl Čunek. Podle něj nebylo třeba, aby v Senátu hrál hry, které ho nutí hrát jiní. Proto mluvil o nových okolnostech svého případu. "Všechno to, co jsem řekl do té doby opakovaně mnohokrát v médiích, a také na výboru, tak jsem opakovat nechtěl. To je jediný důvod," vysvětlil Čunek svůj postoj.

Reagoval tak na poznámky poslance ČSSD Václava Klučky, podle něhož nesplnil svůj slib, všem lhal a vymýšlel si. "Můžete teď hovořit, co chcete, důvěru jste prostě ztratil," prohlásil Klučka a vyzval Čunka k odchodu z politiky. Poukázal také na to, že Čunek se jako senátor zdržel při hlasování o svém vydání. Vicepremiér k tomu uvedl, že to bývá v Senátu zvykem. "Kolegové senátoři mi řekli, že je zvykem, aby ten, o kom se jedná, se zdržel. Tak jsem to udělal," řekl.

Čunek odmítl před poslanci "rozpitvávat" to, co dělal před svým vstupem do politiky a od koho si jeho manželka půjčila 900 tisíc korun na zubní ordinaci. Podle Čunka je to věc jeho ženy, která to v případě potřeby doloží orgánům činným v trestním řízení. "Málokdo, bych řekl, je tak pečlivý jako moje žena, co se týká pohotového placení všech dluhů," podotkl. Podle šéfa lidovců by se poslanci mohli zeptat i na úspory jeho dětí a požadovat daňová přiznání i od dalších příbuzných.

Poslanec ČSSD David Rath se podivil nad tím, proč si Čunkova manželka peníze půjčovala, když je vicepremiér ochoten doložit, že rodinné úspory před vstupem do politiky činily 2,5 milionu korun. "Vy se do toho den ode dne více zaplétáte," řekl Rath.

"Jestli jsem řekl, že jsou to naše peníze, tak na tomto vyjádření trvám a nechávám na vás, ať si myslíte, co chcete. Nebudu to dál rozebírat," reagoval Čunek. Uvedl, že pro objasnění půjčky své manželky by musel mít její souhlas i souhlas jejího věřitele.

Paroubek poučoval o politické kultuře

Sociální demokraté znovu vyzvali vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, aby kvůli trestnímu stíhání pro podezření z korupce opustil vládu. ČSSD také kritizovala šéfa lidovců za to, že sám nepožádal Senát o vydání a ani pro zbavení své imunity nehlasoval. Vadí jim rovněž, že premiér Mirek Topolánek (ODS) nechává Čunka ve svém kabinetu. Kritice neušla ani horní parlamentní komora. ČSSD se pozastavila nad tím, že senátoři vydali Čunka policii jen velmi těsnou většinou a mnozí byli proti zbavení imunity svého kolegy.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek novinářům řekl, že v západní Evropě je zvykem, že v případě pouhých pochybností – tím spíše trestního stíhání – opouští vysoký ústavní činitel funkce. "Buď natrvalo, když se obvinění prokáže, nebo dočasně, když se obvinění neprokáže," uvedl opoziční lídr.

Zdůraznil, že v takových případech platí presumpce viny, a kdyby byl premiérem on, Čunek by už členem vlády dávno nebyl. Česko se tímto přístupem "strkání hlavy do písku" dostává na úroveň banánových republik v době před druhou světovou válkou, soudí Paroubek. Připomněl lidovcům jejich kritiku a "krvežíznivé interpelace" v době, kdy vyvstaly otazníky nad majetkovými poměry bývalého premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse nebo nad podnikatelskými aktivitami expředsedy poslanců ČSSD Michala Krause. "A přitom ani jeden z nich nebyl obviněn, ani jim obvinění nehrozilo," dodal Paroubek.

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek byl podle svých slov ohromen argumentací některých senátorů, kteří hlasovali proti Čunkově vydání. "Senát stál kousek od úplného selhání," řekl Zaorálek novinářům. Podle něj by mělo být všem jasné, že se v případě podezření z korupce musí politik očistit. "Hazarduje se tady s pověstí České republiky," soudí stínový ministr zahraničí za ČSSD. Uvedl, že titíž senátoři, kteří navrhují úplně zrušit imunitu, hlasovali proti Čunkovu vydání. 

Paroubek dodal, že i kdyby byly oprávněné pochybnosti o nestranné a apolitické práci policie, konečné slovo má soud. Poslanci ČSSD se budou na Čunkův případ ptát i při pravidelných interpelacích premiéra a ministrů.

Podle Topolánka potřebuje Čunek čas

"Dávám Jiřímu Čunkovi šanci, a chci, abyste mu ji dali i vy, protože ten případ je podivný, nese znaky určitého ovlivňování," uvedl premiér. Zopakoval, že pokud by Čunek byl podezřelý z něčeho, co spáchal ve vládní funkci, zdaleka by na takový kompromis nepřistupoval.

"Pokud by to, co je mu dáváno za vinu, spáchal v průběhu svého mandátu ve vládě, tak bych byl naprosto nekompromisní a nebyl by v té vládě ani minutu, protože bych samozřejmě chtěl vládu očistit," uvedl ministerský předseda v reakci na interpelaci svého předchůdce Jiřího Paroubka (ČSSD).

Obvinění, že jako vsetínský starosta před pěti lety přijal půlmilionový úplatek, Čunek odmítá. Případ pokládá za sehranou partii, jejímž záměrem je připravit ho o funkce. Rezignovat na členství ve vládě nehodlá. "Je to jeho osobní rozhodnutí, já ho k ničemu tlačit nebudu," zopakoval Topolánek.

Čunek se podle něj dostal pod tlak úniků z vyšetřovacích spisů, které Topolánek považuje za neuvěřitelné. "Dostal se do situace, kdy ho média cupují na kusy". Premiér připomněl i středeční rozhodnutí Senátu, který vydal Čunka k trestnímu stíhání.

"Vydání pana Čunka znamená, že buď bude obviněn, a pak se bude muset u soudu zpovídat ze svých činů, anebo nebude obviněn. Tehdy očekávejte mé vyjádření. Nicméně trvám na tom, že kauza je zpolitizovaná," uvedl Topolánek.

Pavel Kováčik (KSČM) obvinil ODS z krkolomného obratu názorů na postoje ke korupci a presumpci viny v politice. Občanští demokraté podle něj v případu někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), který rezignoval kvůli nevyjasněnému financování svého bytu, postupovali diametrálně odlišně. Předseda ODS Topolánek k tomu uvedl, že občanští demokraté dávali Stanislavu Grossovi po dva týdny možnost věc vysvětlit. "Dokonce jsme byli médii obviňováni z nějaké hry, že prostě Stanislavu Grossovi foukáme na bebínko, že jsme s ním dohodnuti," dodal.

Komunisti zpolitizovanost připustili

Poslanec KSČM Stanislav Grospič připustil, že kauza může být zpolitizovaná. Na tiskové konferenci se s komunistickou poslankyní Soňou Markovou shodli na tom, že orgány činné v trestním řízení by nyní měly Čunkovi spáchání trestného činu prokázat. Vicepremiér by se podle nich měl nad sebou zamyslet. K rezignaci ho však přímo nevyzvali.

Marková poukázala na to, že stejní lidé, kteří volali po odstoupení někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), nyní naopak Čunka obhajují. Svědčí to podle ní o tom, že politická kultura v Česku stále klesá.

Čunek dobrovolně z koaličního kabinetu odcházet nehodlá, cítí se nevinen. Zatím ho k rezignaci nenutí ani jeho mateřská strana. Celostátní výbor KDU-ČSL jednal ve čtvrtek dvě a půl hodiny, případem svého šéfa se ale vůbec nezabýval. Lidovci údajnou korupční aféru vnímají jako osobní problém svého šéfa a věří, že se Čunkovi pořadí prokázat nevinu. "Je to osobní problém pana předsedy a my všichni mu držíme palce, aby ho dokázal věrohodně vysvětlit," řekl novinářům ministr financí a expředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Autor: ČTK

Foto: ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi