Expert radí: Jak se chovat při útoku teroristy

Záchranáři pomáhají zraněné osobě po útoku v Barceloně, kde najel útočník dodávkou do davu lidí.

Při čtvrtečním útoku v Barceloně terorista autem zavraždil třináct lidí, před měsícem jiný útočník v Egyptě pobodal několik turistek na hotelové pláži, mimo jiné i jednu Češku, která zraněním podlehla. Teroristické útoky jsou smutnou realitou současnosti, jak se tedy chovat, když máme smůlu a staneme se obětí? Jak postupovat a jaký je dnešní terorismus, popsal on-line deníku TÝDEN.CZ instruktor sebeobrany a jednatel Krav Maga klubu TADC-KM Ostrava, z. s.

Při útocích na civilní obyvatelstvo, se kterými se setkáváme v současné době, většinou jde o nenadálé a neavizované útoky kdykoliv během dne. Od útoku na hudební klub Bataclan v Paříži však ubývá užití střelných zbraní. "Získat zbraň na nelegálním trhu vyžaduje určité minimální kontakty a znalosti tohoto prostředí, přestože teroristé a útočníci neberou v potaz směrnice EU o střelných zbraních a střelivu a vysmívají se snahám o omezení držení legálních zbraní," říká instruktor sebeobrany Dušan Vavrečka.

Podle něj se však při útocích prudce zvyšuje užití nožů, mačet, seker a dopravních prostředků. Mají totiž nezanedbatelnou výhodu - jsou k mání za pár korun a s nožem, mačetou nebo sekyrou nemusí útočník umět nijak speciálně zacházet. Stačí zajít do obchodu, vybrat si některý z těchto předmětů a terorista může  zaútočit v podstatě okamžitě na nic netušící zákazníky nebo personál.

Zvláštní dovednosti a schopnosti bohužel nevyžaduje ani půjčení a řízení automobilu, k legálnímu zapůjčení vozidla jsou však potřebné osobní doklady a další dokumenty. "Tomu se dá prostou krádeží vozidla čí únosem vozu i s jeho řidičem vyhnout jako při teroristickém útoku v Berlíně," konstatuje Vavrečka.

K útoku může dojít kdekoliv

Podle jeho slov může útok přijít ve své podstatě kdykoliv. "Na rozdíl od konce šedesátých a sedmdesátých let minulého století, kdy bylo pozadí teroristických útoků spíše politické, když ne kriminální, současné útoky mají spíše náboženské a dobyvatelské pozadí," poukazuje na rozdíly s terorismem v minulosti instruktor. Jako expert na bezpečnost vidí problém i v tom, že se na sociálních sítích a v médiích sdílejí spíš činy teroristů než úspěchy bezpečnostních složek při jejich potírání. Propagace teroristických činů vede k dalším útokům a získávání nových následovníků. "Sami v sobě potom zaséváme strach z cestování, z pohybu v davu a mezi lidmi. To je sekundární cíl těchto útoků," říká instruktor.

Kdo chce být na podobnou událost raději připraven, měl by na sobě podle Vavrečky pravidelně pracovat a vzdělávat se. "Nese to s sebou zažití potřebných návyků a reakcí na vzniklou situaci. Včetně návazných postupů po reakci na útok. Nedílnou součásti takovéhoto vzdělávání je práce pod tlakem, ve stresovém a nekomfortním prostředí," radí a jako začátek uznává trénink za použití chráničů, boxerských rukavic a helem. Ovšem v pokročilejší fázi je žádoucí snížit počet ochranných pomůcek na nezbytné minimum. Je nutné si zvyknout na bolest, kterou sebou nese pokročilejší trénink sebeobrany. Aby naučené věci fungovaly, je potřebné testovat na trénincích, v různých typech prostředí, nestačí pouze v komfortu žíněnek.

Vavrečka základní přístup charakterizuje třemi pravidly: "Útočník si vždy vybírá místo útoku, čas, způsob provedení, intenzitu útoku a případně ústupovou trasu. Pokud to není sebevražedný útočník... Napadený již může pouze adekvátně reagovat na vzniklou situaci ve zlomku sekund. Neustále pozoruj své okolí - skenuj!"

Základní rozdíl mezi útočníkem ozbrojeným chladnou zbraní (nůž, mačeta, sekera) a ozbrojeným střelnou zbraní ( pistole, revolver, samopal ) je ve vzdálenosti, odkud může být útok veden. Pro efektivní útok chladnou zbraní se útočník potřebuje dostat do vzdálenosti umožňující účinný zásah oběti.  Při útoku střelnou zbraní nehraje vzdálenost podstatnou roli. Zato pro nás je důležité prostředí, ve kterém se v době útoku nacházíme. Pláž, hotel, restaurace, autobus, nákupní centrum.

Pokud se do takové situace dostane netrénovaný turista na dovolené, mohou mu pomoci tato základní doporučení:

Znát kontakty na místní bezpečnostní  složky a tísňové linky. Měla by je poskytnout cestovní agentura, se kterou jedeme na dovolenou, konzulát dané země v ČR nebo naše diplomatické  zastoupení v cílové zemi. Případně naše ministerstvo vnitra nebo zahraničí, kde lze zjistit potřebné kontakty na diplomatická zastoupení a posléze požadované informace, pokud si tyto informace neumíme najít sami.

1. Být zaregistrován v systému DROZD na našem ministerstvu zahraničí : https://drozd.mzv.cz/

2. Při příjezdu  na místo provést seznámení se s okolím místa pobytu.

3. Po seznámení se s místem pobytu si projít trasy cest na místa, kam budeme asi chodit nejčastěji, například pláž, a vytvořit si několik variant tras. Ty si poznačit a seznámit se s důležitými záchytnými body  - bary, restaurace, lékárny, policejní stanice, nemocnice a vědět, kde co je.

4. Na těchto trasách si poznačit cokoliv, co upoutá vaši pozornost, a to z jakéhokoliv důvodu. Kupříkladu rozmístění odpadkových košů.

5. Případ útoku v uzavřené místnosti. Vybírejte si zábavu v klubu, který má solidní vnitřní bezpečnostní službu, odpovídající vybavení požární ochrany, přehledné značení únikových východů, a volnou, ničím nezatarasenou cestu k nim.

Když máte smůlu a k útoku se připletete, Dušan Vavrečka obecně doporučuje několik zásad, jak se zachovat, bez ohledu na to, čím je útok veden:

1.            Snažit se nepodlehnout panice, dopřát si trochu čas pro zhodnocení situace. Zvolit řešení s ohledem na situaci, ve které jsem. Rozhodující je, zda jsem sám, či mám s sebou rodinu nebo jinou společnost.

2             Jestliže to situace dovolí, vybrat si k opuštění místa jednu ze svých vybraných tras. A zmizet. Je to taktické, ne zbabělé. Zásah proti útočníkovi přenechat profesionálům

3             Situace nedovolí opustit místo, ale nechci nebo nemohu přijmout boj. Mám však možnost skrýt se do nějaké místnosti, kde lze zavřít dveře. To je případ "první zamčené dveře". Útočník při zjištění, že dveře nelze otevřít, pokračuje dál. Dále už čekat pouze na evakuaci bezpečnostními a záchrannými složkami.

4             Situace nedovolí opustit místo, ani se nelze ukrýt. Musím přijmout boj. Proti útočníkovi použiji vše, co lze v dané chvíli použít, abych jej udržel v potřebné vzdálenosti. K hodům na útočníkovo tělo, které je snáze zasažitelné, použiji vše. Co lze uchopit do ruky a hodit - plážové lehátko, opalovací krém, slunečník, popelník, sklenice, příbory, talíře, misky.... vše, co okolnosti dovolí a co je v dosahu. Získám tak čas na opuštění místa útoku. Jak pro sebe, tak i své blízké.

5             V případě útoku střelnou zbraní platí vše výše uvedené. Navíc je třeba znát pojmy jako kryt, skryt, využít potenciál místa, kde dochází k útoku zbraní, snažit se co nejpřesněji určit, odkud střelba přichází. Mít při ruce telefon a ihned informovat tísňovou linku. Pokud jsem schopen, tak sdělit, kolik je útočníků, zda mají pistole či samopal a další informace.

6             Pokud jde o útok dopravním prostředkem - osobní auto, dodávka, kamion - tak záleží na tom, zda tento útok provádí pouze řidič nebo skupina osob včetně řidiče. Provést znehybnění vozidla je snazší popsat než provést ve skutečnosti na místě, jestliže k tomu nemám podmínky a po ruce legálně drženou zbraň alespoň kalibru .357 Magnum. Ta spolehlivě prostřelí blok motoru běžného auta i kamionu.  Znemožnění provozu takového prostředku je jen jeden z dílčích cílů v této situaci. Dalším cílem je zneškodnění řidiče nebo osádky útočícího vozu za užití již výše popsaných technik.

Foto: ČTK

Autor: David Jareš





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi