Genderová vyváženost do škol? Problém

ilustrační foto"Teď si probereme spalovací motory, děvčata se zatím přepudrují," mohou slyšet děti v hodině fyziky. Podle výzkumů ale podobné výroky ovlivňují to, jak si děti věří a jakou školu vystudují. Organizace podporující rovný přístup proto chtějí, aby genderová výchova byla povinným předmětem na pedagogických školách. Odpovědné ministryně jsou proti.

"Do našeho pilotního kurzu Rovné příležitosti v pedagogické praxi nastoupila většina učitelů s tím, že u nich na škole je sice všechno v pořádku, ale že si nás teda poslechnou. Po jeho skončení byli překvapeni, kolik stereotypů na sobě samých i na okolí viděli," popisuje dosavadní zkušenosti Dana Radová, koordinátorka společnosti Žába na prameni, která se snaží přispívat k vyrovnávání šancí žen a mužů.

Co je gender
Gender představuje sociálně utvářený komplex vlastností, chování, zájmů, vzhledu atd., které jsou v určité společnosti spojovány s obrazem ženy nebo muže. Konkrétní náplň tohoto komplexu vlastností, chování, zájmů, ambicí atd. je kulturně a historicky proměnlivá. Důkazem toho jsou odlišná očekávání vůči ženám a vůči mužům, jež existovala a existují v různých historických obdobích a různých kulturách.
"Přistup okolí k chlapcům a dívkám se liší už od narození, a to podle nás ovlivňuje děti mnohem víc než to, jestli jsou biologicky dívkou nebo chlapcem," vysvětluje Irena Smetáčková.

Sami účastníci kurzu pak formulovali deset bodů, které by podle nich měl stát plnit, aby vzdělávání ve škole přispívalo ke zmírnění stereotypů o tom, co je "klučičí" a co "holčičí".

"Hlavní podle nás je, aby měli učitelé v pedagogickém minimu na středních i vysokých školách povinný kurz genderové výchovy," říká Dana Radová. Podle ní se totiž nedá čekat, že by takové kurzy ve velkém poptávali učitelé sami od sebe.

Je genderová výchova prkotina? Výzkumy nesouhlasí

Snažení lidí, kteří se věnují rovným příležitostem mužů a žen, leckdo považuje za zbytečné (včetně například premiéra Topolánka). Za pravdu jim ale dávají některé výzkumy.

Před dvěma lety například Irena Smetáčková z Pedagogické fakulty UK s kolegyněmi zkoumaly, nakolik ovlivňuje pohlaví rozhodování dětí o dalším studiu. "Zjistily jsme také velké rozpory mezi tím, jaké děti mají známky, a nakolik si věří, že učivo opravdu ovládají," říká Irena Smetáčková. "Kluci si i s dvojkami mysleli, že věci rozumějí, a naopak jedničkářky si mnohdy byly nejisté," vysvětluje. Podle výzkumné zprávy to může být dáno tím, že sami učitelé výsledky dívek považují za projev snaživosti a nikoli nadání.

Rozdíl mezi pohlavími zjistila Smetáčková i v jiném výzkumu. Ten ukázal, že kluci byli podstatně lepší v porozumění čteným textům. A proč? Do testů se obvykle vybíraly články z novin, a noviny kluci čtou mnohem častěji než děvčata, takže se jim s nimi snáze pracovalo.

ilustrační foto: je běžné, že do baletu chodí jen děvčátka...Stereotypy posiluje i jazyk

Podle odborníků existuje řada věcí, jimiž se stereotypy upevňují. Například dějiny se učí jako sled panovníků a bitev (mužská doména), a ne jako vývoj v oblasti každodenní reality, kultury a podobně (ženská doména). Ve fyzice či matematice se příklady ilustrují na strojích spíš než na procesech běžných v kuchyni. Obecně v příkladech vystupují častěji chlapci než dívky. Muži jsou častěji zobrazováni jako úspěšní šéfové nebo sportovci, ženy jako půvabné slečny nebo matky starající se o domácnost.

A to ještě nemluvíme o jazyku. Tzv. generické maskulinum, tedy označování obou pohlaví oslovením pro muže, někdy nabývá bizarních významů. "Když se řekne, že učitelé mluvili k žákům, představíte si na stupínku a v lavicích i ženy?" upozorňuje na úskalí generického maskulina Irena Smetáčková. "Výzkumy z Německa dokládají, že jeho používání může vést k tomu, že se ženy z veřejného života jakoby ztrácejí," dodává. "Tento jev je v jazyce poměrně nový, vznikl asi před 150 lety v Anglii kvůli tomu, aby se šetřilo drahým inkoustem," dodává Tomáš Pavlas, který se genderovou problematikou zabývá na Fakultě humanitních studií UK.

Doporučení z kurzu Rovné příležitosti v pedagogické praxi
- požadavek na začlenění genderové výchovy do akreditačních podmínek pro školy, do nabídky Národního institutu dalšího vzdělávání (NIDV) i do kurzů Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků
- genderová výchova by měla být průřezovým tématem v Rámcovém vzdělávacím programu (podobně jako např. mediální výchova, environmentální výchova, výchova demokratického občana atd., pozn. red.)
- kontrola genderové citlivosti při posuzování učebnic a při školních inspekcích
- změny na MŠMT: posílení role koordinátora pro rovné příležitosti, proškolování lidí, kteří se zabývají projekty, jež se mohou týkat genderu (využití ESF, přidělování grantů apod.), vyčlenění zvláštní sekce pro rovné příležitosti mužů a žen na webu
- poskytování grantové podpory pro oblast genderové výchovy

Problematické jsou i mnohé věci, které lidé (včetně učitelů) bez rozmyslu říkají. Třeba označení "něžné a silné pohlaví", výhrůžka "nebuď baba" nebo varování "tohle se pro děvčata nehodí" a mnohá další.

Řešení? Nijak militantní

"Ministerstvo školství i vláda deklarují, že je rovnost jejich prioritou. Každoročně definují postupy, kterými se má dosahovat jednotlivých cílů, ale že by jejich formální plnění přinášelo změny, to nevidíme," stěžuje si Irena Smetáčková. "Před dvěma lety jsme například sestavili příručku pro posuzování genderové vyváženosti učebnic. Pak jsme se ale doslechli, že hodnotitelé nedostávají tuto příručku k dispozici," popisuje.

V Česku se sice může učit podle jakýchkoli učebnic, které jsou na trhu, ministerstvo však posuzuje jen ty, které mají dostat takzvanou schvalovací doložku. Díky ní je garantováno, že kniha odpovídá odborným i pedagogickým požadavkům. Pokud jde o gender, podle Ireny Smetáčkové není třeba kontrolovat každou větu. "Na první pohled poznáte, že je kniha psána s ohledem na genderovou vyváženost," vysvětluje.

A proč hodnotitelé nedostávají do ruky příručku pro hodnocení? "Ministerstvo nepovažuje za potřebné seznamovat hodnotitele s úplnými základy genderové problematiky. Pro orientaci jim postačí méně rozsáhlá, dvoustránková Pomůcka pro posuzování genderové korektnosti učebnic s návodnými otázkami, kterou autoři studie připravili," vysvětluje situaci Naďa Holická, která se na ministerstvu věnuje problematice genderu v učebnicích. "Pokud mají recenzenti výhrady, vyzve ministerstvo nakladatele, aby se k nim vyjádřil. Podle mých informací byly dosud všechny závažné připomínky zapracovány," popisuje Holická.

ilustrační foto: ...ve waldorfské školce Montessori se ale péct učí i kluciMinistryně povinné kurzy nepodpoří

Dalším cílem Žáby na prameni a jejích spolupracovnic a spolupracovníků je to, aby studenti pedagogických oborů museli na středních i vysokých školách absolvovat kurz věnovaný citlivosti k genderovým tématům. "Když jsem studovala, dostali jsme nově uložený kurz trvale udržitelného rozvoje. I mně to přišlo jako zbytečná hloupost, ale nakonec to byl jeden z nejzajímavějších předmětů a čerpám z něj doteď. A ovlivnil mě i při vyučování, bez něj by mě třeba nenapadlo ve výtvarné výchově s dětmi malovat stromy a povídat si o nich," popisuje princip "tlaku shora" Dana Radová, vzděláním učitelka.

Ministryně školství Dana Kuchtová ale myšlenku speciálního kurzu nepodporuje. "Je to složitý problém. Myslím si, že by se genderové rovnosti měly věnovat všechny předměty, je to i součást rámcových vzdělávacích programů. Ale o tom, že se má učit v povinném kurzu, přesvědčená nejsem," popisuje svoje stanovisko.

"Jsem pro to, aby se o genderové tematice diskutovalo. Kurzy ve škole podle mě nejsou nejlepší cestou, jak změnit atmosféru ve společnosti. Člověka totiž lze naučit jen citlivosti k problémům, ale nikoli hodnotám," nesouhlasí s bojovníky za genderovou výchovu ani jejich resortní ministryně Džamila Stehlíková.

Zajímavé odkazy k tématu
Příručka Genderově citlivá výchova
Metodická příručka Gender ve škole
Příručka pro učitele ke knize Gender ve škole
Příručka pro posuzování genderové korektnosti učebnic
Článek na téma Gender v jazyce a řeči

Právě ke zvýšení citlivosti k problému ale podle aktivistů jejich kurzy pomáhají. "Chtěli bychom, aby si studenti už ve škole nasadili 'genderové brýle'," popisuje Dana Radová. "Důležité je, aby učitelé vnímali, jakými způsoby se stereotypy mohou v jejich praxi projevovat, a bránili se tomu," dodává.

Dnes kurzy zaměřené na genderovou citlivost nabízejí tři ze čtrnácti českých pedagogických fakult, ve všech případech se jedná o kurzy nepovinné. Současní učitelé se mohou doškolovat v kurzech NIDV. "Jen málokterý ředitel ale sám od sebe dá učiteli čas a peníze právě na tento kurz, to ho raději pošle na práci s počítačem," popisuje běžnou realitu Irena Smetáčková. Podle Dany Radové je ale třeba o jejich učebnici genderově citlivé výchovy, která je zdarma, velký zájem. "Povědomí lidí se lepší, i když velmi pomalu," brání se přílišnému optimismu.

Foto: Lucie Pařízková, Karel Šanda, archiv





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi