Dívku dostaly na psychiatrii tahanice rodičů

Ilustrační snímek z psychiatrické léčebnyDesetiletá Terezka nastoupila začátkem týdne na dětské psychiatrické oddělení motolské nemocnice. Poslal ji tam soud, který řeší spor rodičů o pravidla jejího styku s tatínkem. Odborníci se shodují, že za problém mohou rodiče, kteří se nedokáží domluvit.

Terezčin otec Lubomír Choc je jedním z takzvaných „štrasburských otců“, tedy mužů, kteří se o možnost styku s dětmi soudí v Česku a stěžují si i u soudu pro lidská práva. S Terezčinou maminkou se o tom, jak často má děvče tatínka vídat, přou prakticky od jejího narození v roce 1997.

Matka: Styky s otcem mi nevadí

nemocnice MotolTerezčina matka Markéta Smutná uspořádala tiskovou konferenci, na které ji podpořily například právnička spolupracující se sdružením ProFem Ivana Spoustová, Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí nebo psycholožka Alena Uváčiková, která Terezku vyšetřovala. Atmosféra mezi mluvčími i posluchači byla jednolitá: Nepřítomný otec i soudce porušují Terezčina práva.

Dokladů pro toto tvrzení snesli přítomní celou řadu. „Neurologové v Krči, psycholog Humhal i dětská lékařka potvrzují, že vynucování styku s otcem Terezku neurotizuje,“ popsala psycholožka Uváčiková. Matce prý nevadí, pokud se Terezka s otcem stýká, ale když soudce nařídil, aby u tatínka zůstávala, nechtěla k němu jít, protože se bojí, že by ji nevrátil zpátky mamince.

Co také zaznělo na tiskové konferenci
„Tento případ je precedentem pro to, aby bylo možné umístit člověka na psychiatrii i při rozvodu nebo při problémech v práci. Aby si tam všechno promyslel a přehodnotil svoje názory.“ (PhDr. Alena Uváčiková)
„Pokud budeme vynucovat styk rodičů s dětmi, měl by i dětem v dětských domovech někdo zajistit styk s rodiči.“ (JUDr. Marie Vodičková)
„V mnoha případech soudní pře nerozhodují soudci, ale znalci.“ (Mgr. et Ing. Ivana Spoustová)
„Kdo má kulaté razítko, ten má pravdu.“ (Mgr. Hana Langhansová, právnička Ligy lidských práv)
Dcera nemá s otcem téměř žádný vztah. „Otec si neumí vlastní dítě získat, a Terezka má povahu po něm, takže má omezené limity sociálního chápání,“ popsala důvody oboustranné odtažitosti psycholožka Uváčiková. Dalším důkazem nezájmu otce je prý i to, že když byla Terezka malá, popíral otcovství a přesvědčily ho až testy DNA.

Otec údajně také odmítá investovat do Terezky peníze, kupuje jí jen symbolické dárky a její koníčků nechce platit. „Ze 27 návštěv, kterých jsem se zúčastnil, mám pocit, že otci o Terezku nejde, že je to jen zástupný problém,“ popsal své dojmy Aleš Hlaváček, bývalý přítel Markéty Smutné, který s Terezkou sedm let sdílel domácnost a má k ní otcovský vztah.

Podle účastnic konference souvisí spor o Terezku s usnesením vlády, které podporuje to, aby se rodiče mohli stýkat s dětmi, i když s nimi nežijí. „Problém je v tom, že dítě má právo se stýkat s dětmi, nikoli povinnost,“ zdůraznila Marie Vodičková. Některé děti podle ní styk s rodiči odmítají, a není správné je k němu nutit.

Otec: Maminka neříká pravdu

Úplně jiný obrázek se zájemci o případ naskýtá, podívá-li se na něj z pohledu soudce nebo Terezčina otce. Soudce Miloslav Sládek vysvětluje, že Terezku poslal na psychiatrii ze tří důvodů: protože o to usilovala její matka, která dokládala dívčin horšící se zdravotní stav, protože chtěl umožnit sepsání nezávislého posudku na dítě v neutrálním prostředí, a protože doufal, že se Terezce dostane odborné psychologické či psychiatrické péče.

„Vzhledem k tomu, co všechno ta dívka podstupuje, se domnívám, že jednám v jejím zájmu,“ říká a dodává, že se jedná o řešení výjimečné, nebylo ale použito poprvé. Podle něj matka odmítla využít celou řadu kroků, které jí soud uložil, například nastoupit na společnou terapii, docházet na mediaci a podobně. Dostala za to dvě pokuty, a i další podklady ze spisu ji hodnotí jako nevěrohodnou.

„Soud se chová vždycky špatně. Buď koná, a je kritizován, nebo nekoná, a pak bude platit statisíce díky rozhodnutí štrasburského soudu,“ upozorňuje Sládek. „Zákon o rodině ukládá, že pokud rodič maří styk druhého rodiče s dítětem, je to důvod pro změnu výchovy,“ vysvětluje, proč podal návrh na zhodnocení toho, zda má o Terezku i nadále pečovat matka.

Luboš PateraIlustrativní zážitek Terezčina otce tlumočí další "štrasburský otec" Luboš Patera, který Lubomíra Choce také zastupoval. "Devítiletá holka do něj kopala a vyhrožovala mu policií, jak ji navedla její matka," popisuje.

Slova své bývalé ženy nenechává bez komentáře ani sám Lubomír Choc. „Pořád si vymýšlí nové triky,“ zní jeho první reakce. „Otcovství jsem popíral, ale bylo to proto, že moje žena měla v době početí milence, který dokonce do protokolu uvedl, že dítě je jeho,“ mění úhel pohledu na jeden z argumentů. Dárky prý také dceři dává, i když možná ne tak štědré, jak by si její nevlastní „otec“ Hlaváček představoval.

A dodává, že jeho žena už léta vláčí Terezku po různých psychologických poradnách a psychiatrech, a neváhá je měnit, pokud mají zájem budovat vztah dcery k otci. I na psychiatrii prý Terezka skončila kvůli matce. „Moje bývalá žena se dožadovala toho, aby Terezka byla hospitalizovaná na psychiatrii už před několika týdny, když si ji nechtěli nechat na neurologii v Krči, protože byla v pořádku,“ vysvětluje.

Na otázku, zda by tedy nebylo pro Terezku lepší, kdyby o ni přestal bojovat, neumí Lubomír Choc odpovědět. „Myslím si, že to jde i bez boje,“ říká.

Úřady situaci prošetřují

Kristýna Kotalová z ministerstva práce a sociálních věcí řeší stížnost paní Smutné na postup oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Praze 8. „Je to modelový příklad situace, kterých máme stále na stole několik desítek. Obě strany tu ztrácejí soudnost, nemají respekt k úřadům, soudům ani znalcům, nemá to skoro řešení,“ popisuje.

„Jde vždycky o důsledek obrovské neschopnosti rodičů, kteří upřednostňují nějaké vlastní zájmy. A je to důkaz toho, že jejich spory vždycky odnese dítě,“ vysvětluje. Případ Terezky zatím ještě ministerstvo podobně neprozkoumalo, řešení, které přijal soud, ale za jednoznačně nevhodné označit nemůže. „Je to extrém, ale důvěřuji soudu v tom, že pokud se uchýlil k podobnému kroku, asi už neviděl jiné řešení,“ říká Kotalová.

Přijaté řešení nechce zpochybnit ani mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, který říká, že o případu nemá dost informací, a proto nemůže posoudit, zda bylo opravdu nutné poslat dítě do zdravotnického zařízení. „Domnívám se, že pokud soudce takto rozhodl, bylo to z hlediska zdravotního stavu nutné,“ říká Cikrt.

Ilustrační foto: ČTK





Čtěte dále

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium. ČTK to dnes řekl ředitel organizace...

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort, je unikátním spojením dvou odlišných výcviků. Novinářům...

Praha doplní plastiku Moskva-Praha ve stanici metra Anděl vysvětlující tabulkou

Praha doplní plastiku Moskva-Praha ve stanici metra Anděl vysvětlující tabulkou

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit...

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů. Dnes začíná doprovodná...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi