Jak "podojit" pojišťovnu: triky, které vymýšlejí podvodníci

Pojišťovny letos hlásí rekordní počet pojistných podvodů (ilustrační foto).

Pojišťovny letos hlásí rekordní počet pojistných podvodů. Nejvíce se jich tradičně týká dopravních nehod. A podvodníci také zdokonalují své finty.

Centrem Prahy projíždí mladý muž na zánovním bicyklu. Náhle mu vstoupí do cesty chodec. Cyklista jej lehce zachytí a strhává mu řidítkem z ruky značkové hodinky za 42 tisíc korun, které spadnou na zem a rozbijí se. Kolař se už nedokáže vyhnout zaparkované octavii. Poškodí jí dveře a střechu (škoda 40 tisíc). Poničené je i kolo (25 tisíc).

Majitel auta i oba účastníci nehody požádali o vyplacení pojistky. Znalecký posudek však popsaný průběh nehody vyvrátil. Detektivové České pojišťovny zjistili, že všichni tři muži byli členové organizované skupiny, která podobné inscenace sehrála už v minulosti. Ukázalo se například, že předchozím majitelem octavie byl zmíněný cyklista.

Za panáka to beru na sebe

Skutečné případy, které řešily pojišťovny:


Sousedský odposlech

Řidič, který bydlí v malé vesnici, boural při parkování. Protože byl pod vlivem alkoholu, dohodl se druhý den v místním hostinci se sousedem. Ten za pár panáků souhlasí s tím, že škodu "vezme" na sebe ze svého povinného ručení. Při rozhovoru je však zaslechl jiný soused, s kterým měli oba už léta spory. Ten celou věc ohlásil na policii.

 

Prolhaný houbař

Mladý motorkář havaroval se svým novým drahým strojem. Havarijní pojištění ale neměl, požádal tedy o "pomoc" známého, který dříve uzavřel pojistku na odpovědnost za škodu. Oba pak nahlásili, že motorkáři vběhl kamarád nechtěně do cesty v lese, když se vracel z hub. Motocyklista se v zatáčce raději položil na zem, aby nedošlo k srážce. Policii nevolali, protože prý na místě nebyl signál. Při šetření se zjistilo, že tam signál je, motorkář se přiznal a byl později podmínečně odsouzen.

 

Utopené auto

Řidič nahlásil, že nezvládl zatáčku a vjel do rybníka. Vůz zůstal ve vodě dvacet minut, vylovili jej hasiči. Pojišťovna zjistila, že na brzdovém bubnu u kola nového auta je rez. A to bylo podezřelé, protože za tak krátkou dobu ve vodě zrezivět nemohl. Vyšetřováním se zjistilo, že vůz šofér přivezl k rybníku na lafetě a z té jej shodil do vody. Chtěl tím zakrýt trestnou činnost, která byla s autem spojena.

 

Šup do zastavárny

Majitel auta oznámil krádež autorádia a dalších věcí ve voze. Okno rozbité nebylo, auto podle řidiče museli otevřít "profesionálové". Rádio a další předměty se brzy poté objevily v zastavárně. Detektivové pojišťovny ale zjistili, že je tam prodal sám řidič, který se domníval, že díky pojišťovně "vydělá" dvakrát.



"Případ je rozsáhlý, takže policejní šetření ještě neskončilo," říká šéf detektivů České pojišťovny Ludvík Bohman. Na organizování fiktivních dopravních nehod i dalších podvodech se v rámci zmíněné party za úplatu podíleli také policisté i pojišťovací poradci. Obviněna byla rovněž bývalá zaměstnankyně pojišťovny. Na gang byli napojeni i pracovníci evidence vozidel a STK.

Tuzemské pojišťovny už několik let hlásí, že odhalených pojistných podvodů přibývá. Pojišťovna Generalli dokonce tvrdí, že loni odhalila čtyřikrát více podvodů než před dvěma roky. A  letos to je už o čtvrtinu více než za celý rok 2010. Česká pojišťovna odhaduje, že částka, kterou se podvodníci z této firmy pokusili nebo ještě pokusí kriminálními aktivitami získat, bude ke konci roku činit 320 milionů korun. Loni to bylo o víc než čtyřicet milionů méně.

Pojišťovny kvůli růstu podvodů proto posílají stále více detektivů i do terénu, kde prý sledují podezřelé klienty třeba několik týdnů. Používají nejmodernější software, který odhalí, že údajná nehoda se nemohla stát tak, jak ji později odhalení podvodníci popsali.

Slušní Jihočeši

Pachateli jsou jak "amatéři", kteří se třeba jen jednorázově pokusí zneužít svou pojistku (podle mluvčích pojišťoven za to může částečně hospodářská krize a rostoucí nezaměstnanost), tak i organizované skupiny.

"Nejvíce podvodů registrujeme v Praze a středních Čechách, nejslušnější jsou naopak Jihočeši," hodnotí mluvčí Generalli Jiří Cívka.

Václav Bálek z Allianz říká, že tři podvody ze čtyř ohlásí tato pojišťovna policii. Naopak Česká pojišťovna podává trestní oznámení pouze ve čtvrtině případů. "Pro nás je účinnější mimosoudní vyrovnání," prozrazuje firemní taktiku Bohman z České pojišťovny. Mnoho amatérských a příležitostných podvodníků se totiž pod tíhou důkazů, kteří detektivové pojišťovny nashromáždí, přizná. Pojistné se tedy nemusí vyplácet a firma už neztrácí čas a energii nejistým policejním vyšetřováním a případnými soudy.

"Na policii jdeme jen v případech, kdy pachatelé způsobí velkou škodu nebo škodí opakovaně - anebo jde-li o organizovanou skupinu," dodává Bohman. I jeho pojišťovacímu ústavu pustil pořádně žilou rozsáhlý gang podvodníků ze středních Čech. Pikantní je, že organizovaná skupina byla řízena policisty. V ojedinělém případě nazvaném Užovka bylo obviněno 232 lidí. Na desítky z nich, z toho čtrnáct policistů, už byla podána žaloba. První proces v této kauze probíhá od června u Okresního soudu v Mělníku.

Přehled triků: vběhl mi tam divočák

Nehody fingují jednotliví zoufalci či dvojice známých, které věří, že amatérskou akcí pojišťovnu ošálí. Ale také dobře organizované mafie, které mají vypracovaný systém často s desítkami spolupracovníků.



Kde se "bourá": Nejčastěji na málo frekventovaných silnicích třetí třídy.

 

Kdy: V pozdních nočních nebo ranních hodinách, kdy je nejméně svědků.

 

Co řeknou policii: Vyhýbali se lesní zvěři, spadlé větvi nebo autu, které "neumějí" přesně popsat.

 

Jak to udělají: Auto poškodí převážně jinde. Organizovaným gangům k tomu slouží "smluvní" autodílny. Zde se také mění VIN kódy u už nabouraných aut dovezených z ciziny. V autobazarech či na vrakovištích se koupí papíry k už neexistujícím vozům.

 

Kdo spolupracuje: Bílí koně jako údajní účastníci nehody, svědkové. Další poskytnou své účty. Jiní, například studenti, prodají své doklady.

 

Koho uplatí: Policisty, kteří "nehodu" náležitě zdokumentují. Soudní znalce, kteří poskytnou software simulující průběh nehody – podle něj vědí, kam vysypat střepy, kde udělat brzdné dráhy. Pracovníky pojišťoven, kteří se v případu příliš "nevrtají", vyplatí pojistné a ještě smažou stopy: vrak nechají rychle zlikvidovat.

 

Kdo pomáhá u případného soudu: "Spřátelení" soudní znalci, kteří svým posudkem dosvědčí, že se nehoda stala tak, jak tvrdí podvodníci.

 




Foto: Profimedia

Autor: Vladimír Ševela





Čtěte dále

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi