Do vlády s ANO bych šel. Ale bez Babiše, pokud bude obviněn

Lubomír Zaorálek.

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek TÝDNU naznačil, že v Babišovu nevinu moc nevěří. Přesto by vládu s hnutím ANO sestavil. Obviněný Babiš by však v kabinetu nesměl být. A ministra spravedlnosti Roberta Pelikána by teď Zaorálek neodvolával.

Policie před pár dny požádala o vydání Andreje Babiše ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stalo se to hlavním politickým tématem těchto dní, pro ČSSD je to bezpochyby dobrá předvolební "munice", přesto k tomu vesměs mlčí. Proč?

My nemáme za úkol posuzovat tu kauzu. No, munici... Podívejte, my teď nejsme kompetentní k tomu, abychom se vyjadřovali k vině nebo nevině. K tomu je kompetentní soud. Pokud bereme stát vážně, musíme respektovat jeho orgány. Sněmovna teď musí posoudit, jestli ta věc nemá nádech nějaké politické šikany. Jinak je v zájmu všech, aby se celá ta věc kompetentně posoudila, protože spekulace jsou jedna věc, ale pokud jsou podezření, tak se mají vyřešit. Pokud sněmovna dospěje k názoru, že to není politikum, tak by ti dva (Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem - pozn. red.) měli být vydáni. Myslím, že to je i v jejich zájmu.

Rozumím. Na druhé straně je ANO váš hlavní volební soupeř, proto mě zajímá, proč nyní v rámci kampaně nepoukazujete na to, že chce policie Babiše i s druhým mužem ANO Faltýnkem obvinit.

Policie požádala, tak ať se to řeší standardním způsobem. Že požádala, snad každý ví, ne? Pro mě není moc příjemná představa, že se bude debata soustředit na jednu osobu. Navíc ve věci, kterou mi teď nepřísluší hodnotit. Mohu mít nějaký názor, ale neznám všechna fakta.

Jaký máte na kauzu Čapí hnízdo a Babišovu roli názor?

No tak ty okolnosti jsou podivné. Pamatuji si, jak Andrej Babiš někde říkal, že stál v zoologické zahradě ve frontě se svými dětmi a nebavilo ho to. A že se rozhodl, že by bylo lepší mít vlastní zoologickou zahradu. Samozřejmě že pokud by si někdo na vlastní zoologickou zahradu sháněl peníze z Evropské unie, tak mi to připadá hodně podivné a hodně chucpe. Z těchto výroků se to tak zdá. Ale jestli to tak opravdu bylo... Teď je tady žádost o vydání, ať se to vyšetří. Já bych si přál, aby volby měly jiná témata. ČSSD je programová strana, jsou tady zásadní věci a já chtěl mluvit o nich. S ostatními, i s Andrejem Babišem. Ale přál jsem si, aby spory byly o věci, které mi připadají zásadní z hlediska budoucnosti země. Takže pro mě není žádná radost, že se do voleb dostávají jiné věci, kterou má řešit někdo jiný.

Babiš okamžitě začal křičet, že to je ze strany policie "účelovka" a snaha "matrixu" se ho zbavit. Ministrem vnitra je váš nynější předseda Milan Chovanec. Je tedy snadné dovodit, koho měl asi Babiš na mysli. Co vy na to?

Vy asi taky dobře víte, o co jde. Policie samozřejmě nekoná sama, existuje poučka, že pány případů jsou státní zástupci. Takže to není věc, kterou by policisté mohli spouštět sami. V této zemi to tak nefunguje. Druhou věcí je, že by si politici měli dávat pozor, aby se neuchylovali k výrokům, že se jedná o politické kauzy. Já z toho mám vždycky hrozně nepříjemný pocit. My politici - a Andrej Babiš je politik stejně jako já - neseme garanci za to, že se má stát a jeho zákony respektovat. Garantujeme pravidla hry. Já si mohu myslet, že ne každý soudce je dokonalý, že některé věci mohou být na hraně. Ale nemohu si dovolit zpochybňovat systém.

Vidíte, a ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán veřejně zopakoval, že podle něj jde o snahu policie ovlivnit volby. Co jste na to říkal?

Očekával bych, že když něco takového řekne, že to nějakým způsobem doloží. Pokud důvody neuvede, tak je to přesně, co říkám: na to bychom si měli dát veliký pozor. Když zatkli Davida Ratha (bývalý ministr zdravotnictví a hejtman za ČSSD přichycený policií se sedmi miliony v krabici od vína - pozn. red.), bylo to pro nás samozřejmě velice hořké. Tehdy jsem šel do televize a měl jsem to zdůvodňovat. Zažil jsem si, jak je to nepříjemné. A bylo by absurdní říct, že to je proti nám před volbami. Tahle země je navíc stále před nějakými volbami.

Jsou podle vás Pelikánovy výroky na jeho odstoupení z funkce, jak po tom volají vaši kolegové z jiných stran?

Pro mě je podstatné, že jsme dva měsíce před volbami. A připadá mi, že začít se teď odvolávat... Víte, strašně se bojím, že se teď všichni pobijeme mezi sebou. Že se všichni začneme napadat. To škodí všemu. Škodí to kampani, veřejnost to znechutí. Politici by neměli ventilovat něco o politických kauzách, když to nejsou schopni doložit, a musí si na to dávat pozor, i kdyby to byla sebehořčí pilulka. Na druhé straně se stejně tak bojím na základě toho někoho odvolávat a podobně. Protože to všechny akorát znechutí. Držme se toho, co by mělo být tématem voleb. Sněmovna se prostě vyjádří, orgány podle toho budou nějak postupovat a my se vraťme k tématům, o kterých by občané měli něco slyšet.

K vaší vyhlášené "válce levné práci"?

Třeba. Lidi zajímají jednoduché věci. To, co je spojeno s každodenním provozem. Tomu bychom se měli věnovat.

Já bych přesto rád zůstal u Babiše a Pelikána. Ministr spravedlnosti říká vesměs jednoduchou věc. I když sněmovna Babiše s Faltýnkem v září vydá, policie do říjnových voleb nestihne udělat nic. Po volbách bude muset sněmovnu o vydání obou pánů žádat znova. Takže teď dělá zbytečnou práci, která je pouze na efekt. Tím podle Pelikána pouze ovlivňuje volby. Není na tom něco, i když se asi nesluší, aby to říkal ministr spravedlnosti?

Ne, ne, ne. Podívejte, to je neřešitelný problém. To samé řešila Amerika kolem Hillary Clintonové, když tam šéf FBI vystoupil kvůli úniku jejích e-mailů. Vím, že jsou její tým i ona sama přesvědčeni, že to bylo to, co způsobilo ovlivnění výsledku voleb. Jsou přesvědčeni, že vytažení této věci těsně před volbami je fatálně poškodilo. Podle všeho, co jsem slyšel, to dotyčný šéf FBI neudělal proto, že by chtěl zlikvidovat Hillary Clintonovou. I demokraté mě ujišťovali, že ne. Udělal to proto, že měl pocit, že si po volbách nezodpoví, když mu řeknou: jak to, že jsi tuto věc zatajil před volbami? Takže to řekl. Možná si neuvědomil, jaké to bude mít důsledky, ale to je jedno. On se rozhodl, že to musí udělat. Možná je i pravda, že tím ty volby ovlivnil - což je fatální - ale s tím prostě nic neuděláte. Stejně marná mi připadá nynější debata u nás. My budeme policii radit, kdy to má zveřejňovat? Vždyť to je úplně absurdní debata.

Mění podle vás možné trestní stíhání Andreje Babiše jeho koaliční potenciál?

Asi ano. Mám dojem, že by ani Vladimir Putin v Rusku nekandidoval na prezidenta, pokud by byl trestně stíhaný a obviněný. A to víme, že v Rusku poměry nepokládáme za čistě demokratické. Takže mě to připadá, že by to Česká republika měla brát velice vážně. To by bylo překročení jakési linie. Pokud by k tomu takto došlo, všichni to musí vzít v potaz.

Když jsme spolu dělali v květnu rozhovor poté, co jste se stal lídrem ČSSD, říkal jste mi, že stranu chcete přivést do vlády. S tím, že následující dva povolební roky budou pro Česko extrémně důležité z hlediska ekonomického i z pohledu dění v EU, a proto by u toho vaše strana měla být. I kdybyste měli být juniorními partnery ANO, což bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kategoricky vylučoval. Měnilo by na vašem tehdejším postoji něco, kdyby byl Babiš obviněn?

To všechno platí a jsem velmi rád, že to všechno opakujete. Protože si to pořád myslím a je to jedna z věcí, proč jezdím po zemi a mluvím s lidmi. Opravdu bude důležité, co se v těch letech bude dít. Nadbytečné jsou pro mě teď debaty, co by bylo, kdyby ten byl to a co kdyby to. Všichni vidíme, že dynamika událostí je obrovská. O francouzském kandidátovi na prezidenta Fillonovi také všichni říkali, že to má ložené, a také to je jinak. Nikdo nemůže tušit, co se odehraje v Česku. Nikdo. Po volbách často vznikají jiné konstelace, než se předpokládalo. A řada problémů odpadá.

Mluvme realisticky. ANO je hlavním favoritem voleb a na sestavování vlády se bude podílet určitě. Preference ČSSD naznačují, že bude mít možnost do sestavení vlády promlouvat, byť zřejmě ne tak výrazně, protože nebude v pozici vítěze. Ptám se tedy, zda je pro vás - volebního lídra ČSSD - přijatelné být ve vládě s člověkem obviněným z dotačního podvodu?

Pokud by byl Andrej Babiš obviněn... Hlavně nevím, jak to bude ANO řešit. Já bych byl rád, kdybychom se do takové situace nedostali. Kdyby na to odpovědělo především hnutí ANO, jak to bude řešit.

Počkejte, všichni víme, že hnutí ANO je hlavně Andrej Babiš.

Dobře, ale to jako...

Ptám se, zda je pro vás přijatelné jít do vlády, kdyby v ní byl obviněný Babiš?

Já se domnívám, že obviněný Andrej Babiš se sotva může ucházet o funkci premiéra České republiky. Ale uvidíme, jak na to bude reagovat hnutí ANO, jak se s tím vypořádá. Nevím, v jaké budou kondici, jaká s ním bude řeč. Nevím. Vím, že když jsme jednali po posledních volbách do sněmovny, tak hnutí ANO bylo ochotno akceptovat velkou část našeho programu. A v situaci, jaká byla... Pořád si myslím, že dohodnout se, jak jsme se dohodli, pro nás bylo výhodné. A stojím si za tím rozhodnutím. Co bude po volbách, kdo tam bude a jaké budou možnosti se dohodnout... Věřím, že případné velmi nepříjemné otázky, kterým bychom museli čelit, bude hnutí ANO schopné vyřešit samo. Uvidíme.

Takže když bude Babiš obviněný, ve vládě s ním nebudete. I kdyby neměl být premiérem, ale třeba "jen" ministrem financí?

Já si myslím, že by tam byl problém. I v tom, že vláda má garantovat, že je schopna všechny podobné kauzy stoprocentně vyřešit. Nechtěl bych se vracet do problémů v této vládě, kdy někdo v určité výkonné funkci měl vliv na orgány, které měly konat. Nejen vůči němu. Ukázalo se, že to tu vládu paralyzuje. S touto zkušeností nemůžeme podruhé vstupovat do stejné řeky.

Chápu to správně, že jste s ANO ochoten do vlády jít, ale Babiš - pokud bude obviněn - v ní nesmí být?

Třeba. Ano. Pokud na to bude mít hnutí ANO výsledky, tak by mělo reagovat na situaci, pokud se takto vyvine.

Foto: ČTK , ČTK/Doležal Michal

Autor: Petr Kolář





Čtěte dále

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi