Silnice jsou většinou sjízdné, místy namrzlé

Hasiči v Moravskoslezském kraji vytahovali 2. ledna z pole vůz Ford Focus, který skončil na střeše vedle silnice ve Václavovicích na Ostravsku.

Téměř všechny jihočeské vozovky jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dopravu na Písecku může komplikovat náledí, které se na silnicích tvoří. Bez omezení jsou v současnosti sjízdné jen komunikace na Strakonicku a Táborsku. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic. Na Zlínsku jsou silnice převážně holé a vlhké nebo mokré. Na Vysočině jsou tahy po noci namrzlé a silničáři radí opatrnost. S obezřetností jsou sjízdné i tahy v Ústeckém kraji. Na středočeské komunikace ráno dopadal mrznoucí déšť. Sněžení a mrznoucí déšť čekají na řidiče v Moravskoslezském kraji. Opatrnost je na místě také na Šumpersku.

Vozovky v regionu jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Na Prachaticku a Českokrumlovsku musejí řidiči počítat se silným nebo nárazovým větrem.

Teploty v kraji se po ránu většinou drží lehce pod nulou. Podle předpovědi meteorologů bude zataženo a oblačno. V polohách nad 500 metrů nad mořem může i sněžit.

Holé a vlhké silnice ve Zlínském kraji

Silnice třetí třídy v nejvyšších polohách Vsetínska pokrývá uježděná vrstva sněhu ošetřená posypem. Na dalších vozovkách Vsetínska se místy vyskytují zbytky sněhové kaše a zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na Uherskohradišťsku mohou cesty namrzat, v některých úsecích na Zlínsku snižuje dohlednost mlha. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Silnice ve Zlínském kraji jsou převážně holé a vlhké nebo mokré. V regionu je polojasno až skoro zataženo, bez srážek, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout pěti stupňů.

Přes den bude převážně zataženo, meteorologové očekávají sněžení nebo déšť se sněhem, ojediněle mrznoucím. Postupně budou srážky přecházet do dešťových a k večeru ubývat. Vát bude zpočátku slabý, postupně čerstvý jižní vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti přes 50 kilometrů v hodině. Večer se změní na západní a zeslábne.

Na Vysočině bylo v noci 88 výjezdů

Silnice na Vysočině po úterních dešťových přeháňkách v noci na středu namrzly a tvořilo se náledí, sjízdné jsou s opatrností. Silničáři měli 88 výjezdů, řekl Aleš Hubený z dispečinku krajské správy a údržby. Hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou po solení mokré. Vozovky nižších tříd jsou posypané drtí, v okrese Žďár nad Sázavou je na nich někde zledovatělý sníh s vyjetými kolejemi. Místy mohou namrzat mlhy.

Teploty se na Vysočině k ránu držely mezi nulou až minus dvěma stupni Celsia, odpoledne vystoupí nejvýše ke dvěma až šesti stupňům. V kraji podle meteorologů bude zataženo se sněžením nebo deštěm se sněhem, ojediněle mrznoucím. Srážky budou později na většině území přecházet v déšť.

Komunikace na Ústecku jsou s opatrností sjízdné

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné. V Krušných horách leží zbytky sněhu, ve Šluknovském výběžku mohou silnice namrzat, vyplývá z informací silničářů.

Silnice prvních tříd a dálnice D8 a D7 jsou v nížinách mokré po chemickém ošetření. V okolí Rumburku na Děčínsku místy namrzají. V horských úsecích silnic nižších tříd leží rozbředlý sníh, silničáři nabádají k opatrnosti. V Krušných horách je navíc mlhavo a místy se objevují srážky.

Osobní auto srazilo v ústecké části Střekov cyklistu, utrpěl lehká zranění. Další havárie podle policejní databáze dopravu v kraji nekomplikují.

V Ústeckém kraji bude podle meteorologů dopoledne zataženo s deštěm, v polohách nad 1000 metrů sněžení. Postupně bude sněžit i na horách. Odpoledne pak bude zataženo s přeháňkami. Nejvyšší teploty vystoupí na šest až devět stupňů, na horách na dva až čtyři stupně. Vát bude čerstvý vítr, jehož rychlost může v nárazech dosáhnout až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h.

Mrznoucí déšť ve středních Čechách

Na středočeské silnice místy ráno dopadá mrznoucí déšť, řidiči by měli být opatrní například na Benešovsku a Příbramsku. V okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku je na vozovce náledí. Hlavní tahy jsou většinou sjízdné bez omezení, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Silnice nižších tříd jsou v některých místech regionu sjízdné se zvýšenou opatrností, i když jsou teploty na většině míst ve středních Čechách nad nulou, v některých úsecích mohou silnice klouzat.

Teploty ve Středočeském kraji se pohybují od minus dvou do čtyř stupňů Celsia, místy je polojasno nebo zataženo, na většině území vane slabý vítr, který má podle meteorologů během dne zesilovat. Prší také na Kolínsku a Kutnohorsku.

Sněžení a mrznoucí déšť v Moravskoslezském kraji

Silnice první třídy na Opavsku, Novojičínsku, Bruntálsku a Frýdecko-Místecku jsou holé a vlhké nebo mokré po chemickém ošetření a jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd v Beskydech je slabá vrstva sněhu krytá posypem a také tam by řidiči měli být více opatrní. Na Bruntálsku je snížená viditelnost kvůli sněhovým přeháňkám. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Podle předpovědi meteorologů lze očekávat sněžení a případně i mrznoucí déšť. Teploty budou nad nulou a dosáhnou až šesti stupňů Celsia.

Na Šumpersku a Hranicku hrozí namrzání vozovek

Řidiči mířící na Šumpersko a Hranicko by měli dbát na zvýšenou opatrnost kvůli možnému namrzání vozovek. Kluzké silnice je mohou překvapit na některých místech druhých a třetích tříd, upozorňují silničáři. Na inertních cestách Šumperska leží ve vyšších polohách tohoto regionu zbytky sněhu kryté posypem, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. Ostatní silnice v kraji jsou sjízdné bez omezení, během dopoledne očekávají správci cest na severu regionu vydatnější sněžení.

V nejvyšších polohách kraje jsou zatím hlavní silnice po chemickém posypu holé a mokré. "Nesněží, v noci mírně sněžilo, zatím to k nám ale nedorazilo, očekáváme masivnější sněžení během dopoledne. Na Červenohorském sedle leží zbytky sněhu při kraji vozovky, se zvýšenou opatrností je vše průjezdné," řekl dispečer společnosti, která má na starosti v kraji údržbu silnic prvních tříd.

Po chemickém posypu jsou silnice holé a mokré také na Olomoucku. Na Přerovsku upozorňují silničáři, že v oblasti Hranicka mohou silnice na vedlejších cestách místy namrzat, i tam je opatrnost na místě. Na Prostějovsku by měly být silnice sjízdné bez omezení.

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou většinou sjízdné 

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno většinou sjízdné bez omezení jen v pohraničních oblastech regionu, na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku byla místy mlha a vál nárazový vítr. V oblasti Šerlichu v Orlických horách se na silnicích držela nerovná vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Vyplynulo to z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Teploty se ráno v hradeckém kraji pohybovaly nejčastěji od minus dvou do plus tří stupňů Celsia. Viditelnost byla většinou dobrá, silnice suché, jen ve vyšších polohách sjízdné s opatrností kvůli namrzání.

Meteorologové upozorňují, že bude přes Česko přecházet frontální systém a varují přes silným větrem, který by mohl na horách v nárazech dosahovat až 110 kilometrů v hodině.

V Královéhradeckém kraji by mělo být většinou zataženo, postupně déšť a od vyšších poloh sněžení. Na horách a v podhůří sněžení trvalé a přechodně i vydatné. Podle předpovědi až odpoledne a večer by se od západu oblačnost měla začít protrhávat. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat od plus čtyř do plus sedmi stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem plus jednoho stupně Celsia.

Jihomoravské komunikace vyžadují při jízdě opatrnost

Se zvýšenou opatrností jsou dnes ráno sjízdné silnice na Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku a také na Znojemsku. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Na Blanensku navíc místy komplikuje provoz mlha.

Na jižní Moravě se teploty pohybují od minus tří stupňů Celsia do nuly. Je polojasno a fouká slabý vítr. Dálnice a silnice v Brně, na Brněnsku a Vyškovsku jsou sjízdné bez omezení.

Komunikace na Blanensku, Břeclavsku a Hodonínsku jsou po chemickém ošetření a vyžadují opatrnost. Na Znojemsku je nutné dávat pozor na komunikacích nižších tříd. Inertní méně využívané trasy jsou tam kryté posypem.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Autor: ČTK





Čtěte dále

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili jednu ženu a čtyři muže ve věku od 23 do 36 let z trestného činu nedovolené výroby a jiného...

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi