Demonstrace na Letné skončila. Už se ví, kdy bude další

Demonstrace na Letné.

Nedělní protest proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989, jak avizovali jeho organizátoři ze spolku Milion chvilek. Demonstranti odpoledne zcela zaplnili pláň na pražské Letné a část přilehlého parku, podle předsedy spolku Mikuláše Mináře jich hned v úvodu dorazilo zhruba čtvrt milionu. Protest varoval před tím, kam se Česko pod Babišem a prezidentem Milošem Zemanem ubírá. Premiér s tvrzením demonstrantů, že by on či vláda zasahovali do nezávislosti justice, nesouhlasí.

Odhad organizátorů potvrdil operátor T-Mobile, který na základě dat ze své sítě uvedl, že se na pláni sešlo víc než 258 tisíc lidí. Demonstranti si poslechli například spisovatele Jiřího Padevěda či herce Martina Myšičku, který přednesl proslov bývalého premiéra Petra Pitharta, jenž se kvůli zdraví nemohl akce zúčastnit. Lidé stáli i na travnatých plochách parku až k místu, kde býval Stalinův pomník, a k vjezdu do tunelu Blanka na Špejcharu. Česká televize s odkazem na policii uvedla, že účastníků bylo 200 tisíc.

Dnešní mohutná demonstrace se dostala do zpravodajského servisu všech světových tiskových agentur i předních informačních serverů. Média upozorňují na mimořádný rozsah protestu a informují o kauzách premiéra Babiše, které přivedly na pražské prostranství statisíce lidí.

Protest odpoledne značně omezil dopravu v části Prahy. Policie uzavřela pro auta ulici Milady Horákové, později odklonila provoz i na nábřeží pod plání a na obou mostech vedoucí na Letnou. V úvodu demonstrace nemohli lidé vystupovat z metra v přeplněných stanicích Vltavská a Hradčanská. Podle vyjádření mluvčího pražské policie Tomáše Hulana policisté kromě dopravy nemuseli na místě řešit žádné přestupky ani incidenty. Záchranáři spolu s dobrovolníky z Českého červeného kříže ošetřili okolo 70 lidí s kolapsy, zvracením a drobnými úrazy. Devět odvezli do nemocnice.

K vidění byly různé transparenty.

Protest trval necelé tři hodiny. Začal reprodukcí slov Tomáše Garrigua Masaryka o demokracii v podání herce Radovana Lukavského před 16.30. Skončil okolo 19.15 státní hymnou. Po 20.00 obnovili policisté provoz v okolí Letné.

Umělecký ředitel Dejvického divadla Myšička na demonstraci uvedl, že se akce účastní jako občan a s Pithartovými myšlenkami se ztotožňuje. Někdejší předseda Senátu ve svém textu varoval před přeměnou demokracie liberální na pouze volební. Popisoval fungování právního státu, které znamená, že právo je výš než prezident či premiér. Vystoupili například i Tomáš Klus, Vladimír Mišík a Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem. Organizátoři odmítli, že by se pořádající iniciativa Milion chvilek mohla stát politickou stranou, k čemuž ji vyzýval premiér Babiš.

Demonstrace na Letné skončila.

Zástupci drobných zemědělců a ekologů na demonstraci kritizovali podnikání holdingu Agrofert, který premiér v minulosti převedl do svěřenského fondu. Odmítli také podporu vlády pro velké zemědělské koncerny. Vláda nebrání ničení krajiny a půdy, uvedli.

Předseda vlády v reakci na protest uvedl, že oceňuje, že v Česku mohou lidé 30 let po revolučním roce 1989 svobodně demonstrovat a vyjadřovat své názory. O některých si však podle něj může normální člověk myslet své. Babiš označil některé projevy demonstrantů za neuvěřitelné. Dodal, že nikdy nezasáhl ani nezasáhne do nezávislosti justice.

Další velkou demonstraci oznámili organizátoři na pražské Letné na 16. listopadu. V případě mimořádných událostí mohou být protesty i dříve. Do listopadu mají sympatizanti demonstrací každodenní prací pokračovat v tom, co setkání nastartovala, uvedl Minář.

On-line

Obnovit

  • 19:53
     

    Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže při demonstraci na pražské Letné ošetřili okolo 60 lidí. Sedm pacientů odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Šlo podle ní vesměs o kolapsové stavy, zvracení a drobné úrazy.

  • 19:10
     

    Dnešní protivládní protest na pražské Letné byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989, jak avizovali jeho organizátoři ze spolku Milion chvilek. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258 000 lidí.

  • 19:09
     

    Na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vyrazil dnes na pražskou Letnou například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Protestující zdraví na sociálních sítích i politici dalších opozičních stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN).

  • 19:09
     

    O prázdninách není podle Mináře reálné, aby se každý týden scházely větší a větší počty lidí, jako tomu bylo v posledních týdnech. Protože ale považuje za pravděpodobné, že do podzimu se Babišovy problémy prohloubí, připravuje spolek Milion chvilek demonstraci den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii. Pokud budou porušena pravidla demokratické hry, mají být další protesty dřív, například i o prázdninách, řekl Minář.

  • 19:09
     

    Organizátoři protestů proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice v Česku oznámili další velkou demonstraci na pražské Letné na 16. listopadu. Předseda pořadatelského spolku Milion chvilek Mikuláš Minář to řekl v závěru dnešní manifestace. V případě mimořádných událostí mohou být protesty i dříve. Do listopadu mají sympatizanti demonstrací každodenní prací pokračovat v tom, co setkání nastartovala, dodal Minář.

  • 19:04
     

    "Češi se vydali do ulic v největším protestu od dob komunismu," napsala americká agentura Bloomberg v úvodu své reportáže nazvané "Miliardářský premiér vyvolal v Praze největší protest od roku 1989". Agentura uvedla, že mnozí demonstranti přijeli do Prahy z nejvzdálenějších konců země s vlajkami České republiky a Evropské unie a s transparenty "Demisi".

  • 18:59
     

    Dnešní mohutná demonstrace na pražské Letenské pláni se dostala do zpravodajského servisu všech světových tiskových agentur i předních informačních serverů. Média upozorňují na mimořádný rozsah protestu, největšího od roku 1989, a informují o kauzách premiéra Andreje Babiše, které přivedly na pražské prostranství statisíce lidí.

  • 18:40
     

    Demonstranti by se podle organizátora Rolla měli zasadit za lepší budoucnost. "Vyjadřujeme nesouhlas se současnou situací a starost o další vývoj. Neděláme revoluci, k odkazu a hodnotám roku 1989 se vracíme a chceme na něj navázat tím, že se aktivně zasadíme o lepší budoucnost," připomněl demonstrace, které ukončily před necelými 30 lety komunistický režim v Československu.

  • 18:35
     

    Umělecký ředitel Dejvického divadla Myšička uvedl, že se akce účastní jako občan a s Pithartovými myšlenkami se ztotožňuje. Pithart popisoval fungování právního státu, které znamená, že právo je výš než prezident či premiér. "Ne každá demokracie umožňuje, aby příště vyhrál volby někdo jiný," varoval.

  • 18:12
     

    Demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné podpořili dnes odpoledne i protestující před libereckou Home Credit Arénou, kam se předseda vlády vydal na zahájení Olympiády dětí a mládeže. Babiš na protesty lidí před budovou nereagoval, v černé limuzíně projel kolem dovnitř do objektu. Dnes v dřívějších hodinách uvedl, že stále nerozumí tomu, proti čemu lidé demonstrují.

  • 18:05
     

    Zástupci drobných zemědělců a ekologů na dnešní protivládní demonstraci na pražské Letné kritizovali podnikání holdingu Agrofert, který premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti převedl do svěřenského fondu. Odmítli také podporu vlády pro velké zemědělské koncerny. Vláda nebrání ničení krajiny a půdy, uvedli.

  • 18:01
     

    Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže museli za první hodinu demonstrace na pražské Letné ošetřit 15 lidí. Jednoho pacienta odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, zkolaboval kvůli horku. Lidé protestující proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice dnes odpoledne zcela zaplnili letenskou pláň. Na demonstranty praží slunce, ve stínu je 24 stupňů.

  • 17:59
     

    Nechybělo ani řepkové pivo a deodorant proti motýlům. 

  • 17:57
     

    Jedná se tak pravděpodobně o největší demonstraci od roku 1989. Účastníkům to sdělil předseda organizujícího spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Později na základě výškové fotografie uvedl bez dalších podrobností, že se počet blíží tomu z revolučního roku. Na místo proudí další davy lidí.

  • 17:48
     

    Lidé mají s sebou různé transparenty. 

  • 17:44
     

    Aktuálně z Letné. 

  • 17:44
     

    Rajmont řekl, že se pod prohlášení podepsali například David Prachař, David Matásek, Vladimír Javorský, Ondřej Pavelka, Pavla Beretová či Saša Rašilov. "Jako občané této země už se dále nechceme dívat, jak premiér zatahuje společnost do čím dál hlubšího marasmu, politického i morálního," uvedli umělci v prohlášení.

  • 17:43
     

    Demonstranty na pražské Letné podpořily desítky divadel včetně herců Národního divadla. Zástupci organizátorů to uvedli při dnešním protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Herec Filip Rajmont, který přečetl prohlášení umělců Národního divadla, řekl, že se připojila velká většina uměleckého souboru. V prohlášení mimo jiné odsoudili, že se vrací normalizační mentalita a lež se stává normou.

  • 17:09
     

    Demonstranti jsou velmi kreativní.

  • 17:08
     

    Na pražské Letné je podle organizátorů v úvodu dnešní demonstrace za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) zhruba 250.000 lidí. Účastníkům to řekl předseda organizujícího spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Údaj se podle něj opírá o výškovou fotografii. Na místo proudí další davy lidí. "Podle výškových fotografií to vypadá, že je nás tady nějakých 250 000. Ale uvidíme, kolik lidí ještě dorazí," uvedl Minář. Na dějiště protestu mířily půl hodiny po jeho oficiálním začátku podle dostupných informací další tisícovky lidí.

  • 17:07
     

    Roll řekl, že myslel, že po manifestacích roku 1989 se plná Letná nebude muset opakovat. "Je to ale jinak. Přišli jsme se sem postavit za demokracii," uvedl. Účastníkům poděkoval, že se díky nim pomalu ale jistě uskutečňuje proměna společnosti. "Nesmíme usnout na vavřínech, bude to ještě běh na dlouhou trať," uvedl.

  • 17:00
     

    Demonstrace na pražské Letné varuje před tím, kam se Česko ubírá pod premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem. V úvodu dnešního protestu to řekl místopředseda organizujícího spolku Milion chvilek Benjamin Roll. Varoval před uzurpací moci několika oligarchy a před tím, aby byla lidem nepozorovaně ukradena demokracie.

  • 16:56
     

    Zcela zaplněn je podle fotografií redaktorů ČTK Štefánikův most a schody nahoru na Letnou. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek na demonstraci očekávají 200.000 až 350.000 lidí, začala v 16:30.

  • 16:56
     

    Pražský dopravní podnik začal částečně omezovat dopravu směrem k pražské Letné, na které se koná demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Metro přestalo zastavovat ve stanici Vltavská, lidé musejí k výstupu použít některou z okolních zastávek. Stanice metra Hradčanská je zcela zaplněna, na mostech a příchozích cestách k letenské pláni se tvoří fronty.

  • 16:39
     

    Reprodukcí slov Tomáše Garrigua Masaryka o demokracii v podání herce Radovana Lukavského začala dnes před 16:30 na pražské Letné demonstrace za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). "Nesprávné je dělat rozdíl mezi mravností velkou a malou. Že se politik v zájmu státu nemusí a nemá ohlížet na mravní předpisy. Věc se má ve skutečnosti tak, že člověk, který například lže a podvádí v životě politickém, lže a podvádí také v životě soukromém a naopak. Jen člověk slušný bude slušný vždy a ve všem," zahájila shromáždění Masarykova slova.

  • 16:38
     


  • 16:37
     

    Davy lidí podle zpravodajů ČTK proudí na Letnou přes Štefánikův most a parkem nahoru i ulicí Milady Horákové. Ve stanicích metra Vltavská a Hradčanská bylo po 16:00 tak plné nástupiště, že lidé téměř nemohli vystupovat. Ve stanici Nádraží Holešovice, odkud je to na Letnou dál, už byla situace klidnější.

  • 16:36
     

    Lidé na demonstraci do Prahy přijeli svými auty i veřejnou dopravou z celé České republiky. Někteří si objednali autobusy. Někteří účastníci speciálně na protest přijeli ze zahraničí. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že nerozumí, proti čemu lidé demonstrují. Od svých příznivců cítí podporu a tím se chce řídit.

  • 16:36
     

    V metru bylo na přestupní stanici C podle zpravodajky ČTK po 15:00 o poznání víc lidí než v jiné neděle. Řada lidí nesla stočené vlajky a transparenty. Alice Gelnarová s rodinou z Tišnova ČTK řekla, že na demonstraci přijela hlavně proto, že jí vadí trestní stíhání premiéra. Uvedla, že své jméno se říct nebojí, protože věří, že v Česku je zatím demokracie.

  • 16:35
     

    Lidé se pomalu na Letné scházejí. Podle zpravodaje ČTK na Letné mají lidé transparenty s nápisy: "Stydím se za svého premiéra i prezidenta" nebo "Babiš, to je známá firma", další nápisy zmiňují Babišovu údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB) nebo žádající odstoupení premiéra. Cedule "Není tady žádný volný prostor" a další poukazují na očekávanou vysokou účast na demonstraci. Transparenty vyzývající k demisi a žádající nezávislost justice a veřejnoprávních médií vyvěsili také obyvatelé blízkého bytového domu. Před 16:00 byla plocha na Letné zaplněna asi z jedné čtvrtiny.

  • 16:35
     

    "Tlak ulice roste," popsal dění v Česku internetový portál Oberösterreichische Nachrichten. Agentura AP ale uvedla, že pozice Babiše, jehož označila za "podnikatele, ze kterého se stal populista", je pevná. Podle DPA se alespoň navenek tváří, že na něj protesty neudělaly dojem; neuškodila mu celá řada afér souvisejících s jeho dřívějším podnikáním nebo s údajným zneužíváním médií.

  • 16:26
     

    O dění v Česku hojně informují i zahraniční média. Německá veřejnoprávní televize ARD například k dnešnímu protestu uvedla, že jeho vzorem je sametová revoluce z roku 1989, při které v zemi padl komunistický režim. Německá rozhlasová a televizní stanice MDR poznamenala, že za svoláním demonstrace na symbolické místo, kterým se Letná během sametové revoluce stala, je i fakt, že Václavské náměstí už bylo na protesty proti Babišovi malé.

  • 16:26
     

    Demonstrace na Letné by mohla být největší od roku 1989. Dosud drží zřejmě prvenství protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů a dvě desítky organizací a iniciativ s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jí zúčastnilo až 150 000 lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90 000.

  • 16:26
     

    Impulzem demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

  • 16:23
     

    Dobrý den u přímého přenosu, který nabízí on-line deník TÝDEN.CZ z nedělního protestu na Letné proti součanému premiérovi Andreji Babišovi. Mělo by se jednat o možná největší demonstraci od revolučního roku 1989. Vyvrcholit by zde měla série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek. Program akce a řečníky organizátoři tají, očekávají účast až 350 000 lidí. Na shromáždění budou dohlížet desítky policistů, antikonfliktní tým, dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK) i koordinátor a krizový manažer záchranné služby.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: Radek Cihla, Anna Julie Řehořová

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Na části chystaných změn penzí je shoda, o dalších bodech se povede debata

Na části chystaných změn penzí je shoda, o dalších bodech se povede debata

Vládní koalice a opoziční hnutí ANO se podle prezidenta Petra Pavla na dnešní schůzce na Hradě shodly na tom, že důchodový systém...

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou...

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, měly by se dostat pod čtyři procenta, uvedl ekonom David Marek

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, měly by se dostat pod čtyři procenta, uvedl ekonom David Marek

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, podle modelového příkladu by se měly dostat pod čtyři procenta,...

Prezident, zástupci koalice i opozičního hnutí ANO budou dnes jednat na Hradě o reformě penzí

Prezident, zástupci koalice i opozičního hnutí ANO budou dnes jednat na Hradě o reformě penzí

Na Hradě se dnes uskuteční schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci vlády a opozičního hnutí ANO nad návrhem důchodové reformy....

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Známé osobnosti představily největší kuchyňské a designové studio v Česku. V obchodním centru Galerie Butovice Praha XXXLutz...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi