Česká muslimka: Teroristické útoky jsou dílem vyšinutých jedinců

Romana Červenková je praktikující muslimkou již od roku 2012.

Jak vnímá česká muslimka teroristické útoky na francouzskou redakci Charlie Hebdo? Urážejí ji karikatury časopisu? Souhlasí s kamenováním žen za cizoložství? Serveru TÝDEN.CZ se podařilo vyzpovídat muslimku žijící v Praze, která studuje Institut mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Studujete na Fakultě sociálních věd. Jak vnímají učitelé ve škole to, že nosíte šátek?

Co se týče školy, přinesl mi šátek pouze sympatie některých členů učitelského sboru, kteří ocenili multikulturní obohacení během jejich přednášek a seminářů. Nikdy jsem se nesetkala se zaujatým či nepřátelským postojem.

Jak se stavíte k událostem, které staly minulý týden v Paříži?

Útoky kvůli karikaturám odsuzuji, zároveň však souzním s názorem pana Halíka, že i svoboda slova má své hranice. Tím se neodvolávám pouze na karikatury proroků, ale protože jsem vždy byla citlivá na židovskou otázku, tak mi karikatury ve spojení s holocaustem přijdou ubohé a odporné.

Za útoky však mimo muslimských radikálů viním i bezpečnostní složky, které dva již mrtvé vrahy, nechaly bez větších potíží vrátit se z Blízkého Východu zpět do Francie. Stejně tak nyní odsuzuji britská média, která dala prostor radikálnímu imámovi z Londýna Anjemu Choudarymu, který útoky na pařížskou redakci označil za legitimní. Tento učenec veřejně vyzývá muslimy k zapojení se k ISIS a k nenávisti vůči nemuslimům. Být na jeho přednášce já, volala bych policii. Nechápu, že s tím imigrační úřad nic nedělá a média mu dávají prostor, aby se zpopularizoval. Pak se budeme opět divit tomu, že došlo k nějakému neštěstí a svou zlost si vylijeme na normálních muslimech, kteří s tím nemají nic společného.

Jak vnímáte samotné karikatury Charlie Hebdo? Uráží vás jako muslimku?

Ano uráží. Urážely by mě však i jako křesťanku. Za jediný legitimní odpor však považuji demonstraci či trestní oznámení, ne vraždu.

Jak vnímáte svobodu slova, jednu ze základních evropských hodnot jako muslimka, žijící v Evropě?

Absolutní svoboda slova v Evropě stejně neexistuje. Ale i tak by měla mít své hranice. Tak jako my nemůžeme podněcovat k nenávisti vůči nevěřícím (a někteří z nás jsou za to i trestně stíháni), nesmí ani ostatní podněcovat k nenávisti vůči nám, viz facebookový příspěvek poslance Okamury "nenakupujte kebaby, nerozměňujte v arabských směnárnách" atd. Pan Okamura tento svůj přešlap obhajuje tím, že jde pouze o legitimní provokaci, která by v muslimech neměla vzbuzovat odpor. Jak by se ale lidé tvářili na to, kdybychom se hromadně začali modlit na Václavském náměstí a provolávali Adhán (svolávání k modlitbě)? Zůstalo by to bez odezvy?

Setkala jste se někdy s projevem nenávisti k vaší osobě jako muslimce od té doby, co jste konvertovala?

Pohledy cestujících v tramvaji nejsou vždy úplně příjemné, avšak s projevy nenávisti jsem se setkala pouze párkrát. Největším zlem je internet, tam nemá člověk zábrany psát věci, které by mi jinak do očí neřekl.

Setkala jste se s nějakým projevem nenávisti k vaší osobě jako muslimce po událostech v Paříži?

Nezaregistrovala jsem žádnou změnu, je to pořád stejné. Spíš bych řekla, že se události změnily po kauze "nošení šátků ve školách". Do té doby se tu žilo o trochu lépe.

Cítíte se bezpečně v ČR?

Jsem optimista. Mám Česko i Čechy ráda, manžel si to tady taky zamiloval. Domů se vracím často i kolem půlnoci a nikdy se mi nic nestalo. Takže věřím, že lidská dobrota je silnější.

Co říkáte na výroky šéfa muslimské komunity v ČR o kamenování žen?

K islámu Romanu Červenkovou přivedlo manželství s muslimem.Pan Abbás se nejednou vyjádřil velmi nešťastně. Kamenování je součástí islámského práva šarí'a, jako muslimka ho tedy musím respektovat. Je ale docela důležité zmínit, že kamenování se netýká jen žen, ale i mužů (to, že se dnes kamenování praktikuje v rozporu s islámským právem, dokazuje fakt, že jsem nezaznamenala ještě žádný případ ukamenovaného muže kvůli cizoložství, ačkoli se ho dopouštějí v mnohem větší míře než muslimky). Tento trest byl na základě práva šarí'a vykonán pouze v případě, kdy se viník přiznal. To, co se děje teď, nemá v šarí'i oporu (trestu kamenování musí předcházet dlouhý soudní proces, u kterého musí být stoprocentní jistota, že se dotyčný jedinec cizoložství dopustil - k čemuž nikdy nedošlo) a já to absolutně odsuzuji. Vzhledem k situaci v muslimském světě, kde se muslimové vzájemně vraždí a kde jsou soudci často zaujatí či lehce podplatitelní, nemá smysl toto právo zavádět.

Dalším faktem je, že cizoložství je společně s vraždou hned po nevíře v Boha druhý největší hřích. Pokud jako muslimka v Boha věřím a vím, že za cizoložství bych si zasloužila smrt, tak se ho nikdy nedopustím. Kamenování tedy funguje spíše jako jakýsi pojem, hrozba. Fakticky by k tomuto trestu téměř nedocházelo, stejně jako k sekání rukou za krádež (což se v některých islámských státech praktikuje) - kolik jednorukých Arabů jste ale už viděli?

Nemyslíte si, že jeho veřejná vystoupení muslimské komunitě ještě více ubližují?

Bohužel ano. Přesto bych ráda dodala, že si pana Abbáse vážím - je aktivní v otázce ženských práv a mnoha mým kamarádkám v případě nesnází pomohl. Ačkoli postoje pana Abbáse na základě zpráv z médií vyznívají jinak, jde spíše o špatnou češtinu, než o špatný charakter.

Co si myslíte o právu šarí'a? Není podle vás zastaralé? Dokážete si představit jeho uplatňování v Evropě?

Šarí'a je Boží zákon. Nikdy bych si tedy netroufla říci, že je zastaralý (stejně jako bych si to netroufla říct například o Tóře, ačkoli by se jako zastaralá mohla jevit). Důležité je určit, co vlastně šarí'a je. Netýká se pouze trestního, ale i například rodinného či ekonomického práva. Pokud by se zde mohly zavést tzv. "Islámské účty" (které již dlouhou dobu fungují v Anglii a které smíme používat z důvodu neexistence úroků), tak bych s tím problém neměla. Stejně jako s faktem, že by sňatky uskutečněné v mešitě byly uznávány státem.

Absolutně však nesouhlasím se zaváděním tzv. "šarí'a zón", kde se zákony uplatňují i na nemuslimech, ačkoli se to nesmí. Mimochodem, žádná "šarí'a policie" v dobách proroka Muhammada neexistovala. Každý muslim, který své náboženství praktikuje, šarí'u fakticky dodržuje a žádnou "policii" k tomu nepotřebuje. Beru to jako velmi nešťastný pokus o přiblížení nemuslimů k islámu a byla bych mezi prvními, kdo by proti pokusům o jejich zavedení v České republice stál. Ztotožňuji se s přednáškou islámského duchovního v nejmenovaném anglickém městě, na které byl můj manžel, a během které tento duchovní říkal: "Nemáte právo zavádět či požadovat zavedení práva šarí'a v zemi, kde představujete 5 % populace. Pokud chcete toto právo zavádět, snažte se o to ve svých rodných zemích." To přesně si myslím i já.

Ve veřejné debatě se nyní objevuje, že islám je násilné náboženství, jak to vnímáte vy?

Islám odsuzuje zabíjení nevinných a ospravedlňuje boj pouze v případě obrany. Teroristické činy jsou výsledkem mentálně vyšinutých jedinců, kteří by jakoukoli ideologii dokázali převrátit k obrazu svému. Ne jen Korán, ale i Bibli a Tóru, které se násilnostmi jen hemží. Muslimů je na světě kolem 1,5 miliardy. Kdyby opravdu islám vybízel k vraždění a násilnostem, tak už jsme všichni dávno po smrti.

Je islám kompatibilní s evropskými myšlenkami a hodnotami?

Žiji v rámci této společnosti absolutně bezproblémově (pracuji i studuji) a přitom své povinnosti v rámci své víry dodržuji. Lidé se často odkazují na Anglii, která má problémy s muslimskými přistěhovalci. Já se však nikdy nesetkala s žádnými multikulturními neshodami, a to jsem byla i v částech měst (Liverpool, Manchester, Bolton), kde měli muslimové v rámci obyvatelstva převahu. Přes zažitý názor, že Britové mají s muslimy problém a bojí se jich, mě Angličanky za přepážkou u banky či za pokladnou nejednou oslovily "love" anebo "darling". Manžel s Brity také vychází naprosto bezproblémově a má mezi nimi kamarády.

Jak vy jako muslimka vnímáte Islámský stát?

ISIS je pro mě zrůdná organizace, která si ve svém názvu nezaslouží mít slovo "islámský". Přála bych si, aby ISIS zmizelo tak rychle, jak vzniklo a všichni, kteří se dopustili zvěrstev jak na muslimech, tak na křesťanech, byli po právu potrestáni. Češi často zapomínají na jednu věc. ISIS nevyhlásilo válku pouze jim, ale i nám, muslimům, kteří s nemuslimy žijeme. V současnosti se tak mnoho muslimů ocitá v situaci, kdy ho nenávidí jak nemuslimská společnost, která je chce vyhnat, tak někteří muslimové, kteří jim slibují smrt.

Romaně Červenkové je 22 let, žije v Praze, kde navštěvuje Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. K islámu inklinovala již od roku 2010, na počátku roku 2011 se zaregistrovala na muslimské seznamce, kde také poznala svého budoucího manžela. Ač si původně po sňatku chtěla zachovat svoji původní víru křesťanství, nakonec po dlouhých úvahách k islámu konvertovala v roce 2012. Nikdo ji však podle jejich slov do ničeho nenutil. V prvním roce byla její víra vrtkavá, základy sice znala, ale s novými informacemi se objevovaly samozřejmě i pochybnosti. Ty však zahnalo následné samostudium a nyní je ve své víře pevnější. Velmi kriticky se také staví k současnému islámskému světu.

Foto: archiv

Autor: - ksi -





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi