K volebním urnám přišla téměř čtvrtina voličů

Propagátorka regionu Moravských Kopanic Kateřina Kubínová volila 10. října v kopanickém kroji v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku.

Téměř čtvrtina voličů odevzdala v pátek do 20.00 hlasy v komunálních a senátních volbách v Česku. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů. Účast je tak o něco slabší než při posledních komunálních volbách. Vysoká je hlavně v menších obcích, v některých odvolila již více než polovina lidí. 

V hlavním městě se volební účast dvě hodiny před uzavřením místností pohybovala kolem 20 procent. Nejvyšší byla v šesté městské části, kde k urnám přišla čtvrtina voličů, naopak v Praze 10 dorazilo jen zhruba 17 procent. Při volbách nebyly větší potíže, jen v Holešovicích rozbalila ODS blízko volebních místností propagační stánky. Někteří předsedové komisí také sdělili, že si lidé stěžují na přílišnou velikost volebních lístků.

Ve středních Čechách se pohybovala účast kolem 22 procent. Nejvíce lidí přišlo v Kolíně - asi 26 procent voličů. Téměř čtvrtina voličů přišla volit v Benešově, o procentní bod méně v Berouně. Rakovník, Nymburk a Mladá Boleslav hlásily shodně 22 procent, Kutná Hora 21, Mělník 19 a v Kladně přišlo k urnám kolem 18 procent voličů.

Volební místnost v Ostravě-Vítkovicích. Volební komise má podezření, že zde došlo ke kupčení s hlasy.Na jižní Moravě se voleb zúčastnila zhruba pětina voličů, řekla Eva Sychrová z krajského úřadu. Nejvyšší účast je podle ní zatím v Brně. Sychrová předpokládá, že větší počet voličů by se mohl dostavit ještě v sobotu dopoledne, ale zatím je účast o něco menší než v předchozích komunálních volbách.

Přibližně třetina voličů dorazila k urnám v Jihočeském kraji. V Českých Budějovicích zaregistrovali místnosti větší nápor především po 18.00. Do té doby chodili volit hlavně důchodci. V Plzeňském kraji se účast pohybovala kolem 20 procent. "Někde odvolilo 13, jinde už 23 procent," řekl Jan Nový z krajského úřadu. V Plzni je účast kolem 20 procent, v jednom z menších okrsků ale třeba až 29 procent. "Hraje se fotbal, určitě se to teď projeví na účasti, lidi se budou koukat na televizi," myslí si člen jedné z komisí.

Značně rozdílná je zatím účast v Karlovarském kraji. Nebanice na Chebsku měla účast okolo 15 procent, ale Vojtanov na Chebsku až 30, a Bublava na Sokolovsku dokonce okolo 50 procent. U větších měst přibývá voličů zvolna, v Sokolově se účast podobá minulým volbám a jen pomalu roste k 15 procentům. Krajské Karlovy Vary mají okrsky s účastí od 12 procent do 23 procent voličů.

Okrsková volební komise v ústecké čtvrti Mojžíř zaznamenala pokus o ovlivnění voleb nakupováním hlasů sociálně slabých občanů ve prospěch ODS za 200 korun.Volební účast v Ústeckém kraji nepřesahuje 20 procent. Například v Chomutově přišlo necelých 15 procent voličů. O něco vyšší účast byla v jednom z okrsků centrálního městského obvodu Ústí nad Labem, necelá pětina voličů. Na ústeckém sídlišti Severní Terasa byla účast nižší, volit přišlo přibližně 15 procent lidí.

V Libereckém kraji do 20.00 odevzdalo svůj hlas většinou 20 až 30 procent voličů. K okrskům s nejnižší účastí patří Dubice v České Lípě s desetinou voličů, kdežto v nedalekých Mařenicích odvolila více než polovina ze zhruba 260 oprávněných voličů. Třeba v místnosti v Sokolí ulici v Jablonci výrazně přibylo voličů kolem 20.00. "Hodně lidí přišlo, když skončily hlavní zprávy," řekla zapisovatelka Lenka Klimentová.

V Královéhradeckém kraji byla účast mezi 20 a 30 procenty. Na největším královéhradeckém sídlišti Moravské Předměstí se pohybovala nad 20 procenty, naopak v centru byla 16 procent. V Červeném Kostelci v okrsku Základní škola Komenského přišlo kolem 30 procent voličů. V Pardubicích se účast pohybovala kolem 20 procent. Podobný podíl voličů přišel třeba do místností v Základní škole Bratranců Veverkových a Základní a praktické škole Svítání.

První den voleb do Zastupitelstva města Olomouce. Město je poprvé od komunálních voleb v roce 1990 jedním volebním obvodem. Na hlasovacím lístku formátu A1 je zapsáno 582 kandidátů ze 14 stran a hnutí.Nejvyšší účast v Olomouckém kraji hlásí Malá Morava na Šumpersku se zhruba šesti stovkami obyvatel, kde hlas odevzdalo 37 procent voličů. "Například na Přerovsku a Hranicku je účast kolem 20 procent," řekla Marie Mazánková z krajského úřadu. Ve volební místnosti v Základní škole Heyrovského v Olomouci zájem večer výrazně ochabl. "Mezi 19.00 a 20.00 přišlo pouze pět voličů," uvedl šéf komise Zdeněk Machalíček. Olomouc je poprvé od roku 1990 jedním obvodem, hlasovací lístek s 582 jmény tak má formát A1. Lidé se ale podle volebních komisařů vypořádávají s lístkem bez problémů.

Volilo se také ve věznici v Mírově na Šumpersku. Tam mohlo v senátních volbách hlasovat 13 z 354 odsouzených, podle informací mluvčí věznice Kamily Válkové svůj hlas nakonec odevzdalo šest z nich.

Na Vysočině se účast v oslovených okrscích pohybovala až kolem 30 procent. V Budíkově na Pelhřimovsku dokonce přišla už polovina zapsaných voličů. "Zájem o senátní volby je o něco menší, ale i tak dosahuje 35 procent," řekla členka volební komise. Třeba na největším jihlavském sídlišti Březinky přišlo jen 21 procent voličů. "Celkovou účast odhaduji maximálně do 40 procent," řekla zapisovatelka Miroslava Jarošová.

K volebním urnám v Ostravě dorazilo zhruba 23 procent voličů, řekl Radek Drong z magistrátu. Například v Karviné je ale účast nižší, podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové okolo 15 procent. Podle Petra Sordyla z opavského magistrátu lidé k volbám mířili hlavně po otevření místností a večer už přichází jen minimum voličů. "Kontrolní skupiny krajského úřadu k 19.00 zkontrolovaly 23 volebních místností, odhadovaná volební účast byla zhruba 25 procent," řekla mluvčí kraje Petra Špornová.

K urnám ve Zlínském kraji přišla například v Kroměříži a Vsetíně asi pětina voličů. Podobné množství jich dorazilo i v krajském Zlíně, kde lidé vybírají navíc i senátora. Více, kolem 25 procent voličů, hlasovalo v Uherském Hradišti, kde se také volí i do Senátu.

V Praze se k volbám dostavil prezident Miloš Zeman.Ti, kteří nestihli hlasovat v pátek, mají šanci ještě v sobotu od 8.00 do 14.00. Bude mezi ně patřit například bývalý prezident Václav Klaus. Jeho nástupce Miloš Zeman byl stejně jako představitelé parlamentních stran volit již v pátek.

Podobně jako při minulých komunálních volbách se i letos objevila podezření na kupčení s hlasy, tentokrát v Ústí nad Labem, v Ostravě a v Českém Těšíně na Karvinsku. Kvůli prokázaným případům se před čtyřmi lety musely z rozhodnutí soudů volby v pěti městech opakovat.

Foto: ČTK , Glück Dalibor, Peřina Luděk, Zavoral Libor, Sznapka Petr

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi