Přestalo sněžit, doprava se vzpamatovává z ranního kolapsu

Silničáři v Jihlavě nakládají štěrkem sypací vůz.

Přívaly sněhu a silný vítr, které sužovaly do čtvrteční noci Česko, na řadě míst řádně zkomplikovaly dopravu. České dráhy vyhlásily kalamitní stav, nehody kamionů zablokovaly nejdříve dálnici D1 a později dálnici D5, silnice třetí třídy zmizely.

Přívaly sněhu a silný vítr, které sužují Česko od čtvrtečního odpoledne, na řadě míst komplikují dopravu. České dráhy prodloužily kalamitní stav do 12 hodin, nehody kamionů zablokovaly nejdříve dálnici D1 a později dálnici D5. Dnes už se podle meteorologů sněžení neočekává, další velká sněhová nadílka je však hlášena na pátek.

Průjezdné jen hlavní tahy. A ne všechny

Dálnici D1 časně ráno zablokovala srážka osobního a nákladního auta na 185. kilometru ve směru na Prahu. Vytvořila se sedmikilometrová kolona, která se pomalu rozjela kolem 7.30. Kolem 7.00 série nehod kamionů, při nichž byli zraněni lidé, uzavřela také dálnici D5 mezi 89. a 93. km ve směru na Rozvadov. Další kamion zablokoval kolem 9.00 dálnici D5 na 17. kilometru ve směru na Prahu.

Pracovník Severočeského muzea v Liberci odklízí sníh před budovou.V Karlovarském kraji museli silničáři nad ránem uzavřít celkem tři úseky silnic, nejvážnější je situace na hlavním tahu z Ostrova na Chomutov, kde se přes dočasné zlepšení v noci doprava ráno opět zastavila, informoval šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

"V noci se podařilo mezi Stráží nad Ohří a Bočí úsek zprovoznit alespoň pro osobní auta, ale nyní opět stojí kamiony v obou pruzích a není kudy projet," popsal situaci Bulka.
Policisté proto silnici uzavřou do doby zajištění průjezdnosti. Objízdná trasa na Chomutov je ve směru z Karlových varů na Prahu. Policisté žádají řidiče, aby se uvedenému úseku vyhnuli, uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Silnice na Vysočině, v jižních Čechách, v Moravskoslezském kraji a na Zlínsku jsou po středeční sněhové kalamitě sjízdné jen se zvýšenou opatrností, místy je pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh. Na jihu Moravy jsou neprůjezdné tři vedlejší silnice na Vyškovsku, na Brněnsku se místy tvoří sněhové jazyky a na Blanensku jsou nutné ke zdolání některých komunikací ve výše položených místech sněhové řetězy. Uzavřené silnice hlásí i další kraje.

Situace se lepší

Už čtvrtý den bojují silničáři v Ústeckém kraji s přívalem nového sněhu. Za noc podle jejich poznatků napadlo 15 až 30 centimetrů sněhu a silnice třetích tříd vůbec nestíhali prohrnovat. Problémy ale stíhaly i hlavní tahy, především dálnici D8 nebo silnici z Děčína směrem na Liberec, která musela být v noci a ráno na několika místech uzavřena. Situace se začala zlepšovat až dopoledne, kdy sněžení ustalo.

Problémy se nevyhýbají ani dálnici D8, kde se na některých místech tvoří dlouhé kolony kamionů. "Silnice jsou dnes sjízdné jen s nejvyšší opatrností. Jen málo jsme solili, to nemělo vzhledem k počasí smysl," řekla ráno náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská. Projet ale podle ní ale dá už téměř všude.

Řidička odklízí nánosy sněhu z vozu v jedné z libereckých ulic. Všechny silnice v Libereckém kraji jsou už průjezdné a sjízdné. Na některých místech, hlavně ve stoupáních, ale stále komplikují dopravu kamiony. Silničáři radí jezdit se zvýšenou opatrností, do hor doporučují přibalit do auta sněhové řetězy i lopatu.

Stále nejezdí vlaky na Frýdlantsku na trati mezi Jindřichovicemi pod Smrkem a Novým Městem. Osobní motorový vlak tam ve středu večer najel do spadlého stromu a trať je poškozená. Po 13. hodině se ale podařilo zavést alespoň náhradní autobusovou dopravu, která ještě ráno kvůli sněhové kalamitě nebyla možná. Problémy jsou i na dalších tratích, kde se vlaky kvůli sněhu zpožďují.

V Královéhradeckém kraji je policie v poledne obnovila provoz hraničního přechodu do Polska v Náchodě, který byl od dopoledne uzavřený pro kamionovou dopravu. Důvodem byla nesjízdná silnice na polské straně v úseku Lewin Klodzki - Duszniki Zdroj.

Na několik hodin byla dopoledne uzavřená dálnice D5 ve směru na Rozvadov. Na 98. kilometru tam ráno havarovaly dva kamiony a zablokovaly oba jízdní pruhy. Za nehodou se začala tvořit kolona aut, policie proto dálnici uzavřela už od 89. kilometru. Provoz je už obnoven, řekla policejní mluvčí Hana Jehlíková.

Silnice v kraji jsou sjízdné, sněžení, které v noci zaměstnalo cestáře v celém kraji, většinou ustalo. Uzavřená je na Rokycansku místní silnice mezi obcemi Litohlavy a Smědčice kvůli tvorbě sněhových jazyků. Sněhové jazyky se tvoří také na Klatovsku, Železnorudsku a Sušicku. Na dálnici D5 silničáři upozorňují na vrstvu uježděného sněhu na některých dálničních odpočívkách na Tachovsku, kde stojí kamiony.

Praha se uklidňuje

Kvůli přívalům sněhu a nedisciplinovaným řidičům kamionů od rána v hlavním městě opět kolabuje doprava na některých hlavních tazích. Pražský krizový štáb při svém ranním zasedání vyzval řidiče kamionů k ukázněnosti, podle něj jsou pro pražskou dopravu v současné době největším problémem.

Dopravní situace v Praze se však se zlepšením počasí postupně uklidňuje.
Ve Kbelské a Průmyslové ulici, kde ráno zcela zkolabovala doprava, se už průjezd zlepšil, Jižní spojka od křižovatky s Michelskou až na Lanový most však kvůli kamionům stále stojí, nákladní auta blokují také dopravu na Pražském okruhu a vjezdu z teplické dálnice D8, sdělil pracovník pražského dopravního informačního centra. Problémy jsou i na dalších vjezdech do Prahy.

Problémy v dopravě se dotkly i tramvají v Praze. Kvůli zamrzlým výhybkám nabírala řada z nich zpoždění. Naopak se snížil počet dopravních nehod. "Od rána evidujeme jen malé nehody a střety, například na Smíchově se střetl autobus s osobním autem, ale byl to spíše jen takový 'ťukanec', stejně jako srážka aut na Vinohradské ulici," řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Ve středu přitom policie evidovala 113 dopravních nehod, to je asi o 23 procent více než v běžné dny.

Podle zprávy pražského magistrátu je omezen je provoz na železnici, nejezdí vlaky na tratích do Českého Brodu, Stránčic a Radotína, na ostatních mají spoje zpoždění.

Meteorologové jsou v odhadech skromnější

Meteorologové velmi silný příval sněhu potvrzují, ale v odhadech jsou skromnější. Na horách podle nich za 12 hodin přibylo až 15 centimetrů sněhu. "Rozdíl v odhadu je logický, my měříme stabilní pokrývku, zatímco oni pořád odhrnují a vítr jim to zanáší," řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky ČHMÚ. Napadlý sníh je navíc velmi lehký a snadno se stlačuje, což může na měřících stanicích způsobit sesedání a odhad tím snižovat, připustil Jůza.

"Podle našich poznatků napadlo v nížinách 15 centimetrů sněhu a na horách až 30 centimetrů. Snažíme se udržet hlavní tahy a silnice druhé třídy, které jsou také alespoň proplužené, ale třeba na trojky jsme se prakticky nedostali," popsala Holovská. Na silnice třetích tříd by podle ní neměli jezdit řidiči bez řetězů.

Železnice hlásí kalamitní stav

Sníh komplikuje i železniční dopravu (ilustrační foto).Husté sněžení a vítr ve středu v České republice komplikovaly také dopravu na železnici, kde byl ráno vyhlášen kalamitní stav, který měl trvat do 12 hodin. Zpoždění řádově desítek minut dnes ráno nabraly vlaky hlavně na severu republiky, na Liberecku, Olomoucku a Přerovsku. Nadále platí, že některé pravidelné spoje mohou být zcela zrušeny. Informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Sněhová kalamita způsobila problémy rovněž v železniční dopravě ve Středočeském kraji. Zrušeno bylo kolem 40 spojů v ranní špičce. Železničáři museli kvůli sněhu prodloužit kalamitní stav o dvě hodiny do 12 hodin. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský řekl, že je situace na železnici klidnější než ve středu večer. Vlaky ve středních Čechách mají podle něj většinou zpoždění do 20 minut.

Problémy dnes ráno měli Středočeši dojíždějící příměstskou dopravou pravidelně za prací do metropole, ale i lidé, kteří přes region pouze projížděli. "Jedu z Plzně tři hodiny, vyjela jsem v pět ráno. Úplný kolaps. Snad budu do oběda tam, kde potřebuji," stěžovala si kolem 8. hodiny žena na trati z Prahy do Benešova.

Další oběti

Mrazivé počasí si v Praze asi vyžádalo další oběti. V Praze Libni ve Voctářově ulici byl dopoledne nalezen mrtvý muž, který pravděpodobně zemřel na podchlazení. Policisté zatím neznají jeho totožnost, nejspíš to byl bezdomovec slovenské národnosti, řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Další mrtvý muž byl nalezen asi o dvě hodiny později v Zenklově ulici. Příčinu jeho úmrtí zatím policisté neznají.

V Krkonoších lavinové nebezpečí

Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech leží kolem 30 centimetrů prachového sněhu a jeho vrstva není stabilní, řekl Karel Novák z Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Při prvním lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Chumelilo však za silného větru, a na závětrných svazích proto může být uloženo větší množství sněhu.
Na některých turistických cestách jsou také velké závěje. Naopak někde je sníh vyfoukaný až na kamení.

Problémy měly hlavně kamiony.Pro případné běžkaře tak jsou podmínky zatím velmi špatné. Teplota se na hřebenech pohybovala kolem minus 17 stupňů Celsia. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Ruzyně obnovila provoz

Pražské ruzyňské letiště dnes opět obnovilo provoz, sdělila mluvčí letiště Praha Michaela Lagronová. Od středeční 23. hodiny až do čtvrteční 5. hodiny byl na letišti provoz přerušen kvůli hustému sněžení a větru. Meteorologická předpověď na dnešní den je podle mluvčí sice příznivá, nelze však odhadnout, zda během dne nenastanou nějaká zpoždění.

V uvedeném období měly letecké společnosti naplánováno zhruba 40 letů. Krizový štáb večer rozhodl o přerušení provozu vzhledem k tomu, že kvůli počasí musely být často lety rušeny, vázly i spoje z dalších evropských letišť.

Nyní již z Prahy odlétají první spoje, jak zpožděné, tak i aktuální. Letadla směřují i do Prahy, zatím jde však pouze o zkušební lety. Největší nápor v tomto směru se podle mluvčí Lagronové očekává kolem osmé hodiny ranní.

Foto: ČTK

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili jednu ženu a čtyři muže ve věku od 23 do 36 let z trestného činu nedovolené výroby a jiného...

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi