Jak se Moraváci odtrhli od Práglu

Vlajka Moravy.

Katalánsko plánuje osamostatnění, podobné choutky měla v devadesátých letech i Morava. Dodnes se občas ozvou příznivci autonomie: Čechy už nechceme! TÝDEN proto připravil fikci, i když naprosto reálnou, jak by to asi vypadalo, kdyby se příští rok naše republika (zase) rozdělila.

Dne 1. ledna 2018 vzniká samostatná Moravská republika. Zatím bohužel není rozhodnuto o hymně, protože moravští politici se hádají, jaká přesně by to mohla být. Konzervativní křídlo tlačí klasickou Moravo, Moravo, nacionálnější bojuje za píseň Jsem Morava.

Své kandidáty mají i liberálové z měst - jedna frakce bojuje za píseň Víno od  Chinaski, další mohutně prosazuje song Vysněnokrajina od kapely Kryštof. A to i přesto, že její text není o Moravě. Alespoň to říkají ti, kteří tvrdí, že píseň chápou.

Moravským prezidentem se stává Boleslav Polívka, který v přímé volbě porazil Pavla "Čmaňu" Zedníčka a Zdeňka Škromacha. Jako doprovod při jmenování prezidenta provizorně hraje rádio Krokodýl, protože konsensus směrem k hymně stále není.

Moravské volby vyhrává Moravská strana sociálnědemokratická (MSSD), kterou narychlo založil někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek společně s brněnskou patriotkou Evou Pilarovou. Vzniká moravská vláda, ministrem vnitra je jmenován Tomáš Töpfer, protože hrál v Četnických humoreskách. Funkci okamžitě odmítá s tím, že se narodil v Praze. "Navíc šlo o seriál," vysvětluje moravským politikům, kteří se následně tři dny hádají.

Za dalších osm dní Michal Hašek konečně představuje svou vládu, ze zajímavých jmen vybíráme třeba Miroslava Donutila (ministerstvo kultury a Franty Kocourka), Petra Švancaru (ministerstvo školství) či Jiřího Čunka, který obsazuje nové ministerstvo pro lidská práva a moravskou etiketu.

"Zjistili jsme například, že pokud do Googlu zadáte ‚nejslavnější moravští umělci', nabídne vám vyhledávač automaticky opravu na ‚nejslavnější maďarští umělci' a to je opravdu neskutečně ponižující, to určitě změníme," říká Čunek na tiskové konferenci a mimoděk dodává: "A taky vyženeme všechny čmoudy."

Moravský vrabec je vrabec

Orloj dostane i betonové ozdoby. Kulaté.Právě ministerstvo pro lidská práva a moravskou etiketu se rychle stává mocnou institucí, protože jeho kontroloři, které Čunek oblékl do stylových hnědých košilí, dohlížejí na takzvanou Velkó jazykovó revoluci, kdy jsou české názvy nahrazovány moravskými.

Supermarket Billa tak dostane pokutu 96 miliard moravských denárů (v přepočtu 2 miliony korun) za to, že má stále v nabídce "brambory", a nikoli "erteple". Firma Tescoma, paradoxně ze Zlína, zase řeší obrovské finanční ztráty, jež způsobilo celkem 11 milionů vyhozených naběraček, jež nahradily žufánky.

Problémy mají i hospody, které už sice nemusejí mít EET, tu moravská vláda zrušila, ale zase páchají hříchy ve svých jídelních lístcích. "Moravský vrabec? Moravské uzené? To je prostě neskutečné!" stěžuje si Čunek. "Je to přeci jen ‚vrabec'. Nebo jen ‚uzené'." A rozdává další pokuty. Zasahuje lidem do soukromí.

Mění všechno. Například každý moravský občan s příjmením Svítil se musí přejmenovat na Rožnul. Ve slovníku se přepisují fráze, třeba floskule "Nejsi tady na ozdobu" se nově mění na "Nejsi tady na baňku".

V médiích zaujme také případ tří olomouckých teenagerů, kteří údajně po požití lysohlávek přišli k lékaři s tím, že "mají strašný haluze", načež lékař naprosto správně vyhodnotil situaci a zavolal k řešení problému dřevorubce.

Přibližně šest tisíc ulic evokujících jakékoli "češství" je přejmenováno po moravských historických hrdinech: například Sámovi, Cyrilu a Metodějovi, Svatoplukovi, markraběti Joštovi či Dagmar Havlové.

V rámci oslav samostatnosti Moravské republiky jsou na náměstí Svobody v Brně instalovány dvě středně velké betonové bubliny. Podle autorů projektu mají značit "dvě bobule vína - sladkou současnost a trpkou minulost". Tyto dvě bobule vína, tedy betonové koule, jsou symbolicky připojeny k dominantně náměstí, brněnskému orloji. Každá z jedné strany. Ve finále tak představují monstrózní dominantu náměstí. "Připomíná mi to penis a varlata," řekne u sochy turistka z Jičína, následně je zadržena komisaři moravské etikety a odsouzena k půlročnímu nucenému pití Starobrna natvrdo.

Hyperloop bude!

Hyperloop do Otrokovic.Zatímco v Praze dochází čúčo a někteří odvážlivci z Jižního Města vysazují na pahorkatých Horních Roztylech své vlastní vinice (Moravu totiž Pražáci schválně ignorují), Moravská republika jede dravě kupředu a na jaře 2018 představuje finální projekt hyperloopu - tedy rychlokapslí od Elona Muska, dopravu budoucnosti.

Problém je, že Musk je zatím ve fázi beta testování, které bude trvat ještě tak 10 až 15 let. Jenže moravské politiky již nebaví čekat a potřebují světový tahák, kterým budou výjimeční.

"Máme hyperloop od Muska. A se slevou! Sice se v tom nesmějí přepravovat lidi, trochu z toho kape nějaká chemie a stálo to šestnáct bilionů moravských denárů, ale jsme první!" hlásí hrdě premiér Hašek a společně s prezidentem Polívkou slavnostně vypouští hyperloopem z Brna do Otrokovic v kapsli (symbolicky) lahev slivovice. Ta dorazí rozbitá a navíc je v ní několik neznámých živých organismů. "Ale dorazila. A my se ptáme - dorazila snad do Prahy? Dorazila?" reaguje v prohlášení moravská vláda.

Ministr zemědělství František Čuba mezitím vydává vizionářskou knihu Pro podnik se musí přímo žít, potom dosahujete vynikajících výsledků. Je z ní bible budoucího technologického vývoje v moravském zemědělství. Na tiskové konferenci je Čubovi položeno celkem šestnáct otázek, bohužel ani jednu neslyší.

V létě 2018 přicházejí první pouliční konflikty. A to kvůli hymně. Moraváci jsou rozděleni celkem na osmnáct skupin, které prosazují své hymny. K již zmíněným přibylo dalších třináct folklorních skladeb, pak ještě dvě popové, jedna heavymetalová, jedna rapová a jedna v hudebním žánru, který nebyl nikdo schopen rozpoznat. Všichni navrhovatelé hymny stojí za svým, sdružují kolem sebe agresivní skupiny a vzájemně se drží v patu.

Nepokoje hlásí i Zábřeh - deset mladíků tam bylo zadrženo kvůli tomu, že pilo Pražskou vodku.

Strach a pláč

Vláda.V rámci letecké dopravy je na podzim finálně připraven projekt "Vysoký jalovec". Morava plánuje tři letiště - v Brně, Olomouci a překvapivě také v Šumperku, kde ho ve slabé chvilce slíbil své voličské základně vicepremiér Moravy Tomio Okamura.

Velkou revoluci zažívá moravský sport. V Katalánsku při krizi v roce 2017 musela hrát slavná fotbalová Barcelona z bezpečnostních důvodů bez fanoušků před prázdným stadionem. Podobně se snaží na eskalující moravské problémy s hymnou upozornit i brněnská Zbrojovka, ale nikomu nepřijde zvláštní, že na stadionu není ani jeden divák, a performance vyšumí.

I tak vzniká moravská fotbalová liga či moravská hokejová extra-super liga, přičemž slovo "super" má zdůraznit vyšší level oproti Čechům. Moravské reprezentaci zatím při mezistátních zápasech hraje demo remix všech osmnácti kandidátských hymen či již zmiňované rádio Krokodýl, jednička na Moravě.

Jiří Čunek v prosinci na svém ministerstvu dotahuje skvělý elektronický systém "Hodnocení člověka na základě barvy pleti". V rámci šetření MSNTP (Moravská Super Nejvíc Tajná Policie) se však ukazuje, že na systém bylo neoprávněně vynaloženo několik stamilionových evropských dotací, které navíc ani nedoputovaly do kasy republiky Morava. Obviněno je celkem šedesát osm lidí.

Při vánočním projevu se prezident Boleslav Polívka trochu pozvrací. Předtím nesrozumitelně vyzve Moravany k jednotnosti v otázce hymny. Násilí eskaluje. Navíc brněnský hyperloop nabyl vědomí a terorizuje občany. Všichni mají strach. Olomouc zažívá největší přebytek syrečků v historii, Znojmo místo okurek vyrábí nové a nové písničky, které by mohly být hymnou.

Víno všem chutná méně, protože si u toho nemohou dělat srandu ze stále trucujících a Moravu odmítajících Pražáků. Rok 2018, první rok svobody, končí. Objevují se názory, že "za Čechů bylo líp". A to nahrává populistickým pročeským stranám...

Autor je Pražák, ale Moravu miluje a má odtud přítelkyni. Doufá, že ho její rodiče přijmou i s českým pasem.

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Zástupci ANO, ODS a Lepšího Severu podepsali v Ústeckém kraji koaliční smlouvu

Zástupci ANO, ODS a Lepšího Severu podepsali v Ústeckém kraji koaliční smlouvu

Zástupci ANO, ODS a Lepšího Severu dnes podepsali v Ústeckém kraji na krajském úřadě koaliční smlouvu. Kandidátem na hejtmana je...

V kostele ve Skocích na Karlovarsku visí znovu kostelní zvony

V kostele ve Skocích na Karlovarsku visí znovu kostelní zvony

Do věže poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic na Karlovarsku se dnes vrátily zvony. Jejich instalace trvala...

Střední Evropa jako centrum změn: Vášáryová varuje před stagnací ve vzdělání

Střední Evropa jako centrum změn: Vášáryová varuje před stagnací ve vzdělání

Slovenská diplomatka, politička a herečka Magdaléna Vášáryová dnes sice v Brně získala čestný doktorát Masarykovy univerzity,...

Po zářijových povodních přichází pomoc pro zemědělce: Škody hlášeny ve výši 1,83 miliardy

Po zářijových povodních přichází pomoc pro zemědělce: Škody hlášeny ve výši 1,83 miliardy

Škody po zářijových povodních v zemědělství dosahují přibližně 1,83 miliardy korun, nahlásilo je 549 zemědělských subjektů,...

Náměstek pražského primátora Hřib bude kandidovat na předsedu Pirátů

Náměstek pražského primátora Hřib bude kandidovat na předsedu Pirátů

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib bude kandidovat na předsedu Pirátů. Informoval o tom v dnešní tiskové zprávě. Chce, aby...

Intimity Festival: První svého druhu v Česku, plný objevů a inspirace

Intimity Festival: První svého druhu v Česku, plný objevů a inspirace

Ve dnech 22. a 23. listopadu se v Cubex centru na pražské Pankráci uskuteční Intimity Festival, který přináší do České republiky...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi