Eurovolby vyhrálo Babišovo hnutí ANO, těsně před TOP 09

Volit do Evropského parlamentu přišlo v Česku rekordně málo voličů.

Ve volbách Evropského parlamentu v Česku uspěly ANO, TOP 09 a ČSSD, mají po čtyřech europoslancích, do europarlamentu se dostali i komunisté a lidovci (po třech poslancích), ODS má dvě a svobodní jedno křeslo. Neuspěl parlamentní Úsvit, těsně se nedostali Piráti a pětiprocentní limit se nepodařilo překročit ani zeleným.

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout zde.

Českým vítězem se těsně stalo hnutí ANO, které získalo 16,13 procent odevzdaných hlasů, těsně za ní je TOP 09 s 15,95 procenty a třetí ČSSD s 14,17 procenty. Čtvrtá KDU-ČSL má 9,95 procent a pátá ODS, která před pěti lety volby suverénně vyhrála, dostala tentokrát 7,67 procent hlasů. Poslední úspěšnou stranou jsou svobodní, kteří mají 5,24 procenta.

ANO budou ve Štrasburku zastupovat lídr kandidátky Pavel Telička, který navíc získal  přes 50 tisíc preferenčních hlasů, spolu s ním zasednou v europarlamentu ještě Dita Charanzová, Petr Ježek a Martina Dlabajová. Babiš uvedl, že hnutí mělo větší potenciál. Řekl, že je  přístupem některých svých kolegů ke kampani zklamán. Podle něj nepřikládali těmto volbám velký vliv a soustředili se spíše na podzimní komunální volby. Podle Teličky zisk pátého mandátu unikl tím, že se do Evropského parlamentu dostali Svobodní, kteří jsou
zatím neparlamentní stranou.

Sociální demokraty bude zastupovat lídr Jan Keller, kterého voliči podpořili více než 57 tisíci preferenčními hlůasy, u voličů zabodovala s deseti tisíci preferenčními hlasy i dosavadní poslankyně Olga Sehnalová. Za socialisty obhájil křeslo europoslanec Pavel Poc a nováčkem bude Miroslav Poche.

TOP 09 se vyplatila sázka na bývalého čelného představitele ODS Jiřího Pospíšila, který dostal 77 tisíc preferenčních hlasů a přeskočil lídra Luďka Niedermayera. "Nečekal jsem, že takto výrazně uspěji," uvedl. Kromě této dvojice získali křeslo ještě poslanec Stanbislav Polčák a senátor Jaromír Štětina. "Tři vlasy na hlavně je poměrně málo, tři vlasy v polévce je poměrně mnoho... Přál bych si více, kdyby nad námi vyhrála klasická demokratická strana," uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg.

"Nízká volební účast vylepšila výsledek TOP 09. Vedle skalních příznivců stran a hnutí šli k volbám ti inteligentní, kteří věděli, o co jde, a mezi těmi inteligentními má TOP 09 vždycky víc příznivců než v běžném vzorku populace," řekl Miroslav Kalousek.

Za komunisty usedne v europarlamentu trojice Kateřina Konečná, Jiří Maštálka a křeslo obhájil i Miloslav Ransdorf. "Pokud jde o samotný výsledek, považuji obhájení tří mandátů za úspěch pro KSČM," řekl komunistický předseda. "To, že jsme zvolili Kateřinu Konečnou vedoucí kandidátkou, bylo velmi dobré. Byl to krok správným směrem," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. V minulém období měli komunisté v Evropském parlamentu čtyři mandáty.

Za lidovce se europoslanci stanou Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský. Občanské demokraty v europarlamentu zastoupí  dosavadní europoslanci Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. "Já jsem dlouhodobě před volbami celkem realisticky říkal, že budu považovat za úspěch jakýkoli výsledek nad 7,5 procenta. Toho  výsledku jsme dosáhli," řekl Fiala. Volební zisk je podle něj úspěchem vzhledem ke kontextu, v jakém se jeho strana nachází. "Spokojen budu, až ODS začne volby opět vyhrávat," poznamenal Fiala.

Velký úspěch jsou volby do Evropského parlamentu pro Stranu svobodných občanů, kteří tak poprvé uspěli ve volbách a mají jednoho europoslance - lídra kandidátky a předsedu strany Petra Macha. "Jsme šťastní, že to tak je. Je to pro nás velký úspěch," komentoval Mach volební výsledek své strany, která získala 5,24 procenta hlasů. Za úspěch to považuje nejen kvůli zisku samotného mandátu v europarlamentu. "Ale protože nás to posunulo do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice," poznamenal.

Smůlu měli Piráti, kteří skončili před branami europarlamentu s výsledkem 4,78 procenta. Chtějí proto podat k ústavnímu soudu stížnost. "Uzavírací (pětiprocentní) klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje," uvedl člen Pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti Jakub Michálek. Strana poukazuje na to, že německý ústavní soud letos v únoru zrušil pravidlo, podle kterého politické strany potřebovaly ke vstupu do Evropského parlamentu získat ve volbách nejméně tři procenta odevzdaných hlasů.

Propadl i Úsvit s 3,12 procenty stejně jako zelení s 3,77 procenty. Všechny tři strany však dosáhnou na státní příspěvek, na ten by měl mít nárok ještě Strana zdravého rozumu (16,3 %). Ostatní partaje nedostali ani jedno procento hlasů. Totálně propadli národní socialisté Jiřího Paroubka.

Voleb se podle odhadů Evropského parlamentu zúčastnilo 43,11 procenta obyvatel Evropské unie, což je druhý nejhorší výsledek od roku 1979. Méně jich bylo pouze v roce 2009, 43 procent. Nejvyšší účast byla v Belgii a Lucembursku, shodně 90 procent, nejnižší na Slovensku, 13 procent. V Česku podle Evropského parlamentu přišlo volit pouhých 19,5 procenta voličů. To je druhý nejhorší výsledek v celé EU.

Hlasování je přitom důležité, protože by vítězná strana měla zřejmě vybrat, kdo bude Českou republiku reprezentovat v Evropské komisi. O jméno budoucího eurokomisaře se už nyní přou vládní ČSSD a ANO. První navrhují exministra financí Pavla Mertlíka, druzí lídra své kandidátky Pavla Teličku, který už tento post zastával v roce 2004.

Volební účast v eurovolbách podle zemí EU.

Z celoevropského hlediska je přitom volební účast důležitá. Poprvé v historii by totiž mohl šéfa Evropské komise, tedy jakési celoevropské vlády, vybrat Evropský parlament, nikoliv zástupci jednotlivých evropských vlád. Poslední odhady volebních výsledků by tak do čela komise mírně favorizovaly Lucemburčana Jeana-Clauda Junckera, kandidáta evropských lidovců (EPP). Konzervativci totiž nad Schulzovými sociálními demokraty mírně vedou. Třetí nejsilnější frakcí, ovšem s výrazným odstupem, je liberální ALDE, která by v čele komise ráda viděla Belgičana Guye Verhofstadta.

Potvrzují se zřejmě varování mnohých analytiků před nástupem euroskeptickcých stran inklinujících k extremistickým postojům se zřejmě potvrzují. Podle předběžných výsledků ve Francii zvítězila Nacionalistická Národní frontě Marine Le Penové, v Řecku se na třetím místě umístil krajně pravicový Zlatý úsvit, ve Finsku posílili Praví Finové.

Seznam zvolených poslanců Evropského parlamentu za ČR:

ANO 2011: Dlabajová Martina, Charanzová Dita, Ježek Petr, Telička Pavel

TOP 09/STAN: Niedermayer Luděk, Polčák Stanislav, Pospíšil Jiří, Štětina Jaromír

ČSSD: Keller Jan, Poc Pavel, Poche Miroslav, Sehnalová Olga

KSČM: Konečná Kateřina, Maštálka Jiří, Ransdorf Miloslav

KDU-ČSL: Svoboda Pavel, Šojdrová Michaela, Zdechovský Tomáš

ODS: Tošenovský Evžen, Zahradil Jan

Strana svobodných občanůMach Petr

On-line

Obnovit

  • 23:58
    EU 

    Ve Španělsku získali vládnoucí lidovci 16 mandátů a oproti minulým volbám přišli o osm křesel, socialisté se 14 ztratili devět europoslaneckých postů. Třetí místo za dvěma tradičními stranami obsadila před třemi lety vzniklá levicová koalice řady malých stran La Izquierda Plural, která získala šest mandátů v Evropském parlamentu. Nebývalý úspěch nových malých stran podtrhuje zisk pěti křesel, které si rozdělí členové hnutí Podemos, které zakládali aktivisté spříznění s protestním hnutím Occupy. K urnám přišlo ve Španělsku 45.85 procent voličů.

  • 23:55
    Svobodní 

    Svobodní považují zisk jednoho mandátu za úspěch: "Jsme šťastní, že to tak je. Je to pro nás velký úspěch," komentoval předseda strany a lídr kandidátky Petr Mach volební výsledek své strany, která získala 5,24 procenta hlasů. Podle Macha tento výsledek posunul Svobodné do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice.

  • 23:52
    ČSSD 

    Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka výsledek ČSSD není prohrou. "Je dobře, že se na špici umístily proevropské strany," řekl Hamáček.

  • 23:51
    TOP09 

    Jiří Pospíšil za TOP 09, který dostal nejvíc hlasů ze všech kandidátů, prý vítězství nečekal a je velmi dojatý.

  • 23:48
    ANO 

    "Vidíte, můj muž to říkal," komentovala vítězství hnutí ANO nadšená manželka ministra Stropnického herečka Veronika Žilková. 

  • 23:47
    TOP09 

    "Není to vůbec divné, Niedermayer startoval v politice poprvé,“ komentoval Karel Schwarzenberg fakt, že Jiří Pospíšil předběhnul lídra kandidátky Luďka Niedermayera.

  • 23:45
    ANO 

    Kandidát Pavel Telička: Výsledek je na jedné straně sympatický, ale závazkem zárověň."

  • 23:39
    ODS 

    Kandidát ODS Jan Zahradil se vyjádřil pro Týden.cz k úspěchu Jiřího Pospíšila: "Jiří Pospíšil je marketingově založen, to ví každý." Je komické, že straně TOP 09 zařídil její úspěch bývalý člen ODS. Já ji pana Pospíšila ze srdce přeju.

  • 23:39
    Piráti 

    Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Strana ve volbách získala 4,78 procenta hlasů.

  • 23:33
    KDU-ČSL 

    Pavel Bělobrádek ocenil, že jako jediná strana z těch, které měly zástupce v Evropském parlamentu už v minulém období, posílila. "Jsme jediní, kteří prošli skutečnou sebereflexí a nejsou rozhádaní," řekl Bělobrádek. Strana se podlě nej poučila z toho, že jim voliči vystavili červenou kartu ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2009.

  • 23:32
    EU 

    Na Slovensku vyhráli sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, strana ale v Evropském parlamentu ztratí jeden z dosavadních pěti mandátů. Dalších šest křesel z celkového počtu 13 slovenských europoslanců si rozdělí čtyři politická uskupení, která jsou členy konzervativní Evropské lidové strany.

  • 23:29
    EU 

    Italské eurovolby vyhrála Demokratická strana premiéra Mattea Renziho, která získala 33 procent. Na druhém místě skončilo Hnutí pěti hvězd, za nímž stojí někdejší komik Beppe Grillo. Hnutí získalo 26,5 procenta hlasů. Na třetím místě skončila s 18 procenty pravicová formace Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

  • 23:27
    Volby 

    Hnutí ANO by při přepočtu výsledku evropských voleb na sněmovní, získalo 43 poslanců, stejně jako TOP 09. ČSSD by měla 37 poslanců, KSČM 26, KDU-ČSL 24, ODS 19 a Svobodní osm poslanců. Vládní strany by přes úbytek poslanců pro ANO a ČSSD uhájily ve sněmovně většinu. K letošním evropským volbám ale přišlo tříkrát méně lidí než k loňským sněmovním.

  • 23:24
    TOP09 

    Místopředseda TOP 09  Miroslav Kalousek po vyhlášení výsledků otevřel šampaňské a lídrovi strany Luďku Niedermayerovi předal meč z Hvězdných válek. "Luďku, ať tě síla provází," pronesl při při tom Kalousek.

  • 23:19
    ANO 

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že čekal sedmé místo. Vítězství podle něj znamená, že hnutí ANO je stabilní politická síla, čehož si Babiš prý velmi váží. "Bylo to o prsa," řekl překvapený Babiš.

  • 23:16
    TOP09 

    TOP 09 a Starostové skončila těsně za hnutí ANO. Předseda Karel Schwarzenberg považuje tento výsledek za výborný. 

  • 23:06
    KSČM 

    Předseda KSČM Vojtěch Filip po vyhlášení výsledků řekl, že považuje volební výsledek za úspěch. KSČM získala tři mandáty. Podle Filipa bylo velmi dobrým krokem zařazení poslankyně Kateřiny Konečné mezi kandidáty.

  • 23:05
    ANO 

    Ve štábu hnutí ANO vypuklo okamžitě po vyhlášení výsledků veliké nadšení, ale zárověň i překvapení, protože s vítězstvím nikdo nepočítal.

  • 22:59
    ODS 

    Volební štáb ODS sleduje výsledky voleb v televizi, z úst moderátora Václava Moravce a tleská.

  • 22:57
    EU 

    Podle odhadů Evropského parlamentu získá nejvíce mandátů Evropská lidová strana, 211. Na druhém místě by měla být frakce socialistických stran S & D se 193 mandáty a na třetím liberálové z ALDE se 74 europoslanci.

  • 22:53
    ANO 

    Spolu u jednoho stolu ve volebním štábu hnutí ANO sedí ministryně pro místní rozvoj ČR Věra Jourová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová a ministryně spravedlnosti Helena Válková.

  • 22:49
    ANO 

    Podle kandidáta ANO Pavla Teličky jsou europoslanci v České republice hodnoceni skoro nejhůře v celé EU. "Způsobujeme si to sami rétorikou vůči EU, hovoří se o záporech, ale už ne tolik o jejich kladech," řekl k nízké volební účasti Telička.

  • 22:47
    ANO 

    Ministr obrany Martin Stropnický dorazil do volebního štábu i se svou manželkou, herečkou Veronikou Žilkovou. "Nepřijít k volbám je jako nepřijít do školy a zameškat vyučování", komentovala nízkou účast Žilková.

  • 22:43
    ANO 

    Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nízkou volební účást vyvětluje tím, že politici selhali v přibližování evropské politiky lidem. Jak hnutí ANO, tak i ostatní politické strany. Budoucí europoslanci ANO se budou proto podle Faltýnka snažit více komunikovat.

  • 22:34
    KDU-ČSL 

    "Budeme za úspěch považovat dva mandáty, pak je tady TOP 09, která by měla přidat další hlasy pro frakci Evropské lidové strany," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Kromě Británie, Švédska, Malty a tuším Rumunska si Evropská lidová strana zatím vede velmi dobře," dodal Bělobrádek. 

  • 22:32
    Strana zelených 

    Šéf Strany zelených Ondřej Liška by  rád viděl výsledek minimálně 4,5 procenta, pokud by zelení uspěli a Liška se stal europoslancem, zůstal by dál předsedou strany.

  • 22:31
    Úsvit 

    Politici Okamurova Úsvitu sedí v restauraci Chagall, nervozitu nedávají najevo. Šéf hnutí Tomio Okamura nepovažuje neúspěch za prohru, protože „začínají z nuly“. Dvojka kandidátky Kateřina Radostová je připravena, že se do europarlamentu nemusí dostat. „V životě se musí počítat s výhrou i prohrou,“ řekla Radostová.

  • 22:25
    EU 

    Česká volební účast je druhá nejnižší v unii. Nejméně lidí přišlo hlasovat na Slovensku, jen 13 procent.

  • 22:23
    ČSSD 

    Ve volebním štábu ČSSD je i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, před malou chvílí dorazil i ministr vnitra Milan Chovanec.

  • 22:21
    ČSSD 

    Kandidát ČSSD Jan Keller: "Úspěchem pro sociální demokracii by bylo 7 křesel, která má nyní." Horší volební výsledek by podle něj mohl znamenat i slabší volební výsledek pro ČSSD v podzimních komunálních volbách.

  • 22:13
    ČSSD 

    Premiér Bohuslav Sobotka dorazil do volebního štábu ve velmi dobré náladě. S novináři vtipkoval, že by byl radši, kdyby se ho ptali na výsledky hokeje. Sobotka se vyjádřil i k nízké volební účasti: "Ti, co nebyli u voleb, by měli své rozhodnutí pro příště zvážit. V minulosti jsme takovou možnost neměli, proto by si jí lidé měli nyní vážit." Sobotka také uvedl, že eurokomisař by měl vzejít z návrhu koalice a neměl by ho navrhovat Kalousek.

  • 22:09
    ODS 

    Do štábu ODS dorazil Edvard Kožušník. Se všemi se zdraví. Usmívá se, je veselý. Lídr kandidátky Jan Zahradil ve štábu není, další z kandidátů Oldřich Vlasák si v klidu dopřává řízek s bramborovým salátem.

  • 22:07
    EU 

    V Portugalsku podle odhadů vyhrála Socialistická strana (PS) s 30 až 34 procenty hlasů, což by znamenalo sedm až devět europoslaneckých křesel. Na druhém skončilo s 25 až 29 procenty hlasů hnutí Aliança Portugal, které tvoří vládní Sociálnědemokratická strana (PSD) spolu s Lidovou stranou (CDS-PP).

  • 22:04
    EU 

    Podle odhadů Evropského parlamentu se voleb zúčastnilo 43,11 procenta obyvatel Evropské unie, což je druhý nejhorší výsledek od roku 1979. Méně jich bylo pouze v roce 2009, 43 procent.  Nejvyšší účast byla v Belgii a Lucembursku, shodně 90 procent, nejnižší na Slovensku, 13 procent. V Česku podle Evropského parlamentu přišlo volit pouhých 19,5 procenta voličů.

  • 22:02
    ANO 

    Podle Andreje Babiše by dobrou volbou mohl být lídr evropské kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer. "Niedermayer už dříve mohl být nominantem ANO na ministra financí," řekl Babiš.

  • 22:00
    TOP09 

    Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: "Nedokážu předpovídat volební výsledky, ale 3 mandáty by pro nás znamenaly příjemný úspěch." Podle Kalouska má TOP 09 nejkvalitnější kandidátku ze všech stran.

  • 21:53
    ANO 

    Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by měla být za novými europoslanci více vidět jejich práce. Volby by podle Babiše měly probíhat v jednom dni, hlasování během dvou dnů je neefektivní a zbytečně drahé. Lidé jsou kvůli tomu otrávení. 

  • 21:50
    ČSSD 

    Vladimír Špidla: "Nízká volební účast znamená, že lidé nevnímají Evropský parlament jako důležitou instituci." Malý počet voličů, který přišel k volbám, ho prý nepřekvapil.

  • 21:48
    EU 

    Evropský parlament: "Za pár minut oznámí tiskový mluvčí parlamentu první odhady výsledků."

  • 21:40
    TOP09 

    Ve štábu TOP 09 si politici krátí čekání na výsledky hraním stolního tenisu.

  • 21:32
    ODS 

    "ODS prochází těžkým obdobím. Nějaký skvělý volební výsledek se nedá očekávat," řekl předseda ODS Petr Fiala.

  • 21:30
    ODS 

    Do volebního štábu ODS právě dorazil předseda strany Petr Fiala.

  • 21:05
    ANO 

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš nepředpokládá, že jeho strana volby vyhraje. "Já myslím, že se naplní předpověď MF DNES a skončíme až třetí. Naši voliči zlenivěli a ta naše kampaň, tu také hnutí nezvládlo úplně dobře," řekl Babiš. Vítězem tipuje stranu TOP 09.

  • 21:03
    EU 

    Dánské volby podle odhadů vyhrála krajně pravicová Dánská lidová strana (DF), která získala 23,1 procenta hlasů. Vládní Sociálnědemokratická strana (SD) premiérky Helle Thorningové-Schmidtové získala 20,5 procenta hlasů.

  • 20:44
    ČSSD 

    "A neprožívejte tak to očekávání výsledků voleb do Evropského parlamentu. Stejně zajímají jen těch několik kandidátů a jejich nejbližších přátel. Nějak to dopadne. A jak říkávala moja stařenka: "Chleba levnější nebude, chlapče. Hezký večer." napsal na svém Facebooku senátor Zdeněk Škromach.

  • 20:43
    TOP09 

    "Celá naše strana a kandidáti mají jasný proevropský postoj, chceme být váženou zemí Evropské unie. Už teď je nutné říci, že všichni byli báječní. Chtěl bych ale také poděkovat všem, kteří vyslechli naši výzvu a přesvědčili své rodiny, přátele a známé, aby přišli k volbám,“ řekl Karel Schwarzenberg.

  • 20:40
    Úsvit 

    Kandidátka hnutí Úsvit Kateřina Radostová sleduje průběh voleb ze štábu své strany. Na místo Radostová přijela svým autem, které se pyšní značkou se čtyřmi sedmičkami.

  • 20:28
    EU 

    V Belgii potvrdila postavení nejsilnější politické síly v zemi Nová vlámská aliance (NV-A) s přibližně 29 procenty získaných hlasů. Na druhém místě jsou křesťanští demokraté (CD&V).

  • 20:25
    EU 

    Průzkumy francouzských eurovoleb přisuzují vítězství Nacionalistické Národní frontě Marine Le Penové, která získala mezi 25 a 26 procenty. Druhé místo obsadil konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) přibližně s 20 procenty, vládní socialisté (PS) mají asi o pět procent méně a jsou až třetí.

  • 20:20
    EU 

    V Irsku se o vítězství podle prvních odhadů dělí vládní křesťanskodemokratická strana Fine Gael se středopravou Fianna Fáil, které získaly po 22 procentech hlasů. Úspěch zaznamenala se 17 procenty hlasů i Sinn Féin.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/Šálek Václav, TOP 09

Autor: - red -, - pcl -, ČTK





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi