Hůř, než se čekalo. V Praze řádí dvacetiletá povodeň

Nový Bydžov na Královéhradecku zaplavila rozvodněná Cidlina.

Průtok Vltavy v Praze začal růst a večer přesáhl 3020 metrů krychlových za sekundu. Do Prahy již částečně dorazila vlna ze zvýšeného odpouštění Vltavské kaskády. V Praze je dvacetiletá povodeň.

Za půl hodiny se průtok zvýšil o 30 metrů krychlových za sekundu, předtím za hodinu o 20 metrů krychlových za sekundu. Hladina v Malé Chuchli dosáhla 5,2 metru, běžný stav je pod jeden metr. Průtok 3000 metrů krychlových, který odpovídá dvacetinásobku běžného stavu, měl být očekávaným maximem, nově vodohospodáři odhadují kulminaci v úterý ráno na zhruba 3200 až 3300 metrů krychlových za sekundu.

Za zvýšením průtoku stojí velké množství vody z Berounky i přicházející vlna ze zvýšeného odtoku Vltavské kaskády. Z Berounky večer odtékalo přes 1140 krychlových metrů za sekundu, což je výrazně více, než vodohospodáři očekávali. K tomu se přidala zvýšeným množstvím vody Sázava, která je na zhruba 350 metrech krychlových za sekundu.

Největší přehrada kaskády Orlík se v podvečer naplnila a již nemohla zadržovat další vodu. Za dvě hodiny do 20.50 zvýšila odtok z 1800 na 1950 kubíků, což odpovídá padesátileté vodě. Odtok nad 2000 metry krychlovými za sekundu hlásí i Slapy. "V příštích dvou hodinách by se množství odpouštěné vody z Vltavské kaskády nemělo měnit," řekla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, je Praha díky protipovodňovým bariérám nyní připravena na průtok 3700 metrů krychlových za sekundu, do rána se postaví další tak, aby odolala stoleté vodě, tedy přes 4000 metrů krychlových za sekundu. Při katastrofální povodni v roce 2002 byl maximální průtok Vltavy v hlavním městě přes 5000 metrů krychlových za sekundu.

"Okolo poledne to vypadalo, že bude možné odtok Vltavské kaskády udržet na úrovni 1700 kubíků. Nyní se ukazuje, že bude muset být zvyšován," řekl premiér Petr Nečas.

Zavřené metro

Pražský dopravní podnik v pondělí večer uzavřel kvůli povodním další čtyři stanice metra linky B. Nedostupné jsou stanice Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli, uzavírka může trvat až několik dnů. Uzavírka metra už v pondělí působila velké potíže v dopravě. Metro na trase A nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská - Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek; neprůjezdná je trať v Braníku.

Ústí "pod" Labem: 11,3 metru řeky

Vodohospodáři předpokládají, že hladina Labe bude v Ústí nad Labem kulminovat ve středu dopoledne. Hladina má stoupnout až na 11,3 metru, možný průtok bude 4150 metrů krychlových za vteřinu. To je hodnota stoleté vody.

Rozvodněnou Vltavou zatopené Miřejovice u Kralup nad Vltavou.

Oběti záplav

"Policie prošetřuje pět případů úmrtí, které patrně souvisejí s povodněmi," řekl policejní prezident Martin Červíček. Detektivové vyšetřují také pět případů lidí pohřešovaných kvůli záplavám. Před osmou hodinou informovali středočeští hasiči, že vyprošťují další oběť divokého počasí: v parku v Průhonicích u Prahy usmrtil padající strom ženu, která venčila psa. Celkem tak od pátku zemřelo zřejmě minimálně sedm lidí.

Povodně si vyžádaly uzavření téměř 200 silnic. "Máme poměrně dost zásadní problémy při zajišťování dopravního režimu v postižených krajích," uvedl Červíček. Policisté mají podle něj nejvíce práce se zajištěním bezpečnosti a majetku v evakuovaných oblastech, tedy hlavně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Pokud bude třeba, může v těchto místech zasáhnout dalších 350 policistů, kteří by do nich přijeli ze svých krajů.

Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze.Ze slov ministra životního prostředí Tomáše Chalupy vyplynulo, že nad zasaženými územími by většinou mělo večer či v noci přestat pršet. "Jestli u několika krajů můžeme říct, že to nejhorší máme za sebou, tak v Praze to říct neumíme," upozornil ministr.

Kulminaci za sebou podle něj mají jihočeská města Písek, Sušice, Strakonice, Český Krumlov či České Budějovice. V Táboře či Jindřichově Hradci by kulminace měla nastat v pondělí během noci. Řeka Lužnice v Bechyni je podle ministra známá dlouhotrvajícím pozvolným zvyšováním hladiny.

První případy rabování

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku řeší policie první případ rabování. "V pondělí po poledni se v Havlíčkově ulici asi třicetiletý muž snažil vniknout do evakuovaného domu," řekl mluvčí mělnické policie Václav Tichý. Policisté podezřelého zadrželi a nyní případ vyšetřují. "Je to první případ a doufám, že bude jediný," řekl Tichý. Případ rabování hlásí z neděle i Ústí nad Labem.

Tisíce domácností bez proudu

Bez proudu jsou tisíce domácností. Energetici museli odpojit desítky trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách. Nyní se energetici připravují na vzestup řek na severu Čech.

Společnost RWE vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze a varovala, že může být omezena spolehlivost dodávek plynu. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích.

Pražská Ústřední čistírna odpadních vod byla kvůli záplavám dočasně odstavena z provozu, čerpadla již nezvládají velký přítok vody. Veškeré dešťové a odpadní vody tečou přímo do Vltavy, sdělila mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. Provoz čistírny by podle ní mohl být obnoven v úterý nebo ve středu.

 Máte aktuální snímky nebo videa z povodní? Pošlete nám je na internet@tyden.cz

On-line

Čerstvé informace o povodňové situaci přináší TYDEN.CZ ve svém on-line zpravodajství.

  • 05:59
    TÝDEN.CZ 

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z povodní, které postihly velkou část Čech.

  • 06:00
    voda 

    Jižní část pražské zoologické zahrady v Tróji zalila voda. Všechna ohrožená zvířata jsou evakuována, zbývá přestěhovat pouze některé ptáky, řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků, utracena musela být řada zvířat. Pracovníci zahrady tehdy evakuovali 1010 zvířat.

  • 06:01
     
    Všechny mateřské, základní a střední školy v Praze mají dnes zůstat uzavřeny. Kvůli velké vodě to nařídil pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Některé školy ale chtějí vyhovět rodičům, kteří nemají hlídání pro své děti, a o žáky se postarají. V Praze 13 bude ve školách obvyklá výuka.
  • 06:02
     

    Od nedělních 21.00 platí kvůli povodním pro sedm krajů, tedy všechny české s výjimkou Pardubického a Karlovarského, stav nouze. O jeho vyhlášení rozhodla vláda, informoval novináře po jednání kabinetu premiér Petr Nečas. Ministři schválili použití 300 milionů korun, které jsou už nyní připraveny k převedení obcím a městům na okamžité řešení povodňové situace. Vláda také rozhodla o nasazení vojáků.

  • 06:03
    MHD 

    Kvůli záplavám je omezen provoz metra v centru metropole. Metro nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, Českomoravská - Smíchovské nádraží a Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Opatření platí do odvolání.

  • 06:04
     
    Přibližně v 1.30 ráno začala v Praze-Zbraslavi evakuace městské části od okolí ulic Spojařů a U loděnice směrem k mostu Závodu míru. ČTK to řekl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Voda se podle něj za zábrany dostává kanalizací.
  • 06:04
     

    Největší potíže v Praze působí menší toky, zejména potok Rokytka, který ohrožuje dolní Libeň. K malým tokům proto magistrát postaví hlídky městské policie, které je budou sledovat. Protipovodňové zábrany se dokončují v Praze 1 a staví se rovněž v Praze 7. Novinářům to řekl člen krizového štábu a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

  • 06:06
    krize 

    Záchranáři v neděli po 21:00 hodině v Trutnově vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže. Příčinu jeho smrti určí až nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní. V souvislosti s povodněmi zemřeli v České republice již dva lidé.

  • 06:07
     

    Extrémní stupeň povodňového nebezpečí dnes kolem 2.00 hodin platil v Čechách na čtyřech místech, a to na Kocábě ve Šťěchovicích, Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, Smutné v Božeticích a Lužnici v Bechyni. Třetí stupeň povodňové aktivity byl na 54 místech.

  • 06:07
    voda 

    Voda z Vltavy zatopila parovod na českobudějovickém sídlišti Máj. Kvůli tomu mohou klesnout dodávky tepla a teplé vody na velké sídliště jihočeské metropole a některých objektů v centru města.

  • 06:16
     

    Po 4.00 hodině platil podle internetových stránek Českého hydrometeorologického ústavu třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, na devíti místech ve Středočeském kraji.

  • 06:17
    železnice 

    Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se v noci částečně podařilo zprovoznit nádraží v Kolíně, kde voda zaplavila koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu, řekl kolem půl páté mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Voda komplikovala provoz na důležité trati směrem na Moravu přes deset hodin. Stanice Kolín byla neprůjezdná zhruba od nedělních 18.00, protože se na kolejích kvůli ucpané propusti vytvořila laguna.

  • 06:19
    zácpa 

    Voda komplikuje dopravu v Praze. V noci byla například uzavřena Strakonická ulice od Pražského okruhu po Barrandovský most - jde o spojnici mezi jihem Čech a metropolí. Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina

  • 06:40
     

    Stav ohrožení je v Libereckém kraji na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň mají na Jeřici a Lužické Nise, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Labe. Toky sice v noci většinou mírně klesaly, k ránu ale začalo znovu vydatně pršet.

  • 06:40
    voda 

    Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7.00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala. Ve Vltavě nyní Prahou protéká 2760 m3/s.

  • 06:41
     

    Kvůli stoupajícímu Labi policie odklání automobily přijíždějící po dálnici D8 od Lovosic a Drážďan přes Teplice. Uzavřená je levobřežní silnice I/30 mezi Ústím na Labem a Lovosicemi. Do ústecké čtvrti Vaňov, kterou voda odřízla od centra, bude od rána jezdit speciální vlak. V noci se evakuovali obyvatelé části Děčína a Křešic, Počápel a Českých Kopist na Litoměřicku. Do 9.00 ráno mají své domovy opustit také obyvatelé více než 30 ulic v Ústí nad Labem, většinou ve čtvrti Střekov. Hladina v Ústí dosáhla dnes v 5.30 výšky 681 centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

  • 07:00
    voda 

    Zálezlice na Mělnicku po 11 letech opět bojují s velkou vodou. Součást obce Kozárovice se musela evakuovat. Domovy opustily čtyři rodiny. Pět lidí evakuaci odmítlo, řekl starosta Jiří Čížek. Obec je symbolem povodní z roku 2002.

  • 07:04
     
    Společnost Člověk v tísni otevřela povodňové konto na pomoc lidem zasaženým záplavami. Organizace vyhlásila sbírku SOS Povodně 2013, která bude využita především na individuální pomoc postiženým rodinám.
  • 07:17
     

    Kvůli stoupajícímu Labi se evakuují lidé v Ústí nad Labem, Děčíně a několika obcích na Litoměřicku. Odejít musí i 1400 obyvatel Křešic na Litoměřicku či 500 lidí z Českých Kopist a Počápel u Terezíne. Města a obce podél řeky postavila protipovodňové zdi. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

  • 07:18
     
    Kvůli vzedmutým tokům musely být evakuovány stovky lidí na několika místech ČR. V Praze to bylo například na Zbraslavi, v Modřanech a Lahovičkách. Na Zbraslavi radnice bojuje s nefunkčními protipovodňovými opatřeními. Pokud zábrany nevydrží, domovy bude muset opustit až 250 obyvatel Zbraslavi. Evakuace se zatím vyhnula Praze 5. Evakuována ale byla všechna zvířata z jižní části zoologické zahrady, kam voda natekla přes val, který dělí zahradu od řeky. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002.
  • 07:20
    voda 

    Hladiny řek na jihu a západě Čech začaly klesat. Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7.00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala.

  • 07:35
    voda 

    Hladina Labe v Pardubickém kraji vystoupila nad obvyklou úroveň. Stav pohotovosti vodohospodáři vyhlásili v Němčicích na Pardubicku. První, nejnižší povodňový stupeň, platí na Labi také v Přelouči.

  • 07:45
    TÝDEN.CZ 

    Reportér on-line deníku TÝDEN.CZ hlásí: cesta v MHD z pražského Slivence přes Barrandovský most do Braníka je nyní bezproblémová, jízda trvala stejnou dobu jako v "normální" dny.

  • 07:48
    zácpa 

    Záplavy uzavřely v ČR více než 150 úseků silnic. K šesté hodině ranní evidovalo Ředitelství silnic a dálnic 152 neprůjezdných úseků, o dvě desítky více než v neděli večer. Nejčastější příčinou je zaplavení silnice, ale voda některé úseky také zanesla bahnem a místy leží spadané stromy. Většinou se jedná o silnice druhých a třetích tříd, ale voda ztěžuje provoz i na dálnici D5 na Berounsku. Nejvíce postiženy jsou jižní Čechy. Například v Lenoře na Prachaticku byl na silnici I/39 uzavřen podemletý most. Na Českobudějovicku bude zase u Sedlece možná až do úterka neprůjezdná silnice I/20 a mezi Lišovem a Borkem asi do dnešního odpoledne silnice I/3.

  • 08:02
     
    V Praze od rána vydatně prší.
  • 08:03
    voda 

    Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde prakticky po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Stejná situace je na Úhlavě a velmi silné průtoky jsou také na Berounce. Podle předpovědí bude dnes v regionu dále pršet a má napadnout pět až 15 milimetrů; déšť už začal na Plzeňsku.

  • 08:20
     
    Počet míst s 3. stupněm povodňové aktivity v Jihočeském kraji opět klesnul. Momentálně se toto ohrožení týká 17 lokalit. Zatímco na většině vodoměrných stanic výška hladiny řek klesá, Otava v Písku se stále zvedá a překonala pětimetrovou hranici.
  • 08:23
    krize 

    Záplavy mají zřejmě další oběť. V Mokřanech na Benešovsku našli v neděli večer v korytě Janovského potoka utonulého dvaaosmdesátiletého muže. "Seniora naposledy viděla odpoledne jeho manželka, jak kolem potoka odhrabuje a odklízí naplavené větve," řekla mluvčí benešovské policie Diana Škvorová. V souvislosti s povodněmi zemřeli v Česku již dva lidé ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy. Záchranáři také v neděli v Trutnově vylovili z Úpy tělo neznámého muže. Policie pátrá i po čtyřech pohřešovaných vodácích.

  • 08:25
     
    Ve dvě hodiny po půlnoci skončila evakuace v Křešicích na Litoměřicku, kolik z celkem 1400 obyvatel obec skutečně opustilo, v tuto chvíli není jasné. Obec svážela jen ty lidi, kteří nemohli odjet svépomocí. Starosta Václav Kovařík připustil, že někteří ve svých domech zůstali. Kvůli výrazným škodám při předchozích povodních byla v Křešicích nedávno dobudována protipovodňová opatření, ta ale zřejmě obec před přicházející vodou z Labe neochrání, vyplývá z informací, které starosta sdělil.
  • 08:26
     
    V Královéhradeckém kraji v pondělí ráno stoupala hladina Cidliny v Novém Bydžově, na níž platí třetí povodňový stupeň. Hladiny většiny ostatních toků v noci klesaly. Třetí stupeň platil ráno ještě na Labi na přehradě Les Království a v Brodu, uvedl dispečink hradeckého ústředí Povodí Labe. Uzavřena v kraji zůstává řada silnic.
  • 08:34
    železnice 

    Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno 14 železničních tratí, především ve Středočeském a Jihočeském kraji. V hlavním městě jsou všechny tratě průjezdné. Zpoždění vlaků se počítají řádově v desítkách minut až hodiny.

  • 08:48
    voda 

    Řeka Ohře dosáhla v noci na pondělí třetího povodňového stupně v Karlových Varech Drahovicích. Zřejmě ale tak dosáhla svého maxima. Na horních tocích už začínají hladiny řek klesat, vyplývá z aktuálních informací Povodí Ohře. V kraji ale opět, i když mírně, prší. Kvůli počasí byly uzavřeny některé silnice, mimo jiné i do Kyselky.

  • 08:53
    hasiči 

    Hasiči v oblastech zasažených povodněmi v neděli a v noci na dnešek evakuovali celkem 2695 lidí, zhruba polovina z nich byla ve Středočeském kraji. Na 200 lidí hasiči před velkou vodou zachránili, nejvíce jich bylo v Praze.

  • 08:59
     

    V Praze opouštějí své domovy stovky obyvatel části čtvrtí Modřany a Zbraslav, hasiči dokonce museli některé odvézt na člunech. Ve dvou případech, v Lahovicích a Velké Chuchli, zachraňoval lidi i vrtulník.

  • 09:11
    TÝDEN.CZ 

    "Některé obchodní řetězce hlásí vyprodané holinky i pláštěnky," informuje reportér on-line deníku TÝDEN.CZ.

  • 09:12
    voda 

    Kulminace hladiny Labe v Ústí nad Labem by měla nastat během úterý na úrovni 10,8 metru a průtoku 3750 metrů krychlových vody za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 Ústím protékalo 4700 metrů krychlových vody za sekundu.

  • 09:19
     

    V neděli už v Kralupech evakuovali několik ulic, pacienty nemocnice a seniory z domova důchodců. Evakuováni byli na zimní stadion, na internát učiliště, nebo do přilehlých obcí, které nabídly svá ubytovací zařízení. Pacienti z nemocnice byli převezeni do nemocnice v Mělníku.

  • 09:25
     

    Jubilejní stý ročník veslařských Primátorek se o tomto víkendu v Praze neuskuteční. Pořadatelé musejí závody, na nichž se měli představit i olympijští medailisté Miroslava Knapková a Ondřej Synek, kvůli záplavám odložit, informoval předseda Českého veslařského klubu Josef Blecha.

  • 09:28
    hasiči 

    V zaplavených oblastech bylo nasazeno přes 14 tisíc hasičů. Vedle Středočeského kraje a Prahy nejčastěji zasahovali i v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Při práci se soustředili nejen na varování, evakuaci a záchranu obyvatel, ale i na stavbu protipovodňových hrází a čerpání vody ze zatopených míst.

    Spolu s hasiči se na záchranných pracích podíleli i vojáci. Jen v hlavním městě jich bylo na základě rozhodnutí premiéra Petra Nečase nasazeno 300 a pomáhali zejména se stavbou protipovodňových zátarasů. Dalších 60 vojáků bylo v neděli v Českých Budějovicích, ještě večer tam ale s prací skončili.

  • 09:54
     

    Pražské Divadlo Archa i Divadlo pod Palmovkou ruší představení. Po zkušenosti z ničivých záplav v roce 2002, které zasáhly tuto suterénní scénu fatálním způsobem, Archa vyklidila prostory velkého sálu a přilehlých míst. 

    "Povodňová voda zatopila v Divadle pod Palmovkou sklepy, mimo provoz jsou všechna důležitá energetická centra jako kotelny, vzduchotechnika, přívod plynu a elektrické energie," řekla mluvčí libeňské scény Kateřina Riethofová. 

    Už v neděli vyklízeli v Hudebním divadle Karlín. Další scény se o dalším postupu teprve rozhodují.

  • 09:57
     

    Zatímco mateřské, základní a střední školy v Praze uzavřel pověřený primátor Tomáš Hudeček, univerzity či jejich fakulty se rozhodují každá sama za sebe. Uzavřena je dnes například Právnická fakulta Univerzity Karlovy, jež sídlí u Čechova mostu, stejně tak Filozofická fakulta uzavřela své pražské budovy (včetně periferních Jinonic), zrušila i dnešní přijímací zkoušky. Výuku zrušil i děkan Přírodovědecké fakulty: "Žádná z budov fakulty v areálu Albertova není ohrožena povodní. Čekají se však vážná dopravní omezení, proto ruším studijní provoz včetně zkoušek a státnic." Státnice zrušila Fakulta dopravní ČVUT a doporučuje pedagogům zrušit výuku, uzavřela se i Vysoká škola uměleckoprůmyslová sídlící na Palachově náměstí. 

    Některé další univerzity a fakulty informovaly, že provoz neruší, ale obvykle prominou studentům neúčast a nabídnou náhradní termíny zkoušek.

  • 09:59
    voda 

    Vltava v Praze bude oproti původním předpokladům kulminovat patrně až v odpoledních hodinách. Korytem řeky protéká 2840 metrů krychlových vody za sekundu, normální průtok je přitom 149 kubíků, řekla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

    Kulminační bod má za sebou Sázava a až na výjimky většina toků na horní Vltavě v jižních Čechách. Pro Prahu bude důležitá situace na rozvodněné Berounce.

    Protipovodňové bariéry v Praze jsou postaveny do výšky, aby zvládly průtok 3250 kubíků vody za vteřinu. Za stoletou označují vodohospodáři vodu v Praze při průtoku nad 4000 metrů. Ničivé povodně z roku 2002 dosáhly v metropoli síly pětisetleté vody.

  • 10:00
     

    Kvůli záplavám se v Česku ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Nyní se energetici připravují na vzestup hladin řek v severních Čechách.

  • 10:08
     

    Národní knihovna zavřela celý svůj areál Klementina, kvůli výpadkům elektřiny vypnula i svůj elektronický systém Aleph. Podobně Městská knihovna v Praze zavřela Ústřední knihovnu na Mariánském náměstí a pobočku Holešovice.

  • 10:12
     

    Dva tygři v plzeňské zoo vyběhli ze svého výběhu, když padlý strom narušil plot. Ošetřovatelé je však pohotově uspali, k žádným komplikacím nedošlo.

    "Oba tygři se drželi do vzdálenosti několika desítek metrů od svého výběhu, nikam daleko nešli. Samice se ven nedostala vůbec," řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Stalo se to ještě ráno, kdy v zahradě nebyli návštěvníci.

  • 10:16
     

    Národní galerie v Praze preventivně uzavřela klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnskou jízdárnu. Oba objekty budou uzavřené do pátku. "Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci NG o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé," řekla mluvčí NG Eva Kolerusová.

    Podle odborníků z NG zatopení objektu zatím nehrozí, fungují protipovodňová opatření z roku 2002, kdy byla instalována v kanalizaci nová čerpadla. 

  • 10:26
    železnice 

    Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno 14 železničních tratí, především ve Středočeském a Jihočeském kraji. Vlaky v hlavním městě zatím voda nezastavila, naopak byly posíleny příměstské spoje. Zpoždění vlaků se počítají řádově na desítky minut až hodiny. 

  • 10:30
     

    Přerušené dodávky proudu kvůli záplavám vyřadily z provozu několik vysílačů mobilních sítí. Signál v těchto místech většinou zajišťují okolní základnové stanice a mobilní sítě na celém území fungují.

  • 10:31
     

    Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení, večer by se mělo hrát ve všech budovách, v provozu je i podzemní parking. "Situace se může ale měnit v průběhu dne, pokud by například došlo k odpojení budov od elektřiny a plynu," řekl mluvčí české první scény Tomáš Staněk. Objekt Anenského areálu byl podle něj v noci od elektřiny odpojen, nyní už elektřina funguje. "Národní divadlo momentálně nevyklízí žádné podzemní prostory. Protipovodňová vrata v historické budově, která ústí v nábřežní zdi, jsou plně funkční; došlo pouze k malým průsakům."

  • 10:42
     

    Lidé, které postihly povodně, mohou získat na překonání nejhorší situace a zvládnutí škod mimořádnou dávku od státu. Podle ministerstva práce mohou dostat až 51 150 korun. Požádat o tuto podporu mohou svou pobočku úřadu práce. Úřad se chystá uvolnit také peníze pro obce, aby mohly přijmout lidi na veřejně prospěšné práce na odklízení škod. Částka se zatím propočítává.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: Robert Sedmík, David Kundrát, Martin Hykl, ČTK , Miroslav Bobek, Kamaryt Michal.

Autor: - red -





Čtěte dále

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Francouzská aliance připravuje 30. ročník festivalu Bonjour Brno, který do města pravidelně přináší kulturu i atmosféru země...

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Na 100 automobilových a motocyklových veteránů mohli dnes dopoledne obdivovat lidé v Přerově. Po 11:00 vyrazili jejich majitelé z...

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi