Praha nemusela za Opencard platit nic

Karta Opencard.

Vedení hlavního města se rozhodlo odříznout provozovatele Opencard vydáváním nové karty Lítačka. Rozvíjením Opencard mohla Praha ušetřit peníze, rozvíjením konkurenční karty město porušuje zákon, utrácí zbytečně peníze a riskuje soudní procesy, domnívá se ředitel EMS Petr Stránský v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ. 

Primátorka tvrdí, že jste je už stáli spoustu peněz. Kde vlastně je miliarda korun, která se utratila od roku 2010, kdy Opencard byla kritizovaná jako předražená po utracení 0,7 miliardy? Dnes město uvádí, že Opencard stála1,7 miliardy korun. Tak jste za pár let dostali miliardu, to vám nepřijde dost?

Ale to je nesmysl, my žádnou miliardu nedostali. Miliony měsíčně, kterými primátorka operuje, jsou jen výmysl. Praha nám dlouhodobě neplatí nic a to ani přesto, že od nás čerpala služby a několikrát se zavázala k tomu, že bude dluhy řešit. Ostatně jsme již před několika měsíci vyzvali paní primátorku, ať doloží onu miliardu, kterou jsme údajně měli dostat. Samozřejmě se tak nestalo, protože tomu tam prostě není.

Petr Stránský.

Kolik jste tedy dostali od města?

EMS dostalo 126 milionů korun za dobu, kdy v projektu figuruje. To znamená od roku 2013. Od roku 2010 Praha vyplatila za technické řešení a související služby 395 milionů korun nám a předchůdci, firmě Haguess.

A kde je tedy ta miliarda?

První otázkou je, kolik jsou skutečné náklady reálně spojené s Opencard, a co jsou peníze, které se k Opencard virtuálně přidaly. Další věcí pak zůstává, na co se ty peníze použily. Náklady, které přímo souvisí s Opencard za 10 let fungování při obsluze 1,2 miliónu uživatelů jsou zhruba 600 milionů. Dodávám, že tyto peníze neobdržela EMS. To je mimochodem v porovnání s obdobnými službami v zahraničí významně méně. Je zároveň evidentní tendence náklady na současné fungování Opencard či Lítačky bagatelizovat, když ve skutečnosti se za fungování Operátora utratilo od konce roku 2014 do dneška více než 200 milionů korun, z toho EMS dostala přesně nulu! Takže Praha tvrdí, že naše služby jsou drahé, ale nic za ně neplatí a utratilo ze svého rozpočtu naprosto zbytečně 200 milionů, které mohly navíc už plynout z výnosů Opencard.

EMS vede kvůli Opencard řadu sporů, vyhrožovali jste i arbitráží. Opravdu do toho chcete jít? Není to laciná záležitost.

My ničím nevyhrožujeme, pouze se domáháme zaplacení služeb a škod za porušení smluv a dalších problémů, které nám Praha způsobila. EMS není ten, kdo preferuje soudní spory jakéhokoli charakteru. Je to právě Praha, která nás do soudních řešení tlačí a vytváří tak náklady na právní služby jak sobě tak nám. Nakonec bude muset naprosto zbytečně zaplatit veškeré právní náklady. Je to tedy evidentně nehospodárné jednání, zvláště když to není EMS, která by blokovala smírné řešení sporů. Do této chvíle jsme již zažalovali několik nároků, celkem za více než 130 milionů korun, a tudíž naše náklady na právní služby a soudní poplatky již v tuto chvíli jsou značné. Nerozumíme chování Prahy, které nejenže v rozporu s vlastními rozhodnutími s námi o ničem nejedná a současně tvrdí, že není s námi možné se dohodnout. Mezitím utrácí více, než kdyby realizovalo v roce 2014 transformaci, a chová se tak nehospodárně a nelogicky si nechává vytvořit nový software za neznámých podmínek, když už fungující systém má.

Primátorka a její tým tvrdí, že Opencard je zastaralý koncept, který je drahý a složitý. Lítačka prý bude modernější a lacinější.

Tedy toto tvrzení je nesmyslné, a to zejména ve světle skutečnosti, že Opencard je  připravena na mobilní služby, využití bankovních bezkontaktních karet, měla k dispozici již před několika lety online služby, které nefungují jen proto, že Operátor nebyl ochoten řešit žádnou smlouvu s EMS. A jak již jsem řekl, Prahu stojí Operátor pět milionů měsíčně, a platí další řadu nákladů externím subjektům, a reálně tedy náklady již dosáhli přes 200 milionů. Pohádka o drahém systému Opencard je totální nesmysl. Co je ale podstatnější - rozpočet Prahy by nemusela Opencard stát vůbec nic, neboť by fungovala naprosto bez jakýchkoli peněz ze strany města. Ale toto Praha nechtěla, a bude zajímavé, až někdy někdo bude muset vysvětlit, proč vlastně.

Praha přesto začala vydávat Lítačku, s Opencard je prý konec. Už se s vámi město dohodlo na vyrovnání závazků?

Praha s námi nekomunikuje. V lednu dostali všichni zastupitelé dopis z Nizozemska od EMONEY GROUP, tedy mateřské společnosti EMS. Vysvětlili jsme jim situaci z našeho pohledu, vyjmenovali existující pohledávky a upozornili na rizika a problémy spojené s tím, že Praha stále porušuje smlouvy a zákony. Přesto, že jsme preferovali smírné řešení, ignorování problémů Prahou vede k tomu, že v tuto chvíli uplatňujeme pohledávky ve výši 638 milionů korun. Jen úroky z této sumy představují k polovině března dalších 40 miliónů korun, tedy jde zhruba o čtyři miliony měsíčně.

Téměř stejnou částku stála Opencard v roce 2010. Co všechno to obnáší?

Nezaplacené služby, porušení licenčních smluv a mlčenlivosti, vyzrazení obchodního tajemství, poškozování a také porušení předsmluvní odpovědnosti.

Porušení mlčenlivosti je například velmi subjektivní hodnota, jak jste k tomu číslu dospěli?

Do detailů se nyní nechci pouštět, protože budou bezpochyby předmětem soudních řízení. Nicméně ve zkratce lze říci, že na počátku roku 2014 se hlavní město rozhodlo, že od EMONEY odkoupí veškeré know-how, duševní vlastnictví a relevantní tým lidí. Zastupitelé pak rozhodli o založení městské akciovky Operátor Opencard a právě také o záměru odkupu Opencard. Mimochodem, žádné jiné rozhodnutí zastupitelstva do dnešního dne ohledně řešení Opencard neexistuje. Na základě tohoto rozhodnutí pak naše společnost uzavřela s Operátorem předběžnou smlouvu o prodeji. Poté jsme podali nabídku, jejíž hodnota vycházela ze znaleckých posudků. To je zcela standardní postup, stejně jako je standardní postup, že materiály a vlastní jednání se vede jako důvěrné.

Ale nabídka se hned objevila na veřejnosti.

Když se strany dohodnou na finálních podmínkách, podrobnosti se zveřejní a dochází k jejich projednání a případnému schválení zodpovědnými orgány města a naopak když k dohodě nedojde, pak jednání i související materiály zůstávají důvěrné. V tomto případě však důvěrné materiály ještě týž den dostaly různé třetí strany, které měly zájem na tom, aby se prodej neuskutečnil. Začaly ihned informace uvedené v nabídce zveřejňovat ve zkreslené podobě, a tím došlo ke zmaření jakéhokoliv dalšího reálného jednání.

To byla ta chvíle, kdy jste se pokusili městu Opencard prodat za půl miliardy korun?

No to je právě jedno z významných zkreslení reálné situace. Předně, záměr odkoupit Opencard od EMS vzešel od Prahy a byl schválen zastupitelstvem. Teprve na základě uzavřené předběžné dohody o prodeji s Operátorem, jsme předložili relevantní nabídku. Cena stanovená znaleckými posudky byla 377 milionů korun, kdy pak 125 milionů korun představovaly náklady na nezbytné přechodové služby pokrývající období do poloviny roku 2016. Po té by Opencard byla zcela samofinancovatelná. K naší nabídce si nechal zpracovat dva posudky také Operátor a oba materiály přiměřenost ceny v podstatě potvrdily. Chápu, že ve světle mediální masáže, že naše společnost obdržela miliardy se zdá jakákoliv cena nepřiměřená, ale je potřeba si uvědomit, že výše uvedená částka zahrnovala veškeré know-how, práva i další duševní vlastnictví a navíc i podporu při komerčním rozvoji Opencard. Podstatné ale je, že o ceně za prodej se mělo teprve jednat, k ničemu takovému však nedošlo. Dnes je zřejmé proč. Praha ve skutečnosti nikdy neměla v úmyslu uzavřít s námi smlouvy o prodeji, ale chtěli si zajistit, že budeme Opencard dále podporovat, a budou míst čas a prostor naše know-how a software zcizit.

Primátoru Hudečkovi se ale nelíbila vysoká cena?

Těžko se nemohla primátoru Hudečkovi cena nelíbit, když ji ve skutečnosti neznal, protože tehdejší pan primátor byl evidentně obětí mystifikace. Nerozuměl tomu, za co by Prahy tyto peníze měla vydat a také tomu, že o ceně se ve skutečnosti má teprve jednat. Lidé kolem něj ho přesvědčili, že s námi nemá cenu jednat vůbec. Výsledkem bylo vykreslení EMS jako zlodějské firmy, která chce nepřiměřené peníze. Z dnešního pohledu bylo velmi naivní si myslet, že Praha stála a stojí o to, aby Opencard fungovala jako služba, kterou lze rozvíjet bez prostředků hlavního města a je schopna žít z vlastních příjmů. Protože to je přesně to, co bylo základem a cílem transformace Opencard.

Za kolik jste byli ochotni Opencard prodat?

Ve skutečnosti jsme Opencard nechtěli prodávat vůbec, protože jsme preferovali společný komerční rozvoj, který by zajistil samofinancování a návratnost prostředků. Tuto variantu jsme i městu nabízeli, tedy možnost dalšího provozu a rozvoje Opencard bez jakýchkoli dalších veřejných peněz. Důvody, proč tuto nabídku město nepřijalo, si mohu jen domýšlet. Představitelé Operátora si zřejmě raději chtěli zajistit prostředky z městského rozpočtu místo skutečného převzetí zodpovědnosti za Opencard, ostatně každý měsíc dostávají 5 milionů korun. Tedy podstatně více než kdy za své služby dostávala EMS. A to navíc ve chvíli, kdy ani Praha ani Operátor za užívání a fungování klíčového software a know-how Opencard nic neplatí. Přínos pro Prahu je naprosto nulový, a současná situace maximálně vyhovuje těm, kteří dnes parazitují na našem know-how a neprůhlednému využívání finančních prostředků Operátora.

Město tvrdí, že Prahu pouze vydíráte kvůli dalšímu byznysu. Jak to tedy je?

Veřejná prezentace představitelů města se snaží vytvořit tento obrázek. Realita je přesně opačná. Město nám dlouhodobě neplatí, porušuje smlouvy a dokonce nerespektuje ani rozhodnutí soudů a svého vlastního zastupitelstva. Takže pokud vydíráním má být, že žádáme, abychom za své služby dostali zaplaceno, a aby se dodržovaly uzavřené smlouvy, tak pak ano. K tomu nutno dodat, že město se opakovaně rozhodnutím rady zavázalo, že bude nezaplacené služby řešit, nikdy se tak nestalo. Byla to naopak EMS, která se dlouhou dobu snažila mít pro problémy města pochopení, a snažila se chovat maximálně vstřícně. Výsledkem je ovšem naprostý opak v přístupu Prahy a Operátora. Ten jednoznačně zneužil naší vstřícnosti a navíc flagrantně zasáhl do našich práv, když využil naše know-how a software k vytváření napodobenin Opencard. Vedle všeho vedení města tvrdí, že se s námi nedá dohodnout. To je ovšem těžké, když se jakémukoliv jednání o čemkoliv zásadně vyhýbá.

V čem spočívá obvinění, že Praha systém ukradla, vždyť si založila novou kartu, sice vám to líbit nemusí, ale nic vám do toho není, ne?

Předně žádná nová karta neexistuje, pouze došlo k přejmenování Opencard a využití jejích klíčových prvků. Současně pokud by Operátor či Praha vypsala transparentní výběrové řízení na kompletně nové řešení, nezávislé a nezneužívající náš software, infrastrukturu Opencard a naše know-how, tak by to samozřejmě bylo v pořádku. Místo toho ale Operátor za tichého souhlasu Prahy zneužil naše know-how a software k vytvoření části nového systému, a to jen proto, aby nemusel řešit zajištění podpory Opencard s EMS. A to ještě způsobem, kdy komerční společnost dostala přístup k našemu systému, know-how, které může použít na otevřeném trhu, což je již zcela neuvěřitelné.

Mám-li to shrnout, kdyby vedení Prahy respektovalo rozhodnutí zastupitelstva z roku 2014 a transformovalo Opencard, dnes již mohl systém generovat příjmy, město by na jeho provoz neplatilo ani korunu a uživatelé by mohli využívat nové služby a funkce. Místo toho jsou tady jen komplikované soudní spory, škody přesahující 600 milionů korun a celý systém je v naprosto dezolátním stavu. Praha spustila svou tzv. Lítačku bez jakéhokoliv výběrového a poptávkového řízení a začíná budovat svůj vlastní byznys se spřátelenými firmami, kterým dává smlouvy z ruky. Předpokládám navíc, že se dočkáme ještě řady překvapivých zjištění, které společnosti získaly jaké smlouvy, kdo všechno má přístup k databázi uživatelů Opencard a kdo jí začne komerčně vytěžovat. Praha z toho ovšem nebude mít vůbec nic.

Foto: archiv

Autor: David Jareš





Čtěte dále

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní by se měli v pondělí zabývat možnou úpravou bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve...

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi