Havel jako Masaryk. Rakev povezou Prahou na stejné lafetě

Státní pohřeb exprezidenta Václava Havla bude v pátek v poledne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Havlovu památku uctí Česko také třídenním státním smutkem, jenž potrvá od středy do pátku. Na veřejných budovách budou vyvěšeny vlajky na půl žerdi. V pátek v poledne by měli občané na doporučení vlády Havlovu památku uctít minutou ticha. Slováci budou smutek držet v pátek od 8 do 18 hodin. Vláda také parlamentu navrhne, aby přijal speciální zákon, v němž by byly vyzdvihnuty Havlovy zásluhy o stát. "Mělo by v něm být napsáno, že se exprezident zasloužil o svobodu a demokracii," uvedl premiér Petr Nečas.

"Smuteční rozloučení s panem prezidentem Havlem vyvrcholí v pátek 23. prosince ve 12 hodin v katedrále svatého Víta," uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Pohřeb bude vysílat ČT a Český rozhlas.

Rakev s ostatky bude při středečním převozu (od 10.00) do Vladislavského sálu Pražského hradu tažena koňmi na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Snahou organizátorů pohřbu totiž je poslední rozloučení s někdejší hlavou státu co nejvíce přiblížit prvorepublikové tradici. Ve Vladislavském sále ve středu zahraje Česká filharmonie, která kvůli státnímu smutku zrušila koncerty. Smuteční průvod vyjede v deset hodin dopoledne.

Rakev s ostatky zesnulého prvního polistopadového prezidenta bude v úterý vystavena v centru Pražská křižovatka v odsvěceném kostele svaté Anny. Odtud se ve středu přemístí do Vladislavského sálu Pražského hradu.

Pochodu se zúčastní nosiči historických praporů z období legií z první světové války, první republiky a druhé světové války. V průvodu bude i 18 bojových praporů současných jednotek české armády, které vojákům udělil Havel v době, kdy vykonával funkci prezidenta.

Podle arcibiskupa Dominika Duky pak v pátek dopoledne vojáci přenesou rakev do svatovítské katedrály, kde ve 12 hodin začne rekviem. Duka České televizi řekl, že zádušní mši bude celebrovat on. Závěr pak odslouží Havlův přítel, biskup Václav Malý. Po státním pohřbu by se měl podle arcibiskupa na přání rodiny konat ještě obřad v krematoriu, uložení urny se uskuteční nejspíš po Vánocích.

Havel, symbol boje proti komunismu, sametové revoluce i porevoluční cesty k demokracii, zemřel v neděli ve spánku na chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Dagmar Havlová u rakve s ostatky svého chotě Václava Havla.Zádušní mše za zesnulého exprezidenta Václava Havla budou v mnoha kostelích pražské arcidiecéze. Již v úterý 20. prosince bude smuteční bohoslužbu sloužit v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu Havlův dlouholetý přítel, katolický kněz Tomáš Halík. Ve čtvrtek 22. prosince se uskuteční v kostele sv. Prokopa v Praze na Žižkově rekviem, na kterém na Havla zavzpomíná herečka a politička Táňa Fischerová. Informovaly o tom webové stránky Arcibiskupství pražského. "Některé farnosti již stanovily datum, jiné rekviem za Václava Havla plánují.

K rakvi se chodí poklonit tisíce lidí

Stovky lidí však už v pondělí přicházely do odsvěceného kostela svaté Anny v centru Prahy rozloučit se se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem. Na manželovu rakev položila kytici růží i Havlova manželka Dagmar. Doprovodila ji Nina, dcera z prvního manželství, a také řádová sestra boromejka, která se o prezidenta až do jeho smrti starala.

Očividně sklíčená Dagmar Havlová strávila v kostele asi hodinu. Odešla těsně před polednem, kdy se brána otevřela pro veřejnost. Podle odhadů policie bylo po třetí hodině odpoledne před kostelem až 1500 lidí. Lidé trpělivě stáli v desítky metrů dlouhé frontě, která se táhla přes Betlémské náměstí až k Husově ulici.

"Přišly jsme před půl jedenáctou a ještě nikdo tu nebyl, tak jsme byly překvapené. Lidé se ale nakonec začali scházet. Proč tu jsme? Z úcty a pokory, kterou jsme k Havlovi celý život chovaly," řekly tři postarší dámy, které přišly jako první.

Lidé byli všech věkových kategorií, od mladých po seniory, a přinášeli svíčky a květiny, zejména rudé růže, které kladli k rakvi umístěné na pódiu, kam se vystupuje po schodech. Lidé se před rakví klaněli, řada z nich poklekla a pokřižovala se. Návštěvníci měli v obličejích pohnutí, zastavovali se také u malé výstavky fotografií ze života bývalého prezidenta. Drtivou většinu odcházejících přemohl smutek a plakali.

Dagmar Havlová před Pražskou křižovatkou.

Někteří bývalého prezidenta znali dokonce osobně. "Nebyla jsem sice s Havlem v nijak úzkém kontaktu, ale znala jsem ho. Když už byl pan Havel prezidentem a já měla něco na srdci, tak jsem mu napsala dopis. Napsala jsem takto několik dopisů a na každý mi vždy přišla odpověď. Až na ten poslední, kdy jsem mu přála k pětasedmdesátým narozeninám, mi už neodpověděl," řekla Eliška Orelová, která čekala před bránou ve frontě mezi prvními. S Václavem Havlem se potkali ještě před revolucí v Činoherním klubu, kde tenkrát působila a kde se scházeli lidé z oblasti kultury.

Řádová sestra utěšuje vdovu po Václavu Havlovi Dagmar Havlovou (vpravo), která přivezla 19. prosince do Pražské křižovatky v pražské Zlaté ulici ostatky svého manžela

"Václava Havla jsme hodně uznávali, neznala jsem ho sice osobně, jen jako pana prezidenta a předtím i jako disidenta," řekla Alena Šlapalová s tím, že vyjádření účasti Havlovi k "tomu prostě patří". A podobně smýšleli i ostatní příchozí, z nichž mnozí jen stěží přemáhali slzy.

V zástupu, který po hodině od otevření brány kostela končil až na rohu Betlémského náměstí, čekal i osmnáctiletý Daniel Kajpr: "Václav Havel pro mě znamenal hrozně moc a myslím, že bez něho bysme nebyli tam, kde jsme teď. Jsem mu strašně vděčný, že díky němu můžeme třeba i volně cestovat, protože já už tři roky studuji střední školu v zahraničí a bez něho bych tohle nikdy nemohl. A mrzí mě, že je tu tak málo mých vrstevníků."

Rakev s ostatky bude v Pražské křižovatce vystavena i v úterý od 10 do 20 hodin. Vstup je ze Zlaté ulice, východ na Anenské náměstí. Ve středu a ve čtvrtek bude rakev vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Kondolenční listiny na Hradě  

Muž s portrétem Václava Havla na hrudi se podepisuje do kondolenční listiny.Na Pražském hradě i v jiných městech republiky začali lidé podepisovat kondolenční listiny k úmrtí Václava Havla. Jako první se do knih v Rothmayerově sále v 10 hodin zapsali prezident Václav Klaus, pražský arcibiskup Dominik Duka, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Na zápis čekaly desítky lidí, další zájemci neustále přicházejí.

Už krátce po oznámení Havlova úmrtí se lidé začali spontánně shromažďovat na různých místech republiky. V Praze i v pondělí od časného rána přicházeli třeba na Hrad, kde vzniklo v přízemí Carolova křídla na prvním nádvoří pietní místo. Desítky zájemců čekaly na zápis do kondolenčních knih ve frontě, na mnohých bylo vidět dojetí.

Kondolenční knihy jsou pro veřejnost na Hradě vystaveny v těchto dnech:

 

- 19. prosince 2011 v době od 10 do 20 hodin

- 20. prosince 2011 v době od 9 do 20 hodin
- 21. prosince 2011 v době od 13 do 20 hodin
- 22. prosince 2011 v době od 9 do 18 hodin

 

Foto: ČTK

Autor: - vav -





Čtěte dále

Černochová: Hrdiny druhé světové války nesmíme rozlišovat podle národnosti

Černochová: Hrdiny druhé světové války nesmíme rozlišovat podle národnosti

Vojáky, kteří za druhé světové války bojovali za osvobození Evropy, by současná společnost neměla rozlišovat podle jejich...

Předsedkyní SOCDEM je Jana Maláčová, do voleb chce levicovou koalici

Předsedkyní SOCDEM je Jana Maláčová, do voleb chce levicovou koalici

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zvolili ji...

Škola nepovolila asistenčního psa, podle ombudsmana šlo o nepřímou diskriminaci

Škola nepovolila asistenčního psa, podle ombudsmana šlo o nepřímou diskriminaci

Blíže nejmenovaná základní škola nepovolila dětem se zdravotním postižením ve svým prostorách asistenčního psa, podle veřejného...

Analýza: Poptávka po pražských kancelářích vzrostla v prvním pololetí o pětinu

Analýza: Poptávka po pražských kancelářích vzrostla v prvním pololetí o pětinu

Celková poptávka po pražských kancelářích v letošním prvním pololetí vzrostla meziročně o pětinu. Činila 327.300 metrů...

Intimity Festival: První svého druhu v Česku, plný objevů a inspirace

Intimity Festival: První svého druhu v Česku, plný objevů a inspirace

Ve dnech 22. a 23. listopadu se v Cubex centru na pražské Pankráci uskuteční Intimity Festival, který přináší do České republiky...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi