Česko přeruší příjem ruských žádostí o víza, vpád na Ukrajinu odsoudil i Zeman

Následky ruské invaze na Ukrajinu, hlavní město Kyjev.

Česká republika v reakci na vpád ruské armády na Ukrajinu pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Odvolává také souhlas s provozem ruských konzulátů v ČR a povolává na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku. Ministerstvo obrany zvažuje poskytnutí kapacit vojenského zdravotnictví, pokud by to bylo potřeba.

Ukrajinci žijící v Česku mohou počítat s prodloužením povolení k pobytu. Na výpadky dodávek ropy či zemního plynu je ČR připravená. Představitelé vlády to řekli po zasedání Bezpečnostní rady státu. Ruskou agresi odsoudili vládní i opoziční politici a také prezident Miloš Zeman, který dříve možnost invaze zpochybňoval.

Česká republika odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně a zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Povolání velvyslance z Běloruska souvisí zřejmě s tím, že ruští vojáci vstoupili na Ukrajinu i z území této země. Fiala se večer zúčastní mimořádného jednání Evropské rady v Bruselu, které projedná zpřísnění protiruských sankcí.

Česká armáda je podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) připravena na všechny scénáře vývoje. Uvedla, že ministerstvo obrany průběžně vyhodnocuje všechny dostupné informace, a to i z hlediska státních podniků nebo podřízených organizací. Poukázala na vojenské zdravotnictví. "I tam zjišťujeme nějakou případnou možnost poskytnutí třeba i nějakých našich kapacit, pokud by něco takového bylo zapotřebí," řekla.

Povolení k pobytu má v Česku na 60 tisíc Ukrajinců, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Je podle něj možné, že část občanů Ukrajiny žijících v Česku se bude do vlasti chtít vrátit. Zároveň má Česko připravené plány na přijetí vysokých tisíců uprchlíků, upřesnit číslo nechtěl. Aktuálně zřejmě budou přicházet Ukrajinci, kteří už v ČR mají zázemí, řekl ministr. Příbuzní lidí z Ukrajiny, kteří už jsou v Česku, mohou přijet bez překážek jen s pasem, dodal. Slovensko podle Rakušana zatím nepožádalo Česko o vyslání policistů na ochranu hranic s Ukrajinou.

Ropy a zemního plynu má ČR podle Fialy dostatečné zásoby a na unijní úrovni existují dohody se třetími zeměmi, jak dodávky z Ruska nahradit. "Nemáme významné signály, že by výpadky měly nastat, ale bylo by nezodpovědné s tím nepočítat," řekl premiér. Znovu ubezpečil, že aktuálně v souvislosti s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu neexistují signály o bezprostřední hrozbě pro Česko a jeho občany.

Kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu ve čtvrtek v 16.00 zasedne plénum Sněmovny. Jednání svolala z iniciativy koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Společný postup chystají také senátoři. Vládní i opoziční politici už ruský útok na Ukrajinu označili za neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi vůči nezávislému státu a bezprecedentní porušení mezinárodního práva, které vrací Evropu do dob sovětského impéria a ohrožuje bezpečnost celého kontinentu.

Fiala uvedl, že za Česko bude prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku v rámci jednotného postupu Evropské unie. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po zasedání krizového štábu svého úřadu řekl, že Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen nevinných ukrajinských, ale i vlastních občanů a Evropanů. Černochová uvedla, že Rusko porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu.

Ke kritice Putinova režimu a odsouzení Kremlu se přidal i Zeman. Ve čtvrtečním projevu prohlásil, že Rusko se dopouští zločinu proti míru a jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy v podobě tvrdých sankcí. Přiznal, že se mýlil, když minulý týden řekl, že Rusové nejsou blázni a nebudou riskovat válku. Zeman se v pátek zúčastní on-line summitu členských zemí NATO o situaci na Ukrajině, přizve na něj i Fialu.

Představitelé Parlamentu, krajů, měst, církví, neziskových a kulturních organizací, vysokých škol, podniků i sportovních klubů od rána vyjadřovali solidaritu Kyjevu. Nabízejí také pomoc Ukrajincům v jejich vlasti i početné ukrajinské menšině v České republice, stejně jako uprchlíkům, které lze očekávat. Ministerstvo vnitra dostalo za poslední den 104 nabídek ubytování pro ukrajinské uprchlíky, řekl Rakušan. Jednostranná agrese je v rozporu s normami 21. století, uvedl úřad ombudsmana. Za rozpoutání války by bylo namístě postavit Putina před tribunál, uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Zmínil evropský zatýkací rozkaz a možnost pozastavení členství Ruska v OSN.

Sankce vůči Rusku musejí být podle ukrajinského velvyslance v Praze Jevhena Perebyjnise okamžité, tvrdé a zničující. Na čtvrteční tiskové konferenci zmínil zejména odpojení Ruska od bankovního systému, Rusko musí být podle něj plně izolováno. Ukrajina potřebuje konkrétní dodávky zbraní, přičemž sankce i pomoc musí být okamžitá, řekl.

Kvůli uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou pro civilní lety bylo přerušeno letecké spojení Prahy s ukrajinskými městy. České velvyslanectví v Kyjevě je dočasně uzavřeno, konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově. Úřady vyzvaly všechny české občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu. V cestovatelském systému Drozd se registrovalo asi 150 Čechů na Ukrajině, víceméně jde o občany, kteří v zemi dlouhodobě žijí a před invazí neprojevili zájem ze země odejít.

Na Václavském náměstí v Praze se dopoledne sešla asi stovka lidí, kteří vyjadřovali nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu a podpořili napadenou zemi. Před ruským velvyslanectvím v Praze se ze stejného důvody sešly asi dvě desítky lidí. Zeď budovy dva z protestujících postříkali červenou barvou, incident řeší policie. Na odpoledne a večer jsou v Praze i dalších městech v ČR naplánována další shromáždění na podporu Ukrajiny.

Putin chce vpádem armády na Ukrajinu zvrátit prozápadní směřování země a zajistit si nad ní kontrolu, shodli se oslovení experti. Rusko podle nich nutně nemusí usilovat o okupaci celé Ukrajiny, chce ale vyvolat rozsáhlou krizi a změnit vládu v Kyjevě. Putin je nevyzpytatelný a schopný přistoupit i k demonstraci jaderných schopností Ruska, varovali.

Ruská invaze dopadá i na českou měnu či obchodování s akciemi. Koruna ráno spadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce, ztrácela desítky haléřů. K euru se dostala nad 25 Kč/EUR, vůči dolaru nad 22,30 Kč/USD. Pražská burza po útoku Ruska na Ukrajinu spadla nejníže od počátku loňského listopadu. V poledne index PX proti středě ztrácel víc než čtyři procenta.

Přímý dopad válečného konfliktu na Ukrajině na růst ekonomiky ČR bude omezený, uvedla Česká národní banka. Důvodem je podle ní velmi nízký podíl na vývozu zboží a služeb z ČR. Eskalace konfliktu se podle analytiků projeví v české ekonomice zprvu zdražením energií a potravin, další vývoj bude záviset na formě sankcí.

Foto: ČTK/AP , Neznámý

Autor: ČTK





Čtěte dále

Fanoušci MHD se mohou vydat na Letnou v Praze na autobusový den

Fanoušci MHD se mohou vydat na Letnou v Praze na autobusový den

Fanoušci autobusů městské hromadné dopravy se mohou dnes od 10:00 do 17:00 vydat na Letenskou pláň v Praze, kde se uskuteční...

Návštěvníkům se od soboty otevře obnovená Hrabalova chata v Kersku

Návštěvníkům se od soboty otevře obnovená Hrabalova chata v Kersku

Návštěvníkům se od soboty otevře obnovená Hrabalova chata v Kersku na Nymbursku. Po rekonstrukci se vrátila do podoby z 80. let,...

Nejlépe funguje screening, na který se lidé nemusí objednat, ukazují data

Nejlépe funguje screening, na který se lidé nemusí objednat, ukazují data

Největší podíl cílové populace se účastní screeningu rakoviny děložního hrdla, který je součástí preventivní prohlídky u...

Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ke vzniku kasin v obci

Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ke vzniku kasin v obci

Zastupitelé Chrášťan dnes schválili vypsání referenda ohledně hazardu. Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi