Hledá se nejškaredější nádraží Česka

Hlasování o nejškaredější nádraží Česka (ilustrační foto).

Upravená zeleň, fasáda, dostatek laviček, fungující hodiny a vůbec útulné prostředí. Už sedmým rokem se v Česku vyhlašuje anketa Nejkrásnější nádraží. Stalo se tak i dnes, kdy byl v Senátu z deseti finalistů vybrán absolutní vítěz - nádraží v Brně - Chrlicích. Odhlédněme teď od toho, zda Chrlice vyhrály zaslouženě a co je jejich hlavní devíza, a pojďme se na věc podívat z opačné strany. On-line deník TÝDEN.CZ ve spolupráci s TV Barrandov vyhlašuje anticenu Nejošklivější nádraží v Česku.

Redakce vybrala dvacet finalistů, kteří splňují několik zásadních podmínek. Jakákoliv útulnost je jim cizí, často páchnou močí nebo tlejícími odpadky, přebývají tu bezdomovci, hlodavci či hmyz a lidé se tu povětšinou bojí. Sporná je i architektonická hodnota. Kdysi úhledné nádražní budovy zchátraly k nepoznání, na střechách rostou břízky a zdi "zdobí" odrolená omítka nebo graffiti.

A konečně ve výběru nechybějí ani budovy, které byly už jako ošklivé postaveny. Ostatně posuďte sami a zvolte nejošklivější nádraží v Česku. Pokud si z dvaceti adeptů nevyberete, pošlete redakci on-line deníku TÝDEN.CZ e-mail (editor@tyden.cz) se svým vlastním tipem.

Volba je jednoduchá, nejprve si všechny "nádražní zrůdy" prohlédněte a pak je oznámkujte jako ve škole od jedničky (nejhezčí) po pětku (nejodpudivější). Stanice s nejhorší známkou získá cenu Nejošklivější nádraží v Česku, kterou následně reportéři TV Barrandov předají jejímu správci. A při té příležitosti zjistí i důvod odpudivosti vítězné stanice a možnost nápravy.

Brno, hlavní nádraží
Výstavní budova chátrá, protože se do ní dlouhodobě neinvestuje. Důvodem jsou značně rozporuplné plány na stavbu nového hlavního nádraží na jihu města. Ty už se však táhnou od dvacátých let minulého století a stále jim není konec.

Nádraží Brno.

Karlovy Vary "horní nádraží"
Horší bránu do největšího a nejslavnějšího lázeňského města v Česku si lze představit jen stěží. Budova chátrá hlavně kvůli plánům ČD postavit namísto ní objekt zcela nový. Karlovy Vary by si ho zasloužily.

Nádraží Karlovy Vary.

Havířov
Budova v takzvaném bruselském stylu v současnosti bojuje o přežití. Horečně se debatuje o jejím zbourání a nahrazení zcela novým objektem. Hrozba demolice ukázala, že si mnoho lidí současné budovy váží a chce ji zachovat.

Nádraží Havířov.

Nádraží Praha-Vysočany
Poměrně frekventované nádraží děsí už svým podchodem, který připomíná spíše vstup do krytu než na peron. Neoslní ani sama oprýskaná nádražní budova vměstnaná netradičně mezi dvě koleje.

Nádraží Praha-Vysočany.

Mikulášovice horní nádraží
Nádraží obce na Šluknovsku připomíná ze všeho nejvíc zastávku Antivandal. Tedy hojně rozmisťovaný typ zastávky, která už, jak název napovídá, téměř nejde zničit.

Nádraží Mikulášovice.

Jirkov zastávka
Nevzhledná zastávka stojí na okraji rozlehlého sídliště, které propojuje Chomutov s Jirkovem. Kousek za zastávkou navíc začíná takzvaný Ervěnický koridor vetknutý mezi dva povrchové lomy. Trať na něm vede rovnoběžně s hlavní silnicí a řekou Bílinou schovanou v trubce.

Zastávka Jirkov.

Plzeň - Jižní předměstí
Ze zdobné budovy je nyní z poloviny ruina. Částečně opravena je pouze jedna ze dvou budov a kolejiště, ta druhá je zřejmě kvůli své syrovosti častým dějištěm kulturních akcí všeho druhu.

Nádraží v Plzni.

Zlín-střed
Opět ne úplně povedená vstupní brána do jinak architektonicky zajímavého města. I tady se počítá s výstavbou zcela nové budovy, která bude pro krajské město určitě lepší vizitkou.

Nádraží Zlín-střed.

Bílina
Staré nádraží v Bílině bylo zdemolováno společně s celou tratí, která musela ustoupit rozšiřujícím se povrchovým dolům. Nová trať znamenala i nové nádraží, které se mnoha lidem prostě líbit nemůže.

Nádraží Bílina.

Duchcov
Stejná trať, stejný příběh. Ani toto "nově" postavené nádraží oku zrovna nelahodí. Nicméně ještě v horším stavu je staré nádraží Duchcov, které se coby zpustlá ruina podobá spíše rozvalinám hradu.

Nádraží Duchcov.

Beroun
Atmosféra nádražní haly připomíná dobu před revolucí. Kvádrové tvary nádražní budovy a rezavé plechy na nástupištích praští do očí cestující, kteří jedou dál po vytížené železniční trati, i ty, kteří tady přestupují.

Nádraží Beroun.

Mladá Boleslav hlavní nádraží
Jedno z nejvytíženějších středočeských nádraží na okraji průmyslového města přivítá cestující zašlou šedí a mechem porostlou střechou, dokonce i trsy plevele, které rostou v kolejišti. Do objektu zatéká a doslova se rozpadá před očima. I tady je důvodem chátrání plán na výstavbu zcela nové nádražní budovy.

Nádraží Mladá Boleslav.

Nádraží Praha-Smíchov
Jedno z nejošklivějších pražských nádraží je zároveň útočištěm pro řadu bezdomovců. Monumentální nástěnná freska nad pokladnami v nádražní hale oslavuje v nadživotní velikosti pracující lid a dělnickou třídu. Za pozornost stojí i dobové kruhovité lustry.

Nádraží Praha-Smíchov.

Vlakové nádraží Staré Město (u Uherského Hradiště)
Čekat na vlak tu není žádná slast. Prostředí v už tak neútulné hale doplňuje hospodský zápach z místního nádražního výčepu. Čekání nezpříjemní ani přítomní opilci.

Nádraží Staré Město u Uherského Hradiště.

Ostrava-Vítkovice
Zpustlé nádraží z šedesátých let zdobí rozsáhlá dílka vandalů a sprejerů. Spíš než cestující však chátrající budova a její špinavé okolí lákají k setkávání místní pobudy.

Nádraží Ostrava-Vítkovice.

Jihlava - městské nádraží
Léta byla budova ostudou města. Před rokem sice místní radnice přivedla k nádraží linku městské hromadné dopravy a investovala do nové dlažby před nádražím směrem do ulice, přesto návštěvníky krajského města přivítá nevzhledná okrová budova s oprýskanou omítkou.

Nádraží Jihlava.

Dolní Poustevna
Kolem obrovské nádražní budovy na česko-německém pomezí od letošního léta opět po sedmdesáti letech projíždějí vlaky do sousedního Saska. Německým turistům na lince přes národní park Českosaského Švýcarska však už dnes jako dřív neučaruje. Z kdysi pýchy severočeské železnice je dnes troska se zdmi obnaženými na cihlové zdivo a střechou porostlou stromky.

Nádraží Dolní Poustevna.

Klatovy
Kdysi klasickou nádražní budovu nahradilo dílo socialistického architekta. Od padesátých let se na budově evidentně mnoho nezměnilo. Dominantami v ohromné hale s kazetovým stropem jsou opět výjevy socialistického realismu. Dlouhý sgrafitový pás vyobrazující pracující lid a socha rolnice nad nástěnkami s jízdními řády evokují dobu, kdy nádraží vzniklo.

Nádraží Klatovy.

Hostivice-Litovice
Pobořené nádraží na trati mezi Prahou a Rudnou u Prahy je po nájezdech zlodějů kovů nepoužitelnou troskou. Správce tu měl dokonce problém umístit strojky na označování jízdenek. Potíže byly s napájením, na nádraží ztracené v polích totiž nevede elektřina.

Nádraží Hostivice-Litovice.

Foto: Shutterstock , archiv

Autor: Vendula Stadlerová, Josef Kolina





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi