Herec Vydra o údajném týrání: Připadám si jako koňský disident

Herec Václav Vydra a jeho koně.

Herec Václav Vydra se v posledních dnech ocitl v nezáviděníhodné roli. Ze všech stran se na něj valí kritika, že špatně opečovává či dokonce týrá svoje koně. "Ano, týrám je," žertoval se smíchem Vydra, když se na něj on-line deník TÝDEN.CZ obrátil se žádostí o rozhovor o koních. V jeho hlase však byla spíš slyšet únava. Kvůli kontroverzní metodě ošetřování kopyt bude totiž herec nejspíš čelit i trestnímu oznámení z pera pražského advokáta Tomáše Pelikána. Navzdory faktu, že kontrola veterinární správy týrání zvířat na Vydrově statku neodhalila.

Prověřit hercovy koně se vydal osobně šéf středočeské státní veterinární správy Zdeněk Císař. Zvířata prohlédl, zaměřil se na kopyta a žádné týrání nezjistil. "S tím, že jsme si nechali předvést všechny koně. Potom jsme se zaměřili na koně, na které byla podána stížnost, a v ani jednom případě jsme nezjistili, že došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Chápu, že se bude spousta lidí ohrazovat, neboť záběry, které proběhly ve sdělovacích prostředcích, mohou zavádět velké otazníky, ale při naší kontrole doopravdy nebyly shledány zásadní problémy," řekl Císař Českému rozhlasu.

Emoce ovšem budí i fakt, že má Vydra na vyučování kontroverzní metody ošetřování kopyt dostat od ministerstva zemědělství dostat pětimilionovou dotaci. Rezort totiž vede jeho kamarád, ministr Petr Bendl (ODS). Ten má na Vydrově statku u Slapské přehrady ustájené i své koně.

Jak vnímáte kolotoč událostí, který se v uplynulých dnech roztočil kolem vás a vašich koní?

Potýkám se s tím už dlouho. Je to kampaň, která zraje už delší dobu. Za prvé se odlišuji a snažím se prosadit něco, co není běžné. Za druhé se zdá, že šlapu na patu lidem, kteří by chtěli mít v tomto směru monopol. Navíc je na mě vidět. Mnoho lidí mě a mé názory vnímá pozitivně a to asi vadí.

Komu konkrétně?

Třeba Živnostenskému společenstvu podkovářů, tedy panu Vinčálkovi a paní Kubištové, kteří si myslí, že je připravím o část jejich dotací. Nebo různým svazům chovatelů, kteří kvůli fámám získali pocit, že týrám koně, řežu jim kopyta do krve a oni pak nemohou chodit, což je nesmysl a lež. Ale fámy jsou mocné. Často mě nazývají tmářem, ale to bych spíš obrátil na druhou stranu. Propaguji teorie, které, byť jsou založeny na stejných základních principech, by svým novátorstvím mohly do jisté míry přepisovat učebnice.

Herec Václav Vydra a jeho koně.Veterinární správa sice neodhalila u vašich koní žádné týrání, přesto však budete kvůli strouhání kopyt nejspíš čelit trestnímu oznámení…

To by mě zajímalo, co chtějí trestně oznamovat, když koně netýrám.

… nepochybujete ale trochu, jestli to, co děláte, je skutečně správné? Při tom všem, co se nyní děje.

To jsem pochyboval, když konvenční péče mým koním nedokázala pomoci. Když mou dvanáctiletou kobylu veterinář poslal do "důchodu" a po veškeré péči, která se od narození dostávala mému hříběti od veterináře a podkováře, bylo po třech a půl letech podkování konstatováno, že v jeho čtyřech letech u něj začíná artróza a já nemohu počítat s tím, že bych na něm v budoucnu mohl nějak víc jezdit. Tehdy jsem se dostal ke knížce dr. Strasserové a bylo mi jasné, že tohle je cesta, kterou se chci vydat. Uspořádal jsem u nás první třídenní "základní seminář" s rakouským lektorem a dozvěděl se informace, o kterých jsem do té doby nic netušil. A bylo mi jasné, že nejsem sám. Bylo to jako objevení nového kontinentu. Řekl jsem si, že to se přece musejí dozvědět i ostatní, a začal jsem semináře pořádat dál pro zájemce většinou z řad majitelů koní.

Video z Vydrova statku

Jaký byl o ně zájem?

Zájem byl velký, ale nebyli vyškolení lidé, kteří by byli schopni potřebnou péči koním poskytnout. Tak jsme uspořádali první dvouletý vyškolovací běh Ošetřovatelů kopyt. V současné době už studuje přes dvacet studentů, z nichž mnozí budou už v červenci skládat závěrečné zkoušky. Za tuto dobu - zhruba šest let - jsem se přesvědčil o tom (a nejenom já), že pokud se dodržují všechny zásady tohoto způsobu péče o koně i způsobu úpravy kopyt a jeho provedení, tak to funguje a dokáže koním navrátit či udržet jejich zdraví i využitelnost danou jejich fyziologickými možnostmi. Smutné je, že se nad tím člověk začne zamýšlet vážně většinou až tehdy, kdy se jeho koně pod konvenční péčí dostanou do neřešitelných problémů vedoucích ve finále až k jejich utracení.

Můžete ve stručnosti popsat, k čemu vámi používaná metoda přesně slouží a pro které koně je vhodná?

Je pro všechny koně. Pro koně, kteří mají deformace, je šancí k nápravě. A pro koně, kteří deformace nemají, je dobrou metodou, jak si udržet zdravý stav. V zásadě jde o to, že se zachová či znovuobnoví mechanismus kopyta, které není jen kusem rohoviny, ale je to důmyslný orgán, který má několik funkcí - hmatovou, funkci krevní pumpy, je to metabolický orgán a také primární tlumič nárazů. Pokud kopyto nefunguje, jak má, jde náraz dál do celého kloubního a vazového aparátu. A když ho okovu, je to to samé. Představte si, co by s vámi udělalo vzít si železnou botu a proběhnout se po asfaltu.

Herec Václav Vydra a jeho koně.Jestli tomu dobře rozumím, slouží tedy vystrouhávání k tomu, aby se kopyto regenerovalo a fungovalo jako v době, kdy se koně pohybovali volně v přírodě a nikdo se o jejich kopyta nestaral.

V zásadě ano. Mělo by to kopytu a koni navrátit zdraví. Proto i tu metodu nazýváme celostním způsobem, kopyto má vliv na další různé orgány koně - na játra, ledviny i celý metabolismus.

Co říkáte na protiargument, že koně po ostrouhání kopyt kulhají? Natočili je tak i u vás na statku.

To je lež. Koně po vystrouhání nekulhají. Není záměr, abychom vystrouhali koně a on kulhal, záměrem je koně vyléčit. A pokud je stav jeho poškození takový, že by nemohl chodit na normálním terénu, je potřeba ho strouhat a nechat pohybovat na speciální gumové podlaze a vyčkat na dobu, kdy bude schopen plně rehabilitovat. Rozpor je v tom, co se oni brání přiznat: že okovaný a nekulhající kůň nemusí být zdravý. Kulhání není jediná známka zdraví koně. Je bez diskuze, že by kůň kulhat neměl. A po vystrouhání metodou dr. Strasserové by také koně kulhat neměli. Když natočili mého koně, jak špatně chodí, nebylo to za prvé po strouhání a za druhé za týden kulhat přestal. Byl jen přetažený, což je fyziologický stav. Já ráno po těžké túře třeba taky nevstanu z postele. A třeba taky kulhám. A neznamená to, že jsem týraný nebo že bych měl být léčen.

Další videozáznam z Vydrova statku:

Vystrouhávání kopyt nicméně přirovnávají někteří veterináři k tomu, když si člověk ostříhá nehty příliš nakrátko, do masa. Také se mu pak prý bude chodit špatně a bude kulhat. Podle vás ale tedy koně po takovém ošetření nekulhají, je to tak?

Ne. To je hloupé přirovnání. Jen ukazuje, že se s principy toho ošetření vůbec neseznámili. Můžu samozřejmě udělat chybu jako řemeslník, jako strouhač, podkovář nebo kdokoliv, kdo se stará koním o kopyta. Ale ta chyba není princip, není to důvod napadat metodu.

Jak si tedy vysvětlujete, že ji v zahraničí zavrhli?

V žádném zahraničí ji nezavrhli. To je lež. Mohli ji tam zavrhnout lidi stejní, jako ji zavrhují tady. Nám je například znám fakt, že se v Německu podařilo lobbisticky prosadit do znění zákona klauzuli, podle které by směli kopyta koní upravovat jen vyškolení podkováři. Žalobou německé skupiny ošetřovatelů kopyt u Ústavního soudu byla tato klauzule zrušena. Strouhání kopyt má spoustu příznivců po celém světě. Je spousta lidí, kteří ho obhajují a úspěšně praktikují.

Můžete některé jmenovat?

Samozřejmě. Vedle paní dr. Strasserové třeba Chris Gehrman z Německa, který působí i v Belgii, Švýcarsku a Francii, Patrick Spieleder z Rakouska, Thorsten Kaiser z Nového Zélandu, Jane Kemptonová z Velké Británie, Sabine Kellsová z Kanady, dr. Skinner z USA, Irene Bastholmová z Norska, Tomasz Ochwat z Polska…

Herec Václav Vydra a jeho koně.A v Česku?

Nezapomínejte, že u nás jsme v začátcích. Certifikovaní ošetřovatelé jsou tu zatím tři včetně mě - paní Lehoučková a pan Blecha. Ale pak je tady dalších x studentů i spokojených majitelů ošetřovaných koní. Je to něco nového. Já jsem se k tomu poprvé dostal před šesti lety, kdy jsem dal své koně ze stájí ven a začal jim budovat podmínky, aby mohli být bosí. Před dvěma lety jsem pak tuto metodu vystudoval jako v podstatě jeden z prvních u nás.

Máte u sebe ve stájích i koně ministra zemědělství Petra Bendla. Strouháte kopyta i jim?

Koně jsou u nás na statku, který má v pronájmu Institut celostní péče o koně (ten praktikuje metodu vystrouhávání kopyt - pozn. red.). Já osobně o jeho koně nepečuji.

Teď od něj máte dostat dotaci…

Ne já, ale institut, jehož jsem v současné době ředitelem. Dotace má sloužit k tomu, abychom mohli šířit alternativní způsob péče o koně, otevřeli cestu k vytvoření profese kopytář - ošetřovatel bosých kopyt, která bude moci zahrnovat i různé jiné způsoby úpravy kopyt, a sami mohli školit kopytáře podle systému výuky dr. Strasserové.

A už dotaci máte?

Ještě ne. Zatím jsme ji neobdrželi.

Nemáte obavy, že o ni kvůli současnému humbuku přijdete?

Bylo by to dost podivuhodné, protože dotaci schválil zemědělský výbor sněmovny i parlament. Nejde o strach, já bez těch peněz přežiju, ale bude to znamenat, že to vzdělání bude pořád dražší než srovnatelné vzdělání podkovářské. Navíc jde o první krok k tomu, aby se mohly dávat prostředky i na alternativní péči o koně. O tom, která metoda je ta správná, si musí rozhodnout majitelé, případně sami koně. Když se ukáže, že to k ničemu není, tak to asi bylo špatně, ale to je normální soutěž. A když někdo dělá takovou kampaň, jaké jsme nyní svědky, tak tu soutěž hrubým způsobem porušuje. V důsledku této kampaně jsme byli podrobeni kontrole z krajské veterinární správy, která ale žádné týrání nebo špatnou péči, ze které jsme byli obviňováni, nepotvrdila.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).Má vystrouhávání kopyt nějaké prokazatelné výsledky?

Má výrazně prokazatelné výsledky, a to nejen na mých koních. Jsou to bosí koně, a přesto můžou sportovat a být v plné zátěži. To je velice výrazný úspěch. Protože nemůžeme pořád srovnávat bosé koně s okovanými. Podkova je něco, co koni umožňuje překračovat jeho fyziologické možnosti, kůň s nimi může být zatížený, i když není zdravý a zdraví nevykazují jeho kopyta. A pokud mu podkovy sejmou, nemůže chodit, musí ho upravovat na boso a mají s tím veliké problémy. A většinou ho zase okovají s tím, že zrovna tenhle kůň nemůže chodit bosý.

Poslední podpis pod dotací, o kterém jste mluvil, má patřit právě ministrovi Bendlovi?

Pokud vím, tak v běžné praxi takové dotace ministr nepodepisuje. Podepisuje je úředník ministerstva.

A nevidíte jako problém, že jste s Petrem Bendlem kamarádi a že u vás má ustájené koně?

Považuji to spíš za jeho určitou osobní statečnost, protože se dostává do situace, v jaké jsem já. Mám pocit, že jsem se stal jakýmsi koňským disidentem. Je to podobné, jako když do školy chodí dítě paní učitelky. Je na něj upřená mnohem větší pozornost než na jiné dítě. 

Foto: Robert Sedmík, archiv Václava Vydry

Autor: Lucie Nekvasilová





Čtěte dále

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi