Češi rozhodli o složení Senátu. ČSSD bude mít většinu

Vítězové. ČSSD vyhrála doplňovací senátní volby.

O složení Senátu na následující dva roky je rozhodnuto. Ve 14.00 se zavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů ve 27 senátních obvodech. V nich voliči ve druhém kole vybrali třetinu senátorů. Výsledky, které by měly být známé během odpoledne, rozhodnou o tom, zda bude mít v Senátu poprvé většinu levice, nebo zůstane vládním stranám.

První volební kolo vyhrála ČSSD, jejíž kandidáti usilovali o zvolení ve druhém kole ve 22 obvodech. Občanští demokraté se do druhého kola probojovali v 19 obvodech. Pět želízek v ohni měla TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí, tři KDU-ČSL. Ve dvou severočeských obvodech si lidé vybírat také kandidáty Severočechů.cz, ve zbývající adepty Věcí veřejných a hnutí Nestraníci a Nezávislí.

Sociální demokraté si vytkli za cíl zisk dvanácti senátorských křesel. Pokud by uspěli, měli by horní paralamentní komoře většinu, která by jim především umožnila vracet do Poslanecké sněmovny vládní reformní zákony. Ve spolupráci s komunisty a lidovci by jim k tomu ovšem stačil i zisk sedmi senátorů. Dva komunisté totiž již v Senátu sedí a ve třech obvodech soupeří ČSSD právě s kandidáty KDU-ČSL.

Významný bude výsledek také pro TOP 09, té hrozí, že pokud nezíská alespoň dva z pěti mandátů o které bojuje, ztratí možnost mít svůj vlastní senátorský klub. K jeho založení je třeba minimálně pěti senátorů, TOP 09 před těmito volbami měla v Senátu osm zástupců.

 

On-line

  • 09:00
    TÝDEN.CZ 

    Vážení čtenáři, vítáme Vás u on-line reportáže z finále senátních voleb. Dnes Češi zvolí 27 nových senátorů.

  • 09:25
     
    Výsledky voleb budou známy už vpodvečer. V senátních volbách bývá obvykle nízká účast a komisaři mají výsledky spočtené brzy.
  • 09:34
    ČSSD 
    První kolo minulý týden vyhrála ČSSD, která má kandidáty ve 22 obvodech. K jejich nejčastějším soupeřům patří občanští demokraté, kteří se do finále dostali v 19 obvodech.
  • 10:19
     
    Druhé kolo senátních voleb rozhodne o tom, jak v horní komoře posílí sociální demokraté a levice. V Senátu už sedí dva komunisté, kandidátům ČSSD tak stačí pouhých deset křesel, aby levice ovládla horní komoru parlamentu.
  • 11:44
     

    Pokud by levice ovládla Senát, ztrpčovala by život vládě Petra Nečase. Zpomalovala by reformy a měla by větší vliv na budoucí volbu prezidenta.

  • 12:00
    TÝDEN.CZ 

    Voličům zbývají už jen poslední dvě hodiny, aby ovlivnili příští podobu Senátu.

  • 12:19
     

    Volební účast bude podle informací z volebních místností zřejmě skutečně podstatně nižší než v kole prvním. Například v Praze 10 do dnešního poledne odvolilo pouze asi 22 procent oprávněných voličů. To je o deset procent méně než při minulých senátních volbách.

  • 12:39
     
    Finále senátních voleb ani druhý den nepřilákalo mnoho voličů. Z informací od volebních komisařů vyplývá, že svůj hlas přišlo během dopoledne odevzdat do 25 procent lidí.
  • 13:54
     

    Podle odhadu místopředsedy ČSÚ by mohly být výsledky definitivně sečteny zhruba kolem půl páté.

  • 14:01
     

    Volební místnosti se uzavřely. Komise začínají sčítat hlasy. První průběžné výsledky budou pravděpodobně známy již během několik desítek minut.

  • 14:10
     
    Nejlepší vyhlídky na vítězství měla ČSSD, která díky 22 finalistům mohla získat až 51 senátorů. ČSSD by tak sama v jednaosmdesátičlenném Senátu měla nejen nadpoloviční, ale i ústavní většinu. Se dvěma senátory KSČM by pak levice měla v horní komoře 53 zástupců. Nejčastějším soupeřem ČSSD byla ODS, jejich kandidáti se spolu střetli ve 14 obvodech.
  • 14:25
    ČSSD 

    Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poděkoval už několik minut po uzavření volebních místností voličům za účast. V lidovém domě se netrpělivě očekávají výsledky. Představitelé strany stále věří, že se jim podaří získat 12 senátních mandátů, aby ČSSD měla v horní komoře většinu.

  • 14:27
     

    Po sečtení prvních několika procent hlasů vedou ve svých volebních obvodech zatím: Vladimír Špidla (ČSSD), Jiří Komárek (ČSSD), Jozef Regec ČSSD), Miloš Vystrčil (ODS), Jan Žaloudek (ČSSD), Stanislav Juránek (KDU-ČSL), Martin Tesařík (ČSSD), Jaroslav Palas (ČSSD), Zdeněk Besta (ČSSD), Antonín Maštalíř (ČSSD), Stanislav Czudek (VV), Miloš Malý (ČSSD), Zdeněk Škromach (ČSSD)

  • 14:33
     

    Sociální demokraté momentálně vedou v 15 obvodech, ODS v pěti, Top 09 ve třech, Severočeši ve dvou, lidovci a Věci veřejné vítězí v jednom obvodě. Spočítáno je vašak zatím jen minimum hlasů a rozdíly jsou většinou malé.

  • 14:39
    ČSSD 
    Členové ČSSD si čekání na volební výsledek krátí obědem, podává se klasický gulášek, řízky, salámy, sýry a zákusky. Na místě jsou přítomni předseda Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Jeroným Tejc či Roman Onderka, hlásí reportérka on-line deníku TÝDEN.CZ
  • 14:50
     

    Velmi těsný je po sečtení zhruba 40 % hlasů souboj na Liberecku předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) zde vede na Stanislavem Eichlerem (ČSSD o půl procenta.

  • 14:52
     

    Po sečtení zhruba 60 % okrsků vede ČSSD ve 13 obvodech, ODS v šesti, TOP 09 ve třech, Severočeši.cz a lidovci shodně ve dvou a Nezávislí v jednom.

  • 15:01
    ČSSD 

    Senátorem za Bruntálsko bude moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Porazil dosavadního senátora Jiřího Žáka z ODS. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 21 procent voličů.

  • 15:06
    ČSSD 
    Do Lidového dorazil Jiří Dienstbier mladší, nálada v táboře sociálních demokratů je zatím uvolněná, hlásí reportérka on-line deníku TÝDEN.CZ
  • 15:08
    ODS 
    Senátorem za Jihlavsko bude bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS). Porazil někdejšího jihlavského primátora za ODS Vratislava Výborného (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 23 procent voličů.
  • 15:09
    TOP 09 
    Senátorem za Karlovy Vary bude opět Jan Horník (TOP 09). Porazil bývalého primátora Varů Josefa Pavla (ODS). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo přibližně 15 procent voličů.
  • 15:10
     
    Senátorkou v Mostě bude dětská neuroložka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Porazila podnikatele Zdeňka Brabce (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 19 procent voličů.
  • 15:15
     
    Senátorem za obvod číslo 55 Brno-venkov bude onkolog, bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík (nestraník za ČSSD). Porazil bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 29 procent voličů.
  • 15:16
    ODS 
    Senátorem za Prahu 11 bude radní Milan Pešák (ODS), který porazil dlouholetého reprezentanta v atletice a trenéra Ladislava Kárského (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 27 procent voličů.
  • 15:16
    ČSSD 

    Senátorem za obvod Ostrava-město bude starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř (ČSSD). Porazil dosavadní senátorku Lianu Janáčkovou (bezpartijní za hnutí Nezávislí). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 23 procent voličů.

  • 15:16
    ČSSD 
    Senátorem za Kutnohorsko bude místostarosta Čáslavi a krajský zastupitel Jaromír Strnad (ČSSD). Porazil lékaře Zdeňka Nováčka (nestraník za TOP 09). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 24 procent voličů.
  • 15:17
    TÝDEN.CZ 
    Senátorské kluby stran vládní koalice nebudou mít v Senátu nadpoloviční většinu, potřebných 21 mandátů neobhájí. Podle propočtů z dosavadních volebních výsledků finalisté vládních frakcí prohrají nejméně dva ze svých 22 duelů, neboť prohrála i členka klubu ODS Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí).
  • 15:18
    TOP 09 
    V Praze 10 bude senátorem opět Jaromír Štětina (TOP 09). Porazil starostu městské části Vladislava Lipovského (ODS). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 22 procent voličů.
  • 15:18
    ČSSD 
    Senátorem za obvod Blansko bude viceprezident Českého svazu cyklistiky, bývalý reprezentant v silniční cyklistice Jozef Regec (ČSSD). Porazil starosta Olešnice na Blanensku Zdeňka Pešu (nestraník za KDU-ČSL). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 30 procent voličů.
  • 15:20
     
    V Ústí n. Labem bude senátorem krajský zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Porazil senátora Pavla Sušického (ODS). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 22 procent voličů.
  • 15:21
    ČSSD 
    Senátorem za obvod Kroměříž bude starosta Kroměříže Miloš Malý (ČSSD). Porazil dosavadního senátora, starostu Holešova Zdeňka Janalíka (ODS). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 25 procent voličů.
  • 15:28
    ODS 
    Senátorem v Českém Krumlově bude Tomáš Jirsa (ODS)., který porazil bývalého premiéra Vladimíra Špidlu (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 24 procent voličů.
  • 15:29
    ODS 
    V Táboře bude senátorem znovu starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS). Porazil bývalého ministra zemědělství, ekonoma Jana Mládka (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 28 procent voličů.
  • 15:39
    ODS 

    Za Prahu 6 bude senátorem bývalý poslanec Petr Bratský (ODS). Porazil dosavadního senátora Bedřicha Moldana (TOP 09). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo přibližně 25 procent voličů.

  • 15:40
    ČSSD 
    ČSSD a KSČM budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Podle propočtů z dosavadních volebních výsledků získá sociální demokracie nejméně deset nových senátorů. Se dvěma senátory KSČM tak bude mít v jednaosmdesátičlenném Senátu dohromady přinejmenším 41 mandátů.
  • 15:41
    ČSSD 

    Senátorem za Hodonínsko bude poslanec, místopředseda ČSSD a bývalý ministr Zdeněk Škromach. Porazil dosavadní senátorku, lékařku Alenu Venhodovou (ODS). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 27 procent voličů.

  • 15:41
    ČSSD 

    Senátorem za Novojičínsko bude bývalý poslanec Zdeněk Besta (ČSSD). Porazil dosavadního senátora Milana Bureše (ODS). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 22 procent voličů.

  • 15:43
     
    Za Ústí nad Orlicí bude senátorem krajský radní Petr Šilar (KDU-ČSL). Porazil bývalého poslance Miloslav Souška (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 22 voličů.
  • 15:50
    ČSSD 

    Senátorkou v Plzni-městě bude radní Dagmar Terelmešová (ČSSD). Porazila dosavadního senátora Jiřího Šnebergera (ODS). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 26 procent voličů.

  • 15:52
     
    Senátorkou za Pardubicko bude ředitelka školy Miluše Horská (nestraník, navržená hnutím Nestraníci). Porazila podnikatele Jiřího Komárka (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 26 procent voličů.
  • 15:53
    ODS 

    V Liberci zůstane senátorem předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Porazil hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 28 procent voličů.

  • 15:54
    ČSSD 

    Senátorem za obvod Frýdek-Místek bude manažer společnosti Třinecký inženýring Petr Gawlas (ČSSD). Porazil Stanislava Czudka (nestraník za Věci veřejné). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 26 procent voličů.

  • 15:58
    ODS 

    Senátorem v Berouně bude znovu Jiří Oberfalzer (ODS). Porazil starostku Chýně Věru Kovářovou (TOP 09). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo zúčastnilo asi 18 procent voličů.

  • 15:58
     
    Bývalý hejtman Jihomoravského kraje a dlouholetý politik KDU-ČSL Stanislav Juránek (54) svým vítězství ve druhém kole senátních voleb uhájil pro lidovce senátorský mandát v obvodu Brno-město. Jeho předchůdce v senátorském křesle Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL) letos post neobhajoval.
  • 16:01
    ODS 

    Bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil (50) z ODS získal pro svou stranu na příštích šest let senátorský mandát na Jihlavsku. Dosud byl jihlavským senátorem Václav Jehlička, ministr kultury z let 2007 až 2009.

  • 16:02
     
    KDU-ČSL bude mít po roce znovu svůj senátorský klub. Podle propočtů ČTK z dosavadních volebních výsledků zvítězí její kandidáti nad adepty ČSSD nejméně ve dvou ze tří finálových duelů, což umožní založení pětičlenného klubu.
  • 16:04
    ČSSD 

    Za Jičín bude senátorem náměstek hejtmana Josef Táborský (ČSSD), který porazil místopředsedu Senátu Jiřího Lišku (ODS). ČTK to propočetla z údajů ČSÚ. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 25 procent voličů.

  • 16:04
    ČSSD 
    ČSSD splnila svůj cíl a sama bude mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Podle propočtů ČTK z dosavadních volebních výsledků získá 12 nových senátorů. V jednaosmdesátičlenném Senátu tak bude mít 41 senátorů.
  • 16:05
     
    Letošní senátní volby vyhrála ČSSD, získala 12 senátorů. ODS obhájila jen osm z 18 mandátů, TOP 09 pouze dva z šesti. Věci veřejné propadly, nezískaly ani jednoho senátora. Uspěli naopak dva lidovci, dva kandidáti Severočechů.cz a nestranička Miluše Horská na Pardubicku.
  • 16:06
    TÝDEN.CZ 

    v Lidovém domě se zatím ještě neoslavuje, nicméně jak řekl Zdeněk Škromach, výsledek sociální demokraté oslaví, až trošku opadne volební atmosféra.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - red -





Čtěte dále

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti v Ruzyni zadrželi minulý týden muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu. Do Prahy...

Ministr zemědělství Výborný bude dnes jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám způsobených jarními mrazy

Ministr zemědělství Výborný bude dnes jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám způsobených jarními mrazy

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes v Praze jednat se zástupci ovocnářů a vinařů o možné pomoci kvůli škodám...

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka, který se 2. května dožívá 100 let, se v dětství spolu s bratrem dostal v rámci transportů organizovaných...

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi