ČSSD prohrála soud o Lidový dům. Má zaplatit 300 milionů

Lidový dům.

ČSSD musí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 320 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. Rozhodl o tom pravomocně pražský městský soud, řekla jeho mluvčí Markéta Puci. Největší část sumy tvoří smluvní pokutu, která za 16 let trvání soudního sporu zvýšila dlužnou částku z 18,5 milionu o dalších více než 300 milionů korun. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Strana může využít mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.

"ČSSD bude samozřejmě pravomocné rozhodnutí soudu respektovat, nicméně vyčkáme nyní doručení písemného vyhotovení uvedeného rozhodnutí, se kterým se podrobně seznámíme," uvedla v tiskové zprávě mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. Dodala, že ČSSD nepochybně využije dovolání.

Na případ upozornil server Neovlivni.cz, podle kterého strana před podzimními krajskými volbami dostala dramatický úder. Loňské hospodaření ČSSD skončilo se ziskem zhruba 27 milionů korun. V roce 2014, kdy byly obecní a senátní volby, strana vykázala ztrátu 47,5 milionu korun.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda, a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že nebude spor komentovat, protože jde o záležitost ČSSD a advokáta Altnera. "Je ale třeba si připomenout 90. léta, tehdy reálně hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty," řekl novinářům Ovčáček v Třebechovicích pod Orebem, kde je Zeman na jedné ze svých prezidentských cest po krajích.

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamilionové částky. Právník proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily dnes.

V souvislosti s Lidovým domem nešlo o jediný spor, který se proti ČSSD vede. Dalších 17 milionů korun po straně chce Václav Halbich, který tvrdí, že ke kontraktu na právní pomoc později přistoupil, a že má tedy společně s Altnerem a dalším právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že ČSSD boj o své sídlo vyhrála.

Výběr hlavních událostí ve sporu:

Leden 2000 - Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD. Mandátní smlouva o zastupování ČSSD byla uzavřena v roce 1997 s advokátem Zdeňkem Altnerem, později k ní údajně přistoupili právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich.
Listopad 2004 - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby - pohledávku 18,5 milionů korun, ČSSD se ale odvolala. Sumu Altner vypočítal jako desetinu z částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Altner později podal mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu jich přišlo několik desítek.
Červenec 2005 - Altner neuspěl s návrhem na obstavení Lidového domu.
29. června 2006 - Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 milionů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 milionů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.
Leden 2007 - Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 milionů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.
18. ledna 2007 - Altner podal návrh na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. V červenci 2007 soud návrh zamítl, později tak učinil i odvolací soud.
13. března 2007 - Altner podal trestní oznámení na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další lidi z ČSSD, a to kvůli údajnému zkreslování výše majetku strany.
Březen 2007 - Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman opustil stranu. Příčinou byl konflikt mezi ním a Paroubkem v kauze Lidový dům. Smlouvu s Altnerem podepsal Zeman, a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný.
18. května 2007 - Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal po ČSSD zhruba 72 milionů korun.
21. listopadu 2007 - ČSSD zažalovala Altnera v civilní při na ochranu dobrého jména a pověsti.
20. května 2008 - Ústavní soud (ÚS) odmítl Altnerovu stížnost na podjatost soudců Vrchního soudu v Praze. ÚS nevyhověl ani jeho návrhu na předložení předběžné otázky Evropskému soudnímu dvoru.
Říjen 2008 - Podle ČSSD soud zastavil řízení, kterým se Altner domáhal na ČSSD zaplacení smluvní pokuty 1,7 milionu korun denně.
16. února 2009 - ÚS odmítl Altnerovu stížnost proti rozhodnutím soudů, podle nichž právník neprokázal oprávněnost svých pohledávek a ČSSD nevykazuje znaky úpadku.
14. května 2009 - Soud rozhodl, že se Altner má omluvit ČSSD za výroky, které pronesl na její adresu v souvislosti se spory. Rozhodnutí nabylo právní moci v září 2010.
11. listopadu 2009 - Ústavní soud po několikaletém zkoumání vyhověl stížnosti notáře Václava Halbicha, jenž se domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Jeho nárok znovu prozkoumá Obvodní soud pro Prahu 1, který původně žalobu zamítl.
10. května 2010 - Altner uvedl, že dal v roce 2008 své pohledávky vůči ČSSD do zástavy švýcarské firmě H-Holding. Firma je později získala jako takzvanou propadnou zástavu.
16. června 2010 - Altner podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní, a expředsedovi Paroubkovi. Požadoval, aby společně zaplatili 176 milionů korun jako náhradu škody. Následně požádal soud o obstavení majetku ČSSD a Paroubka. Altner řekl, že honorář, který mu, respektive firmě H-Holding, ČSSD dluží, se už vyšplhal spolu se smluvními pokutami na 30 miliard korun.
3. listopadu 2010 - ÚS odmítl stížnost, jíž chtěl Altner dosáhnout zrušení výsledků ČSSD v jarních sněmovních volbách a zákazu účasti ČSSD v komunálních a senátních volbách.
19. ledna 2011 - Altner byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů České advokátní komory.
7. června 2011 - ÚS odmítl další Altnerovu stížnost, kterou se domáhal zrušení zvolení 12 senátorů za ČSSD v roce 2010.
30. října 2012 - Soud na Altnerův návrh zahájil insolvenční řízení s ČSSD. V listopadu 2012 soud insolvenční návrh odmítl, v červnu 2013 odmítnutí potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze.
Listopad 2015 - Soud začal řešit žalobu Václava Halbicha, který se domáhá zhruba 17 milionů korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Halbich žaluje společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD, i ČSSD.
31. března 2016 - Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 milionu korun jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. Kromě toho má sociální demokracie advokátovi zaplatit také smluvní pokutu, která za 16 let narostla na více než 300 milionů korun.

Foto: Wikimedia Commons , Ondřej Kořínek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi