Janáčková: Většina Romů způsobuje problémy

Senátorka a starostka Liana JanáčkováPodle senátorky Liany Janáčkové většina Romů způsobuje problémy v soužití s ostatními a nerespektuje zákony. Právo bývá v jejich případě prý mnohdy nevymahatelné. Janáčková to uvedla v rozhovoru se čtenáři serveru iDnes. Za rasistku se senátorka a starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky nepovažuje.

K Janáčkové se obrátila pozornost po zveřejnění nahrávky, která údajně pochází z loňského jednání bytového odboru v ostravském obvodě. Na ní prý pronesla: "Bohužel jsem rasista, nesouhlasím s integrací cikánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme (kolonii) Bedřišku, takže tam budou, s vysokým plotem, s elektřinou." Na záznamu je i zmínka o množení cikánů a o dynamitu. Senátorka nejprve jeho autentičnost zpochybnila, označila ho za politický útok. Pak uvedla, že citované věty řekla jiná žena se stejným hlasem. Poté se k části výroku přihlásila. Později řekla, že asi neměla takto reagovat a že to bylo neopatrné a hloupé.

Janáčková v pátek uvedla, že lidé by se nejdřív měli se situací seznámit, než ji začnou posuzovat či odsuzovat. "Stojím si za tím, že Romové většinově způsobují problémy v soužití a nerespektují zákony této země. Mnohdy je právo vůči nim nevymahatelné," uvedla senátorka v internetové debatě. V diskusi na serveru Aktuálně pak prohlásila, že Romové "ve většině případů využívají výhod sociálního systému, aniž by naší společnosti něco vraceli". Několikrát zopakovala, že neodsuzuje Romy jako etnikum, ale nepřizpůsobivé lidi.

Cesta ke zlepšení situace a k začlenění Romů do společnosti je podle senátorky dlouhodobá. Za základ považuje vzdělávání a vzájemnou komunikaci. Dávky by podle ní měli dostávat jen lidé, kteří jsou ochotni dělat něco pro obec. "Je otázkou, zdali i Romové chtějí takto na sobě pracovat a začlenit se do majority. Zatím má šestnáctiletá zkušenost na radnici ukazuje spíše na to, že tyto snahy nemají. Dá se říci, že převažuje jejich závislost na systému a spíš znají svá práva než povinnosti," uvedla senátorka. Souhlasila by i s "omezením přídavků na děti tak, jak to zavedli na Slovensku".

Janáčková označila atmosféru kolem zveřejněné nahrávky za "hon na čarodějnice". Podle ní je v Česku za rasistu označen ten, kdo o problémech mluví veřejně. O soužití s Romy podle ní lidé hovoří jen tajně a v soukromí. Měli by o něm prý mluvit i politici. Starostka dodala, že řešení nelze nechávat na obcích. Česko by se podle Janáčkové mohlo inspirovat i postupem v jiných zemích. Připomněla například britské úředníky, kteří před několika lety kontrolovali na letišti v Ruzyni cestující do Británie. Některým nepovolili odletět.  

Romové chtějí na Janáčkovou podat trestní oznámení 

Romské děti, ilustrační fotoŠest romských organizací se rozhodlo podat příští týden na Janáčkovou trestní oznámení. Důvodem jsou její údajné výše zmíněné výroky o Romech. O trestním oznámení informoval romský server www.romea.cz. Předseda senátorů Josef Novotný nechce Janáčkovou odvolat z její funkce. 

Trestní oznámení se rozhodla podat sdružení Romea, Athinganoi, Slovo 21, Roma Vidnava, R-Mosty a Výbor pro odškodnění romského holocaustu. Podle koordinátora projektů organizace Romea Adama Pospíšila aktivisté chtějí, aby policie prověřila pravost nahrávky. "Pokud se skutečně prokáže, že rasistické výroky pronesla Janáčková, budeme požadovat její odstoupení ze všech funkcí," uvedl výkonný ředitel sdružení Romea Zdeněk Ryšavý.

Aktivisté se domnívají, že výroky by mohly být trestným činem hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Pokud se podle nich chtějí další organizace či jednotlivci k jejich trestnímu oznámení připojit, mohou kontaktovat organizátory.

Romské organizace podaly letos v dubnu také trestní oznámení kvůli výrokům o Romech na vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Romy označil za opálené lidi, kteří dělají ohně a "binec" na náměstích.

Janáčkové zatím odvolání nehrozí

Předseda senátorů SNK Josef Novotný nehodlá navrhnout odvolání členky klubu Liany Janáčkové z výboru pro lidská práva. "To já rozhodně nebudu navrhovat," řekl Novotný s tím, že by se chtěl se situací kolem Romů seznámit v ostravském obvodu, kde je Janáčková starostkou.

"To, že jí ruply nervy a že to bylo nevhodné, to je jasné, o tom není pochyb," uvedl Novotný. Nepochybuje ale ani o tom, že má celý případ politický podtext souboje o radnici.

Rok stará nahrávka s výroky Janáčkové se objevila na veřejnosti zhruba měsíc poté, co Janáčková v čele ostravské části Mariánské Hory a Hulváky vystřídala Radomíra Michniaka z ODS. Právě on měl nahrávku poskytnout romským organizacím, které ji zveřejnily.

Klub SNK se bude případem Janáčkové zabývat v úterý, podle Novotného však na tomto jednání rozhodně nedospěje k nějakému závěru. "Je velice laciné říct: Toto je rasistické, toto si nemůže dovolit," řekl Novotný. Považuje za potřebné před případným odsudkem nejprve se seznámit s tím, jak radnice vůči Romům postupuje a jaké má možnosti jejich situaci vyřešit. Podle Novotného to pravděpodobně není problém jen Janáčkové.

Senátor uvedl, že jde o problém, který celá společnost desítky let neřeší. "A my to nevyřešíme jedním nějakým prohlášením, ať už takovým nebo makovým," uvedl. "Rozhodně bez znalosti situace na ni nemůžu tlačit," uvedl na dotaz, zda by Janáčkovou vybídl k nějaké veřejné omluvě. Očekává, že na ni budou podána trestní oznámení, a že věc tedy bude řešit i jako člen imunitního výboru.

Senátní výbor pro lidská práva se už rozhodl, že se inkriminovanou nahrávkou nebude zabývat. Obsazení míst v senátních výborech vychází z dohody senátorských klubů.

Rada vlády Janáčkovou k odchodu z funkce nevyzvala

Podle rady vlády pro záležitosti romské komunity je nepřijatelné, aby se veřejní činitelé vyjadřovali o Romech tak, jak to údajně učinila senátorka Janáčková. Členové rady se na tom shodli na čtvrtečním jednání. Senátorku k odchodu z funkcí nevyzvali. Oznámila to ministryně pro menšiny a lidská práva a předsedkyně rady Džamila Stehlíková (SZ).

Radu však vyjádření znepokojila. "Podobné výroky odmítající integraci a šířící nenávist z úst významných ústavních činitelů či představitelů samosprávy jsou naprosto nepřijatelné, vyvolávají napětí ve společnosti a ve svých důsledcích poškozují jak menšiny, tak většinovou společnost," uvedla rada ve svém usnesení.

Ministryně označila uvedené výroky za "bezprecedentní". Podle ní jsou nepřijatelné od kohokoliv, zvláště pak od osob veřejně činných. "Když se jich ústavní činitel dopustil, měl by pochopitelně uvažovat o tom, aby vyvodil osobní zodpovědnost," řekla Stehlíková.

Stehlíková nevyloučila, že by se rada mohla senátorčinými výroky ještě zabývat na svém příštím zasedání. Členové vyčkají, zda se pravost nahrávky potvrdí. Pokud by se prokázala, jsou zaznamenané výroky podle Stehlíkové "neslučitelné s ústavní funkcí".

Foto: Petra Mášová, Robert Zlatohlávek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku. Policisté budovu kontrolují, zda...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi